Apetitą žadinanti traški plutelė ir sultinga, kvapni mėsa, tikriausiai, yra pagrindiniai Kijevo kotletų ypatumai, viliojantys ne tik mėgėjus skaniai pavalgyti, bet ir tikrus gurmanus. Šis valgis paprastai skanaujamas restorane, mat norint pasigaminti jį patiems, svarbūs tam tikri įgūdžiai, taip pat tam tikros žinios. Šiaip jau tai yra išmušta vištienos filė, į kurią įsukamas gabalėlis sviesto. Kijevo kotletai išsiskiria specifine, elipsę primenančia forma.
Kijevo Kotleto Gamybos Paslaptys
Štai kelios Kijevo kotletų gamybos paslaptys, dėl kurių šie kotletai būna tobuli:
- Supjaustykite mėsą: Kijevo kotletams naudojama vištienos filė. Ją reikia pjaustyti aštriu peiliu, pradedant nuo storesniojo krašto ir stengiantis neperpjauti visai. Kruopščiai perpjautą filė reikia atversti tarsi knygą. Mažąją filė reikia nupjauti (jos dar prireiks).
- Išmuškite mėsą: Visus supjaustytus filė gabalėlius reikia išmušti. Tiktai nepersistenkite. Mušti reikia tiek ir taip, kad susiformuotų vienodo storio apvalainas blynelis. Iš jo bus nesunku formuoti kotletus. Svarbu ir tai, kad išmušus mėsą patiekalas bus visiškai nesprangus ir ypač švelnaus skonio. Kad mėsa nesuplyšinėtų, prieš mušant ją rekomenduojama įsukti į maistinę plėvelę.
- Pagaminkite sviesto įdarą: Sviestinis Kijevo kotletų įdaras kartais vadinamas žaliuoju sviestu, kadangi jį gaminant sviestas būtinai sumaišomas su susmulkintais krapais. Kaip tik šie prieskoniai ir suteikia patiekalui nepakartojamą aromatą. Egzistuoja keli įdaro paruošimo būdai. Kai kas sviesto gabalėlius apvolioja krapuose, kai kas krapus sumaišo su minkštu sviestu. Paruoštą įdaro mišinį būtina palaikyti šaldytuve, kad jis sustingtų. Jei įdarą gaminate antruoju būdu, minkštą sviestą reikia išdėti ant maistinės plėvelės ir suformuoti iš jo ritinėlį. Beje, „žaliąjį sviestą“ galima kuo puikiausiai panaudoti ir ruošiant kitus patiekalus. Gabalėlis tokio mišinio tikrai paskanins kepamą žuvį arba mėsą. Jeigu labai norite, į sviestą galite įmaišyti ir smulkiai sukapoto česnako.
- Susukite kotletą: Kijevo kotleto formavimas yra labai svarbus etapas, nes šitą užduotį reikia atlikti taip, kad sviestas neištekėtų. Pirmiausia, kiekvieno išmušto pjausnio centre padėkite po gabalėlį sušalusio sviesto įdaro. Dabar teks panaudoti mažuosius filė: šiais mėsos gabaliukais apklokite sviestą. Įdarą į išmuštos mėsos blynelį įsukite taip, tarsi formuotumėte balandėlius. Kotletas turi būti pailgas ir niekur nepersišviesti. Kad kepami kotletai neprarastų formos, įsukite juos į maistinę plėvelę ir maždaug dešimt minučių palaikykite šaldiklyje.
- Apvoliokite du kartus: Dar vienas svarbus šio patiekalo gaminimo momentas - apvoliojimas miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Šių produktų sluoksnis neleidžia ištekėti sviestui, be to, tinkamai apvoliojus, tikrai susiformuos toji taip mėgstama plutelė. Miltus, kuriuose pirmiausiai apvoliojami kotletai, rekomenduojama persijoti. Miltuose apvoliotus kotletus, reikia įmerkti į kiaušinio plakinį, o tada apvolioti džiūvėsėliuose. Procesą kartojant, miltuose volioti nebereikia. Prieš apvoliojant, suformuotus kotletus būtinai apspauskite popieriniu rankšluosčiu: šitaip pašalinsite nereikalingą skystį.
- Pasiruoškite gruzdinti: Gruzdinimui geriausia rinktis rafinuotą kukurūzų, alyvuogių, žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejų. Aliejaus rūšis turi įtakos patiekalo skoniui. Nepatariama naudoti paukštienos arba kiaulienos taukų.
- Kepkite: Aliejų įkaitinkite tiek, kad jis užvirtų. Kai pasirodys nedideli burbuliukai, sudėkite į aliejų kotletus. Juos būtina kepti tris minutes, kad susiformuotų auksaspalvė plutelė. Tada kotletus reikia kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Dešimties minučių kotletams turėtų pakakti. Kad kotletai tolygiai apskrustų, jie turi būti visiškai panirę aliejuje. Negruzdinkite kotletų margarine arba svieste, kadangi aukštoje temperatūroje jie pradės svilti. Stebėkite, kad iš indo neimtų tekėti aliejus.
Kijevo Kotletas: Receptai
Receptas su faršu ir varške (Odetos receptas)
Jums reikės:
- 600 g vištienos faršo
- 180 g varškės
- 1 kiaušinio
- pagal skonį druskos
- pagal skonį maltų baltųjų pipirų
- 1/2 šaukštelio vištienos prieskonių
- 100 g sūdyto sviesto
- nedidelio ryšelio krapų
- 2 skiltelių česnako
- 2 kiaušinių apvolioti
- miltų ir džiūvėsėlių apvolioti pagal poreikį
- aliejaus kepti
Kaip gaminti:
- Susmulkinkite krapus ir česnakus. Sumaišykite su sviestu ir suformuokite 6 gabaliukus. Dėkite į šaldiklį sustingti.
- Į faršą įmuškite kiaušinį, berkite druską, pipirus, vištienos prieskonius, dėkite varškę ir gerai išmaišykite.
- Drėgnomis rankomis imkite faršą ir formuokite blyną. Į vidurį dėkite sviesto gabaliuką ir suformuokite kotletą (panašų į cepeliną).
- Apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose, vėl kiaušinio plakinyje, vėl džiūvėsėliuose (bus tvirtesnis sluoksnis).
- Dėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite ant vidutinės kaitros vis vartydami, kol apskrus ir iškeps. Aliejaus keptuvėje turi būti bent iki trečdalio kotleto.
Kijevo kotletas su malta vištiena ir žalumynais
Kijevo kotletams reikės:
- 500 g maltos vištienos
- 60 g sviesto
- žalumynų
- druskos
- pipirų
- česnako skiltelių
- 2 kiaušinių
- miltų
- džiūvėsėlių (paprikos skonio)
- aliejaus
Į maltą mėsą įmaišyti druskos ir pipirų. Sviestą sumaišyti su mėgstamais žalumynais, česnakais, susukti į kepimo popierių ir padėti sušalti į kamerą. Maltą vištieną ir sviestą padaliname į 5 dalis. Paimame dalį mėsos, į jos vidų įdedame sviesto (lyg darydami cepelinus). Kiaušinius išplakame su dviem šaukštais šalto vandens. Suformuotus kotletus apvoliojame miltuose, po to kiaušiniuose ir po to džiūvėsėliuose. Dedame juos 10 minučių į šaldymo kamerą. Ištraukus vėl apvolioti kiaušiniuose ir džiūvėsėliuose. Kepti įkaitintame aliejuje apie 10-15 min. Reikia stebėti, kad aliejus per daug neįkaistų, nes tada išorėję kotletai bus iškepę, o viduje - žali.
Kijevo kotletas su vištienos krūtinėlėmis (Liucijos receptas)
Kotletams reikės:
- 2 vištienos krūtinėlių
- 3 kiaušinių
- 125 ml miltų
- 300 ml džiūvėsėlių + 0,5 arb. š. česnako miltelių + 1 arb. š. smulkios druskos + 0,5 arb. š. juodųjų pipirų + 1 arb. š. džiovintų petražolių
- druskos, juodųjų pipirų
- saulėgrąžų aliejaus kepimui
Sviestui:
- 120 g kambario temperatūros sviesto
- 0,5 arb. š. česnako miltelių
- ¼ arb. š. baltųjų pipirų
- nedidelė sauja susmulkintų krapų ir petražolių mišinio
Kijevo kotletų receptas
Sviestas: sviestą reikėtų pasiruošti iš anksto, kad jis sustengtų. Sviestą sumaišome su prieskoniais, dedame ant maistinės plėvelės, susukame į storesnę virvelę, dedame į šaldiklį porai valandų arba paliekame pernakt sustengti. Vištienos krūtinėles perpjauname išilgai perpus, kad turėtume 4 pjausnius. Ant pjaustymo lentelės patiesiame maistinės plėvelės, dedame vieną pjausnį, uždengiame plėvele ir gerai išmušame mėsos muštuku, kol pjausnys suplonės maždaug pora kartų. Mėsą muškite atsargiai, stenkitės, kad nesuplištų. Pasistenkite išmušti keturkampę pjausnio formą. Taip išmušame kiekvieną pjausnį. Visus pjausnius apibarstome druska ir pipirais iš abiejų pusių. Ant vieno pjausnio krašto dedame maždaug rodomojo piršto ilgio sviesto gabalėlį. Sviestą pradedame sukti į pjausnį, užlenkiame pjausnio kraštus, kad kepant sviestas neišbėgtų. Šiek tiek suspaudžiame kotletą. Susuktus mėsos gabalėlius iš visų pusių pabarstome šiek tiek druskos ir pipirų. Galime dėti į šaldytuvą valandai, kad sustengtų (nebūtina). Vienoje lėkštėje miltus sumaišome su 0,5 arb. š. druskos ir 1/3 arb. š. juodųjų pipirų. Kitoje lėkštėje išplakame kiaušinius su pora žiupsnių druskos. Dar kitoje lėkštėje sumaišome džiūvėsėlius su prieskoniais. Keptuvėje ant truputį stipresnės vidutinės ugnies įkaitiname aliejų. Kiekvieną pjausnį pirmiausia apvilgome miltuose, po to dedame į kiaušinį, tada į džiūvėsėlius, vėl į kiaušinį ir vėl į džiūvėsėlius. Ir dedame į keptuvę. Kepame apie 10 min iš visų pusių, kol gražiai apskrunda. Po to Kijevo kotletus dedame į kepimo skardą. Orkaitę įkaitiname iki 200 C. Kijevo kotletus pašauname į orkaitę ir kepame dar 15-20 min. Patiekite su mėgstamais priedais.
Kur Vilniuje Rasti Skanų Kijevo Kotletą?
Aplankėme septynias Vilniaus vietas, savo meniu siūlančias Kijevo kotletus, ir vertinome kotletų dydį, skonių improvizaciją, sviesto koncentraciją kotlete bei kainą.
Vieta | Dydis | Kaina (Eur) | Ypatybės |
---|---|---|---|
Užupis (rekomenduota vieta) | M | 8,50 | Forma primena kulšelę, patiekiamas su gruzdintomis bulvytėmis ir morkų salotomis. |
Neįvardinta vieta | M | 12,50 | Desertinis Kijevo kotletas, patiekiamas su bulvių kroketais ir saldžiu padažu. Brangiausias Kijevo kotletas. |
Neįvardinta vieta (baras) | S | 3,50 | Pigiausias Kijevo kotletas, patiekiamas su gausybe priedų. |
Neįvardinta vieta (senamiestis) | L | 12,00 | Patiekiamas su gruzdintomis bulvytėmis, keptu obuoliu ir bruknių uogiene. |
Neįvardinta vieta | 2S | 9,00 | Du maži kotletukai, patiekiami su bulvių pudingu ir šviežių daržovių krepšeliu. |
"Leleko" (Gedimino pr. 49/ Gynėjų g. 2) | M | 8,90 | Ukrainiečių virtuvės restoranas, patiekiamas su keptu obuoliu ir bruknių uogiene. |
Neįvardinta vieta | M | 6,90 | Patiekiamas su gruzdintomis bulvytėmis ir gausiai majonezu nulietomis kopūstų salotomis. |
Kijevo Kotleto Istorija
Kijevo kotletas yra unikalus ukrainietiškas patiekalas. Jis sužavi visus, kurie jį bandys. Šis patiekalas atsirado XX amžiuje Kijevo mieste. Jis buvo sukurtas viešbutyje „Kontinental”. Kiekvienas Kijevo kotletas yra nuostabus. Jis susideda iš vištienos krūtinėlės, sviesto ir traškių. Kulinarinė istorija Rusijos imperijoje XVII amžiuje labai pakeitėsi. Turtingi gyventojai kviestė Prancūzijos šefus.
Prancūzijos šefai atnešė naujas maisto ruošimo būdas. 1965 metais Maskvoje įvyko kulinarų konkursas. Ukrainiečių virėjas Anastazijus Gavrilenko pristatė Kijevo kotletą. Receptas naudojo vištų šlauneles, priesinius ir sviesto įdarą.
Kulinarijos Patarimai
- Vištienos paruošimo procesas yra itin svarbus. Krūtinėlę reikia atsargiai išmušti plonu sluoksniu, nepažeidžiant mėsos struktūros.
- Sviesto įdaras - tikrasis Kijevo kotleto akcentas. Jį būtina paruošti iš anksto, kad gerai sustingtu šaldytuve.
- Profesionalūs virėjai pataria rinktis tik šviežią vištieną ir kokybiškus priedus.
- Idealus kotleto storis - apie 1 cm. Vištieną reikia pusiau perpjauti.
- Sviesto įdaras turi būti gerai sustingęs, kad nesužlėgtų kepimo metu.
- Tinkamas užlenkimas užtikrina, kad sviestas neištekėtų kepimo metu.
- Rekomenduojama naudoti smulkius baltų džiūvėsėlių trupinėlius.
- Kepimo temperatūra turėtų svyruoti tarp 160-180°C.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C ir kepkite 4-5 minutes. Svarbiausia neperkaitinti patiekalo.