pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kūčių Receptai su Nuotraukomis: Žingsnis po Žingsnio Gaminimo Instrukcijos

Kūčios – viena svarbiausių ir jaukiausių švenčių Lietuvoje, žyminti pasiruošimą Kalėdoms. Tai šeimos susibūrimo, tradicijų puoselėjimo ir dvasinio apmąstymo metas. Kūčių vakarienė – ypatinga, susidedanti iš dvylikos patiekalų, simbolizuojančių dvylika apaštalų. Ši vakarienė pasižymi pasninku, todėl patiekalai gaminami be mėsos, pieno ir kiaušinių. Šiame straipsnyje rasite tradicinių Kūčių receptų su nuotraukomis, kurie padės Jums paruošti nepamirštamą Kūčių stalą 2025 metais.

Kūčiukai su Aguonų Pienu

Kūčiukai – mažyčiai, traškūs, saldūs kepinėliai, neatsiejami nuo Kūčių vakarienės. Jie tradiciškai valgomi su aguonų pienu, kuris suteikia jiems ypatingo skonio ir aromato.

Kūčiukų Receptas:

  • Ingredientai:
  • 500 g miltų
  • 20 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
  • 250 ml šilto vandens
  • 100 g cukraus
  • 100 ml aliejaus
  • Žiupsnelis druskos
  • Aguonų (pabarstymui)
  1. Gaminimas:
  2. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su šaukšteliu cukraus. Palikite 10-15 minučių, kad suaktyvėtų.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
  4. Supilkite mielių mišinį ir aliejų į miltų mišinį. Išminkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga ir nelipni. Jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau miltų arba vandens.
  5. Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1-1,5 valandos, kad tešla pakiltų.
  6. Pakilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Supjaustykite mažais kubeliais.
  7. Kubelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pabarstykite aguonomis.
  8. Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 10-15 minučių, kol kūčiukai taps auksinės spalvos.
  9. Atvėsinkite ir patiekite su aguonų pienu.

Aguonų Pieno Receptas:

  • Ingredientai:
  • 200 g aguonų
  • 1 litras vandens
  • Cukraus (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti bent 2-3 valandas, arba per naktį.
  3. Išmirkusias aguonas gerai nusunkite ir sumalkite mėsmale arba blenderiu, kol gausite vientisą masę.
  4. Sumaltas aguonas užpilkite šiltu vandeniu.
  5. Įdėkite cukraus pagal skonį.
  6. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti, kad skoniai susijungtų.

Silkė su Morkomis ir Svogūnais

Silkė – tradicinis Kūčių patiekalas, simbolizuojantis vandenį ir jo teikiamas gėrybes. Silkė su morkomis ir svogūnais – vienas populiariausių silkės paruošimo būdų, pasižymintis paprastumu ir puikiu skoniu.

  • Ingredientai:
  • 500 g silkės filė
  • 2-3 morkos
  • 2-3 svogūnai
  • Aliejus (kepimui)
  • Actas (pagal skonį)
  • Pipirai (pagal skonį)
  • Lauro lapeliai (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  3. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
  4. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite morkas bei svogūnus, kol suminkštės.
  6. Atvėsinkite keptas daržoves.
  7. Sumaišykite silkę, keptas daržoves, įpilkite šiek tiek acto, įberkite pipirų ir įdėkite lauro lapelių.
  8. Gerai išmaišykite ir palikite marinuotis šaldytuve bent kelias valandas, kad skoniai susijungtų.

Spanguolių Kisielius

Spanguolių kisielius – saldžiarūgštis gėrimas, puikiai tinkantis Kūčių vakarienei. Spanguolės ne tik suteikia kisieliui ypatingo skonio, bet ir yra puikus vitamino C šaltinis.

  • Ingredientai:
  • 500 g spanguolių
  • 1,5 litro vandens
  • 100-150 g cukraus (pagal skonį)
  • 3-4 šaukštai bulvių krakmolo
  1. Gaminimas:
  2. Spanguoles nuplaukite ir užpilkite vandeniu.
  3. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 10-15 minučių, kol spanguolės suminkštės.
  4. Nukoškite spanguolių nuovirą į atskirą indą.
  5. Spanguoles pertrinkite per sietelį arba sumalkite blenderiu.
  6. Spanguolių masę ir nuovirą supilkite atgal į puodą.
  7. Įberkite cukraus pagal skonį.
  8. Bulvių krakmolą išmaišykite nedideliame kiekyje šalto vandens.
  9. Užvirkite spanguolių kisielių ir lėtai pilkite krakmolo mišinį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų.
  10. Virykite, kol kisielius sutirštės.
  11. Atvėsinkite ir patiekite.

Kūčių Barščiai su Džiovintų Grybų Ausytėmis

Kūčių barščiai – tradicinė sriuba, gaminama be mėsos, dažniausiai su džiovintais grybais. Džiovintų grybų ausytės – mažyčiai koldūnai su grybų įdaru, patiekiami kartu su barščiais.

Barščių Receptas:

  • Ingredientai:
  • 500 g burokėlių
  • 100 g džiovintų grybų
  • 1-2 svogūnai
  • 1-2 morkos
  • 2-3 skiltelės česnako
  • Actas (pagal skonį)
  • Cukrus (pagal skonį)
  • Druska (pagal skonį)
  • Pipirai (pagal skonį)
  • Lauro lapeliai (pagal skonį)
  • Aliejus (kepimui)
  1. Gaminimas:
  2. Džiovintus grybus užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
  3. Burokėlius nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka.
  4. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  5. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
  6. Česnaką nulupkite ir susmulkinkite.
  7. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus bei morkas, kol suminkštės.
  8. Sudėkite burokėlius į puodą, užpilkite vandeniu (arba grybų nuoviru) ir virkite, kol suminkštės.
  9. Į puodą su burokėliais sudėkite keptas daržoves, džiovintus grybus (supjaustytus), česnaką, įpilkite acto, įberkite cukraus, druskos, pipirų ir įdėkite lauro lapelių.
  10. Pavirkite dar kelias minutes, kad skoniai susijungtų.
  11. Patiekite su džiovintų grybų ausytėmis.

Ausyčių Receptas:

  • Ingredientai (tešlai):
  • 200 g miltų
  • 100 ml vandens
  • Žiupsnelis druskos
  • Ingredientai (įdarui):
  • 100 g džiovintų grybų (išvirtų)
  • 1 svogūnas
  • Aliejus (kepimui)
  • Druska (pagal skonį)
  • Pipirai (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Sumaišykite miltus, vandenį ir druską. Išminkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga ir nelipni.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, kol suminkštės.
  5. Išvirtus džiovintus grybus susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę su svogūnais.
  6. Pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Tešlą iškočiokite plonai ir supjaustykite mažais kvadratais.
  8. Ant kiekvieno kvadrato uždėkite šiek tiek įdaro.
  9. Sulenkite kvadratą į trikampį ir suspauskite kraštus. Galus sujunkite, kad gautųsi ausytė.
  10. Ausytes virkite pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių.

Rauginti Kopūstai

Rauginti kopūstai – puikus probiotikų šaltinis ir tradicinis Kūčių patiekalas. Jų rūgštus skonis puikiai dera su kitais Kūčių patiekalais.

  • Ingredientai:
  • 1 kg kopūstų
  • 20 g druskos
  • Morkų (pagal skonį)
  • Kmynų (pagal skonį)
  • Lauro lapelių (pagal skonį)
  • Spanguolių (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais.
  3. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite kopūstus, morkas, druską, kmynus, lauro lapelius ir spanguoles.
  5. Gerai išminkykite kopūstus rankomis, kol jie pradės leisti sultis.
  6. Sudėkite kopūstus į stiklinį arba emaliuotą indą. Paslėkite.
  7. Uždėkite ant viršaus lėkštę ir paslėkite ją sunkiu daiktu (pvz., stiklainiu su vandeniu).
  8. Palikite kopūstus rūgti kambario temperatūroje 3-7 dienas. Kasdien pradurkite kopūstus mediniu pagaliuku, kad išeitų dujos.
  9. Kai kopūstai įrūgs, perkelkite juos į šaldytuvą.

Burokėlių Sriuba

Burokėlių sriuba, kaip ir barščiai, yra viena iš sriubų, dažnai patiekiamų Kūčių vakarienei. Ji gali būti patiekiama karšta arba šalta, priklausomai nuo šeimos tradicijų.

  • Ingredientai:
  • 500 g burokėlių
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 2-3 skiltelės česnako
  • Actas (pagal skonį)
  • Cukrus (pagal skonį)
  • Druska (pagal skonį)
  • Pipirai (pagal skonį)
  • Lauro lapeliai (pagal skonį)
  • Aliejus (kepimui)
  • Vanduo arba daržovių sultinys
  1. Gaminimas:
  2. Burokėlius nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  4. Morką nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
  5. Česnaką nulupkite ir susmulkinkite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną bei morką, kol suminkštės.
  7. Sudėkite burokėlius į puodą, užpilkite vandeniu arba daržovių sultiniu ir virkite, kol suminkštės.
  8. Į puodą su burokėliais sudėkite keptas daržoves, česnaką, įpilkite acto, įberkite cukraus, druskos, pipirų ir įdėkite lauro lapelių.
  9. Pavirkite dar kelias minutes, kad skoniai susijungtų.
  10. Patiekite karštą arba šaltą.

Žuvis

Nors Kūčių vakarienė yra pasninkas, žuvis yra leidžiamas patiekalas. Tradiciškai patiekiama silkė, bet gali būti ir kitos žuvies rūšys, pavyzdžiui, karpis, menkė ar lydeka.

Keptos Menkės Receptas:

  • Ingredientai:
  • 500 g menkės filė
  • Druska (pagal skonį)
  • Pipirai (pagal skonį)
  • Citrinų sultys (pagal skonį)
  • Miltų (apvoliojimui)
  • Aliejus (kepimui)
  1. Gaminimas:
  2. Menkės filė supjaustykite gabalėliais.
  3. Pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
  4. Apvoliokite menkės gabalėlius miltuose.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite menkę iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
  6. Patiekite karštą.

Šližikai

Šližikai, panašūs į kūčiukus, yra vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų, ypač populiarus Žemaitijoje. Jie taip pat valgomi su aguonų pienu.

  • Ingredientai:
  • 500 g miltų
  • 20 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
  • 250 ml šilto vandens
  • 100 g cukraus
  • 100 ml aliejaus
  • Žiupsnelis druskos
  • Aguonų (pabarstymui)
  1. Gaminimas:
  2. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su šaukšteliu cukraus. Palikite 10-15 minučių, kad suaktyvėtų.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
  4. Supilkite mielių mišinį ir aliejų į miltų mišinį. Išminkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga ir nelipni. Jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau miltų arba vandens.
  5. Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1-1,5 valandos, kad tešla pakiltų.
  6. Pakilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Supjaustykite mažais rombeliais arba kvadratais.
  7. Šližikus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pabarstykite aguonomis.
  8. Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 10-15 minučių, kol šližikai taps auksinės spalvos.
  9. Atvėsinkite ir patiekite su aguonų pienu.

Sėklų ir riešutų mišinys

Sėklų ir riešutų mišinys – simbolinis patiekalas, atspindintis derlių ir vaisingumą. Jame gali būti įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, linų) ir riešutų (graikinių, lazdyno, migdolų).

  • Ingredientai:
  • 100 g saulėgrąžų sėklų
  • 100 g moliūgų sėklų
  • 100 g linų sėklų
  • 100 g graikinių riešutų
  • 100 g lazdyno riešutų
  • 100 g migdolų
  1. Gaminimas:
  2. Visas sėklas ir riešutus sumaišykite dideliame dubenyje.
  3. Galite šiek tiek pakepinti sėklas ir riešutus sausoje keptuvėje, kad jie taptų aromatingesni.
  4. Patiekite mišinį nedideliuose indeliuose.

Saldus pyragas ar sausainiai

Nors Kūčių vakarienė yra pasninkas, dažnai patiekiamas saldus pyragas ar sausainiai, pagaminti be kiaušinių ir pieno produktų.

Obuolių Pyrago Receptas (veganiškas):

  • Ingredientai (tešlai):
  • 250 g miltų
  • 100 ml aliejaus
  • 100 ml vandens
  • 50 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • Ingredientai (įdarui):
  • 500 g obuolių
  • 50 g cukraus
  • Cinamonas (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Sumaišykite miltus, aliejų, vandenį, cukrų ir druską. Išminkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga ir nelipni.
  3. Obuolius nuskuskite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
  4. Sumaišykite obuolius su cukrumi ir cinamonu.
  5. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite ir įklokite į kepimo formą.
  6. Sudėkite obuolių įdarą ant tešlos.
  7. Iškočiokite antrą tešlos dalį ir uždenkite pyragą. Kraštus užspauskite.
  8. Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 30-40 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos.
  9. Atvėsinkite ir patiekite.

Avižų Kisielius

Avižų kisielius – tradicinis lietuviškas patiekalas, gaminamas iš fermentuotų avižų. Jis pasižymi specifiniu skoniu ir yra laikomas sveikuolišku patiekalu.

Receptas:

  • Ingredientai:
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 1 litras vandens
  • Druska (pagal skonį)
  1. Gaminimas:
  2. Avižinius dribsnius užpilkite šiltu vandeniu ir palikite fermentuotis 1-2 dienas.
  3. Perkoškite avižas per sietelį.
  4. Gautą skystį užvirkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės.
  5. Pagardinkite druska.
  6. Patiekite atvėsusį.

Šie receptai yra tik pavyzdžiai, kaip galite paruošti Kūčių stalą. Svarbiausia – prisiminti tradicijas ir paruošti patiekalus su meile. Linkime Jums jaukių ir šiltų Kūčių!