pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žiedinių kopūstų troškinys: receptai ir patarimai

Spalvingas, maistingas, sveikas ir šiek tiek neįprastas, greitai paruošiamas kalafioro troškinys su šparaginėmis pupelėmis ir pomidorais papuoš pietų stalą ir palepins kiekvieno valgytojo skonio receptorius. Tad jeigu ilgitės kažko jaukaus ir kvapnaus, šis troškinys nenuvils!

Žiedinio kopūsto ir šparaginių pupelių troškinys su pupelėmis ir pomidorais

Šis troškinys pagaminamas greitai ir lengvai, o rezultatas - puikus.

Ingredientai (4 asmenims):

  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 pomidorai
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 žiedinis kopūstas
  • ½ stiklinės vandens
  • 2 saujos šparaginių pupelių
  • 1 saujelė bazilikų lapelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus, česnakus ir pomidorus susmulkinkite. Kepkite įkaitintame puode ant vidutinės kaitros su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus (apie 5 min.), kol daržovės suminkštės.
  2. Į puodą su daržovėmis dėkite žiedinį kopūstą, supilkite vandenį, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 12-15 min.
  3. Į puodą sudėkite šparagines pupeles, berkite druskos, pipirų ir uždengę dar troškinkite apie 2-3 min.
  4. Patiekiant berkite bazilikų lapelių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Žiedinių kopūstų ir bulvių troškinys

Tai puikus vegetariškas patiekalas, kuris tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai:

  • 1 vidutinė žiedinio kopūsto galva, suskirstyta žiedynais
  • 3-4 bulvės, nuskustos ir supjaustytos kubeliais
  • 2 saujos žaliųjų žirnelių, šaldytų (nebūtinai)
  • 1 svogūnas, susmulkintas
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • 1 žalia aitrioji paprika, susmulkinta (nebūtinai)
  • 0,5 arbat. šaukšt. kmyninio kumino sėklų
  • 1 arbat. šaukšt. malto kmyninio kumino
  • nubrauktas arbat. šaukšt. druskos
  • 2 arbat. šaukšt. tarkuoto šviežio imbiero
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių
  • Vandens

Pagardui:

  • 1 stiklinė natūralaus jogurto
  • 1 trumpavaisis agurkas, nulupta žievele, sutarkuotas burokine tarka
  • Druskos
  • Svogūnų laiškų, susmulkintų

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros (režimas su vėjeliu).
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite bulves, žiedinius kopūstus, didžiąją dalį druskos, kumino sėklas ir 3 šaukštus aliejaus - maišykite rankomis, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Berkite šį mišinį į plačią kepimo skardą, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol daržovės bus minkštos, kiek skrustelėjusios, bet dar tvirtos.
  3. Dubenėlyje sumaišykite visus pagardui skirtus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
  4. Kai įpusės daržovių kepimo orkaitėje laikas, plačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite likusį aliejų ir suberkite svogūnus, česnakus, imbierą ir aitriąją papriką. Kepkite maišydami apie 8-10 min., kol svogūnai taps minkšti ir auksiškai gelsvi. Suberkite visus prieskonius, išmaišykite, įpilkite apie 0,5 stiklinės vandens, vėl išmaišykite, o tuomet suberkite į keptuvę daržoves, iškepusias orkaitėje, ir žirnelius (jei šiuos naudojate). Išmaišykite ir patroškinkite dar apie 5 min., kad daržovės prisigertų prieskonių aromato, o žirneliai spėtų sušilti.
  5. Galima valgyti be jokių priedų, tik su pasiruoštu jogurto pagardu, o galima užkąsti plokščia duona, lavašu, pagaliau, virtais ryžiais.

Šildantis vištienos troškinys su žiediniu kopūstu

Labai skanus ir šildantis troškinys, puikiai tiks kai norisi greito ir komfortiško maisto. Vos keli ingredientai ir maistingas patiekalas jau garuoja ant stalo. Be to, ar žinojote, kad žiedinis kopūstas yra puikus vitamino C šaltinis, kuris stiprina imunitetą ir padeda organizmui kovoti su oksidaciniu stresu. Taip pat jame yra vitamino K, svarbaus kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui, bei B grupės vitaminų, reikalingų energijos apykaitai.

Ingredientai:

  • 450 g vištienos krūtinėlės
  • 0,5 vnt. žiedinio kopūsto
  • 1 vnt. svogūno
  • Druskos, pagal skonį
  • Pipirų, pagal skonį
  • Kario miltelių, pagal skonį
  • Ciberžolės, pagal skonį
  • Lydyto sviesto, kepimui

Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir lengvai apkepti keptuvėje.
  2. Žiedinį kopūstą išskaidyti žiedynais, (sudėjau ir jo lapus, kad nereikėtų išmesti 😊), svogūną susmulkinti ir dėti kartu kepti su mėsa, kelioms minutėms.
  3. Tuomet suberti prieskonius, įpilti vandens, viską išmaišyti ir troškinti apie 10-15 min.

Žiedinių kopūstų "ryžiai"

Žiedinių kopūstų “ryžiai” šiuo metu ypatingai populiarūs! Net ir 2019 metų gastro mados diktuoja tendencijas į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, taip pat itin madingos nesveiko maisto sveikesnės variacijos, tokios kaip žiedinių kopūstų picos, cukinijų makaronai, bananų ledai ir panašiai. Į šią kategoriją patenka ir iš žiedinio kopūsto pagaminti “ryžiai”. Tai tiesiog smulkintas žiedinis kopūstas, kuris dėl savo neutralaus skonio ir panašios tekstūros vadinamas “ryžiais” ir gali sėkmingai pakeisti tradicinius ryžius įvairiuose patiekaluose - nuo Azijos iki Meksikos virtuvių. Tai labai gardus ir paprastas būdas be didelių pastangų suvartoti daugiau daržovių, o patiekalą paversti sveikesniu ir lengvesniu.

Gaminimo eiga:

  1. Nupjauname žiedinio kopūsto kotą, o galvą supjaustome mažesnėmis dalimis.
  2. Laikas susmulkinti žiedinius kopūstus. Tai patogiausia daryti virtuvinio kombaino su tarkavimo priedu pagalba. Jei tokio neturite, puikiai tiks ir stambi burokinė tarka.

Štai taip viskas paprasta ir žiedinio kopūsto “ryžiai” paruošti. Juos galite panaudoti iškarto pačių įvairiausių patiekalų gamyboje arba paruošti vėlesniam naudojimui. Jei planuojate panaudoti “ryžius” per ateinančias keturias dienas, jie puikiai išsilaikys šaldytuve, tiesiog perkelkite juos į sandarų indelį. Taip pat šis produktas puikiai išlaiko savo maistines savybes, skonį ir tekstūrą užšaldytas. Todėl puiki mintis iš karto gaminti daugiau, dalį užšaldyti ir sunaudoti per ateinančius du mėnesius, ypač patogu greitai, sveikai ir maistingai savaitės vidurio vakarienei. Beje, ruošiant šaldytus “ryžius” prieš tai nereikia jų atšildyti, tiesiog suberkite šaldytus tiesiai į keptuvę ir kepkite pora minučių ilgiau.

Jei “ryžius” naudosite iš karto, su jais galite gaminti viską, ką gamintumėte su ryžiais. Žiedinių kopūstų “ryžių” gamyba labai paprasta - juos tiesiog reikia pekepinti keptuvėje 5-7 minutes ir pagardinti mėgstamas prieskoniais. Visų pirma, jie gali būti tiesiog puikus garnyras, tokiu atveju galite suteikti skonio kepinant juos pagardinti smulkintu svogūnu, česnaku, druska ir pipirais. Nors tokie “ryžiai” gali būti gardus garnyras, dar dažniau jie naudojami skaniems ir maistingiems patiekalams sukurti:

  • Vienos keptuvės patiekalą, kuriame žiedinio kopūsto “ryžiai” sumaišyti su mėgstama mėsa, daržovėmis, prieskoniais.
  • Salotas - pakepinti žiedinio kopūsto “ryžiai” sumaišyti su salotų lapais, daržovėmis, padažu, kitais mėgstamais salotų priedais.
  • Bowls’us, kurių pagrindą sudaro žiedinio kopūsto “ryžiai”, o ant viršaus išdėlioti mėgstami priedai, pavyzdžiui, kepta vištiena, avokadas, špinatai, daržovės bei padažas.

Meksikietiško taco vištienos ir žiedinio kopūsto “ryžių” troškinio receptas

Ingredientai:

  • 400 g
  • 1 skardinės (400 ml) konservuotų pomidorų savo sultyse

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame vištieną ir iškepame.
  2. Kai vištiena iškepa, į keptuvę pridedame smulkintą papriką, svogūną, česnaką, jelapeną, taco prieskonius. Viską išmaišome ir kepame kelias minutes.
  3. Į keptuvę suberiame žiedinio kopūsto “ryžius”, išmaišome ir kepiname 5-7 minutes.
  4. Į keptuvę dedame smulkintus pomidorus savo sultyse (be skysčio). Viską išmaišome, paragaujame ir, jei reikia, papildomai pagardiname druska ir pipirais.

Patiekalas paruoštas, jį jau galima valgyti, bet jei norisi gražesnio patiekimo bei gardesnio skonio - tai sukurti visada padės ant viršaus dedami papildomi priedai. Patiekiame pabarsčius raudonojo svogūno kubeliais, jelapeno griežinėliais, avokadu, graikišku jogurtu bei smulkinta šviežia kalendra. Gaminant žiedinio kopūsto “ryžius” svarbiausia jų neperkaitinti, tam kad “ryžiai” netaptų per daug minkšti.