pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Portobello grybai įdaryti makaronais ir faršu: receptas

Lietuviška virtuvė garsėja savo sodriais ir sočiais patiekalais. Maltinukai, pripildyti gardžiu grybų ir svogūnų įdaru, aplieti tirpstančiu sūrio padažu, nepaliks abejingų net išrankiausių skonio gerbėjų. Makaronai su faršu - tai klasikinis patiekalas, mėgstamas daugelio šeimų dėl savo paprastumo, sotumo ir universalumo. Šis patiekalas leidžia varijuoti ingredientais, pritaikant jį pagal individualius skonius ir turimus produktus šaldytuve.

Ingredientai

Grybams:

  • Dideli pievagrybiai: 8 vnt.
  • Vištienos arba kalakutienos faršas: 200 g
  • Nedidelis svogūnas: 1 vnt.
  • Česnako skiltelė: 1 vnt.
  • Druska ir prieskoniai: pagal skonį
  • Sūris: 50 g (nebūtina)
  • Kiaušinis: 1 vnt.

Maltinukams:

  • Faršas: 700 g
  • Pievagrybiai: 300 g
  • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
  • Fermentinis sūris: 200 g
  • Grietinėlė: 100 ml (12% riebumo)
  • Aliejus kepimui: 2 valgomieji šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Česnakas: 2 skiltelės
  • Mairūnas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Petražolės: 2 valgomieji šaukštai

Paruošimas

  • Paruošimas: 30 min
  • Gaminimas: 40 min
  • Porcijos: 4

Pievagrybių paruošimas:

  1. Pievagrybiai yra kruopščiai nuplaunami ir nusausinami.
  2. Koteliai yra išimami, o grybų vidus šaukšteliu išvalomas, kad būtų daugiau vietos įdarui.
  3. Keptuvėje yra pakepami susmulkintas svogūnas ir česnakas, kol jie tampa auksinės spalvos. Jei norite, galite pridėti smulkintus pievagrybių kotelius ir juos trumpai pakepti kartu.
  4. Į faršą yra įmušamas kiaušinis, įdedami prieskoniai ir kepinti svogūnai su česnaku. Viskas gerai išmaišoma.
  5. Pievagrybiai šiek tiek padruskinami, tada pripildomi faršo įdaru. Jie dedami ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepami 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių.
  6. Prieš baigiant kepti, ant pievagrybių galima užbarstyti sūrio, kad jis gražiai ištirptų ir susidarytų traški plutelė.

Maltinukų paruošimas:

  1. Pradėkite nuo faršo paruošimo. Į indą sudedame faršą, įberiame druskos, pipirų ir smulkintų česnakų. Viską kruopščiai išmaišysite rankomis, kol masė taps vientisa.
  2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Pievagrybius nuvalote ir taip pat supjaustote nedideliais gabalėliais.
  3. Keptuvėje įkaitinus aliejų, suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol jie taps permatomi. Tada į keptuvę dėsite pievagrybius ir kepsite viską kartu, kol išgaruos skystis ir grybai gražiai apskrus.
  4. Baigiant kepti, pabarstykite grybų ir svogūnų mišinį mairūnu bei įberkite truputį druskos ir pipirų pagal skonį. Leiskite įdarui atvėsti.
  5. Iš paruošto faršo ruošiame šulinukus - paimame faršo gabaliuką, išplojame jį delne ir formuojate įdubimą centre.
  6. Į kiekvieną įdubimą įdedate po kelis šaukštus atvėsusio grybų įdaro.
  7. Suformuojate maltinukus, užlenkdami faršo kraštus ir užtikrindami, kad įdaras būtų visiškai uždengtas.
  8. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite paruoštus maltinukus.
  9. Uždenkite maltinukus folija ir kepsite 30-40 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.
  10. Tuo metu paruoškite sūrio padažą. Fermentinį sūrį sutarkuosite smulkia tarka ir sumaišysite su grietinėle.

Ingredientų alternatyvos

  • Maltiniams ruošti galite naudoti įvairių rūšių mėsą - kiaulienos, jautienos, vištienos faršą arba jų mišinį. Jei norite lengvesnio varianto, rinkitės kalakutienos ar vištienos faršą.
  • Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais: voveraitėmis, baravykais ar šitake grybais.
  • Fermentinis sūris gali būti pakeistas čederiu, mocarela arba parmezanu.
  • Grietinėlę galima pakeisti natūraliu jogurtu, grietine arba riebiu pienu.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Ruošdami faršą, rekomenduojama įmaišyti šiek tiek duonos ar džiūvėsėlių, kad maltinukai būtų puresnį.
  • Formuojant maltinius, rankas galima sudrėkinti vandeniu, taip faršas mažiau lips.
  • Grybų įdarą geriausia paruošti iš anksto ir leisti jam atvėsti, taip bus patogiau pildyti maltinius.
  • Kepimo metu foliją galima nuimti paskutinėms 10 minučių, kad maltinukai gražiai apskrustų.

Kalorijos

  • Vienas patiekalas iš viso turi apie 1800 kalorijų.
  • Viena porcija (vienas maltinukas) turi apytiksliai 450 kalorijų, priklausomai nuo naudojamo faršo riebumo ir sūrio kiekio.

Makaronų Vamzdelių su Faršu Istorija ir Kilmė

Makaronai, kaip maisto produktas, turi gilias šaknis, siekiančias senovės Kiniją ir Romą. Tačiau makaronų derinys su mėsos padažu, kurio pagrindą sudaro faršas, labiau siejamas su Italijos virtuve. Patiekalas, panašus į makaronus su faršu, pradėjo populiarėti XIX amžiuje, kai pomidorai tapo plačiai prieinami ir naudojami padažams gaminti. Nors konkretus "makaronų vamzdelių su faršu" receptas neturi aiškios istorinės datos, pats principas - makaronų derinimas su mėsos padažu - yra giliai įsišaknijęs Italijos kulinarijoje ir vėliau paplito visame pasaulyje.

Ingredientų Parinkimas ir Kokybė

Pagrindiniai ingredientai, reikalingi makaronams vamzdeliams su faršu gaminti, yra makaronai, faršas, pomidorų padažas ir prieskoniai. Vamzdeliai (pvz., penne, rigatoni, cannelloni) puikiai tinka šiam patiekalui, nes jie turi didelį paviršiaus plotą, kuris leidžia padažui gerai prilipti. Cannelloni, dideli makaronų vamzdeliai, dažnai naudojami įdarui, o penne ir rigatoni puikiai tinka maišyti su faršo padažu. Svarbu rinktis kokybiškus makaronus, pagamintus iš kietųjų kviečių (durum), nes jie geriau išlaiko formą verdant ir turi malonią tekstūrą.

Faršas

Faršui galima naudoti įvairią mėsą: jautieną, kiaulieną, vištieną, kalakutieną arba jų mišinį. Jautienos faršas suteikia patiekalui sodrų ir intensyvų skonį, kiaulienos faršas - švelnumo ir riebumo, o vištienos ar kalakutienos faršas - lengvesnę ir liesesnę alternatyvą. Svarbu atkreipti dėmesį į faršo riebumą. Jei naudojamas riebus faršas, po kepimo reikėtų pašalinti riebalų perteklių, kad patiekalas nebūtų per riebus.

Pomidorų Padažas

Pomidorų padažui galima naudoti šviežius pomidorus, konservuotus smulkintus pomidorus, pomidorų tyrę arba pirktinį pomidorų padažą. Švieži pomidorai suteikia padažui natūralų saldumą ir gaivumą, tačiau jų naudojimas reikalauja daugiau laiko ir pastangų. Konservuoti smulkinti pomidorai yra patogus ir greitas variantas. Pomidorų tyrė suteikia padažui tirštumo ir intensyvumo. Jei naudojamas pirktinis pomidorų padažas, svarbu atkreipti dėmesį į jo sudėtį ir vengti padažų, kuriuose yra daug cukraus ir dirbtinių priedų.

Prieskoniai ir Žolelės

Prieskoniai ir žolelės yra esminiai komponentai, suteikiantys patiekalui unikalų skonį ir aromatą. Dažniausiai naudojami prieskoniai yra druska, pipirai, česnakas, svogūnai, raudonėlis, bazilikas, petražolės ir lauro lapai. Šviežios žolelės suteikia patiekalui daugiau gaivumo ir aromato, tačiau galima naudoti ir džiovintas žoleles. Eksperimentuoti su prieskoniais ir žolelėmis leidžia pritaikyti patiekalo skonį pagal individualius pageidavimus.

Pagrindinis Makaronų Vamzdelių su Faršu Receptas

Šis receptas yra pagrindinis, kurį galima varijuoti ir pritaikyti pagal savo skonį.

  • 500 g makaronų vamzdelių (pvz., penne, rigatoni)
  • 500 g faršo (jautienos, kiaulienos arba jų mišinio)
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2-3 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 2 šaukštai pomidorų tyrės
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelis džiovinto baziliko
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus
  • Tarkuotas parmezano sūris (patiekimui)

Makaronų Virimas:

Užvirkite didelį puodą pasūdyto vandens. Suberkite makaronus ir virkite pagal instrukcijas ant pakuotės, kol jie bus "al dente" (šiek tiek kietoki). Nukoškite makaronus ir atidėkite.

Faršo Kepimas:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs ir suminkštės. Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.

Faršo Apkepimas:

Sudėkite faršą į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kepkite, nuolat maišydami, kol faršas paruduos ir nebeliks rausvų gabalėlių. Jei naudojamas riebus faršas, nupilkite riebalų perteklių.

Padažo Ruošimas:

Į keptuvę su faršu supilkite konservuotus smulkintus pomidorus ir pomidorų tyrę. Įberkite raudonėlio, baziliko, druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Užvirkite padažą, tada sumažinkite ugnį ir troškinkite 15-20 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad padažas sutirštėtų ir skoniai susimaišytų.

Makaronų Sumaišymas su Padažu:

Sudėkite nukoštus makaronus į keptuvę su padažu. Gerai išmaišykite, kad makaronai būtų tolygiai padengti padažu.

Patiekimas:

Patiekite makaronus karštus, apibarstytus tarkuotu parmezano sūriu.

Makaronų Vamzdelių su Faršu Variacijos ir Patobulinimai

Šis pagrindinis receptas gali būti varijuojamas ir pritaikomas pagal individualius skonius ir turimus ingredientus. Štai keletas idėjų, kaip patobulinti makaronus vamzdelius su faršu:

Daržovių Pridėjimas

Daržovės gali praturtinti patiekalo skonį, tekstūrą ir maistinę vertę. Galima pridėti smulkiai supjaustytų morkų, salierų, paprikų, cukinijų, baklažanų arba špinatų. Daržoves reikia kepti kartu su svogūnais ir česnakais, kol jos suminkštės.

Grybų Pridėjimas

Grybai suteikia patiekalui sodrų ir žemišką skonį. Dažniausiai naudojami pievagrybiai, tačiau galima naudoti ir kitus grybus, pvz., portobello arba rudmėses. Grybus reikia kepti kartu su svogūnais ir česnakais, kol jie suminkštės ir paruduos.

Sūrio Pridėjimas

Sūris suteikia patiekalui kreminės tekstūros ir papildomo skonio. Galima pridėti tarkuoto mocarelos, čederio, parmezano arba rikotos sūrio. Sūrį galima įmaišyti į padažą arba apibarstyti ant viršaus prieš patiekiant.

Prieskonių Variacijos

Eksperimentuoti su prieskoniais leidžia sukurti unikalius skonius. Galima pridėti čili pipirų, kad patiekalas būtų aštresnis, rūkytos paprikos, kad būtų dūmo aromatas, arba itališkų žolelių mišinio, kad būtų intensyvesnis itališkas skonis.

Padažo Variacijos

Pomidorų padažą galima pakeisti kitais padažais, pvz., grietinėlės padažu, pesto padažu arba bešamelio padažu. Grietinėlės padažas suteikia patiekalui kreminės tekstūros ir švelnaus skonio. Pesto padažas suteikia patiekalui gaivumo ir aromato. Bešamelio padažas suteikia patiekalui tirštumo ir sodrumo.

Įdaryti Makaronų Vamzdeliai (Cannelloni) su Faršu

Cannelloni yra dideli makaronų vamzdeliai, skirti įdarui. Šis patiekalas reikalauja šiek tiek daugiau laiko ir pastangų nei paprasti makaronai su faršu, tačiau rezultatas yra vertas pastangų.

Ingredientai:

  • 250 g cannelloni makaronų
  • 500 g faršo (jautienos, kiaulienos arba jų mišinio)
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2-3 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 2 šaukštai pomidorų tyrės
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelis džiovinto baziliko
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus
  • 250 g rikotos sūrio
  • 1 kiaušinis
  • Tarkuotas parmezano sūris (patiekimui)

Gaminimo Eiga:

Faršo Paruošimas:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs ir suminkštės. Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.

Faršo Apkepimas:

Sudėkite faršą į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kepkite, nuolat maišydami, kol faršas paruduos ir nebeliks rausvų gabalėlių. Jei naudojamas riebus faršas, nupilkite riebalų perteklių.

Padažo Ruošimas:

Į keptuvę su faršu supilkite konservuotus smulkintus pomidorus ir pomidorų tyrę. Įberkite raudonėlio, baziliko, druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Užvirkite padažą, tada sumažinkite ugnį ir troškinkite 15-20 minučių, retkarčiais pamaišydami, kad padažas sutirštėtų ir skoniai susimaišytų.

Įdaro Ruošimas:

Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, kiaušinį, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.

Makaronų Įdarymas:

Įdarykite cannelloni makaronus rikotos sūrio mišiniu.

Kepimas:

Į riebalais išteptą kepimo indą supilkite šiek tiek pomidorų padažo. Sudėkite įdarytus cannelloni makaronus į indą. Užpilkite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu.

Kepimas Orkaitėje:

Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje 30-40 minučių, arba kol makaronai suminkštės ir sūris išsilydys ir paruduos.

Patiekimas:

Patiekite cannelloni karštus.

Patarimai ir Gudrybės, Kaip Pasigaminti Tobulus Makaronus Vamzdelius su Faršu

  • Makaronų Virimas "Al Dente": Svarbu nepervirti makaronų, nes jie taps per minkšti ir praras formą. Makaronai turi būti "al dente" - šiek tiek kietoki.
  • Faršo Apkepimas: Kepkite faršą gerai, kol jis paruduos ir nebeliks rausvų gabalėlių. Tai užtikrins, kad faršas bus saugus valgyti ir turės geresnį skonį.
  • Padažo Troškinimas: Troškinkite padažą ilgiau, kad skoniai susimaišytų ir padažas sutirštėtų. Tai pagerins patiekalo skonį ir tekstūrą.
  • Sūrio Naudojimas: Naudokite kokybišką sūrį, kad patiekalas būtų skanesnis ir kremiškesnis.
  • Eksperimentavimas: Nebijokite eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte unikalų patiekalo skonį.

Maistinė Vertė ir Privalumai

Makaronai su faršu yra sotus ir maistingas patiekalas, turintis daug angliavandenių, baltymų ir vitaminų. Angliavandeniai suteikia energijos, baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, o vitaminai ir mineralai palaiko bendrą sveikatą.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į patiekalo riebumą ir kalorijų kiekį. Naudojant liesą faršą, mažai riebalų turintį sūrį ir didelį kiekį daržovių, galima sumažinti patiekalo riebumą ir padidinti maistinę vertę.

Alergenai ir Alternatyvos

Pagrindiniai alergenai, esantys makaronuose su faršu, yra kviečiai (makaronuose), pienas (sūryje) ir kiaušiniai (kai kuriuose receptuose). Žmonės, alergiški šiems produktams, gali naudoti alternatyvas, pvz., makaronus be glitimo, sūrį be laktozės arba kiaušinių pakaitalus.

Taip pat galima gaminti vegetarišką makaronų su faršu versiją, naudojant augalinį faršą, pvz., sojos faršą arba lęšius.

Makaronai vamzdeliai su faršu yra puikus patiekalas visai šeimai, nes jį galima lengvai pritaikyti pagal individualius skonius ir pageidavimus. Tai sotus, maistingas ir skanus patiekalas, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Be to, makaronus su faršu galima lengvai pagaminti dideliais kiekiais ir laikyti šaldytuve arba šaldiklyje.

Santrauka

Įdaryti pievagrybiai su faršu ir sūriu - tai puikus pasirinkimas greitam ir maistingam patiekalui. Šis receptas leidžia lanksčiai pasirinkti ingredientus, o pievagrybiai suteikia naudingų vitaminų ir mineralų.