Net neabejoju, kad šias salotas ar panašias jų variacijas esate ir valgę, ir gaminę. Dvejojau, ar reikia tokio recepto - panašių internete visa gausybė. Vis tik, nusprendžiau, kad tai gali būti įkvėpimas, kai trūksta idėjų pietums ar vakarienei.
Burokėlius ir ožkos sūrį sieja tvirta draugystė, kurią pagerina rukola, špinatai ir kedrinės pinijos. Šįkart mūsų pasiūlymas sudomins drąsesnius žmones - juk jokia paslaptis, kad ožkų pieno sūris yra stipresnio skonio, kvapo, salotose jis drąsiai griežia pirmuoju smuiku. Už tai jį gurmanai ir vertina. Salotos gali būti tik gaivus, lengvas priedas prie žuvies, mėsos, o gali būti ir savarankiškas patiekalas. Tokiomis jos taps šiek tiek pastiprintos - mėsa, sūriu, riešutais, ankštiniais.
Ingredientai
Salotoms:
- ~450 g keptų arba vakuumuotų burokėlių
- 180 g ožkos pieno sūrio
- 100 g rukolos ir špinatų (pvz.: 40 g rukolos, 60 g špinatų)
- 40 g kedrinių pinijų
- 20 g graikinių riešutų
- 1,5 valg. š. medaus
Padažui:
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. Dižono garstyčių
- 2 arb. š. pipirų
Gamybos Eiga
Burokėlių Kepimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių (ventiliatoriaus režimas).
- Burokėlius nuplaukite ir kiekvieną susukite į foliją. Lupti prieš kepimą nebūtina, kepdami su žieve burokėliai išsaugo daugiau maistinių medžiagų ir išlieka sultingesni.
- Kai įkaista orkaitė, dėkite į skardą (jei dėsite ant grotelių, per foliją gali nuvarvėti sulčių) ir kepkite 40-60 min, priklausomai nuo burokėlių dydžio.
- Ar burokėliai iškepę, patikrinkite įsmeigdami šakutę - turi būti minkšti, jei stringa, dar palikite kepti.
Taip paruoštų burokėlių skonis daug sodresnis, saldesnis. Net ir vieni kepti burokėliai man yra labai skanūs.
Patarimas: Vienu sykiu kepkite daugiau burokėlių, o vėliau panaudokite kitoms salotoms ar garnyrui.
Ožkos Pieno Sūrio Paruošimas
Šiam salotų variantui sūrį šiek tiek pašildau/pakepu orkaitėje. Štai kaip tai padaryti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (režimas viršus-apačia).
- Ožkos pieno sūrį supjaustykite maždaug 1-1,5 cm storio riekelėmis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, patepkite alyvuogių aliejumi, šalia sudėkite kedrines pinijas ir graikinius riešutus.
- Kepkite 6 minutes.
- Ištraukus iš orkaitės, ant dar karšto sūrio uždėkite medaus, kuris, kol konstruosite salotas, gražiai įsilies į paviršių.
Konstruojame Salotas
Šias salotas konstruoju kiekvienam valgytojui atskirai. Lėkštės apačioje dėkite nuplautus žalėsius: rukolą ir špinatus. Išdėliokite plonai (carpaccio stiliumi) pjaustytus burokėlius, dėkite sūrį ir riešutus. Padažo ingredientus išplakite stiklainiuke ir apšlakstykite salotas.
Salotas gaminau pietums, tai iš nurodytų ingredientų išėjo 2 porcijos.
Patarimai ir Variacijos
- Salotas nuplaukite, nusausinkite salotų džiovykloje ar kiaurasamtyje, sudėkite į sandarų indą ir palaikykite šaldytuve, kad būtų traškesnės.
- Burokėlius supjaustykite plonesniais griežinėliais arba šiaudeliais, apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu ir labai trumpai pakepkite karštoje orkaitėje, kad suminkštėtų.
- Salotas suplėšykite, išdėliokite lėkštelėse. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių, išdėliokite ožkų sūrio kubelius, berkite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.
Nedideliame indelyje iš aliejaus, balzaminio acto, tirpinto medaus, grūdėtųjų garstyčių užmaišykite padažą, jį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir prieš pat valgant, kad salotos nepavandenytų, užpilkite ant salotų.
Kulinaro patarimas: Ožkų pieno sūrį skanu tiekti ir karštą: gabalėlius apvoliokite kukurūzų kruopose ir iškepkite karštame svieste.