pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kibinai su Jautiena - Tradicinis Lietuviškas Patiekalas

KIUBĖTĖ SU VIŠTIENA IR RYŽIAIS

Išvertus iš karaimų kalbos, kiubetė reiškia skydą. Tuo tarpu virtuvėje kiubetė – tai apvalus kibinų pyragas. Nuo seno tai buvo patiekalas, kurį karaimai kepdavo švenčių, ypatingų progų metu. Tradiciškai kiubetė buvo kepama didelė, skirta pamaitinti visą šeimą, – kuo daugiau žmonių namuose, tuo didesnis pyragas, kad kiekvienam užtektų po gabalėlį.

  • Tinkamiausia vištienos dalis sultingam įdarui – vištos šlaunelių mėsa. Ji kur kas minkštesnė, sultingesnė už vištos krūtinėlę.
  • Kiubetės įdarui taip pat galite naudoti avieną, veršieną, jautieną, kiaulieną, varškę, kopūstus, obuolius ar kt.
  • Galite formuoti vieną didelę kiubetę arba kelias mažesnes. Tuomet kepimo laikas bus trumpesnis – mažos kiubetės keps apie pusę valandos.
  • Jei kepate didelę kiubetę, iškepusiai leiskite kelias minutes pastovėti, ir tik tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

1 pyragas
Paruošite per 1 val.
Kepsite 1 val.

Kiubetė su vištiena ir ryžiais

  • 3 ½ stiklinės (490 g) kvietinių miltų (550C)
  • ½ arb. š. druskos
  • 200 g šalto sviesto
  • 2 kiaušinių
  • ½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
  • 100 g ilgagrūdžių ryžių (sausų)
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 1 morkos
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 500 g vištos šlaunelių mėsos
  • 1 kiaušinio
  • saujelės sezamų sėklų

1. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.

3. Sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą ar burokine tarka sutarkuotą šaltą sviestą. Trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius.

4. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę.

5. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, nelipnią, glotnios tekstūros tešlą.

6. Suvyniokite paruoštą tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių.

7. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

Karaimų virtuvė garsi ne tik kibinais: išmėginkite kiubėtę, tutmač, rasite ir cepelinų analogą

Karaimų virtuvėje kunkuliuoja tiršta soti sriuba „kopta“ su kukuliais, primenančiais lietuviškus cepelinus, naminių makaronų su pupelėmis sriuba „tutmač“, ant stalo dedamas mėsos pyragas „kiubėtė“, kuriuo anksčiau pasisotindavo visa didelė karaimų šeima. Šios tautos kulinarinis paveldas ypač turtingas, o vienas pagrindinių jos bruožų yra mėsos ir tešlos patiekalai.

Šaltinis:Kibinai / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 6 Receptai Karaimai Kibinai Maistas Tradicijos „Karaimai. Kas jie?“

Trakuose nuo seno gyvena karaimų šeimos, viena iš jų palikuonių – Ingrida Špakovskaja, vadovaujanti šeimos restoranui „Kiubėtė“, kuriame galima paragauti karaimų patiekalų. „Trakuose gyveno mano proseneliai, močiutės, dabar mano šeima“, – sako I.Špakovskaja, maisto paruošimo technologė, 32-ejus metus dirbanti pagal specialybę.

Pasak trakiškės, karaimų patiekalų receptai yra labai seni, tačiau ar būdingi tik jų virtuvei, sunku pasakyti: „Juk mes Lietuvoje gyvename 625 metus, tautos perėmė viena kitos bruožus.“ Tautinės virtuvės išskirtinumas priklauso nuo geografinės padėties, klimato ir toje vietovėje augančių daržovių, vaisių ir prieskoninių žolelių.

I.Špakovskaja pasakoja, kad karaimų virtuvė yra viena iš seniausių, išlaikiusių tautos tradicijas ir patirtį, tačiau anksčiau patiekalų receptai nebuvo užrašomi, o perduodami iš kartos į kartą, iš lūpų į lūpas, tad dalis patiekalų yra užmiršta, o jų vietą užėmė nauji, anksčiau karaimams nežinomi valgiai.

Asmeninio arch. nuotr./Karaimų restorano „Kiubėtė“ vadovė Ingrida Špakovskaja

Tutmač ir kiubėtė

I.Špakovskaja pasakoja, kaip pasigaminti tirštą naminių makaronų su jautiena ir rytietiškais prieskoniais sriubą tutmač.

123RF.com nuotr./Makaronų sriuba su mėsa

Kiubėtė gaminama iš riebios tešlos, kaip ir kibinai. Jei kibinai gali būti tik su mėsos įdaru, kiubėtės gali būti ir su žuvimi, mėsa, sūriu, grybais. Labai gardžios desertinės kiubėtės – su vyšniomis, obuoliais, džiovintomis slyvomis, graikiniais riešutais ir medumi. „Visi desertiniai įdarai labai skanūs, bet su vyšniomis man patys skaniausi“, – atvirauja karaimė.

Iš tešlos suformuojami du apskritimai, vienas didesnis, kitas mažesnis. Ant didesnio dedamas įdaras, uždengiama mažesniu ir suformuojama pynė, kuri turi eiti ne iš šono, bet iš viršaus.

Kiubėtės pynė – kaip parašas

Karaimų patiekalai yra ne tik labai skanūs, bet ir turi būti estetiškai patrauklūs. Kibinus, pyragėlius ar kiubėtes puošia gražiai supinta tešlos pynutė. Kiekviena kepėja savaip ją supina, tai kaip žmogaus parašas – visi išmokstame rašyti, bet braižas susiformuoja individualus.

Svarbi ir patiekalų forma. „Pyragėliai būtinai turi būti pusmėnulio formos. Viskas gyvenime susiję su Mėnuliu arba Saule“, – paaiškina karaimė.

Kiubėtė – apvalios formos pyragas, išvertus iš karaimų kalbos reiškia „kario skydas“. Tai buvo šventadienio patiekalas, kepamas didelis, kad užtektų visai šeimai. Pyragas iš tiesų turėjo būti labai didelis, nes šeimose augo 7–8 ar daugiau vaikų, kartu gyvendavo ir seneliai. Orkaitėje kiubėtė kepdavo apie 2 valandas.

Asmeninio arch. nuotr./Kiubėtė - karaimų pyragas su mėsa

Kiubėtės įdaras – stambesniais, apie 1 cm dydžio kubeliais pjaustyta mėsa. Anksčiau įdarui naudojo mėsą su kauliuku. Gali būti dedami ir kitokie priedai, tarkime, vištiena maišoma su ryžiais. „Priedai priklausė ir nuo regiono – Vakarų Ukrainos karaimai kiubėtę kepdavo su aviena ir bulvėmis. Mes avieną sluoksniuojame su pupelėmis“, – sako Ingrida.

Jei anksčiau visa šeima valgydavo tą patį patiekalą, tai dabar kiekvieno individualus skonis – vienam patinka mėsa, kitam žuvis ar daržovės. „Be to, niekas neturi laiko taip ilgai laukti, kol iškeps didelė kiubėtė, todėl gaminame skirtą vienam asmeniui, kuri kepa apie 25 minutes“, – pasakoja karaimė.

Tradiciškai karaimai maistą gamindavo krosnyje, kuri žiemą taip pat šildydavo namus. „Kai buvau paauglė, buvo išardyta paskutinė krosnis senelių namuose Trakuose, Karaimų gatvėje, nes užėmė per daug vietos“, – prisimena trakiškė.