pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Moliūgų Saldainiai su Ananasų Sultimis: Gardus Receptas Jūsų Virtuvei

Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, tačiau šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose. Išsikepkite kvapnų biskvitą, pagardinkite jį gaiviu varškės kremu ir susukite į vyniotinį. Tad išsikepkite kvapnų biskvitą, pagardinkite jį gaiviu varškės kremu ir susukite į vyniotinį.

Renata Ničajienė („Sezoninių skanumynų istorijos“): Kepiniai su moliūgais dažniausiai būna dviejų tipų: tie, į kuriuos moliūgas įtarkuojamas šviežias, ir tie, kuriems panaudojama iš anksto paruošta moliūgų tyrė. Šiam reikia būtent moliūgų tyrės.

Aš pati prisiruošiu moliūgo cukatų. Tuomet, kada tik panorėjus, galiu pasigaminti saldžių saldainiukų.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šios bandelės - kaip du vandens lašai panašios į mažus moliūgėlius. Puiki idėja vaikų atostogų pradžiai! Moliūgų tyrė joms suteikia geltonumo, o specialūs įpjovimai tešloje paverčia panašiomis į moliūgus.

Moliūgų saldainių receptas

Laukaičių šeimos moliūgų saldainių receptas:

Reikės:

  • 2 kg moliūgo;
  • 1 kg cukraus;
  • 1 šaukšto citrinos rūgšties;
  • trupučio vanilės;
  • 2 žalių citrinų žievelių.

Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės.

Gaminimas:

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį.
  2. Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite.
  3. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10-12 valandų.
  4. Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš.
  5. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite.
  6. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Taip pat galima džiovinti orkaitėje arba ant karšto radiatoriaus.

Ūkininko M. Laukaičio patirtis

Jokūbonių kaime gyvenantis M. Laukaitis ūkininkauti pradėjo nuo 2007 m., prieš tai 10 metų patirties sėmėsi tėčio ūkyje. „Vieną dieną nusprendžiau, kad atėjo laikas įkurti savo ūkį“, - prisimena vyras, kuriam žemės ūkio srityje įsitvirtinti padėjo ne tik šeimyna, bet ir Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) lėšomis įgyvendintos investicijos.

140-170 ha plote ūkininkaujantis vyras moliūgus ėmė auginti praėjus keleriems metams nuo ūkininkavimo pradžios. „Viskas prasidėjo atsitiktinai - žmona savo poreikiams pasisėjo per daug, pamačiau, kad visko nesuvalgysime patys, todėl nusprendžiau parduoti. Žmonės mielai pirko. Kitais metais pasisėjome trupučiuką daugiau, jau pardavimui. Paskui moliūgų auginimas nuosekliai augo“, - pasakojo ūkininkas.

Pasak M. Laukaičio, moliūgus auginti nesunku - jiems tereikia paruošti lengvesnę dirvą. Ūkininkas, priklausomai nuo veislės ir gamtinių sąlygų, moliūgų kasmet parduoda nuo 3 iki 30 tonų. Kartu su moliūgais auginamomis cukinijomis, burokėliais ir bulvėmis Laukaičių šeima daržovių derlių skaičiuoja tūkstančiais tonų.

Gigantiškų moliūgų Laukaičių šeima neaugina, nes paklausiausi yra 3-5 kg moliūgai. Ūkininkas pasakoja, kad į prekybos centrus tiekia gražios formos, nepažeista luoba moliūgus, o su nedideliais defektais pasilieka sau ir stengiasi visuomet suvartoti.

„Tokius moliūgus labai gaila išmesti, todėl šeimos poreikiams dažnai spaudžiame moliūgų sultis. Esame atradę, kad moliūgų ir obuolių sultys gerai tarpusavyje dera, moliūgas obuoliui suteikia švelnumo. Iš moliūgų žmona verda įvairias košes, juos užšaldo, gamina saldainius. Tokie saldainiai yra labai įdomaus skonio - primena kažką tarp džiovintų ananasų ir papajos. Juos visai nesunku pasigaminti namuose, - tikina M. Laukaitis. - Kuo toliau, tuo dažniau gaminame patiekalus iš moliūgų, vis daugėja įdomių receptų. Patiekalus iš moliūgų gaminu ir aš, nors per ūkio darbus gaminimas dažniau tenka žmonai“.

Ūkininkas teigia, kad lietuviai galėtų maitintis sveikiau, jei į savo racioną įtrauktų daugiau daržovių. „Manau, kad reikėtų valgyti įvairias daržoves - visos jos naudingos žmogui, o mitybai būtina įvairovė. Aš pats mėgstu jų daug valgyti“, - tvirtina pašnekovas.

Ženklas „Kokybė“

M. Laukaičio ūkyje išaugintas daržoves puošia ženklas „Kokybė“. Pasak ūkininko, tai reiškia, kad ūkyje naudojama aplinką tausojanti technologija, kuri leidžia išauginti sveikesnius produktus. „Tai kompromisas, nes ne visi geba įpirkti ekologiškas daržoves, kurios yra brangokos. Ženklu „Kokybė“ pažymėtos daržovės augintos naudojant mažiau trąšų, augalų apsaugos priemonių, todėl yra sveikesnė nei auginamos įprastiniu būdu - vartotojai išlošia. Žinoma, mažiau tręšiant derlius yra mažesnis, bet išvengti nuostolių padeda Europos Sąjungos parama išskirtinės kokybės produktų gamintojams“, - tvirtina jis.

M. Laukaitis naudojosi ne tik KPP priemone „Dalyvavimas maisto kokybė schemose“, bet ir kitomis investicinėmis priemonėmis, padėjusiomis modernizuoti ūkį. Už pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ ir „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ gautas lėšas M. Laukaitis įsigijo plūgą, autokrautuvą, bulvių kombainą, dirvos kurmintuvą, konteinerius daržovėms laikyti, traktorius.

Patarimai kaip panaudoti moliūgus

Prieš žvelgiant „giliau", verta atkreipti dėmesį, kad moliūgas yra puikus indas, kuriame galima sūdyti ar troškinti. Nupjaukite moliūgo viršų, išskobkite minkštimą ir sudėję į vidų sūdymui skirtus produktus (agurkus, obuolius ir pan.) užpilkite sūrymu. Tinka greitam sūdymui.

Mažesnius moliūgus galima naudoti kaip kepimo indus, pavyzdžiui, čanachams kepti ar daržovių bei mėsos troškiniams troškinti orkaitėje. Išvalgę troškinį galėsite suvalgyti ir patį „indą". Į skardą įtieskite folijos lakštą ir stabiliai padėkite įdarytą moliūgą.

Moliūgas puikus ingredientas, suteikiantis sriubai tirštumo ir tai nebūtinai turi būti moliūgų sriuba. Moliūgą galima derinti ir su bulvėmis, morkomis, cukinijomis, pomidorais, paprikomis, grybais špinatais. Jeigu kitos daržovės yra daugiau nei pusė, moliūgai suteiks ne tiek skonio, kiek kreminės konsistencijos.