pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lazanija su mėsa ir varške: tradicinis receptas su moderniu posūkiu

Lazanija - tai puikus patiekalas, tinkantis tiek šeimos vakarienei, tiek didesnei kompanijai pamaitinti. Iš tiesų, mėsos troškinį galima pasiruošti iš vakaro, kad tą dieną, kai gaminsite lazaniją, beliktų tik pasigaminti baltą padažą ir viską susluoksniuoti. Varškės lazanija - tai neįprasta, tačiau labai gardi itališkos lazanijos interpretacija, kurioje klasikinį bešamelio arba rikotos sūrį keičia lietuvių mėgstama varškė.

Ši lazanija pasižymi nuosaikiu skoniu, yra kiek lengvesnė, bet vis dar soti ir maistinga. Kremiška varškė puikiai dera su daržovėmis ar maltos mėsos padažu, tad šis patiekalas tinka tiek vegetariškai, tiek visavalgių virtuvei. Varškės lazanija puikiai tiks šeimos pietums ar jaukiai vakarienei, taip pat - namuose gaminamų patiekalų gerbėjams, norintiems paragauti naujų skonių derinių.

Ingredientai

  • 230 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • Vištienos krūtinėlė
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, džiovinti bazilikai
  • Pomidorų pasta
  • Petražolės
  • Varškė
  • Parmezanas
  • Žali bazilikai
  • Kiaušinis
  • Mocarela
  • Tešlos lakštai lazanijai

Gaminimo eiga

  1. Pievagrybius perpjaukite į keturias dalis, smulkiai supjaustykite svogūną ir vištienos krūtinėlę.
  2. Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų ir pakepkite svogūną, kol pagels.
  3. Sudėkite į keptuvę pievagrybius, pakepkite 7 - 10 min., sudėkite vištienos krūtinėlės gabalėlius.
  4. Įberkite druskos, pipirų, džiovintų bazilikų.
  5. Kepkite, kol vištienos krūtinėlė pasidarys balkšva.
  6. Tada įdėkite pomidorų pastos.
  7. Išmaišykite, suberkite smulkintas petražoles, pagal skonį įberkite druskos, pipirų.
  8. Ant silpnos ugnies troškinkite 10 - 15 min.

Varškės padažo gaminimas

  1. Per tą laiką pagaminkite varškės padažą: sumaišykite varškę su parmezanu, smulkintais žaliais bazilikais ir petražolėmis, trupučiu druskos ir pipirų, įmuškite kiaušinį ir viską išmaišykite.

Lazanijos sluoksnių formavimas

  1. Įklokite į kepimo formą tešlos lakštą ant jo uždėkite ketvirtadalį mėsos padažo, ant antro lakšto vėl uždėkite mėsos padažo, ant trečio - trečdalį varškės padažo, ant ketvirto sluoksnio - trečdalį mocarelos.
  2. Tokia pačia tvarka sluoksniuokite toliau.
  3. Sukloję visus sluoksnius užbarstykite parmezano.

Kepimas

  1. Uždenkite lazaniją folija ir pusvalandį kepkite 200 laipsnių karščio orkaitėje.
  2. Paskui foliją nuimkite ir dar 10 min. pašaukite į orkaitę.

Patarimai

  • Kad varškės lazanija būtų iš tiesų gardi, rinkitės kokybišką, šviežią varškę - kuo vientisesnė tekstūra, tuo geriau išsiplaktų masė, o galutinis patiekalas bus kreminis ir sodrus.
  • Kiaušinis reikalingas, kad varškės masė sutvirtėtų ir neirtų pjaustant.
  • Padažas neturėtų būti per skystas - kitu atveju lazanija gali iširti.
  • Jeigu pomidorų padažas per rūgštus, įberkite šiek tiek cukraus.
  • Lazaniją supjaustykite kvadratais ir patiekite su šviežiomis baziliko šakelėmis, lengvomis žaliosiomis salotomis arba pomidorų-gurkinų salotomis.

Vegetariška lazanija be mėsos

Reikės:

  • 9-12 lazanijos lakštų (nelygu kepimo indo forma ir dydis)
  • 350 g varškės
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1 v. š. pesto padažo (arba prieskoninių žolelių)
  • 1 kiaušinio
  • Druskos ir pipirų

Padažui reikės:

  • 30 g sviesto
  • 2 v. š. miltų
  • 0,5 l pieno
  • Druskos ir pipirų

Kaip gaminti:

  1. Varškę sumaišykite su dviem trečdaliais tarkuoto sūrio, kiaušiniu, pagardinkite prieskoniais ir viską sutrinkite.
  2. Padažui puodelyje ištirpinkite sviestą, berkite porą šaukštų miltų ir maišydami pakepinkite apie minutę.
  3. Maišydami po truputį supilkite pieną ir kaitinkite, kol sutirštės.
  4. Stenkitės, kad neliktų gumuliukų.
  5. Padažą pagardinkite druska, pipirais, žiupsneliu tarkuoto muskato riešuto.
  6. Indą, kuriame kepsite lazaniją, ištepkite riebalais, dėkite vieną sluoksnį lazanijos lakštų, ant jų užpilkite tiek padažo, kad apsemtų lakštus.
  7. Padažo negailėkite - jis susigers į lakštus.
  8. Dėkite sluoksnį varškės įdaro.
  9. Vėl dėkite lazanijos lakštus, juos apliekite padažu ir vėl dėkite sluoksnį įdaro.
  10. Viską pakartokite dar kartą.
  11. Sudėję paskutinius lazanijos lakštus juos apliekite padažu ir apibarstykite tarkuotu sūriu.
  12. Uždenkite folijos lakštu ir dėkite kepti į iš anksto įkaitintą orkaitę.
  13. Kepkite apie 50-55 min. Jei viršus pernelyg skrunda, uždenkite folija.
  14. Ar iškepė, patikrinkite aštriu peiliu - jei jis lengvai slysta iki lazanijos dugno, ji iškepė.

Lazanija su mėsos troškiniu

Lazanijai reikės:

  • 250 g maltos jautienos
  • 250 g maltos veršienos
  • 1-2 šaukštų aliejaus kepimui
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 saliero
  • 2 mažų (po 400 g) indelių savo sultyse konservuotų pomidorų
  • 1 kupino šaukšto pomidorų pastos
  • Juodųjų pipirų, druskos
  • Šakelės čiobrelio
  • Šaukšto džiovinto raudonėlio
  • Poros lauro lapų
  • Šlakelio vandens
  • Pakelio lazanijos lakštų

Padažui:

  • 40 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 500 ml pieno
  • Geros saujos fermentinio sūrio
  • Puskiečio sūrio

Kaip paruošti:

  1. Gerai įkaitiname keptuvę ir dedame į ją pusę arba visą mėsą, priklausomai nuo keptuvės dydžio.
  2. Mėsą su mentele paskirstykite ir gražiai apkepkite, kad maži faršo šoneliai apskrustų.
  3. Kol mėsa skrunda, pasiruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną, morkas, salierą.
  4. Kai mėsa apkeps, dėkite ją į puodą, kuriame viską troškinsite, o keptuvėje apkepkite daržoves: pradžioje svogūnus, paskui morkas su salierais.
  5. Kai daržovės suminkštės, dėkite pomidorų pastą (tyrę) ir prieskonius: čiobrelį, raudonėlį, lauro lapus, grūstų pipirų ir druskos.
  6. Dabar viską jau galite kelti į puodą, kuriame troškinsis visas reikalas, ir supilkite pomidorus konservuotus savo sultyse.
  7. Uždenkite dangčiu ir leiskite viskam troškintis apie 45 minutes.
  8. Gaminame baltą padažą: puode arba keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus, pamaišykite - pasidarys košelė, leiskite jai truputį pašilti ir pakepti, apie minutę, tada po truputį pilkite pieną ir maišykite nuolat su šluotele, kaitinkite ant ugnies, kol pasidarys tirštas padažas.
  9. Viskas pasidaro ne per minutę, todėl būkite kantrūs ir pieną pilkite lėtai, po truputį, kad nesušoktų gumulais ir nuolat maišykite.
  10. Kai padažas bus jau sutirštėjęs, įberkite tarkuoto sūrio ir paragaukite, ar netrūksta druskos.
  11. Grįžtame prie lazanijos: įjunkite orkaitę iki 180-190 C. Paimkite indą, kuriame viską sluoksniuosite.
  12. Indas turi būti aukštais kraštais ir ne per didelis.
  13. Dėkite truputį mėsos troškinio, ant viršaus lazanijos lakštą, tada vėl mėsos ir tuomet jau balto pažado.
  14. Tuomet vėl lazanijos lakštą, mėsos troškinį ir baltą padažą.
  15. Viršutinis sluoksnis turi būti mėsos troškinys ir baltas padažas.
  16. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 50 min.
  17. Prieš pabaigą, jei norite, ant viršaus užtarkuokite puskiečio sūrio.

P. S. Lazanijos lakštų aš neverdu ir nemirkau, jiems išbrinkti užtenka drėgmės iš mėsos troškinio ir sūrio padažo. Prie lazanijos paruoškite didelį dubenį salotų arba virtų brokolių.