Cukinijos - universalios daržovės, iš kurių galima pagaminti įvairius patiekalus. Juk šios daržovės neturi ryškaus skonio - tad joms galima suteikti tokį, kokį norite. Itin joms tinka citrusiniai vaisiai. Lankstus cukinijų charakteris, leidžia lengvai sugerti ir draugiškai priimti daugumą prieskonių ir nesudėtingai transformuotis tiek į kvapnų džemą, tiek ir į aštrų pagardą. Citrinomis pagardintas cukinijų džemas ar uogienė puikiai tiks tiek užsitepti ant baltos duonos ar varškės sūrio, pagardinti kepamą trupininį pyragą ar ledus. Patikėkite - žiemą mėgausitės kiekvienu stiklainėliu. Saldumą ir rūgštumą reguliuokite pagal savo skonį. Uogienėms geriausia naudoti jaunas cukinijas plona odele - tokių galima net nelupti prieš verdant. Universalumas - dažniausiai pabrėžiama cukinijų savybė. Iš jų galima pagaminti praktiškai bet kokį patiekalą.
Cukinijų džemas su citrinomis
Reikės:
- 1 kg cukinijų
- 2-3 citrinų
- 300-500 g cukraus
Kaip gaminti:
- Cukinijas nulupkite ir supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi ir palikite pernakt.
- Supjaustykite citrinas su visa žievele. Žievelę pjaustykite kuo mažesniais gabalėliais.
Cukinijų uogienė su svarainiais ir citrina
Įprastinis mūsų šeimos receptas yra uogienė iš cukinijos su citrina. Naudojame geltoną cukiniją, kad uogienė būtų ryškiai geltona ir primintų vasarą. Šį kartą neapsižiūrėjus citrinų pakankamai nepasiėmėm, kilo mintis vietoj citrinos panaudoti lietuvišką citriną - svarainius. Rezultatas išėjo netgi geresnis.
Galima panaudoti agurotį, bet agurotį tenka lupti. Cukinija turi minkštą odelę kurios nereikia nulupti. Cukiniją supjaustoma apie 1 centimetro dydžio kubeliais. Supjaustomi skiltelėmis svarainiai, įspaudžiama citrina. Užpilama cukrumi ir pastatoma nakčiai. Sirupas nupilamas ir kaitinamas kol sumažėja beveik 3 kartus. Išpilstoma į iškaitintus stiklainius, užsukama sterilizuotasi dangteliais.
Šis džemas pagamintas iš peraugusių cukinijų, bet jo skonis labiau primena nežinomų egzotinių vaisių džemą. Man visad būdavo įdomu, kodėl mūsuose taip mėgstama perauginti cukinijas… Suprask didesnė, tai jau geriau, daugiau yra ką valgyti. Nors logiškai galvojant, nulupus kietą didelės cukinijos žievę, išėmus jos vidurius su sėklomis lieka ne kiek ir daugiau „mėsos“ nei pas neperaugusią cukiniją, kuri valgoma su visa minkšta žievele ir dar nesusiformavusiomis sėklomis. Dažniausiai peraugusios cukinijos užsiguli mano virtuvėje, nes pabosta jas tarkuoti ir iš jų blynus kepti. Šį kart iš susikaupusių kaimo lauktuvių sumaniau išvirti saldų džemą, kuris savo skoniu ne tik pradžiugino, bet ir nustebino. Pati cukinija labai miela daržovė, nes ji tokia neutrali, kad iš jos galima išgauti kokį tik nori skonį. Išvirusį džemą supilsčiau į sterilizuotus indelius ir pastačiau žiemai.
Cukinijų uogienė su citrina ir pektinu
Reikės:
- 2 kg cukinijų
- 2 citrinų
- 1,5 kg cukraus
- 5 g pektino
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas. Užkaiskite puodą. Kai užvirs, maišydami pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Išėmę visus kauliukus, sudėkite citrinas ant cukinijų. Masę dar kartą užvirinkite, pavirkite 10 minučių. Statykite puodą ant viryklės, užvirinkite ir, pakaitinę apie 5 minutes, išpilstykite į sterilius stiklainius.
Cukinijų ir abrikosų džemas
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite gabalais. Abrikosus ir cukinijas sumalkite mėsmale arba sutrinkite trintuvu. Cukinijų ir abrikosų masę sukrėskite į emaliuotą puodą. Dar karštą džemą sukrėskite į stiklainius, užsandarinkite.
Cukinijų ir juodųjų serbentų uogienė
Reikės:
- 2 kg cukinijų
- 1 kg juodųjų serbentų
- 2 kg cukraus
Cukinijas nulupkite, jei reikia, pašalinkite sėklas. Serbentus nuplaukite, nusausinkite. Kai tik cukinijas apsems sultys, suberkite uogas ir užkaiskite puodą ant silpnos ugnies. Marmeladą primenančiai uogienei visiškai ataušus dar sykį pavirinkite ją 2-3 minutes, paskui trečią kartą apie 5 minutes.
Cukinijų ir citrinų uogienė su avietėmis
Nuluptas cukinijas supjaustykite kubeliais. Užbėrę cukrumi palaikykite 2-3 val. Kai tik išsiskirs sultys, užkaiskite ir maišydami laukite, kol užvirs. Smulkia tarka nutarkuokite citrinų žievelę ir suberkite į uogienę. Paskui nulupkite baltąjį žievės sluoksnį. Citrinų masę sudėkite į puodą kartu su avietėmis, užvirinkite dar kartą. Beje, šiame recepte galima naudoti ir šaldytas avietes.
Cukinijų ir apelsinų uogienė
Gerai nuplautus apelsinus supjaustykite smulkiais gabalėliais, jei yra kauliukų, išimkite. Sudėkite apelsinus ir cukinijas į puodą, užberkite cukrumi ir palaikykite 2-3 val. Išjungę viryklę, palikite uogienę visiškai ataušti. Tada pakartokite tą patį procesą dar du kartus. Sukrėskite uogienę į sterilius stiklainius, juos uždarykite, apverskite, šiltai apkamšykite.
Cukinijų uogienė su citrina ir mėtomis
Reikės:
- 2 kg cukinijų
- 1,5 kg cukraus
- 2 citrinų
- 20-30 g mėtų lapelių
- 5 g pektino (nebūtina)
Cukinijas supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą ir užberkite cukrumi. Po 2-3 val., kai išsiskirs sultys, puodą užkaiskite ir maišydami užvirinkite. Kai puodo turinys visiškai atauš, suberkite nutarkuotą citrinų žievelę ir trintuvu susmulkintą vaisių minkštimą. Per tą laiką nuskabykite mėtų lapelius (geriau naudoti kuo švelnesnes mėtas, kad nesuteiktų uogienei kartumo). Į trintuvo indą įpilkite maždaug 50 ml ataušusio sirupo nuo cukinijų, sudėkite mėtas, kruopščiai sutrinkite. Baigę šią masę suverskite į puodą su uogiene. Užvirinkite, pavirkite 5 minutes ir supilstykite į sterilius stiklainius.
Cukinijų kompotas su citrina
Citrinas nulupkite, supjaustykite gabaliukais, išimkite sėklas. Sterilizuokite 700 ml stiklainį. Cukinijas nulupkite, minkštimą supjaustykite vienodais maždaug 1,5 cm storio žiedais. Cukinijų žiedus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, pavirkite 5 minutes (ugnis turi būti silpna). Nukėlę puodą nuo viryklės, atsargiai nupilkite nuovirą, o cukinijų žiedus iškart dėkite į įkaitintą stiklainį. Suberkite į stiklainį citrinų rūgštį, vanilino ant peilio galiuko (pastarojo nepadauginkite - gali būti kartu). Ananasų sultis supilkite į atskirą puodą, užvirinkite ir užpilkite jomis cukinijas stiklainyje iki pat viršaus. Užsukite dangteliu, apverskite. Laikykite kompotą vėsioje vietoje.