Aguonų pyragas - tai valgis, kuris atsimenamas nuo vaikystės. Jis puošdavo šventinį stalą per Velykas, Kūčias ir Naujuosius metus. Šis aguoninis pyragas yra kepamas su mielėmis, o jo receptui daugiau negu šimtas metų. Jį kepa jau penkta šeimos moterų karta.
Tradicinis aguonų pyragas pagal Nidos receptus
Nida Degutienė, tinklaraščio „Nidos receptai“ autorė, teigia, kad lietuviškoje virtuvėje aguonos karaliauja per Kalėdas. O štai lenkai turi ne vieną aguoninį kepinį, kuriuo mėgsta vaišintis kiaurus metus. Vienas tokių kepinių - tradicinis aguonų pyragas, kurio storas aguonų sluoksnis gardinamas tarkuotais obuoliais, riešutais, razinomis ir apelsinų cukatais, o viršus tepamas baltu cukraus glajumi.
Ingredientai:
- Pagrindui: 0.5 st.
- Aguonų sluoksniui: 1.5 st.
- Cukraus glajui: 2 arbat. š.
- Papuošimui: 4 arbat. š.
Pagrindo gaminimas:
- Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
- Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite rankomis arba elektriniu maišytuvu (kad nesušiltų).
- Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30-60 min).
- Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline.
- Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute.
- Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos.
Aguonų sluoksnio gaminimas:
- Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite. Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Jei tik turite galimybę, įsigykite jau maltų aguonų. Jei naudojate nemaltas aguonas, jas iš pradžių užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti bent kelias valandas ar pernakt. Tuomet nukoškite ir du kartus permalkite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę.
- Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite itin kruopščiai.
- Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
- Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Baltymus į tešlą įmaišykite nebe plaktuvu, bet šaukštu, atsargiais judesiais, per kelis kartus.
- Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių.
- Kepkite apie 60-70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas.
Cukraus glajus ir papuošimas:
- Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas - įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
Greitas aguonų pyragas su kondensuotu pienu
Paprastas, neįnoringas, lengvai pagaminamas ir labai gardus aguonų pyragas su kondensuotu pienu - vos iš 5 ingredientų! Jis idealiai tinka saldžioms improvizacijoms.
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 4
- Cukrus: 50 gramų
- Maltos aguonos: 150 gramų
- Džiūvėsėliai: 100 gramų
- Kondensuotas pienas: 1 indelis
Paruošimas:
- Pirmiausia kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
- Tada virtuvės kombaine baltymus suplakite iki baltų putų.
- Atskirai išplakite kiaušinių trynius su cukrumi.
- Sudėkite aguonas ir džiūvėsėlius. Dar vieną kartą viską gerai išmaišykite - masė gausis tiršta.
- Lengvai įmaišykite baltymus.
- Tada kepimo indą ištepkite riebalais ir dėkite aguonų masę.
- Kepkite apatinėje orkaitės dalyje maždaug 50-60 minučių iki 175° C įkaitintoje orkaitėje. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar iškepė.
- Cukraus miltelius sumaišykite su citrina. Glajumi ištepkite pyragą.
Aguonų pyrago sulaistymas
Būtinai paruoškite padažą sulaistymui - jis čia labai svarbus! Pyragas iškeps gana tvirtas, kiek sausokas, o sulaistytas padažu taps tobulai drėgnu kepiniu.
- Pyragui baigiant kepti, paruoškite padažą sulaistymui. Į nedidelį puodą supilkite saldintą sutirštintą pieną ir grietinėlę.
- Pyragui iškepus, dar šiltą jį subadykite mediniu pagaliuku. Neišėmę iš kepimo formos, viršų apliekite padažu.
- Pyrago viršų apiberkite kepintomis migdolų riekutėmis.
Patarimai ir gudrybės
- Pagardinkite pyragą cinamonu ir vanile - saldūs aromatai kepiniams suteikia ypatingo jaukumo ir skonio.
- Razinų jeigu nemėgstate galima ir nedėti.
- Visos orkaitės skirtingos, todėl stebėkite pyragus per stiklą, jeigu matysite, kad viršutinė skarda gražiai parudo traukite lauk.
- Ištraukę iškepusį pyragą padėkite ant grotelių atvėsti ir nugaruoti drėgmei.