pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Torto apdengimo masės receptas ir patarimai

Turbūt beveik visos esame kepusios namuose tortą...bet kaip jį papuošti? Cukrinė masė - vienas pagrindinių būdų puošti tortus, keksiukus ir kitokius kepinius. Taip pat daugybė yra ir jos receptų, skubantiems parduodama ir jau pagaminta. Gana ilgai atrinkinėjome ir net išbandėme naminės cukrinės masės receptus - nes mūsų tikslas buvo jums pasiūlyti tokią cukrinę masę, kuri yra lengvai pagaminama ir jai reikalingi ingredientai randami kiekvienoje parduotuvėje. Štai rezultatas - žemiau esantis receptas mums patiko ir pavyko geriausiai. Iš šios naminės masės puikiai pavyks pagaminti paprasčiausius papuošimus, gėles ir figūrėles bei dengti ir puošti keksiukus.

Naminės cukrinės masės receptas

Tortams dengti ar itin sudėtingoms figūrėlėms lipdyti rekomenduojame rinktis pirktinę masę - joje yra specialių priedų, kurie palaiko masės elastingumą ir pristabdo džiūvimą su ja dirbant.

Ingredientai:

  • Želatina
  • Pudrą
  • Krakmolas
  • Vanduo
  • Medus
  • Aliejus
  • Citrinos rūgštis

Gaminimo eiga:

  1. Želatiną užpilti vandenuku ir palikti brinkti.
  2. Pudrą persijoti kartu su krakmolu.
  3. Želatiną dėti ant garų vonelės ir ištirpinti.
  4. Nuėmus nuo garų dėti medų ir aliejų (aliejų galima pilti ir visai pabaigoje masės minkymo).
  5. Mišinį pilam į pudros ir krakmolo mišinį, tada minkom masę. Jei reikia, dedame dažų (galima nudažyti ir vėliau paėmus reikiamą masės kiekį, jei nereik dažyt visos normos).

Išminkytą masę iš karto galime naudoti. Jei naudosite šiek tiek vėliau, tiesiog suvyniokite į maistinę plėvelę. Jei norite laikyti kelias dienas, kruopščiai suvyniokite į foliją, įdėkite į užsegamą maišelį ir užsekite, kad būtų sandaru. Laikykite kambario temperatūroje. Išpakavus pakaks vos kelias minutes paminkyti rankose ir masė vėl bus elastinga bei paruošta darbui.

Spalvinimas ir skonis

Šią masę galite spalvinti naudojant maistinius dažus (užlašinti lašelį ant paruoštos masės ir išminkyti kol spalva bus vientisa), tačiau dar vienas šios masės privalumas tas, kad galime apsieiti ir be jų - tiesiog vietoje želatinos ir citrinos rūgšties naudojant spalvotą žele. Gaminimo eiga panaši - žele labai gerai ištirpiname vandenyje, o cukraus pudrą ir krakmolą persijojame į dubenį. Atsidedame apie šaukštą pudros-krakmolo mišinio, o į likusį supilame žele ir išmaišome, kol neliks gumulėlių. Ši masė vos vos minkštesnė už tą, kuri vien iš želatinos, maždaug plastilino konsistencijos. Papildomas privalumas - vaisinis skonis, tačiau iš jos sunkiau gaminasi smulkūs papuošimų elementai ar ornamentai.

Torto dengimas cukrine mase

  1. Aptėpkite tortuką sviestiniu kremu (plaktas sviestas su kondensuotu pienu santykiu 2:1), galima įmaišyti biskvito trupinukų, tuomet lengviau išlyginti.
  2. Brandintą masę minkome tol, kol ji vėl tampa elastinga. Kočiojame lengvai pabarstę krakmolu, kad masė niekur nepriliptų. Galima barstyt pudra, bet krakmolas lengviau po to nusivalo nuo tortuko.
  3. Glostome, lyginame torto viršų, kol masė gražiai priglunda.
  4. Tuomet apimdami po kelis centimetrus ir eidami ratu lyginame šonus. Pamažu einame žemyn.
  5. Toliau jau jūsų fantazijos reikalas.

Patarimai, gaminant dviaukštį tortą

Jei kepate dviaukštį tortą, svarbu atkreipti dėmesį į jo konstrukciją. Pirmas aukštas turi būti kuo tvirtesnis, o antras pagal galimybes -- kuo lengvesnis, nes pirmaji a. veikiant antrojo a. svoriui, sis gali ne tik ilinkti, bet ir isvis -- issiskesti. Jei abu sluoksniai bus 2 lengvi tortai, paprastai taikomi papildomi sprendimai, kaip kad pasleptu kolonu. Po antruoju tortu reikia deti "mases paskirstytoja" -- lygia lekstele. Labai lengva ja ir namu salygom pagaminti: imam labai tvirto kartono laksta (labai gerai tiks toks, apie koki buna staltieses, patalynes komplektai apsukti perkant is parduotuves), ispjaunam is jo skrituli tokio pat dydzio, kaip antrasis aukstas, ir tada apdengiam aliuminio folija. Lygioji folijos dalis keliaus i virsu, o apacioje surinkti galai (kurie vienas su kitu graziai lieciasi ir visiskai uzsandarina viduje esanti kartona) bus apatinioji dalis.

Jei norit absoliuciai isbaigto sprendimo, jums dar prireiks pagal pageidavima 3 - 5 plastmasiniu arba mediniu pagaliuku, kuriu aukstis turetu buti lygus pirmojo torto auksciui. Juos graziai, sukamuoju judesiu susmeigiam i pirmaji auksta taip, kad antrojo auksto lekstele atsiremtu i siu pagaliuku virsu.

Konkreciai sioje nuotraukoje reklamuoja komercinius keiciamo aukscio pagaliukus, taciau zinokit, kad galit labai greit isprest si klausima buitiniu keliu -- juk tinka bet kokia netoksiska plastmase ar gerai nupoliruoti medzio pagaliukai. Jusu akys turetu krypti i viska, kas yra tvirta, taciau pjaustoma "lomziku": pvz., storesnius medinius iesmukus maistui (nupjaustom astriasias dalis); medinius prekybcentriuose parduodamus saukstus (nes jie gaminami masiniu budu, o ne rankomis, ir turi lygu, apvaliai istekinta, idealaus storio kota; be to, vienetas kainuoja gal 90 centu); pagaliukus, skirtus gelems paremti (siuos, aisku, ne is vazono istrauksim, o naujus pirksim -- jokiu budu nelakuotus; ir pries naudojima dezinfekuosim kaip minimum spiritu), kartais gali puikiai tikti buitiniu rankandu kotai (nebandziau, bet bukite atidi sudeciai, jei rinksites plastmasinius).

Sutvirtinimui dėjau kokteilinius šiaudelius. Juos kišau sukamais judesiais į jau apdengtą torta ir tada nukirpau galiukus sulig tortu.

Apdengimo masės įvairovė

Tikrai labai daug eksperimentavau su ivairiom apdengimo masem ir ju sudetinem dalim, tad pakomentuosiu kiek placiau -- mat atsakymas priklausys is dalies nuo to, kokia konkreciai mase ruosiates naudoti.

Dauguma receptu rekomenduoja naudoti gliukozes sirupa, kuris populiariai pakeiciamas dirbtiniu medumi. Man asmeniskai mases su gliukoze ar dirbt. medumi nepatinka, nes yra linkusios tirpti / tezti. Net nezinau, kaip konkreciai apibrezti Bent jau pati susidariau toki ispudi, kad ju pavirsius buna linkes blizgeti, o laikant siltesnemis salygomis -- tarsi aptirpti. Is visu isbandytu apdengimo masiu, si yra pati jautriausia torto sudeciai.

Man asmeniskai labiausiai prie sirdies apdengimo mases receptas su cukraus sirupu, kuri rasiau anksciau. Pirma, jis yra matinis ir isdziuvus nelieka to nemalonaus blizgesio, lyg butu padengtas glazura -- jis atrodo tarsi sniegelis (kitaip paaiskinti nemoku). Antra, sia savo mase isbandziau jau ant daugybes tortu ir kol kas neatradau, kas galetu priversti ja tirpti, tezti ar pan. Bandziau laikyti paciomis nepatogiausiomis salygomis, stipriai atsaldyti ir po to patalpinti i silta aplinka -- ji puikiai elgesi. Tai va, jei naudosit sia mase, galiu garantuoti 100%, kad jokios zeles jos nepaveiks.

Yra dar variantas dengti torta Marshmallow saldainiu mase. Bandziau ja tik karta -- nelabai patiko tai, kad daug sintetikos ten. Kiti minusai -- sunku su ja dirbti ir yra rizika, kad istraukus torta is saldytuvo, mase ims "prakaituoti" (bet kol kas niekas is musu, ziuriu, su tuo nesusidure), sunkiau pjaustoma nei kitos mases (bet gal cia tik man taip gavosi, kad ji tokia labiau "gumine" buvo). Didziausias pliusas -- ji tikrai labai tolerantiska torto sudeciai.

Jei gerai paruosit apdengimo mase, ja apdengtas tortas gali stoveti, kiek tik jus pageidaujat.

Jei vis delto jauciates nedrasiai del vieno kurio auksto apdengimo cukrine mase, nepamirskit "treciu" variantu -- kai vienas aukstas apdengtas mase, kitas puostas kitokiu budu.