Turtinga skonių, kvapų, gausi maistingų ingredientų naminė žiedinių kopūstų sriuba, kuriai reikės skirti laiko, bet ji to verta.
Ingredientai
Sriubai pagaminti reikia:
- 1 šaukšto sviesto
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 didelio svogūno
- Kelių šakelių čiobrelių
- Kelių šakelių petražolių
- Plonai nupjautos vienos citrinos žievelės
- 2 lauro lapų
- 2 didelių salierų lapkočių
- 1 šaukštelio kmynų
- 1 didelio žiedinio kopūsto
- 1 didelės bulvės
- 1,4 l daržovių sultinio
- 2 šaukštų smulkintų laiškinių česnakų
- 1 šaukštelio tarkuotos citrinų žievelės
Skrebučiams:
- 100 g sviesto
- 3 šaukštų Dižono garstyčių
- Kelių šakelių čiobrelių
- Kelių šakelių petražolių
- Žiupsnelio druskos
- 150 g čiabatos
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.
- Ištirpinkite sviestą ir kaitinkite jį nustatę mažą kaitrą. Kai pradės putoti, nuimkite putas, įdėkite garstyčias, žoleles, įberkite druskos. Viską išmaišykite. 2-3 min. pravėsinkite ir įmaišykite pjaustytą kubeliais čiabatą.
- Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite orkaitėje 10-12 min. Išimkite ir atvėsinkite.
- Sudėkite sviestą ir aliejų į puodą, pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais ir suberkite į puodą su riebalais. Trumpai pakepkite.
- Suriškite kartu žoleles, citrinos žievelę ir lauro lapus. Ryšulėlį įdėkite į svogūnus. Suberkite smulkiai supjaustytus salierus ir kmynus.
- Kepkite 8-10 min., dažnai maišydami, kol svogūnai taps minkšti, bet nepatamsės. Suberkite suskirstytą smulkiais žiedynais žiedinį kopūstą, suberkite pjaustytą kubeliais bulvę, įpilkite sultinį ir virkite dar apie 8-10 min.
- Jei norėtumėte sriubą patiekti su nesmulkintais žiedinių kopūstų žiedynais, pats laikas dabar kelis jų išimti. Pavirkite dar 5-8 min. ir sutrinkite viską trintuvu.
- Patiekite sriubą su skrebučiais ir žiediniais kopūstais. Pabarstykite smulkintais laiškiniais česnakais ir tarkuota citrinos žievele.
Kiti žiedinių kopūstų sriubos variantai
Štai dar keli receptai, kaip galite varijuoti žiedinių kopūstų sriubą:
- Salierų-žiedinių kopūstų sriuba: Labai paprasta, ją dar pagardina minkštai virti putpelių kiaušiniai.
- Trinta kalafiorų ir morkų sriuba: Ši sriuba - mažumėlę egzotiška, nes gardinama lietuviškais obuoliais ir marokietiškai virtuvei būdingais prieskoniais. Ši sriuba soti, šiek tiek pikantiška, tačiau atpažįstamo skonio.
