Šventės - puiki proga išbandyti kažką naujo, paragauti dar neragautų skonių ir nustebinti save bei artimuosius naujais patiekalais. Jūros gėrybės pasižymi nuostabiu skoniu ir aromatu. Patiekalai su jomis tikrai palieka puikų įspūdį, todėl labai tinka švenčių progomis.
Aštuonkojis Ispanijoje laikomas tikru delikatesu. Ypatingai Galicijoje, kur aštuonkojai dažnai gaudomi, jį rasite vos ne kiekviename meniu.
Aštuonkojis su batatais ir krevečių padažu
Šv. Valentino dienai puikiai tiks egzotiškas, lengvas, gardus patiekalas - keptas aštuonkojis su krevečių padažu. Be to, Tomas sako, kad aštuonkojis yra vienas iš afrodiziakų, skatinančių meilę, taigi, tikrai puikiai tiks Šv. Valentino dienai. Daug kas prisibijo gaminti aštuonkojį, nes jį lengva sugadinti.
Tačiau profesionalus virtuvės šefas Tomas Rimydis pademonstruos, kad jį pagaminti nėra sudėtinga, tačiau reikia kantrybės ir tam tikrų žinių. „Svarbiausia, aštuonkojo nepervirti. Nes jis susitrauks, prarasim daugiau nei pusę jo svorio. Taigi, galima karts nuo karto atpjauti gabaliuką ir patikrinti“, - patarė profesionalus šefas.
Gaminant šį patiekalą svarbu priderinti tinkamą garnyrą. „Labai puikiai dera bulvės ir aštuonkojis. Tai yra du vienas kitą papildantys produktai, kurie tarpusavyje sukelia skonio bombą“, - sako T. Rimydis. Dar daugiau skonio patiekalui suteiks krevečių padažas. „Niekada neišmeskite krevečių kiautų. Iš jų galima išvirti nuostabų padažą, sultinį. Pavirus galima panaudoti visur tobulai“, - pataria Tomas.
Ingredientai:
- 1 vnt. šviežio aštuonkojo (apie 1,5 kg)
- 100 g balto vyno acto
- 100 g svogūnų
- 50 g sviesto
- 1 vnt. žaliosios citrinos
- 20 g česnako
- 10 g rozmarino
- 10 g čiobrelių
- 10 g šalavijo
- 10 g petražolių
- 10 g krapų
Garnyrui:
- 200 g batatų
- 100 g sviesto
- 1 vnt. apelsino
- druskos pagal skonį
Padažui:
- 100 g krevečių su kiautais
- 100 g grietinėlės
- 100 g svogūnų
- 50 g alyvuogių aliejaus
- 30 g česnakų
- druskos pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Ilgiausiai užtrunka aštuonkojo gamyba. Taigi, reikia pradėti būtent nuo jo. Greitpuodyje užverdami 2 litrai vandens, sudedami prieskoniai, daržovės ir žolelės. Užvirus sudedamas šaltu vandeniu nuplautas aštuonkojis. Verdama ant stiprios kaitros iki 20 minučių. Jei aštuonkojis verdamas puode, jis verda iki 40 minučių.
- Aštuonkojui išvirus, jis atvėsinamas šaltame vandenyje ir nuplaunamas po šaltu tekančiu vandeniu, nuimama oda. Nuplovus, aštuonkojis supjaustomas norimo dydžio gabaliukais arba išpjaunami čiuptuvai.
- Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir dedamos aštuonkojo dalys. Kepama iš abiejų pusių, po 2 minutes. Baigus kepti pagardinama druska, pipirais ir sudedami smulkinti žalumynai.
- Garnyro gamyba: Nuvalyti batatai supjaustomi griežinėliais ir, užpylus šaltu vandeniu, verdami apie 15 minučių. Nupilamas vanduo ir sudedamas sviestas, išspaudžiamos apelsinų sultys. Kai sviestas ištirpsta, šaukštu sutrinami batatai, pagardinama druska.
- Padažo gamyba: Puode 5 minutes kepinami smulkinti svogūnai ir česnakai, jiems apskrudus, sudedamos krevetės. Kepama 3 minutes. Tuomet pilamas vanduo ir viskas paverdama 10 minučių. Supilama grietinėlė, verdama 5 minutes. Padažas nukošiamas ir užverdamas. Pabarstoma druska ir pipirais.
- Aštuonkojis tiekiamas su batatų koše ir krevečių padažu. Prie aštuonkojo Tomas siūlo dar ir lengvas morkų bei svogūnų salotas.
Aštuonkojis su bulvėmis ir žolelių padažu
Reikės:
- apie 1 kg aštuonkojo
- apie 700 g mažų bulvių arba raudonųjų bulvių
- 4 česnako skiltelių
- saujelės pjaustytų petražolių
- vieno nedidelio pjaustyto svogūno
- 6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 3 valgomųjų šaukštų ryžių acto
- 2 arbatinių šaukštelių džiovintų raudonėlių
- 2 arbatinių šaukštelių džiovintų bazilikų
- 1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių
- vienos citrinos sulčių
Bulves gerai nuplaukite ir virkite su lupena apie 15 minučių, tuomet atvėsinkite ir supjaustykite maždaug 3 cm kubeliais. Pasiruoškite padažą - sumaišykite prieskonius, išskyrus šviežias petražoles, ryžių actą ir 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus.
Aštuonkojį virkite apie 45 minutes, 10 minučių iki jam baigiant virti pakepinkite bulves ant 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, nuolat maišydami suberkite susmulkintas česnakų skilteles ir kepinkite apie 30 sekundžių. Tuomet į keptuvę sudėkite išvirtą supjaustytą aštuonkojį ir apipilkite viską padažu, lengvai pamaišykite.
„Šį patiekalą geriausia valgyti karštą - patiekite vieną pirmųjų. Pamatysite - jo kaipmat neliks lėkštėse, nes tai - Viduržemio jūros virtuvės klasika, kurioje persipina žolelių aromatai, garstyčių aitrumas ir citrinos rūgštelė“, - dalijasi B.Baratinskaitė.
Troškintas, marinuotas ir keptas aštuonkojis
Išsirinkite vidutinio dydžio aštuonkojį.
Sultiniui reikės:
- 1 puodelio baltojo vyno (nealkoholinio)
- 2-3 puodelių vandens (kad apsemtų aštuonkojį)
- 3 lauro lapų
- 3 česnakų
- 1 arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos miltelių
- 2 arbatinių šaukštelių grūstų aitriosios paprikos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažui reikės:
- 5 šalotinių svogūnų
- pusės raudonojo svogūno
- 1 aitriosios paprikos
- 3 žaliųjų citrinų sulčių
- alyvuogių aliejaus
- šviežių petražolių
Visus sultinio ingredientus sudėkite į puodą, įpilkite pakankamai vandens, kad būtų apsemtas aštuonkojis. Sultiniui užvirus, leiskite 10 minučių pavirti, tuomet 2-3 kartus įmerkite aštuonkojį į puodą po maždaug 10 sekundžių - nuo to gražiai susisuks čiuptuvai, tuomet palikite aštuonkojį virti puode, kad jis būtų visiškai apsemtas. Virkite apie 45-60 minučių, kol suminkštės, tačiau nepervirkite, nes aštuonkojis gali tapti tarsi guminis.
Išimkite aštuonkojį iš puodo ir supjaustykite maždaug piršto dydžio gabaliukais. Inde sumaišykite ingredientus aštriam padažui ir juo apšlakstykite aštuonkojį. Uždenkite ir leiskite pasimarinuoti kelias valandas, o dar geriau - per naktį.
Įkaitinkite grilį ar keptuvę ir pakepinkite aštuonkojo dalis po 5-10 minučių iš kiekvienos pusės.
Kaip virti aštuonkojį?
Pirmiausia, įsigijus aštuonkojį jį reiktų išvirti ir, svarbiausia, nepervirti. Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, mažieji aštuonkojai tobulai tinka grilio sezonui.
„Nuo didžiojo aštuonkojo pirkimo dažnai sustabdo klausimas, kaip jį paruošti. Pirmiausia, įsigijus aštuonkojį jį reiktų išvirti ir, svarbiausia, nepervirti. Pratinkite aštuonkojį prie verdančio sultinio pamažu - iš pradžių merkite iki pusės kojų, po kelių sekundžių ištraukite. Kartokite procesą kelis kartus, įmerkdami vis daugiau aštuonkojo. Galiausiai sultinyje atsidurs jis visas. Tada belieka sumažinti ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų, uždengti dangtį ir virti aštuonkojį, priklausomai nuo dydžio, apie valandą“, - pataria ekspertė.
Išvirus aštuonkojį, galima jo kojas supjaustyti smulkesniais gabaliukais ir mauti ant iešmelių - kaip šašlyką, tarpuose suverti išvirtų šviežių lietuviškų bulvių, kurių sezonas jau prasidėjo. Prieš kepant dar patepti aliejumi, o baigus kepti - apibarstyti petražolėmis. Jei norite pateikti kaip restorane, ant grotelių (arba keptuvėje ar orkaitėje) kepkite nesmulkintas aštuonkojo kojas. Taisyklės tos pačios - šlakstome alyvuogių aliejumi, galima užberti smulkinto česnako, baigiant kepti pabarstome petražolėmis.
Ant grotelių kepti mažieji aštuonkojai
Ingredientai:
- atšildytų mažųjų aštuonkojų
- petražolių
- česnako
- šviežios aitriosios paprikos
- alyvuogių aliejaus
- sauso baltojo nealkoholinio vyno
Gaminimas:
- Visas žoleles ir daržoves susmulkinti, sumaišyti su aliejumi ir vynu. Dėti mažuosius aštuonkojus. Marinuoti dvi valandas.
- Kepti ant grotelių tol, kol gražiai apskrus.
Aštuonkojai troškinti daržovių ir grietinėlės padaže
Labai simpatiškas, nesunkus ir spalvingas patiekalas. Lietuvoje mažų aštuonkojų ieškokite šaldytų produktų skyriuose. Puode, kuriame troškinsite, pakepinkite su aliejumi smulkintus svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir saliero stiebą. Sudėkite į puodą aštuonkojus, nublanširuotus, kubeliais pjaustytus pomidorus, lauro lapą, paskaninkite druska, pipirais. Sumažinkite kaitrą iki minimumo ir troškinkite uždengę 40 minučių. Aštuonkojai troškinti patiekiami su bulvėmis arba makaronais.
Polpo al sugo rosso - aštuonkojis pomidorų padaže
Mes aštuonkojų neverdame, nes jie prarastų dalį savo vertingo „sapore“ - aromato ir skonio. Lengvai pakaitinę tyrą aukštos kokybės alyvuogių aliejų, dedame skilteles česnako, kad išsiskirtų antibiotikas. Juk mūsų patiekalai privalo būti ne tik skanūs, bet ir sveiki. Pašalinę česnakus sudedame į aliejų aštuonkojus. Jie labai greitai sukietėja, todėl būtina apšlakstyti desertiniu vynu „Marsala“, išgarinti ir palikti ant lėtos ugnies. Troškiname maždaug pusvalandį.
Ne visi aštuonkojai pasigamina per vienodą laiką, tad kietumo įvertinimui naudojame šakutės testą - tiesiog perduriame šakute, kad suprastume, ar aštuonkojis nepernelyg kietas. Tačiau dar didesnė klaida būtų jį pernelyg suminkštinti. Jis privalo išlikti standus, neprarasti struktūros. Tiesa, Portugalijoje esame ragavę itin minkštus aštuonkojus pomidorų padaže, bet mums labiau patinka Elbos receptas.
Papildome aštuonkojus nerūgščia pomidorų tyre ir rozmarinu. Mūsų patiekalas - „polpo al sugo rosso“ - paruoštas. Padažą, kuris yra aromatingas, nes pomidorų tyrė harmoningai susimaišė su aštuonkojų „sugo“ - sultimis, išlaižome duonos riekelėmis. Ne visiems gurmė yra įprasta, kad prie šio patiekalo mes paprastai deriname ne prie žuvies patiekalų siūlomą baltąjį, o raudoną vyną. Jis geriau subalansuoja pomidorų tyrės rūgštumą ir jūros druskos, kurios prisodrintas aštuonkojis, sūrumą. Nepamirškite gausiai pagardinti rozmarinais. Jais galima įtrinti ir duonos riekeles.
Ingredientai 4 asm.:
- 1 kg aštuonkojų
- 3 skiltelės česnako
- 150 g pomidorų tyrės
- 1 stiklinė desertinio vyno „Marsala“
- tyras alyvuogių aliejus
- rozmarinas
Gaminimas:
- gerai nuplaukite aštuonkojus, iš narelių išvalydami smėlį
- tyrame alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite
- dėkite aštuonkojus
- kai aštuonkojai pakeis spalvą ir taps standūs, užpilkite desertinį vyną „Marsala“, išgarinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu
- troškinkite apie pusvalandį ant lėtos ugnies
- supilkite pomidorų tyrę
- įmeskite rozmarinus
- dar palaikykite ant ugnies apie ketvirtį valandos
- patiekite kartu su duonos riekelėmis