pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Neringos receptai: Imbieriniai sausainiai - Kalėdų dvasia Jūsų namuose

Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo jaukumo, šeimos susibūrimų ir tradicinių skanėstų. Ne vienas šventes sunkiai įsivaizduoja be traškių, įvairiausių formų imbierinių sausainėlių. Jais galite nudžiuginti ir namiškius, ir pavaišinti kolegas ar įpakuoti dovanoms. Vienas iš žiemos švenčių simbolių - imbieriniai sausainiai.

Imbierinių sausainių populiarumo priežastis - tai, kad jie yra ne tik gardus šventinis skanėstas, bet ir kūrybinė veikla, kuri suburia šeimas, skatina bendravimą ir atneša nepamirštamas šventines akimirkas.

Imbiero nauda sveikatai

Kaip teigia mitybos specialistė G. Urbonaitė, imbiero sudėtyje esantys gingeroliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą ir gali padėti nuo pykinimo. Šis prieskonis taip pat stiprina imuninę sistemą, todėl jis itin mėgstamas žiemos laikotarpiu, kai norisi ne tik skanauti, bet ir pasirūpinti savo sveikata.

„Imbieriniai sausainiai yra puikus būdas mėgautis šio prieskonio teikiamais privalumais. Jie gali būti ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankesni - tereikia atlikti kelis mažus pakeitimus recepte. Vietoje kvietinių, baltų miltų, naudokite avižų, viso grūdo ar riešutų miltus, taip pat atsisakykite pridėtinio cukraus. Puiki alternatyva jam - beržų cukrus (ksilitolis), datulės ar klevų sirupas. Sviestą keiskite kokosų aliejumi“, - pataria „Lidl“ ambasadorė.

Pasak G. Urbonaitės, kad sausainiai atrodytų dar gražiau, dekoruokite juos kokybišku juodu šokoladu, liofilizuotomis uogomis, kokosų drožlėmis, riešutais ar sėklomis.

Receptai ir gaminimo eiga

Klasikinis imbierinių sausainių receptas

Ingredientai:

  • 6 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės medaus
  • 1 stiklinės sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 5 v.š. malto imbiero
  • 2 a.š. muskato
  • 2 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio sodos
  • 1 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Pakelį sviesto (200g) ir 4 šaukštus (su kaupu) medaus sudėti į dubenį ir viską pakaitinti mikrobangėje.
  2. Į skystą medaus ir sviesto masę supilti cukrų ir žiupsnelį druskos.
  3. Išmaišius į pravėsusią tešlą įmušti kiaušinius bei sudėti visus prieskonius.
  4. Įpylti nugesintą sodą su actu bei miltus.
  5. Užminkyti tešlą. Ji turi būti ne per kieta.
  6. Pusvalandžiui įkišti į šaldytuvą kad sustingtų, o tada iškočioti, suformuoti norimas formas ir kepti apie 15 min. 200oC karštumo orkaitėje.
  7. Iškeptus ir atvėsusius sausainukus dekoruoti su baltymų-cukraus pudros glazūra.

Alternatyvus receptas su kokosų aliejumi ir klevų sirupu

Ingredientai:

  • 1 ½ puodelio avižų miltų
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,25 šaukštelio druskos
  • 3 šaukštų ištirpinto kokosų aliejaus
  • 0,25 puodelio klevų sirupo arba datulių pastos
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštų augalinio pieno (migdolų, avižų, kokosų arba sojos)

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Paruoškite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite kokosų aliejų, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą.
  3. Supilkite šį mišinį į sausų ingredientų dubenį. Jei tešla pasirodys per sausa, įpilkite šiek tiek augalinio pieno.
  4. Suformuokite sausainius - tam galite naudoti sausainių formeles arba darbuotis tiesiog rankomis.
  5. Kepkite sausauinius orkaitėje apie 10-12 minučių, kol kraštai taps auksinės spalvos.
  6. Sausainius atvėsinkite ir, jei norite, dekoruokite liofilizuotais vaisiais, uogomis bei lydytu juoduoju šokoladu.

Tradicinis imbierinių sausainių receptas

Ingredientai:

  • 1 v. cukraus
  • 1 v. miltų
  • ½ a. š. sodos
  • ½ a. š. druskos
  • 2 a. š. imbiero
  • 2 a. š. cinamono
  • ½ a. š. gvazdikėlių
  • ½ a. š. muskato
  • ½ v. sviesto
  • ½ v. medaus

Gaminimas:

  1. Sumaišykite cukrų, miltus, sodą, druską, imbierą, cinamoną, gvazdikėlius ir muskatą.
  2. Tuomet sudėkite sviestą ir pirštais trinkite, kol susidarys smulkūs tešlos trupinėliai.
  3. Supilkite medų ir gerai išmaišykite, paminkykite, kol susiformuos tešla.
  4. Tada tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite tešlą iki 3 mm storio.
  5. Išpjaukite norimos formos sausainius.
  6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.
  7. Išimkite iš orkaitės, o po minutės perkelkite ant grotelių ataušinti.

Imbieriniai sausainiai su sirupu

Ingredientai:

  • 1 v. miltų
  • 1 v. cukraus
  • 1 v. auksaspalvio sirupo (medaus)
  • ½ a. vandens
  • 1 a. š. imbiero
  • ½ a. š. cinamono

Gaminimas:

  1. Į puodą suberkite cukrų, įpilkite auksaspalvio sirupo (medaus) ir vandens.
  2. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps.
  3. Sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol ištirps (neužvirkite).
  4. Nukelkite nuo ugnies ir palikite paruoštą sirupą pravėsti.
  5. Pravėsusį prieskoniuotą sirupą sumaišykite su miltais ir užminkykite vientisą tešlą.
  6. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite atvėsti šaldytuve.
  7. Tešlą dar kartą išminkykite, kol lengvai minkysis.
  8. Ant miltais pabarstyto darbastalio plonai iškočiokite tešlą, išpjaukite norimos formos sausainius.

Paprastas meduolių receptas

Gaminimo eiga:

  1. Ruošdami meduolius medų, cukrų ir sviestą nuolat maišydami tirpinkite puode iki masė užvirs ir joje nebeliks cukraus kristalų.
  2. Miltus sumaišykite su prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir supilkite atvėsintą sirupo masę. Tuomet įpilkite šaukštą nugesintos sodos. Iš šios masės suminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
  3. Tuomet belieka iš tešlos iškočioti norimo storumo sluoksnį ir išspausti formeles. Jas riekia pašauti į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepti, kol sausainiai paruduos.
  4. Jei sausainiai ploni, jie iškepa labai greitai - to reikėtų nepamiršti. Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies - jų dekoravimo.
  5. Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. Į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais.

Dekoravimo idėjos

Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies - jų dekoravimo. Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. Į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais.

Ar turite savą imbierinių sausainių receptą? Pasidalinkite juo komentaruose!