pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausi avienos marinavimo receptai ir patiekalai

Ingredientai

Svogūnų marinatui:
  • druska
  • malti juodieji pipirai
  • svogūnai
Vyno marinatui:
  • svogūnai: 1 kilogramo
  • šašlyko prieskoniai: pagal skonį
  • druska: pagal skonį
  • sausas baltas vynas: 800 mililitrų
Marinatui su svogūnais, česnakais ir pomidorais:
  • svogūnai: 1,5 kilogramo
  • česnakas: 1,5 galvos
  • pomidorai: 2-3
  • šašlyko prieskoniai: pagal skonį
  • druska: pagal skonį
  • malti juodieji pipirai: pagal skonį

Recepto paruošimas

1. Kaip išsirinkti ir paruošti avieną? Šašlykui idealiai tiks avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis. Daug žmonių taipogi naudoja riebią uodegą, įsukdami ją tarp mėsos gabaliukų. Yra sakoma, kad dėl riebalų šašlykas tampa sultingesnis.

2. Geriausia yra marinuoti jauną avieną. Iš senos mėsos pagamintas šašlykas gausis kietas ir gali turėti specifinį kvapą, kuris daugeliui žmonių nelabai patinka. Rinkdamiesi vadovaujamės spalva: kuo tamsesnė mėsa, tuo avis buvo vyresnė.

3. Taip pat reikėtų kad žinoti, kad mėsa neturėtų būti lipni ir padengta gleivėmis arba krauju, o paspaudus mėsą, ji turi greitai išsilyginti nepalikdama įdubimo.

4. Nuimame nuo mėsos plėveles bei sausgysles. Supjaustome avieną vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra maždaug 4 centimetrų. Jeigu imsite gabalus su kaulais, pavyzdžiui, šonkaulius, paliekame ant jų mėsą.

5. Kaip užmarinuoti avieną: Jauną mėsą pakaks marinuoti apie 2-4 valandas. Jeigu avis sena, geriau mėsą palikti per visą naktį arba net visai parai. Tokiu atveju mėsą dedame į vėsią vietą. Visi mano ingredientai skirti 3 kilogramams mėsos.

6. Svogūnų marinatas: Visiškai minimalus kiekis ingredientų ir fantastiškas rezultatas.

7. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais. Kuo daugiau svogūnų, tuo aromatingesnis gausis šašlykas.

8. Į mėsą sudedame svogūnus, prieskonius ir gerai paminkome rankomis.

9. Vyno marinatas: Jame užmarinuota avienos mėsa gaunasi minkšta ir švelni.

10. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais.

11. Paminkome mėsą rankomis kartu su svogūnais ir prieskoniais.

12. Supilame vyną ir išmaišome.

13. Marinatas su svogūnais, česnakais ir pomidorais: Daržovės suteikia avienos mėsai sodrų skonį bei aromatą.

14. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais, suberiame į mėsą ir paminkome rankomis.

15. Susmulkiname česnaką ir supjaustome pomidorus į didelius kubelius.

16. Į avieną suberiame daržoves, prieskonius, druską, pipirus ir išmaišome.

18. Avienos šašlykas yra kepamas maždaug 15-20 minučių.

19. Perpjauname mėsą peiliu, kad patikrintume, ar ji jau yra iškepusi. Iš keptos mėsos pasirodys skaidrios sultys. Jeigu skystis yra rausvas, turima dar kiek ilgiau palaikyti šašlyką virš anglių. Skanaus!

Avienos šonkauliukai

Nu jau šito recepto tai tikrai nebūčiau dėjusi, nes anoks čia receptas – paprasčiausiai iškepti mėsą! Gerai, jau gerai – dar pamarinuoti kelias valandas prieš kepant. Bet vos tik apie tai, kad neketinu dėti į blog’ą šio patiekalo, pasakiau Dariui, jie tiesiog pareikalavo BŪTINAI apie jį parašyti:) Kaip gi kitaip, mano vyras tiesiog miršta iš meilės avienai! O dar šiuo metu pas mus vieši Dariaus tėtis, kuris taip pat eina iš proto dėl avienos. Tad ši savaitė buvo „avienos” savaitė, o ją vainikuos jau kelias dienas marinuojama avies koja, kurią kepsiu šeštadienį.

Žinau, kad Lietuva – toli gražu ne avienos šalis. Bet… Jei pavyktų visgi gauti šviežios geros mėsos… pabandykit 🙂

Labai svarbu mėsą supjaustyti taip, kad kepsneliai nebūtų per ploni. Antraip jie sukeps ir bus sausi, nesultingi. Storis geriausia tegul būna 2,5-3 cm. Čia, Izraelyje, visa tai už mane padaro paslaugus arabas mėsininkas Jafoje, pačioje geriausioje mėsos parduotuvėje.

O kepu įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus, bet ganėtinai dažnai vartydama ir vis sekdama, kad mėsa nebūtų per kieta. Kažkada viena restorano šefė išmokė kaip žinoti, kad mėsa – tinkamo kietumo (neperkepusi). Ji turi būti tokia pat minkšta, kaip delno dalis tarp nykščio ir riešo linijos. Net jei aviena bus šiek tiek neiškepusi viduryje, nesijaudinkite. Jei mėsa šviežia – ji bus sultinga ir labai skani. Iškepusius kepsnelius pabarstau šviežia kalendra.

O pabaigoje pridursiu, kad esu vegetarė, retkarčiais valganti vištieną, tad šio gardėsio net neparagavau 😉

Avienos marinavimas receptai patiekalai

Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!Varškės patiekalaiLengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėjePatiekalai iš vištienos ir paukštienosSkanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkamsNaudingi patarimai jūsų virtuvėjeKalafiorų salotos su sojos padažuDaržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptaiSaulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidoraisMakaronų ir picos patiekalų receptaiVeganiški "sūrio" pyragėliai ValentinuiDesertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiPupelių ir baklažanų troškinys be glitimoDaržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai