pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar guminukai sveika? Mitybos specialistų įžvalgos

Visame pasaulyje populiarus užkandis guminukai jau daug metų yra mėgstamas saldumynas šventėse, vakarėliuose ir paprastą dieną. Iš tiesų guminukai pirmą kartą pristatyti buvo jau prieš šimtą metų. Geriausiai žinoma guminukų gamintoja, bendrovė „Haribo“, geriausiai žinoma dėl savo gaminamų meškučių, pirmuosius želinius saldainius pradėjo gaminti Vokietijoje. Šiandien tai yra daugiausiai savo gaminamų guminukų parduodanti bendrovė pasaulyje, turinti fabrikus beveik devyniolikoje įvairių pasaulio šalių.

Iki šiol įvairiose šalyse populiariausi guminukai meškučiai, saldymedžio guminukai, anyžiaus skonio guminukai, taip pat „Coca-Colos“ skonio saldėsiai. Populiariausios formos: meškučiai, kirminai, dantys, buteliukai, žiedai, raudonosios varlės.

Guminukų sudėtis ir maistinė vertė

Iki šiol apie guminukus įvairūs dietologai atsiliepia ne itin palaikančiai. Pirmiausia, reikėtų žinoti, kad guminukai yra gaminami iš želatino masės, pridedant maistinių dažų ir skonio stipriklių. Todėl skaičiuojama, kad guminukuose yra pakankamai daug cukraus. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad guminukai yra Jūsų mitybos svarbiausias priešas. Nieko bloga sveikatai nenutiks, jeigu guminukus valgysite saikingai. Svarbiausia, kad normos ribas žinotumėte ne tik Jūs, bet ir Jūsų vaikai. Guminukai neturėtų būti valgomi be perstojo. O geriausia, jeigu jais lepinsitės tik po maisto.

Želatina guminukų sudėtyje

Jungtinių valstijų organizacija PETA, analizuojanti etinius aspektus susijusius su gyvūnais skelbia, jog valgomi guminukai, dažniausiai, gaminami su želatina. Ši medžiaga gaunama išvirus gyvulio odą, kremzles, raiščius ar kaulus. Dažniausiai naudojami karvių, kiaulių bei žuvų kaulai. Želatina yra skaidri bespalvė arba gelsvoka, beveik beskonė, specifinio kvapo medžiaga, gaunama iš gyvūnų jungiamojo audinio baltymo kolageno. Jos išgavimui dažniausiai naudojami karvių jauniklių, kiaulių, žuvų kūnų dalys.

Želatinos nauda ir žala

Visgi maisto ekspertai, nekreipiantys dėmesio į smurto aspektą, išskiria ir želatinos naudą. Mat ši baltyminė medžiaga gali būti naudinga dėl joje esančių mineralų bei amino rūgščių. Skirtinguose interneto šaltiniuose pateikiami įvairūs faktai apie želatinos naudą ir žalą:

Teiginiai apie želatinos naudą:

  • stiprina raumenis, raiščius ir sąnarius;
  • po traumų ir lūžių pagreitina gijimą ir kaulų priauginimą;
  • atstato pažeistų plaukų bei nagų būklę;
  • dėl želatinoje esančių amino rūgščių teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus, žarnyną;
  • energijos šaltinis, nervų sistemai, smegenims.

Teiginiai apie želatinos žalą:

  • didina kraujo krešėjimą. Todėl želatina nerekomenduojama sergantiems širdies ligomis, turintiems polinkį į trombozę;
  • skatina venų varikozę;
  • didina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • skatina insktų ligas;
  • jeigu želatinos organizmas netoleruoja, gali berti, būti tuštinimosi problemų.

Vitamininiai guminukai

Be to, gamintojai šiandien siūlo daug sveikesnių guminukų alternatyvų. Pavyzdžiui, populiarėja natūralūs guminukai iš vaisinės želė, kurioje yra mažiau pridėtinių medžiagų. Be to, vitaminų gamintojai jau kuris laikas siūlo vitaminų guminukus, kurie savo forma ir išvaizda labai primena įprastus mums guminukus.

Vitaminų guminukai gali būti svarbi vaikų mitybos dalis, padedant užtikrinti, kad jie gauna reikalingus vitaminus ir mineralus. Vitaminai, tokie kaip A, C, D ir B grupės vitaminai, atlieka svarbų vaidmenį vaikų augime ir vystymesi. Guminukai vaikams yra populiarus pasirinkimas, nes jie yra lengvai valgomi ir skanūs, ypač kai yra uogų skonio.

Vitaminų guminukų sudėtis dažnai apima įvairius vitaminus, tokius kaip vitaminas C ir D, taip pat mineralus, reikalingus imuninės sistemos funkcijai. Dėl patrauklaus skonio ir formato šie produktai padeda skatinti sveikos mitybos įpročius, nes vaikai lengviau priima vitaminus, kai jie pateikiami kaip skanūs guminukai. Be to, vitaminai guminukai gali būti naudingi ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, kurie nori įtraukti papildomų maistinių medžiagų į savo kasdienę dietą.

Teisingas vitaminų guminukų vartojimas

Teisingas vitaminų guminukų vartojimas yra būtinas norint pasiekti norimų rezultatų. Rekomenduojama dozė dažnai nurodoma ant pakuotės. Vartoti guminukus geriausia kartu su maistu. Tai padeda užtikrinti geresnį vitaminų pasisavinimą. Taip pat patariama pasitarti su gydytoju, ypač jei asmuo vartoja vaistus ar turi sveikatos problemų. Vitaminų guminukuose gali būti papildomų medžiagų, kurios padeda palaikyti sveikatą. Mitybos papildai, tokie kaip livol multi, gali būti puikus pasirinkimas gydomojo poveikio siekiant. Jų sudėtyje dažnai yra vitaminų ir mineralų, kurie yra būtini bendram organizmo funkcionavimui.

Vitaminų guminukų populiarumas

Guminukai su vitaminais pavergė milijonų širdis. Remiantis „IBISWorld“ pateikiama informacija, 2016 m. multivitamininiams guminukams teko 7,5 proc. visos 6 mlrd. JAV dolerių (5,67 mlrd. eurų) vertės JAV multivitaminų rinkos. Guminukams vertinant visą 41 mlrd. JAV dolerių (38,77 mlrd. eurų) vertės JAV maisto papildų rinką tenka 1 mlrd. JAV dolerių (0,95 mlrd. eurų), o nuo 2015 m. tokios produkcijos pardavimai augo net 25 proc.

Viena iš suaugusiesiems skirtų guminukų su vitaminais populiarumo priežasčių - žmonės pavargo nuo tablečių. 2005 m. nustatyta, kad 45 m. ir vyresni suaugusieji kasdien vartoja po keturias receptinių vaistų tabletes. Žmonės buvo linkę manyti, kad vartodami vitaminų ar maisto papildų guminukų pavidalu jaučiasi vartojantys mažiau tablečių. Dar guminukai atrodo kaip patraukli tablečių alternatyva tiems suaugusiesiems, kurie susiduria su sunkumais, kai tenka nuryti tabletę. Tenka pripažinti dar vieną ne ką mažiau reikšmingą faktą - guminukai nustelbia toli gražu ne visada malonų vitaminų skonį.

Vitaminų guminukų pavojai

Puikus guminukų skonis - ne tik privalumas, bet ir trūkumas: žmonės linkę jų suvartoti per daug. „Vienintelė problema, kurią įžvelgiu, yra ta, kad žmonės linkę juos valgyti kaip saldainius, todėl viršija rekomenduojamą vitaminų dozę, ypač tai aktualu vartojant riebaluose tirpius vitaminus, galinčius ilgainiui sukelti problemų.“ - teigė mitybos specialistė Kim Larson.

Alternatyvos guminukams

Jeigu guminukai yra Jūsų mėgstamas užkandis, tačiau norite būti tikri, kad jie pagaminti tinkamai, išbandykite tai namuose. Jums tereikės vandens, želė, želatinos, cukraus ir citrinos rūgšties. Tereikia visus ingredientus, išskyrus citrinos rūgštį sumaišyti ir leisti pailsėti, o tuomet šildyti garų vonelėje kol viskas ištirps.

Tačiau augant augalinių produktų paklausai, dabar rinkoje yra daug vegetarams tinkamų guminukų, kuriuose naudojami alternatyvūs ingredientai, kad būtų sukurta tokia pati tekstūra ir skonis.

Vertingiausi saldumynai

Kaipgi pamaloninti skonio receptorius patiriant mažiausius nuostolius? Pasiaiškinsime, tik pirmiausia susitarkime - iš reitingo išbraukiame vaisius, uogas, vaisių salotas, džiovintus vaisius, vaisių kokteilius ir pan.

  1. 1 vieta - medus. Medus vertingas, nes jame yra vitaminų C, B2, PP, B6, K ir E, biotino, pantoteno rūgšties, folio rūgšties, kalio, geležies, natrio, magnio, jodo. Medaus fermentai gerina apetitą, virškinimą ir maisto įsisavinimą. Medus - vaistas nuo peršalimo, vertinga profilaktinė priemonė nuo širdies ligų.
  2. 2 vieta - juodasis šokoladas. Juodasis šokoladas vertingas, nes didelė dalis kakavos pupelių turi riebalų, baltymų, organinių rūgščių, magnio, geležies ir vitaminų. Šokolade yra ir antioksidantų - flavonidų, kurie stiprina kraujagysles.
  3. 3 vieta - marmeladas. Dėl pridėtų tirštiklių vertingojo pektino šiame deserte gali būti dar daugiau nei zefyruose. Koks marmeladas vertingiausias? Iš obuolių, slyvų, abrikosų ir juodųjų serbentų.
  4. 4 vieta - zefyrai. Jie naudingi ir tuo, kad juose yra pektino - medžiagos, mažinančios cholesterolio lygį ir šalinančios toksinus.
  5. 5 vieta - vaisiniai desertai (obuolių sūris ir kt.). Saikingai valgant, šis dietinis produktas ramina sudirgusią skrandžio gleivinę, taigi jo galima valgyti net sergant gastritu.

Kenksmingiausi saldumynai

  1. 1 vieta - saldūs putojantys gėrimai. Savaime suprantama, kad tokia produkcija - absoliuti chemija, nesuteikianti organizmui jokios naudos. Be to, jie gali pakenkti burnos gleivinei.
  2. 2 vieta - guminukai. Juose - vien cukrus ir saldus sirupas, sutirštintas želatina ir nudažytas sintetiniais dažais. Guminukuose yra apetitą žadinančių priedų, taigi vaikai gali suvalgyti jų didžiulius kiekius.
  3. 3 vieta - šokoladiniai batonėliai. Šokoladiniai batonėliai sudaryti iš kelių komponentų, gamintojai nesivaržo dėti į juos dirbtinių saldiklių, kvapų ir kitokios konditerinės chemijos. Juose yra ir tokių ingredientų, kurie kimba prie dantų, jiems kenkia.
  4. 4 vieta - ledinukai. Akivaizdu, kad jų sudėtyje - nieko vertingo, o dabar ryški spalva ledinukams neretai suteikiama dirbtiniais dažais, saldikliais, kurie kenkia dantų emaliui, kaupiasi organizme. Dantims kenkia ir citrinos rūgštis, kurios dažnai būna ledinukų sudėtyje.
  5. 5 vieta - irisai. Iš tiesų, priešingai nei šokolade, irisų sudėtyje praktiškai nėra natūralių komponentų, bet daug sintetinių priedų. Jie ne tik kenkia virškinimui, bet ir sukelia priklausomybę, didina dantų ėduonies grėsmę.
Maistinė vertė
Saldumynai Privalumai Trūkumai
Medus Vitaminai, fermentai, vaistas nuo peršalimo Reikia pirkti iš patikimų gamintojų
Juodasis šokoladas Riebalai, baltymai, organinės rūgštys, magnis, geležis, vitaminai, antioksidantai Saldumas ir sveikata prastai dera
Marmeladas Pektinas Verdamas iš vaisių su cukrumi
Zefyrai Pektinas Mažiau kaloringi ir lengvesni už vaisių
Vaisiniai desertai Ramina sudirgusią skrandžio gleivinę Laikui bėgant keitėsi receptas
Saldūs putojantys gėrimai - Absoliuti chemija, gali pakenkti burnos gleivinei
Guminukai - Vien cukrus ir saldus sirupas, sutirštintas želatina ir nudažytas sintetiniais dažais
Šokoladiniai batonėliai - Dirbtiniai saldikliai, kvapai ir kitokia konditerinė chemija
Ledinukai - Dirbtiniai dažai, saldikliai, citrinos rūgštis
Irisai - Sintetinių priedų, kenkia virškinimui, sukelia priklausomybę, didina dantų ėduonies grėsmę

Tad valgyti ar nevalgyti saldumynų? Net ir patys kenksmingiausi saldumynai - dar ne nuodai, kita vertus, ir pačių vertingiausių patartina valgyti su saiku.