pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos receptai Beatos virtuvė

„Beatos virtuvės“ laidos „Valgyk ir žydėk“ rubrikoje B. Nicholson pristato greitą kopūsto ir jautienos patiekalą. „Receptas populiarus ir madingas tarp mažai angliavandenių turinčios dietos besilaikančių žmonių“, - gaminti kviečia laidos vedėja B. Nicholson.

„Ar turėjote draugę ar draugą, kurie laikėsi ketogeninės mitybos?, - vos pradėdama rubriką „Valgyk ir žydėk“ žiūrovų klausia Beata. Būtent Jungtinėje Karalystėje gyvenanti draugė virtuvės šeimininkę ir išmokė pasigaminti gardų ir greitai paruošiamą kopūsto ir jautienos patiekalą.

„Kopūstas ir apkepta jautiena. Šį patiekalą gaminau ne kartą, vaikai su malonumu jį valgo. Paprasta ir nesudėtinga. Tai skanus daržovės ir mėsos duetas tiems, kas nori pabandyti valgyti mažiau bulvių ar duonos“, - sako B. Nicholson.

„Gaunasi kone šiltos salotos. Matyti, kas vyksta su kopūstais. Jie nėra pasipūtę, sumažėjo jų tūris, garuoja, minkštėja. Nereikia ilgai užtęsti šito proceso. Pabaigtuvėms trys šaukštai sojų padažo, žiūrėkite, kaip sūriai mėgstate. Saldžiarūgščiam efektui - balzaminis actas. Kiek pilamę sojų, tiek ir balzaminio padažo. Pamaišau. Sezamų sėklos paskrudintos vos per minutę. Iš viso užtrukau 10 minučių. Nuostabi, gardi, spalvota, daržovių kupina vakarienė.

Nenorintiems ilgai darbuotis virtuvėje B. Nicholson sako, kad iš anksto pasiruošus kai kuriuos ingredientus, skanų patiekalą bus galima pagaminti itin greitai. Tam puikiai tinka lėtai keptas jautienos kumpis - kelias valandas orkaitėje kepta mėsa vėliau bus galima pagardinti kitus patieklus.

„Taip ištroškinta mėsa bus bazė, su kuria galima daryti visokius kitokius patiekalus - kesadilijas, įdaryti blynelius, dėti į sriubą, pasidaryti greitą troškinį. Aš pati paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuri paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos galima pasigaminti du patiekalus. Pavyzdžiui, grybų troškinį su jautiena“, - sako B. Nicholson.

Lėtai keptas jautienos kumpis

Reikės:

  • 2 kg jautienos kumpio su kaulu
  • druskos, pipirų
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos kalendros
  • 1 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 1 česnako galvos
  • kelių lauro lapų
  • čiobrelio šakelės
  • 1 stiklinės vandens
  • 1 šaukšto balzaminio acto
  • 1 šaukšto Vusterio padažo
  • 1 šaukšto sojos padažo

Greitas jautienos troškinys su grybais

Reikės:

  • 2 svogūnų
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 250 g rudųjų pievagrybių
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelio pomidorų padažo
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • 1 šaukšto miltų
  • 400 ml sultinio
  • 800 g - 1 kg troškintos jautienos (kumpio)
  • 1 kupino šaukšto grietinės
  • kelių šakelių krapų

Autentiškas jautienos befstrogenas

Befstrogenas yra iš Rusijos po visą pasaulį paplitęs sotus ir švelnus jautienos troškinys, kurio tikrai verta paskanauti atvėsus orui. Lietuvoje šį rusišką patiekalą vadiname befstrogenu, tačiau toks pavadinimas truputį klaidingas. Troškinį reikėtų vadinti befstroganovu (rus. бефстроганов) arba Stroganovo jautiena, pagal grafo Stroganovo pavardę.

Taip pat sklinda kalbos, kad grafui patiko anuometė „atviro stalo“ (rus. oткрытый стол) mada, kuomet pavalgyti galėjo ateiti kiekvienas padoriai apsirengęs, gražiai besielgiantis žmogus. Stroganovas į jo Odesoje esančius namus atklydusius valgytojus vaišino troškiniu, o jeigu svečias pasirodydavo įdomus, iškalbingas ir išsilavinęs, grafas dar ir stikliuką šaltos degtinės pasiūlydavo.

Gaminame autentišką ir burnoje tirpstantį befstrogeną žingsnis po žingsnio

  1. Mėsa ir jos paruošimas.
    • Pasirinkimas. Autentiškam befstrogenui naudojama kokybiška jautienos išpjova, tačiau, jeigu tokios mėsos neturite, naudokite kitokią, liesą jautieną, pavyzdžiui, nugarinę.
    • Išmušimas. Mėsos gabaliuką, visų pirma, reikia išmušti. Jeigu mėsos gabaliukas nedidelis (1,5-2 cm storio) ir ji tikrai kokybiška, jauno gyvulio, dailios raudonos spalvos, galite pamušti visą gabaliuką. Jį dėkite tarp dviejų maistinės plėlvelės sluosnių ir truputį pamuškite mėsos plaktuku ar kočėlu. Stipriai išmušti tikrai nereikia, pakanka gabaliuką tik truputį padaužyti iš abiejų pusių, kad mėsa suminkštėtų. Jeigu mėsos gabalas didesnis arba jeigu ji nėra tokia kokybiška, kietoka, ją, visų pirma, supjaustykite maždaug 1 cm plonumo kepsneliais. Šiuos gabaliukus sudėkite tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių ir gerokai išmuškite, kad gabaliukas būtų dvigubai plonesnis.
    • Mėsą, kadangi ji išmušta ir plonai supjaustyta, reikia kepti trumpai, vis pamaišant kepkite tik 2-3 minutes. Iškeptą mėsą lengvai pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Išeptą mėsą reikia iškart sudėti į atskirą keptuvę su padažu, todėl jį pasigaminkite iš anksto (pavyzdžiui, mėsą išmuškite, susipjaustykite ir palikite sušilti kambario temperatūroje, o tuo tarpu pagaminkite padažą.

Nostalgiškasis jautienos befstrogenas pagal senųjų laikų receptą

Befstrogenui geriausia naudoti jautienos išpjovos abu galus. O patį išpjovos vidurį sunadoti steikams kepti.

Paruošimo būdas:

  1. Į aukštesniais kraštais keptuvę dėkite sviesto ir kai jis įkais sudėkite jautieną. Mėsą apkepkite ant stiprios ugnies, tada suberkite svogūnus, išmaišykite ir uždengę kepkite, kol atsiradęs skystis visai išgaruos. Kepant karštis turėtų būti tarp didelio ir vidutinio. Kartas nuo karto keptuvę staigiai pastumdykite, kad esantys susikaupę garų lašeliai nukristų ant svogūnų ir mėsos. Kartais pamaišykite.
  2. Žalių svogūnų turi būti apie 1/3 lyginant su mėsos kiekiu. Kai mėsa taps minkšta, tų svogūnų liks labai mažai ir iš jų gausis tirštas nuostabus padažas. Todėl miltų aš nededu. Jei befsrogeną gaminsite iš jautienos kryžinės mėsos, jums gali reikėti įpilti šiek tiek karšto sultinio ar vandens. Bet tai darykite tik kai skysčio keptuvėje nebeliks. Gaminant iš file, vandens ar sultinio tikrai nereikia, nes mėsa spėja suminkštėti.
  3. Kai mėsa taps minkšta sudėkite grietinėje išmaišytą pomidorų padažą ir garstyčias. Įberkite druskos ir pipirų. Jei kartais nenorite dėti tiek daug svogūnų, tai į grietinę įberkite 1 a.š. miltų ir Išmaišykite. Patiekite su bulvių koše ir burokėlių salotomis.

Beje, tikslaus jautienos troškinimo laiko nerašau, nes tai labai priklauso nuo mėsos. Vieną kartą ji bus minkštesnė, nes jauno gyvulio, kitą kartą kietesnė, nes senesnio.