pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kuo Svarbus Reguliarus Valgymas: Nauda Ir Principai

Greito tempo kasdienybėje lengva pamiršti, kad mūsų maistas gali būti pagrindinis geros sveikatos šaltinis. Kartais patogumas nugali kokybę, tačiau supratimas, kaip maitintis sveikai, išlieka kertinis ramstis siekiant ilgesnio ir laimingesnio gyvenimo. Dažnai žmonės susiduria su informacijos pertekliumi ir populiarių dietų painiava, tad svarbiausia - grįžti prie paprastų, pagrindais grįstų mitybos principų.

Sveikos Mitybos Pagrindai

Sveika mityba - tai sąmoningas dėmesys kokybiškam ir įvairiam maistui, kuris atitinka organizmo poreikius, išlaikant saiką ir vengiant perteklių. Subalansuotas maistas užtikrina reikiamą vitaminų, mineralų ir skaidulų kiekį, reikalingą organizmo stiprybei. Kokybiškas maistas - tai ne tik energijos šaltinis, bet ir pagrindas gerai sveikatai. Renkantis vietinius produktus, užtikrinsite jų šviežumą ir maistinę vertę.

Makroelementai ir Mikroelementai

Kad organizmas tinkamai funkcionuotų, svarbu užtikrinti subalansuotą makroelementų ir mikroelementų kiekį. Mūsų organizmas remiasi pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, kurios palaiko visus gyvybinius procesus. Esminiai vitaminai ir mineralai, tokie kaip vitaminas D ar kalcis, yra būtini sveikiems kaulams ir tinkamam imuninės sistemos darbui. Vitaminai ir mineralai - gyvybiškai svarbūs mikroelementai, palaikantys daugelį organizmo funkcijų, nuo imuniteto iki energijos gamybos. Vitamino D ir kalcio derinys padeda išlaikyti tvirtus kaulus, o geležies ir vitamino C tandemas gerina geležies pasisavinimą. Nepakankamas mikroelementų vartojimas gali susilpninti imunitetą ar turėti įtakos kognityvinei sveikatai.

Makroelementai - tai pagrindinės medžiagos, teikiančios energiją ir užtikrinančios tinkamą organizmo funkcionavimą:

  • Riebalai: Atsakingi už energijos kaupimą, organų apsaugą ir temperatūros reguliavimą.

Subalansuota Lėkštė

Subalansuota mityba prasideda nuo tinkamų produktų pasirinkimo ir porcijų planavimo pagal jūsų poreikius. Pusę lėkštės skirkite nekrakmolingoms daržovėms, ketvirtadalį - liesiems baltymams, o likusį ketvirtadalį - skaidulų turintiems angliavandeniams. Rinkitės spalvingas daržoves ir vaisius, kurie aprūpina organizmą antioksidantais, taip pat aukštos kokybės baltymų šaltinius, pavyzdžiui, ankštines daržoves, riešutus ir žuvį. Venkite perdirbto maisto su sočiaisiais riebalais, pridėtiniu cukrumi ar pertekline druska.

Porcijų Valdymas ir Sąmoningas Valgymas

Tinkamas porcijų dydžio valdymas - vienas svarbiausių sveikos mitybos ir svorio kontrolės įpročių. Sąmoningas valgymas - lėtas, dėmesingas valgymo procesas - padeda atpažinti sotumo jausmą ir geriau kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį. Valgymo laikas yra svarbus ne mažiau nei maisto kokybė. Sveika gyvensena prasideda nuo išmintingų maisto pasirinkimų. Pavyzdžiui, uogose esantys antocianinai gali sumažinti širdies ligų ir tam tikrų vėžio formų riziką.

Mitybos Įtaka Sveikatai

Mityba gali tiesiogiai paveikti smegenų veiklą, nuotaiką ir emocinį stabilumą. Subalansuota mityba užtikrina ne tik gerą savijautą dabar, bet ir mažina lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas ar tam tikri vėžiai, riziką. Tinkama mityba gali tapti stipriu sąjungininku siekiant sumažinti lėtinių ligų riziką. Subalansuota mityba, kurioje vyrauja neskaldyti grūdai, daržovės, vaisiai ir ankštiniai augalai, o sočiųjų riebalų, cukraus ir druskos kiekiai sumažinti, yra veiksminga apsaugos priemonė nuo širdies ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių.

Sveiki mitybos įpročiai ne tik padeda išlaikyti gerą savijautą šiandien, bet ir užtikrina kokybišką gyvenimą ilguoju laikotarpiu. Tinkamai pasirinktas maistas mažina kritimų ir lūžių riziką, gerina širdies sveikatą ir užkerta kelią lėtinėms ligoms.

Dažnos Mitybos Klaidos

Net ir turint geriausius ketinimus, kai kurios mitybos klaidos gali pakenkti sveikatai ir sutrukdyti pasiekti norimus rezultatus. Norint išvengti šių klaidų, svarbu palaikyti mitybos įvairovę, subalansuoti makroelementus ir nepamiršti skaidulų bei baltymų. Norint išsiugdyti ilgalaikius sveikus mitybos įpročius, svarbu laikytis nuoseklaus ir praktiško požiūrio. Technologijos, tokios kaip programėlės ar skaitmeniniai planavimo įrankiai, gali padėti laikytis naujų įpročių. Norint pasiekti ilgalaikės sėkmės sveikos mitybos srityje, svarbu naudoti paprastas, bet veiksmingas strategijas.

  • Maisto pakaitalai: Naudokite mažiau kaloringus pakaitalus, išlaikydami skonio savybes.
  • Efektyviai planuokite valgius, rinkdamiesi biudžetui draugiškus produktus, tokius kaip pilno grūdo grūdai, ankštinės daržovės, šaldytos daržovės ir sezoniniai produktai.
  • Ekologiški produktai dažnai turi daugiau antioksidantų, mažiau pesticidų ir geresnį maistinių medžiagų profilį.

Mitybos Režimas ir Virškinimas

Virškinimo sistema, sulaukus virš 30 metų ne retam sutrinka, todėl būtina atsigręžti ir imtis priemonių gerinant savo mitybą ir gyvenimo būdą. Mūsų organizmas aiškiai parodo, koks maistas tinkamas, todėl geriausia įsiklausyti į organizmo poreikius, o ne pasiduoti vienokiomis ar kitokiomis mitybos tendencijoms.

„Vienodai netinkančių produktų visiems nėra. Tai labai individualu. Vieni blogai jaučiasi valgydami pieną ir jo produktus, kiti netoleruoja glitimo turinčių produktų, tretiems alergiją sukelia kiaušiniai, ketvirtiems rūgštingumą kelia kava ar saldumynai, penkti negali valgyti ankštinių kultūrų (žirnių, pupų, avinžirnių ir pan.). Stebėkite savo organizmą ir atsisakykite tų maisto produktų, kurie neigiamai veikia Jūsų virškinimo sistemą, pavalgius jaučiatės negerai“, - sakė R.Bogušienė.

  • Atsisakykite maisto produktų ar jų derinių, kurie paaštrina simptomus.
  • Po sočių pietų nerekomenduojama valgyti deserto, vaisių ar kitų greitų angliavandenių, kurie skatina puvimo procesus, trikdo virškinimą.
  • Nerekomenduojama pavalgius gerti vandens, kavos, o ypač saldintų, gazuotų gėrimų, kurie, sutrikus virškinimui, tik paaštrins simptomus.
  • Valgant nemaišyti daug rūšių produktų, pavyzdžiui, jei valgome žuvį, tai mėsos nesirinkti.

Saikas ir Reguliarumas

Viena iš svarbiausių taisyklių, palankių sveikatai, yra saikas. Persivalgymas ne tik žaloja organizmą, bet visuomet tai buvo nuodėmė, o dabar kasdienybė. Toleruodami maisto perteklių provokuojame oksidacinį stresą, aktyviname senėjimo geną. Valgant mažiau, bet kokybiškesnio maisto ne tik išlaikomas normalus kūno svoris, netrikdomas virškinimas, bet ir sumažinama vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Mitybos specialistė pabrėžė, jog būtina stebėti porcijos dydį. Rekomenduojama valgyti iš mažesnių lėkščių, nes taip vizualiai atrodys daugiau maisto. Jei norite kartoti, palaukite 10 min., sotumo jausmas ateina neiškart maistui patekus į skrandį! Ir geriau rinkitės 5-6 valgymus per dieną, esant mažesniems tarpams - persivalgyti neteks, nes žinosite, kad po kelių valandų bus sekantis valgymas. Valgant rečiau nei kas 3-4 val. jaučiamas per didelis alkis, kuris veda į persivalgymą. Svarbiausia nepraleisti pusryčių valgymo ir nuolat neužkandžiauti.

Rekomenduojamas valgymų skaičius - 3-6 kartai per dieną, geriausia tuo pačiu metu. Kasdien įtraukite į darbotvarkę valgymus - kokybiškas ir reguliarus valgymas tik padės dirbti efektyviau.

Subalansuotas Maistas ir Skaidulos

Tinkamai subalansuotas maistas - tiesus kelias į gerą savijautą. Būtina kasdien gauti visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Be visa to svarbu, kad lėkštėje būtų spalvingas, įvairus, kokybiškas maistas, suteikiantis ne tik sotumą, bet ir geras emocijas. Pasak Ramintos Bogušienės proporcijos turi atrodyti taip (remiantis padidinto skaidulinių medžiagų kiekio dieta - sutrikus virškinimui), baltymai turi sudaryti 12-15 % viso maisto raciono, iš jų 70 % gyvūninių, 30 % augalinių. Riebalai - 30 %, iš jų tik 10 % sočiųjų riebalų (didžiausi kiekiai šių riebalų mėsoje, pieno produktuose). Angliavandenių reikiamas kiekis - 55-58 %, įskaitant apie 10% monosacharidų. Skaidulinių medžiagų sutrikus virškinimui žmogus per parą turi suvartoti ne mažiau 30 g, nes dažniausiai tokiu atveju taikoma padidinta skaidulinių medžiagų dieta.

Pagrinde, kiekvieno valgymo metu prie patiekalo rinktis daržoves (troškintas, blanširuotas, keptas orkaitėje, virtas garuose ar šviežias (jei tik nėra paaštrinančių sutrikimus simptomų)). Suvartojamų produktų energetinė vertė - 25-35 kcal/vienam kg idealaus kūno svorio (1750-2450 kcal). Svarbūs ir skysčiai - jie yra būtini mūsų organizmui - 1ml/kcal (1,5-2,5 l per dieną).

Streso Valdymas ir Miego Režimas

Raskite laiko sau, savo pomėgiams, pašalinkite streso šaltinius, išsimiegokite. Rekomenduojama eiti miegoti ne vėliau kaip 22 val. vakaro, o keltis ne vėliau kaip 6 val. ryto, vadinasi, miegoti ne mažiau kaip 7-8 val. „Miego ir budrumo režimas neturi skirtis poilsio ir darbo dienomis. Kokybiškai išsimiegoję būsite emociškai stabilesni, išnyks greitų angliavandenių (saldainių, sausainių ir pan.) noras, nepersivalgysite”, - miego svarba neabejojo R. Bogušienė.

Mitybos Praturtinimas

Į savo racioną įtraukite vaistažolines arbatas, kurių nauda organizmui neginčijama. Ramunėlės daugeliui žinomos dėl raminamojo poveikio, tačiau jos taip pat slopina uždegimą, atpalaiduoja spazmus ir mažina dujų kaupimąsi žarnyne. Vaistažolinės arbatos ir prieskoniai (pankoliai, kmynai, krapai, medetkos, mėtos, čiobrelis ir t.t.) ne tik sušildys, bet ir palaikys gerą virškinimo sistemą. Cinamonas - subalansuos cukraus lygį kraujyje, sumažins norą saldumynams.

  • Pelynas turi keletą junginių, iš kurių vienas pagrindinių yra artemizininas, kuris yra atsparus kenksmingiems organizmams.

Fizinis Aktyvumas ir Šarminantys Produktai

Kad būtume fiziškai aktyvesni, mums nebūtina lankyti sporto klubų. Galime rinktis kiekvienam prieinamus fizinio aktyvumo būdus: greitąjį ėjimą, mankštą ir pan. Pasak R. Bogušienės, jei į dienos režimą įtrauksite paprastus fizinio aktyvumo pratimus, jie greitai taps pastoviais įpročiais. Vaikščiojimas bent 10 000 žingsnių ir 10-15 min. mankšta kasdien rekomenduojama kiekvienam pagerins ne tik virškinimą, bet ir nuotaiką.

Žmogaus organizmas privalo išlaikyti rūgščių-šarmų pusiausvyrą tam, kad vyktų normali medžiagų apykaita, būtų užtikrinamos gyvybinės funkcijos. Tačiau dažnai nutinka taip, kad mūsų organizmas rūgštėja - valgome per daug mėsos, žuvies, pieno produktų ar saldumynų. Šarmų pusiausvyrą atkuria daržovės ir vaisiai.

„Daržovių, vaisių, uogų reikėtų suvalgyti bent 2 kartus daugiau nei mėsos, pieno produktų, miltinių gaminių. Daržoves, vaisius vartoti - troškintus, virtus garuose, keptus orkaitėje, blanširuotus, šviežius ir pan. Vartoti daugiau skysčių iki 2,5 l per dieną. Baltyminio maisto, ypač mėsos, sumažinti iki 12-15 proc. nuo visų kalorijų, tai reiškia ne 7 kartus per savaitę ir ne 2-3 kartus per dieną, o 2-3 kartus per savaitę rinktis mėsą, įtraukti į racioną vegetarinę dieną, žuvį, kiaušinius, bet kiekvienam individualu būtina stebėti savo organizmo reakcijas. Atsisakyti rūkytų mėsos ir žuvies gaminių, vartoti mažiau druskos, vengti stipriai perdirbto, nešviežiai pagaminto maisto“, - pastebėjo mitybos specialistė.

Šviežiai Ruoštas Maistas

Kokybiškas, sveikas maistas - šviežias maistas ruoštas namuose. Neprisigaminkite maisto kelioms dienoms, tik tam valgymui. Gamindami maisto nepersūdykite, nepadauginkite pridėtinių riebalų, cukraus, tai taip pat turi įtakos virškinimo procesui. Atsisakykite pusfabrikačių, maisto kavinėse ar restoranuose, formuokite valgymo kultūrą namuose, kol pagerės virškinimas. „Gamintas maistas šviežiai turi daugiau vertingų maistinių medžiagų, yra skanesnis, sveikesnis. Tačiau taip pat svarbu suprasti, kad valgymas kartu, geros emocijos ir bendravimas prisideda prie to, kad valgome ilgiau, dėl to geriau sukramtome, o tai padeda gerai suvirškinti maistą. Maistas nėra vien maistinės medžiagos, svarbu valgant gera savijauta, galvojimas, kad maistas padeda išsaugoti sveikatą - tuomet virškinimo sistema veikia puikiai”, - įsitikinusi mitybos specialistė.

Nutukimas ir Jo Pasekmes

Nutukimas yra viena didžiausių šiuolaikinės visuomenės sveikatos sutrikimų, kuris sparčiai plinta tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų. Tai lėtinė liga, kuri lemia daugelio kitų susirgimų, tokių kaip cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos bei sąnarių pakitimai, vystymąsi. Nutukimą lemia ne vien tik per didelis suvartojamo maisto kiekis, bet ir daugybė kitų veiksnių. Genetinis polinkis gali nulemti didesnį riebalinės masės kaupimąsi organizme. Taip pat kai kurių vaistų, pavyzdžiui, gliukokortikoidų ar antidepresantų, vartojimas gali didinti apetitą ir skatinti kūno masės augimą. Hormoniniai sutrikimai, tokie kaip skydliaukės hipofunkcija, daro įtaką medžiagų apykaitai ir gali prisidėti prie nutukimo vystymosi.

Gydytoja dietologė J. Parnarauskienė: „Sotumo jausmo ir malonumo valgant sutrikimai sukelia polinkį persivalgyti, o tai dar labiau didina kūno masę. Be to, netinkami maitinimosi pasirinkimai - perdirbtas maistas, saldinti gėrimai ir greitasis maistas - sudaro palankias sąlygas nutukimui formuotis. Nutukimas sukelia ne tik fizines, bet ir psichologines pasekmes. „Nutukimas gali sukelti daugybę komplikacijų - nuo metabolinių sutrikimų iki širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto, sąnarių skausmų ir net psichologinių pasekmių.

Sveikos Mitybos Principai

Sveika mityba - tai subalansuotas, įvairus ir maistingas maisto pasirinkimas, užtikrinantis, kad organizmas gautų visus reikalingus vitaminus, mineralus ir energiją. Tai nėra griežti apribojimai ar visiškas mėgstamų patiekalų atsisakymas. Norint maitintis sveikai, nebūtina laikytis sudėtingų taisyklių. Tinkama mityba padeda išlaikyti sveiką kūno svorį, sumažina lėtinių ligų riziką ir gerina kasdienę savijautą. Be to, sveikai besimaitinantys žmonės dažniau jaučiasi energingi ir geba geriau susidoroti su stresu.

Norint užtikrinti, kad sveika mityba taptų jūsų kasdienybės dalimi, svarbu suprasti pagrindinius jos principus:

  • Valgykite įvairų maistą.
  • Rinkitės natūralius produktus.
  • Kontroliuokite porcijas.
  • Venkite pridėtinio cukraus ir druskos.
  • Laikykitės reguliarumo.

Sveikos Mitybos Nauda

Sveika mityba ne tik gerina savijautą, bet ir turi ilgalaikę naudą visam kūnui:

  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Mažina lėtinių ligų riziką.
  • Gerina virškinimą.
  • Skatina geresnę smegenų veiklą.
  • Padeda palaikyti sveiką svorį.
  • Gerina odos būklę.
  • Suteikia daugiau energijos.
  • Stiprina kaulus ir dantis.

Maži Žingsniai Link Sveikesnės Mitybos

Sveika mityba nereikalauja radikalių pokyčių ar sudėtingų taisyklių. Pradėti galima nuo mažų, lengvai įgyvendinamų žingsnių, kurie ilgainiui taps kasdieniais įpročiais:

  • Įtraukite daugiau daržovių ir vaisių.
  • Rinkitės pilno grūdo produktus.
  • Sumažinkite perdirbto maisto vartojimą.
  • Kontroliuokite porcijas.
  • Ribokite pridėtinio cukraus kiekį.
  • Gerinkite hidrataciją.
  • Planuokite maistą iš anksto.
  • Eksperimentuokite su receptais.

Dažnos Klaidos ir Kaip Jų Išvengti

Nors sveika mityba yra daugelio siekiamybė, kartais geriausi ketinimai gali tapti klaidų priežastimi. Šios klaidos gali trukdyti pasiekti norimų rezultatų ir net pakenkti sveikatai.

  • Per griežtos dietos laikymasis.
  • Nepakankamas vandens vartojimas.
  • Perdirbtų „sveikų“ produktų pasirinkimas.
  • Nepakankamas baltymų vartojimas.
  • Pernelyg mažos porcijos.
  • Nereguliarus valgymas.
  • Per daug dėmesio skiriama kalorijų skaičiavimui.
  • Vengimas riebalų.

Svarbiausia yra saikas ir balansas. Sveika mityba nėra susijusi su savęs ribojimu, bet su tinkamais pasirinkimais. Pavyzdžiui, jei jaučiate, kad norite suvalgyti kažką saldaus, rinkitės vaisių vietoje šokolado plytelės.

Ilgalaikiai Mitybos Įpročiai

Sveika mityba dažnai pradedama su dideliu entuziazmu, tačiau ilgalaikis įpročių palaikymas gali būti sudėtingas.

  • Neskubėkite keisti visko iš karto.
  • Planuokite savo valgymus.
  • Ieškokite alternatyvų.
  • Įtraukite visą šeimą.
  • Nepamirškite lankstumo.
  • Sekite savo progresą.
  • Būkite kantrūs.

Reguliarūs sveikos mitybos įpročiai gerina ne tik fizinę, bet ir emocinę būklę. Svarbiausia yra tai, kad sveika mityba neturi būti našta ar nemaloni pareiga.

Reguliarus Valgymas: 3-5 Kartus Per Dieną

Šiuolaikiniam žmogui geriau iš viso nevalgyti, negu valgyti reguliariai - juk nėra laiko! Todėl taip populiaru protarpinis badavimas ir daugelis mano 1-2 kartus valgyti per dieną yra pakankama ir sveikatai palanku. Tačiau nei vienos oficialios mitybos rekomendacijos nerasite, kuri teigtų, kad valgyti 1-2 kartus per dieną yra naudinga mūsų sveikatai. Nei prevencinėje nei gydomojoje mityboje tokių rekomendacijų tiesiog nėra. Sveikatai naudingiausia ir geriausia valgyti 3-5 kartus per dieną tuo pat metu.

Tyrimai rodo, kad reguliarus valgymas gali pagerinti medžiagų apykaitą, sumažinti užkandžiavimą ir net padėti kontroliuoti kūno svorį. Pavyzdžiui, tyrimai, publikuoti žurnaluose kaip „American Journal of Clinical Nutrition“, nagrinėja, kaip skirtingi valgymo intervalai ir dažniai veikia kūno svorio pokyčius ir apetitą.

Valgymų Svarba

Ar laikantis mitybos režimo svarbu ką renkiesi pusryčiams, pietums ar vakarienei? Taip, labai svarbu, ką renkiesi valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei laikantis mitybos režimo. Jie valgysime neteisingus pusryčius, reguliarios mitybos išlaikyti nepavyks, tas galioja ir su kitais valgymais. Kiekvienas valgymas per dieną turi savo reikšmę ir poveikį bendrai mitybai ir sveikatai:

  • Energijos pradžiai: pusryčiai yra pirmasis maistas po nakties pertraukos, tad jie turėtų suteikti pakankamai energijos ir maistinių medžiagų, kad galėtumei pradėti dieną.
  • Pietūs - daugiau augalinis maistas, subalansuota lėkštė 0,5 lėkštės daržovės, ¼ mėsa, žuvis, ankštiniai, ¼ kruopos (rečiau bulvės, makaronai), bet tai daugiau prevencinės mitybos atveju, o taikomos gydomosios mitybos atveju, sudaromas mitybos planas individualiai pagal kiekvieną asmenį ir sveikatos būklę.
  • Sotumo palaikymas: pietūs turėtų būti pakankamai turtingi, kad išlaikytumei sotumo jausmą iki vakaro.
  • Miego kokybės gerinimas: vakarienė turėtų būti lengvesnė, kad neapsunkintų virškinimo sistemos prieš miegą.

Paros Laikas ir Tarpai Tarp Valgymų

Ar svarbus paros laikas kada valgai? Kokie tarpai tarp valgymų turėtų būti? Žinoma svarbu, miegoti turime laiku, ne vėliau 10 val. vakaro ir keltis išmiegojus 7-9 val. Per vieną valandą nuo pabudimo valgomi pusryčiai, tarpai tarp pagrindinių valgymų 5-6 val., gali būti dar 1-2 tarpiniai valgymai po 2,5-3 val. po pagrindinio valgio (pusryčių, pietų), paskutinis valgymas 19 val. Tyrimai rodo, kad suvalgius tą patį kalorijų kiekį per dieną, bet vieniems valgius daugiau pirmoje dienos pusėje nei vakare, kūno masė buvo mažesnė nei tų kurie daugiau valgė vakare.

Porcijų Dydžiai ir Saldumynai

Kokie turėtų būti porcijų dydžiai laikantis mitybos režimo? Kiekvienam individualu, porcijų dydžiai, laikantis mitybos režimo, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant amžių, lytį, fizinio aktyvumo lygį, bendrą sveikatos būklę ir specifinius mitybos tikslus (pavyzdžiui, svorio mažinimą, palaikymą ar prieaugį). Svarbu rasti subalansuotą požiūrį, kuris patenkintų jūsų energijos ir maistinių medžiagų poreikius.

Ar laikantis mitybos režimo galima vartoti saldumynus? Insulino jautrumas ir gliukozės tolerancija natūraliai svyruoja per dieną, paprastai rodikliai būna aukštesni ryte ir mažėja vakare. Vartojant angliavandenius ryte, gali būti lengviau valdyti cukraus kiekį kraujyje ir išvengti cukraus šuolių bei nuosmukių. Todėl saldesnį, daugiau cukrų turintį maistą rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje ir būtent tada mums reikia daugiausia energijos.

Ar laikantis mitybos režimo galima numesti svorio? Tik taip ir galima numesti svorį ir jį išlaikyti, kitų būdų nėra. Kiti būdai tik numeta, bet neišlaiko kūno svorio. Taip, žinoma.

Valgymas Be Alkio

Jeigu nesijauti alkanas atėjus laikui valgyti ar būtina valgyti? Jeigu nesijauti alkanas atėjus laikui valgyti, nėra būtina valgyti. Svarbu klausytis savo kūno signalų ir valgyti pagal natūralų alkio jausmą. Tik svarbu suvokti, jei valgau reguliariai, kodėl atėjus valgymo laikui nenoriu valgyt, gal visgi prieš tai persivalgiau? Ilgainiui, jei praleidi valgymus, tai gali sutrikdyti tavo medžiagų apykaitą ir hormonų balansą, kurie reguliuoja alkį ir sotumą. Net jei nesijauti alkanas, lengvas užkandis ar maža, maistinga porcija gali padėti išlaikyti stabilų energijos lygį ir padėt nepersivalgyti sekančio valgymo metu. Taip pat kai kurios sveikatos problemos ar vaistai gali paveikti alkio jausmą.

Sąmoningas Valgymas

Ar žinojote, kad sveika mityba yra ne tik tai, ką valgote, bet ir kaip valgote? Sąmoningas valgymas gali pakeisti jūsų santykį su maistu, padėti geriau jaustis kūnui ir protui. Sąmoningo valgymo nauda:

  • Sąmoningas valgymas gali stabdyti nuo impulsyvaus ir emocinio valgymo.
  • Jauskitės sotūs: stenkitės valgyti tol, kol būsite sotūs, o ne persivalgę.Ar žinojote, kad smegenys siunčia sotumo signalus maždaug po 20 minučių nuo valgymo pradžios?
  • Rinkitės sveikus užkandžius: valgykite vaisių, daržovių ir (arba) daug baltymų turinčių užkandžių , pavyzdžiui, kiaušinių, pieno produktų, riešutų, baltyminių kokteilių ir pan.
  • Judėkite: fizinis aktyvumas mažina nuobodulį ir stresą, o tai padeda išvengti nesąmoningo valgymo.

Sąmoningo valgymo kelionę galima pradėti jau dabar! Kaip ir bet kuriai kitai sąmoningumo praktikai, šiai technikai įvaldyti ir susitelkti gali prireikti laiko, bet nesustokite, nes praktikuodamiesi tobulinate įgūdžius!