Obuolių pyragas yra klasikinis desertas, mėgstamas daugelio. Tai paprastas, bet tuo pačiu metu labai skanus kepinys, kuris puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Beatos virtuvė siūlo daugybę obuolių pyrago receptų, vienas iš jų - su krakmolu. Šis receptas pasižymi purumu ir drėgnumu.
Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško paprasto, bet gardaus pyrago recepto. Vienas populiariausių vaisių tarp pirkėjų yra obuoliai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikatai palankios mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką bei sustiprinti imunitetą.
Obuolių nauda sveikatai
„Obuoliai yra puikus tirpių ir netirpių maistinių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos, ypač pektinas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti svorį. Taip pat juose daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, vitaminą A, kalį ir įvairius B grupės vitaminus.
Vitaminas C - antioksidantas, svarbus imuninei sistemai ir odos sveikatai, o kalis palaiko širdies sveikatą ir padeda reguliuoti kraujospūdį. Dar obuoliai turtingi fitonutrientais, įskaitant flavanoidus ir polifenolius. Šie junginiai veikia kaip antioksidantai, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas šiuose vaisiuose randamas junginys kvercetinas gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina uždegimą ir skatina sveiką kraujagyslių veiklą“, - obuolių naudą sveikatai vardija E. Gavelienė.
„Obuoliuose esantys vitaminai ir antioksidantai gali prisidėti ir prie odos sveikatos, nes skatina kolageno gamybą, o skaidulos - sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, natūralus obuolių saldumas yra sveikatai palankesnė saldžių užkandžių alternatyva.
Obuolių pasirinkimas ir laikymas
„Ieškokite obuolių lygia, nepažeista odele. Įvairių veislių obuoliai būna visokių spalvų - nuo žalios iki raudonos ir geltonos, tad rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Taip pat rekomenduotina švelniai paspausti obuolį: jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas.
Dar verta turėti mintyje, kad kai kurie obuoliai turi subtilų kvapą, kuris rodo, kad obuoliai prinokę. Parsinešus obuolius namo, specialistė juos pataria laikyti šaldytuvo stalčiuje, nes tai vaisiuose užtikrins tinkamą drėgmės lygį. Kaskart verta patikrinti ar šaldytuve laikomi obuoliai neturi gedimo požymių, nes net ir vienas sugedęs vaisius gali paveikti kitus. Geriausia nusiplauti vaisių prieš pat jį valgant ar prieš ruošiant norimą patiekalą“, - pataria O. Suchočeva.
„Didžiausias obuolių pirkimo pikas būna šaltuoju metų laiku, nuo lapkričio iki gegužės mėnesio. Mūsų parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos bei Lietuvos - jų galima įsigyti beveik visus metus.
Obuolių pyrago receptai
Paprastas obuolių pyragas
Pagalvojau paprastas obuoliu pyragas is 4 kiausiniu niekada nepavyle - minimumas pastangu, max rezultatas. Greitai susimaisiau tesla, susipjausciau obuolius, radau kazkokia silikonine forma, ikaitinau orkaite ir sast pasoviau. sedziu virtuvej, daboju pyraga ir girdziu kaip kazkas ten lasa ant ikaitusios skardos.
Obuolių pyragas su razinomis ir migdolais
Fantastiškai skanus obuolių pyragas su razinomis ir migdolais, tiems, kas jau turi pirmųjų obuolių savo sode. O tiems kas neturi, teks jų nubėgti nusipirkti, nes šis receptas tikrai to vertas. Tikrai labai gardus, aromatingas, sodrus pyragas.
Močiutės obuolių pyragas
J. Aš tikiu, jog kiekvieno mūsų Močiutė turi savo firminį desertą, kurį gamina arba ypatingai progai , arba, paprasčiausiai, savo anūkams palepinti. Mano atveju tai šis gražutėlis obuolių pyragas. Nuo tiek seniai, kiek aš sugebu atsiminti, jis visad puikuodavosi ir tebesipuikuoja ant šventinio stalo.
Ir aš tuo be galo patenkinta.Šis pyragas turi bene visus man taip mėgstamus kepinio bruožus: jis drėgnas, purus, lengvas, ne per saldus…ir su sultingais obuolių gabalėliais.
Ingredientai:
- 1 stiklinė miltų
- šiek tiek mažiau nei 1 stiklinė cukraus (sakykim 5/6 stiklinės)
- 4 vidutiniai kiaušiniai
- 5 dideli traškūs bei sultingi obuoliai
- 1 valg.š. kukurūzų krakmolo (močiutė vartoja bulvių krakmolą, galite drąsiai dėti ir jį)
- 1 arb.š. su kaupu cinamono
- 1 arb.š. sodos + citrinos sulčių ‘nugesinimui’
- tarkuota pusės citrinos žievelė
- sviesto kepimo formai patepti
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 195° C. Kaitinimas viršus-apačia.
- Nulupkite obuolius ir įpjaustykite gabalėlius į vidutinio dydžio dubenį. Sumaišykite su cinamonu ir atidėkite į šalį.
- Persijokite miltus į didelį dubenį. Gerai sumaišykite su krakmolu. Sodą nugesinkite citrinos sultimis į miltų mišinį ir sumaišykite.
- Vidutiniame dubenyje gerai išplakite kiaušinius su cukrumi naudodami vidutinį-stiprų greitį iki masė padvigubės, pabals ir nebeliks didelių oro burbulų. Įmaišykite citrinos žievelę.
- Silikoninės mentelės pagalba, palaipsniui įmaišykite kiaušinių masę į miltų masę, kad nesusidarytų miltų gumulėlių.
- Atsargiai įmaišykite į tešlą obuolius.
- Pilkite masę į gerai sviestu išteptą kepimo formą ir dėkite į orkaitę.
- Kepkite apie 45 minutes arba iki į tešlą įkištas pagaliukas ištraukiamas vos su keliais trupinėliais. Leiskite pyragui atvėsti, tuomet apibarstykite cukraus pudra.
Pyragas „Šakočio pusbrolis“
Tikrai vertas dėmesio ir turėtų patikti visiems šakočio gerbėjams. Išbandykite ir jūs!
Reikalingi produktai:
- 2-3 a.š. vanilinio cukraus;
- 3 v. š. grietinės;
- 150 g krakmolo;
- 200 g miltų;
- 7 kiaušiniai;
- 350 g cukraus (pagal skonį);
- 350 g sviesto.
Kaip gaminti:
Visi produktai turi būti kambario temperatūros! Minkštą sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Tada dėkite po vieną trynį ir plakite, kol sudėsite visus trynius. Miltus išsijokite kartu su krakmolu ir suberkite į tešlą. Išmaišykite. Baltymus išplakite iki standžių putų ir sudėkite į tešlą, gerai išmaišykite ir tada sudėkite grietinę. Tešla turi būti tirštos konsistencijos.
24 skersmens formą išklokite kepimo popieriumi. Pilkite po kelis šaukštus tešlos, ją paskleiskite plonu sluoksniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C (funkcija - kepimas iš viršaus), kepkite, kol truputį paruduos.
Kiti Beatos virtuvės receptai
Beata Nicholson myli gyvenimą ir tai, ką daro kasdien: kalba apie maistą ir pozityvų gyvenimą. Ji yra jau dešimties kulinarinių knygų autorė, TV laidų vedėja ir tiesiog džiaugsmingo gyvenimo transliuotoja. Beata yra baigusi žurnalistikos ir kulinarijos mokslus, bet toliau kasdien mokausi naujų dalykų ir, svarbiausia, kaip būti geru žmogum sau ir pasauliui.
Man svarbu mano ir jūsų geras gyvenimas, maistas, namai, gera savijauta, draugystė, šeima ir nauji atradimai. Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę!