Viso gero atsibodusiems šašlykams! Kaip ir namų virtuvėje, taip ir gaminant lauke, man svarbiausia - įvairovė. Nemėgstu nuobodaus maisto, man patinka išbandyti kuo įvairesnius receptus.
Jautienos šventė ant grilio
Praėjusį savaitgalį buvo ne bet kokia, o jautienos šventė. Kartu su mano draugais “Feel the Beef” sukūrėme tris griliaus receptus su brandinta jautiena, visi tokie nerealūs, net pati nežinau, kuris skaniausias! Svarbiausia rinkitės kokybišką brandintą jautieną, jos neperkepkite, tuomet mėsa bus itin aromatinga ir sultinga, o su ja sukursite tobulus skonius.
Aš gaminau T - Bone steiką su traiškytomis česnakinėmis bulvytėmis, azijietiškai marinuotos brandintos jautienos nugarinės iešmelius ir burgerius, kurių žvaigždė - sultingos brandinto jautienos antrekoto steiko juostelės. Mano vyras, kuris ir paruošė mėsą šiems receptams, paragavęs sakė, kad skaniau gamintos jautienos dar nėra valgęs.
T - Bone steikas su traiškytomis česnakinėmis bulvytėmis
- Kepsnius įtriname mėgstamais prieskoniais.
- Ruošiame bulvytes: bulves švariai nuplauname ir išverdame (tik neperverdame, kad nebūtų per minkštos).
- Išvirusias bulves paspaudžiame ir lengvai “sutraiškome” stiklinės pagalba, išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Indelyje sumaišome aliejų, tarkuotą česnaką, druską, pipirus ir smulkintas žoleles.
- Kai grilius jau įkaitęs, kepsnius dedame ant grotelių, kepame 4 minutes, apverčiame ir kepame dar 4 minutes.
Azijietiškai marinuotos brandintos jautienos nugarinės iešmeliai
- Jautieną supjaustome maždaug 2 cm.
- Įkaitiname grilių ir iškepame jautienos iešmelius.
Burgeriai su brandinto jautienos antrekoto steiko juostelėmis
- Jautieną pabarstome druska ir pipirais, dedame ant karštų grotelių, kepame 3 minutes, apverčiame ir kepame dar tris minutes.
- Kai mėsa iškepa, prieš pjaustant leidžiame jai 5 minutes “pailsėti” kambario temperatūroje ir tik tuomet supjaustome juostelėmis.
- Ant apatinės bandelės dedame po saują rukolos, agurkėlių juosteles, steiko juosteles ir svogūno griežinėlius.
Gėrimų pasirinkimas prie grilio patiekalų
Receptai gali būti ne tik su vynu. Gėrimų įvairovė pas mus tikrai plati, na bet grillinti su Coca-Cola tikriausiai nereikėtų. O puikus gėrimas derantis ne tik prie patiekalų bet ir juose - ALUS.
Vakar gaminome bratwurst dešreles su alumi, skonių ir... Kaip salė komanda “sunku sustoti valgyti”. Tikrai nesunku pasigaminti, tiesa, reikėtų vieno pagalbininko - termometro, nes be jo bus tikrai sunku iškepti.
Vegetariški patiekalai ant grilio
Įdarytas grill batatas
Įdarytas grill batatas, tai naujausias ir labai pavykęs eksperimentas. Reikia visai nedaug, o valgys tikrai visi. Nors šią krosnį daug kas akcentuoja kaip “picos krosnį”, šiuo epizodu norėjau iškarto išsklaidyti visus mitus apie tai.
Kiti grilio receptai
Girtos vištienos marinatas
Gaminome girtą vištieną alaus ir svogūnų marinate. Beveik nieko nereikia, o skonis pasakiškas. Priminsiu, kad visada reikia būti atsargiems su vištiena, o ypač vasaros metu.
Grill sumuštiniai
Gaminau absoliutų cholesterolio šoką, bet kartais juk galima leisti sau pasilepinti. Kaip supratote iš nuotraukos dariau tai, ką mėgstu labiausiai - sumuštinius ant grilliaus. Kaip komanda sakė: sumuštiniai tikrai atima žadą. O jie jau tikrai išlepinti pas mane.
Cezaris grilliuje
Atėjo vasara, jau gal kiek vėlu ruošti summer body, bet tikrai galima prisižiūrėti ką valgome. Pristatau tikrai labai paprastą, bet paprastumu žavintį cezario salotų ant grilliaus receptą!
Burgeriai ant ugnies su jūros gėrybėmis
Kaip galima pabėgti toliau nuo klasikos ir pasidaryti skanių mėsainių su jūros gėrybėmis. Skonis tikrai vertas dėmesio, o apie gerą skonį žinau daug.
Šavarma su kepta duonele
Vakar paleidome į eterį dar vieną laidą ir joje demonstravau kaip pasigaminti shawarmą su kepta duonele. Duonelė ypatinga tuo, kad ją galite išsikepti nors ir tiesiai ant anglių!
Dešrainiai
Nusprendžiau pasidaryti daugiau ir skirtingų, juk gaminimas, tai nuolatos besitęsiantis eksperimentas.
Vištienos krūtinėlės šašlykas su daržovėmis
Puikus maistas sportuojantiems ir amžinai ieškantiems papildomų baltymų. Patogus receptas, kai nenori daug laiko praleisti prie griliaus, ypač, kai kepina kaitri saulė.
Šventiniai patiekalai
Šventės - pats geriausias laikas, kai savo artimuosius galime palepinti šiltu dėmesiu ir jaukiu bendravimu. Didžiosios metų šventės, gimtadieniai, jubiliejai, vestuvės… Tiek daug progų reikia paminėti! Įvairūs šventiniai patiekalai turi puošti pokylių stalus ir džiuginti svečių skrandžius bei širdis.
Kai nežinote, ką gaminti ypatingomis progomis, į pagalbą atskuba patogūs IKI šventiniai receptai, tarp jų kalėdiniai receptai - kūčiukų, aguonpienio, kisieliaus, imbierinių sausainių ar velykiniai receptai: netikro zuikio, liežuvio bei silkės. Praturtinkite maistą aukštos kokybės ingredientais. Skirkite didelį dėmesį detalėms, maisto išdėstymui ir galutiniam pateikimui. Estetiškai dekoruokite stalą. Galite papuošti stalą teminėmis švenčių dekoracijomis ir žvakėmis. Nepamirškite skanių gėrimų.
Šventinis maistas neįsivaizduojamas be įvairių gurmaniškų gėrimų. Pasirūpinkite šventine muzika ir pasiūlykite svečiams pramogų. Taip sukursite nuotaikingą ir tikrą šventinę atmosferą. Maisto kultūra labai giliai įsišaknijusi kiekvieno lietuvio širdyje.
Mūsų tautiečiai tiesiog dievina tradicinę lietuvišką virtuvę, bet vis dažniau atsigręžia ir į kitų tautų patiekalus, nevengia paįvairinti savo šventinį stalą. Taigi, visus tradicinius šventinius patiekalus, siūlome gaminti netradiciškai! Šventiniai receptai leis eksperimentuoti prieskoniais, tekstūromis, gaminimo ir pateikimo būdais.
Šventiniai patiekalai įvairioms progoms
Patiekalai romantiškai vakarienei - puiki proga padaryti savo meilę matomą. Ne veltui sakoma, kad maisto gaminimas mylimam žmogui - tai pats geriausias būdas padaryti savo meilę matomą. Patiekalai romantiškai vakarienei Meilės arba Valentino dienos proga - geriausia dingstis patikrinti šią liaudies išmintį.
Balta mišrainė yra tapusi Naujų metų stalo simboliu, tačiau be jos neįsivaizduojamos ir kitų šeimos švenčių - gimtadienių, jubiliejų,Kalėdų, Velykų ir kt. vaišių stalai. Šiandien kiekviena namų virtuvė turi savo baltos mišrainės, kitose šalyse dar vadinamos rusiškomis salotomis, variantą, rekomenduojame išbandyti ir mūsų siūlomų išskirtinai skanius receptus.
Ruošiatės šventei? Portale vmgonline - ypatingi, įdomūs ir gardūs šventiniai patiekalai su nuotraukomis. Šventė - asmeninė, kalendorinė ar valstybinė, turbūt labiausiai skiriasi nuo kasdienos tuo, kad ant stalo, prie kurio susėda šeima, draugai ar bičiuliai, nugula ne kasdieniai, įprasti, o šventiniai valgiai: ne šiaip troškinys ar kotletai, o šventiniai karšti patiekalai, ne tiesiog morkų salotos su majonezu, o retai gaminami, bet visų mėgstami šventiniai užkandžiai, ne parduotuvėje nupirkti ledai ar sausainiai, o šventiniai desertai, kuriems šeimos konditerijos guru negaili nei savo laiko, nei išmonės.
Šventinis patiekalas dažniausiai yra tas ypatingas patiekalas, kurio receptas keliauja iš kartos į kartą ir dažniausiai būna įrašytas šeimos receptų knygos skyrelyje “Receptai šventiniam stalui”. Tradiciniai šventiniai patiekalai - ar tai būtų močiutės medaus tortas, ar mamos pagal tik jai žinomą receptūrą gaminama balta mišrainė, o gal tėčio firminė orkaitėje užkepta svogūnų sriuba, - yra kaip tik tie, kurių visi laukia kaip tik tos šventės proga. Vieni šventiniai receptai “ištraukiami” tik per kalėdas, kiti - per Velykas, treti - švenčiant gimtadienius. Kartais galima išgirsti sakant, pavyzdžiui, “jeigu mamos Tavo silkė pataluose - Kalėdos nebūtų Kalėdos”.
Tradiciniai patiekalai
Tradicinės, t. y. tokios, kokią paprastai gaminame namuose, baltos mišrainės receptas gana paprastas: kvadratėliais pjaustytos virtos bulvės, morkos, konservuoti žalieji žirneliai, švieži arba marinuoti agurkai, druska, pipirai ir geras šaukštas majonezo ar kito padažo, pavyzdžiui, Šis, bazinis, receptas skiringose šeimose ir, žinoma, skirtingose šalyse tobulinamas pridedant vis kitokių ingredientų.
Lengvi blynų receptai yra paieškų favoritai, taip pat labai populiarūs tradiciniai receptai blynų Užgavėnėms, Kūčioms ir panašioms šventėms. Iš plonyčių lietinių blynelių gaminami tortai gimtadieniams. Blynai gali būti ir paprastas, ir šventinis patiekalas - tai nulems ingredientai ir pagardai, su kuriais jie patiekiami.
Bulviniai blynai yra tradicinis Alfo Ivanausko gimtadienio patiekalas, ta proga jie patiekiami su įvairiais skirtingais pagardais - net su arbūzų ir krevečių salotomis - visų variacijų receptus rasite portale. Vienas svarbiausių patarimų, tinkantis įvairiems bulviniams blynams - ir tradiciniams, ir avižiniams, ir austriškiems, ir rytietiškiems, ir t. t.
Grilio patarimai
Kasdien šylantis oras taip ir kviečia vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir, žinoma, išsikepti gardaus maisto kepsninėse. Grilio patiekalai iš kitų išsiskiria ypatingu dūmo aromatu, subtiliu skoniu ir labai lengvu paruošimu. Kai tradiciniai šašlykai ar kepsniai pabosta, visada galite eksperimentuoti ir pabandyti išsikepti kažką naujo. Ir šį kartą jums pagelbės įdomūs IKI grilio receptai - kamado bono, burgerių, šašlykų, picų ar kitų jūsų pamėgtų patiekalų.
- Tinkamai marinuokite mėsą. Skirtingoms mėsos rūšims reikalingas skirtingas paruošimas. Pavyzdžiui, kiaulieną ir paukštieną geriausia marinuoti per naktį arba bent kelias valandas iki kepimo.
- Tinkamai rinkitės kurą kepsninėms. Nesuklysite pasirinkę lapuočių medžių malkas arba medžio anglis.
- Gerai įkaitinkite grilių. Žarijos tampa tinkamos temperatūros kepimui tada, kai pamatote baltą jų paviršių.
- Atidžiai sekite kepimo laiką. Skirtingos mėsos rūšys kepamos skirtingai: vienos trumpiau, kitos ilgiau.
- Iškepus palikite mėsa pastovėti 5 - 10 minučių ir tik tada ragaukite.
- Pasirinkite skanų padažą ir garnyrą.
Be visiems įprasto mėsos ar žuvies pasirinkimo, siūlome pamėginti ir šį tą įdomaus. Svarbiausia tinkamas patiekalų gardinimas prieskoninėmis žolelėmis, kokybiškas aliejus ir atidžiai sekamas kepimo laikas. Sūrį, bulves ar baklažanus rekomenduojama kepti folijoje.