pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar galima valgyti grybų sriubą kitą dieną? Patarimai ir įspėjimai

Grybų sriuba - lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Tačiau ar saugu valgyti grybų sriubą kitą dieną? Gamtininkai ir mikologai įspėja, kad netinkamai paruošta ar laikoma grybų sriuba gali būti pavojinga sveikatai.

Pavojingos grybų rūšys ir jų apdorojimas

Gamtininkas Deividas Makavičius teigia, kad yra tam tikros grybų rūšys, kurių pridėjus į sriubą, gresia apsinuodijimas. Anot jo, yra tam tikros vietos, kuriose augdami grybai sukaupia daugiausiai sunkiųjų metalų. Reiktų atsisakyti rinkti bet kokius grybus miestuose, pakelėse. Ten didesnė oro tarša, tad verčiau reiktų pasirinkti tų grybų, kurie auga giliau miškuose.

D. Makavičius aptarė ir grybų rūšis, kurios yra nuodingos, kaupia daug toksinų savyje. Šie grybai, jų neapdorojant, išskleidžia nuodingas medžiagas tiesiai į sriubą. Šie grybai labiausiai išsiskiria savo skoniu bei spalva. Anot jo, įmetus į vandenį šių grybų - jie bus kartūs arba pakeis sultinio atspalvį.

„Svarbu nenaudoti piengrybių, kai kurių ūmėdžių rūšių, nes jie apkartina sriubas. Taip pat tų grybų, kurie labai nudažo sriubą, joje išsiskiria neįprasta spalva, pavyzdžiui, nuo kelmučių vanduo pajuoduoja. Iki šiol pas mus vartojamos pilkosios meškutės, nors jos pripažintos nuodingomis. Jos ne tik vandenį nudažo, bet ir turi savybę savyje kaupti sunkiuosius metalus“, - teigė jis.

Paklaustas, kokius grybus galima dėti į sriubą ir nesukti galvos dėl jų poveikio organizmui, pašnekovas įvardijo kelias grybų rūšis: „Geriausia į sriubą dėti tokius apdorotus grybus kaip juodkotė ugniabudė, kreivabudė, baravykai, voveraitės, pievagrybiai.“

Kaip tinkamai apdoroti grybus?

Norint tinkamus naudojimui grybus dėti į sriubą, svarbu juos apdoroti. Pasak jo, grybų apdorojimas vyksta skirtingais būdais, tad gamtininkas pasidalijo keliais iš jų. „Dažniausiai grybų sriuboms yra naudojami jau termiškai apdoroti grybai, tad prieš tai jie buvo nuvirti, marinuoti, nupilti verdančiu vandeniu ar pakepti, kad netektų sukauptų toksinų. Matote, grybai išskiria toksinus tiesiai į vandenį, tad jį svarbu nupilti“, - sakė jis.

Gamtininkas taip pat patarė grybus kelis mėnesius džiovinti ir tuomet naudoti sriuboms, pasak jo, tuomet patiekalo skonis - geriausias. „Dar geriau yra sudžiovintų grybų miltai, sumalami kavamale. Tada grybų skonis sultinyje bus dar intensyvesnis“, - sakė jis.

Tiesa, D. Makavičius atskleidė, kad yra ir tokių grybų, kuriuos galima naudoti sriuboms ir termiškai neapdorotus. Vis tik, jų nėra tiek daug: „Štai, pavyzdžiui, baravyką galima netgi žalią valgyti, termiškai neapdorotą. Aišku, juos vartojame sveikus ir nesutižusius, kas galioja ir visiems kitiems grybams.“

Grybų sriubos vartojimo trukmė

Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas, mikologas, dr. Jonas Kasparavičius priminė, kad net ir tinkamai paruoštus grybus ar patiekalus su jais reikia suvartoti greitai, jie negali ilgai stovėti. „Net ir tinkamai paruošus grybų patiekalus reikėtų nepamiršti, kad tai - ne daugkartinio naudojimo patiekalai. Visai savaitei išsivirta grybų sriuba - garantuotas kvietimas į pasimatymą su medikais. Kuo ilgiau jie stovi, tuo didėja tikimybė, kad ten pradės daugintis patogeniniai mikroorganizmai ir užvalgius tokių grybų gali blogai baigtis.“

Jis priduria, kad virti grybai suyra greičiau už mėsą, todėl visos organinės medžiagos ir baltymai yra nuodingi. „Jeigu išvirei grybų sriubą, tai būtų gerai suvalgyti tą pačią dieną, nepalikti kitoms dienoms“, - sakė J. Kasparavičius.

Specialistai rekomenduoja grybų sriubą suvartoti tą pačią dieną, o jei lieka, laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip dvi dienas. Prieš vartojimą sriubą būtina gerai pervirti.

Pavojingas derinys

Mikologas primena, kad nedera grybų derinti su alkoholiu. „Yra grybų, kurie stabdo alkoholio skilimą organizme ir stabdo toje stadijoje, kai medžiaga yra nuodinga. Kalbame apie absoliučiai visą alkoholį, o ypač apie stipriuosius gėrimus: kuo jo daugiau, tuo poveikis bus stipresnis. Yra mėgstančių po tosto užkąsti rudmėsėmis, tačiau tokių klaidų geriausia nedaryti“, - sakė J. Kasperavičius.

Apsinuodijimas grybais: simptomai ir pirmoji pagalba

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner teigė, kad jeigu po grybų valgymo pasijutote blogai, privalote kreiptis į medikus. „Vos pajutus apsinuodijimo simptomus ir prisiminus, kad buvo valgyti grybai, visada reikia įtarti būtent grybus.

Suvalgius grybų ir prastai pasijutus, pasireiškus pykinimui, vėmimui, pilvo skausmui, viduriavimui, svarbu atkreipti dėmesį, per kiek laiko po grybų vartojimo pasireiškė simptomai, sako klinikinės toksikologijos gydytoja: „Jeigu pavalgius grybų simptomai pasireiškia greitai, po dviejų-keturių valandų, dažniausiai yra tikimybė, kad tai nebuvo mirtinai nuodingas grybas. Dėl vėmimo ir netekus skysčių gali pasireikšti galvos skausmas, bendras silpnumas, bet jeigu simptomai pasireiškia per kelias valandas, galima namuose gerti skysčių, atstatyti išeikvotus elektrolitus, pagulėti, pailsėti ir didelė tikimybė, kad kitą dieną viskas praeis ir baigsis apsinuodijimo požymiai.“

Vis tik, jei simptomai pasireiškia prabėgus daugiau laiko, maždaug šešioms-aštuonioms valandoms po grybų vartojimo ir užsitęsia 10-12 valandų ar ilgiau, tai jau pavojaus signalas ir ženklas, kad metas nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Jeigu žmogus nieko nedarys, negali žinoti, kaip viskas baigsis - jeigu tai bus ne mirtinai nuodingas grybas, jis tiesiog praras labai svarbius elektrolitus kaip natris, kalis, chloras, magnis ir gali pasireikšti labai didelis silpnumas, gali žymiai pablogėti bendra savijauta. Jeigu tai bus tikrai nuodingas grybas ir žmogus nesikreips, jis praras laiką, kai medikai galėjo duoti priešnuodžius“, - įspėjo klinikinės toksikologijos gydytoja.

Patarimai grybų mėgėjams

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė - valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė sako, kad žmonės, norėdami grybus valgyti ir neapsinuodyti, turėtų paisyti ne tik grybavimo, valymo, gaminimo, taip pat - laikymo taisyklių.

  • Rinkite tik gerai pažįstamus grybus.
  • Venkite grybų iš turgų, nebent esate tikri dėl jų kilmės.
  • Grybus apdorokite tą pačią dieną, kai surinkote.
  • Prieš gamindami grybus, juos apvirkite.
  • Grybų sriubą suvalgykite tą pačią dieną arba laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip dvi dienas.
  • Prieš valgydami atšildytą ar laikytą šaldytuve sriubą, ją gerai pervirkite.
  • Nevartokite grybų su alkoholiu.
  • Jei pasijutote blogai po grybų valgymo, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Grybų sriuba su šonine ir lydytu sūreliu - receptas

Dalinuosi skanios grybų sriubos su šonine ir lydytu sūreliu receptu. Miško grybus traukiu iš šaldymo kameros, kurioje turiu pasislėpusi dar vieną kitą ryšulėlį gėrybių.

Reikės:

  • 300 ml virtų miško grybų;
  • 3 bulvių;
  • 100 g sūdytos šoninės;
  • 1 morkos;
  • 1 svogūno;
  • 0,5 poro;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 v. š. sviesto;
  • 2 lauro lapų;
  • žiupsnio juodųjų pipirų;
  • druskos pagal skonį;
  • 2 v. š. lydyto sūrelio;
  • ryšelio krapų;
  • 2 l vandens.

Kaip gaminti:

  1. Šoninę supjaustome nedideliais gabalėliais. Suberiame į puodą ir kepiname, kol gražiai apskrus.
  2. Daržoves nulupame ir nuplauname. Svogūną, porą ir česnaką supjaustome smulkiais gabalėliais, morką sutarkuojame.
  3. Į puodą, kuriame kepa šoninė, dedame sviestą ir smulkintas daržoves. Kepiname, kol šios suminkštės.
  4. Sudedame virtus grybus, kubeliais pjaustytas bulves, lauro lapus. Užpilame vandeniu ir verdame apie 20 min. Pagardinami druska, pipirais, įmaišome lydytą sūrelį.