Kalakutas yra vienas tų šventinių paukščių, kuriam tie šventiniai stalai iš tikrųjų ir sukurti! Tai tarsi karaliaus užkėlimas ant pjedestalo, tas WOW momentas, ta akimirka kai jį pamatę svečiai sekundei nutyla iš begalinio žavesio, o tada jau kelia lėkštes gabalėliui kepsnio. Kalakutą žmonės dažnai kepa visą, ir patiekia jį visą, nes jis tiesiog labai gražus (ir skanus, savaime suprantama).
Bėdelė ta, kad ne į visas orkaites kalakutas sutelpa (aš saviškį ne kartą kepiau grilyje, beje, kas labai pasiteisino, nes atlaisvinau savo abi orkaites kitiems kepiniams, o ir dūmo skonis buvo nepakartojamas), o perkant mažesnio svorio paukštį dažnai tenka nusivilti, kad iškepėte kalną stambių kaulų ir labai nedaug mėsos:) Kiti gi skundžiasi, kad kai įkiša paukštį į orkaitę, tai visi kiti priedai ir karšti garnyrai (tokie kaip pavyzdžiui traškios keptos bulvės) tampa tik svajone, ir tenka gaminti tik tai, kas verdama, ne kepama.
Tokius variantus renkasi ne tokios gausios šeimos, arba tos šeimininkės, kurios neapsiriboja tik vienu karštu patiekalu, tad gamina keletą dalykų, kad svečiai paragautų visko po truputį. Pernai, beje, labai pasiteisino mintis kepti pusę kalakuto, arba tik kalakuto krūtinėlę, brandintą prosecco.
Todėl tęsdama tradiciją pasiūlyti jums šventėms kokių nors įdomesnių būdų sužibėti ir pasiūlyti kažką tokio, ko dar negaminote, siūlau šiemet kalakuto krūtinėlę įdaryti džiovintų spanguolių ir pistacijų riešutų įdaru. Kalakuto krūtinėles (o šiam patiekalui krūtinėlė turi būti visa, maždaug 1kg svorio) aš specialiai užsisakau The Farm mėsinėje, ir net paprašau, kad man išpjautų taip kaip reikia:) Pavyzdžiui, šiam patiekalui krūtinėlę reikia išplokštinti, labai aštriu peiliu pjauti per visą mėsos plotą, neperpjaunant iki galo, o atverčiant tas abi dalis tarsi knygą.
Tada jau lengva sudėti įdarą ir suvyniojus į kepimo popierių pašauti kepti. Pliusai šio kepsnio yra tokie: jį labai lengva dalinti porcijomis, jis dieviškai skanus (ypač su padažu, kaip recepte - nepraleiskit šito punkto!), jis užims kepdamas tiek vietos, kad tilps jums orkaitėje dar ir skarda bulvių ar kitų šakninių daržovių garnyrui, ir jūs tikrai nustebinsite savo mielus svetelius tokiu moderniu, bet kartu ir klasikiniu patiekalu.
Kalakuto Krūtinėlės Įdarymas: Žingsnis Po Žingsnio
Kaip visasda, prieš šventes rūpesčių ir taip pakanka visiems, tad geriausia, aišku, mėsą būti užsisakius iš anksto pas mėsininkus, kad laikui atėjus beliktų tik pasiimti ir daryti kitus darbus. O gera naujiena ta, kad The Farm, sakė, jums net ir įdaru prikimšti kalakuto krūtinėles galės, tik susisiekit su jais, pasakykit, ko norit!
- Baltos duonos džiūvėsius aš mėgstu pasigaminti pati, užuot pirkusi. Šiam patiekalui, žinoma, tiks ir pirktiniai, bet jei sugalvotumėte juos gaminti, tiesiog palikite baltos duonos (man labiausiai patinka su raugu) riekeles kambario temperatūroje sausai, per kelias valandas (ar per dieną) duona taps sausa, ir ją lengvai sumalsite į trupinius.
- Jei naudosite šviežius špinatus, juos sudėkite į dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukę 1 minutę, nupilkite vandenį bei kuo sausiau nuspauskite špinatus. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite, ir nuspauskite kuo sausiau.
- Supjaustykite špinatus mažais gabaliukais ir suberkite į dubenį. Įmaišykite likusius įdaro ingredientus, pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų, ir išmaišykite (įdaras bus gana birus).
Ant darbastalio patieskite lakštą pergamentinio popieriaus. Pusiau išilgai perpjautą (ne iki galo!) krūtinėlę atverskite tarsi knygą, taip gaudami gana didelį mėsos „lakštą”. Vieną mėsos pusę patepkite pora šaukštų alyvuogių aliejaus ir pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Apverskite mėsą kita puse ir paguldykite ant pergamentinio popieriaus taip, kad pateptoji aliejumi pusė atsidurtų apačioje.
Ant mėsos, iki vidurio linijos sudėkite visą įdarą. Tada užlenkite kitą pusę mėsos lakšto, apgaubdami įdarą ir suformuodami apvalų kepsnį. Viršuje padėkite porą čiobrelio šakelių ir tampriai suvyniokite visą šį mėsos kepsnį į pergamentinį popierių. Suvynioję suriškite virtuviniais siūlais šį susuktą peketėlį kuo tvirčiau kad kepant neiširtų.
Kepimo Procesas
Pašaukite į orkaitę ir kepkite kepsnį 45 minutes. Ištraukite kepsnį iš orkaitės, atriškite sutvirtinimo virveles, atvyniokite pergamentinį popierių atidengdami mėsos kepsnį, viršų palaistykite skysčiu, kuris išsiskyrė kepant ir liko pergamentiniame popieriuju, ir pašaukite dar kartą į orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, arba kol mėsos kepsnys gražiai apskrus, o mėsos temperatūra bus apie 80C.
Padažas Kalakuto Krūtinėlei
Kol kalakutienos kepsnys kepa, pasigaminkite padažą: mažame puode sumaišykite sultinį su konjaku (ar brendžiu) ir kaitinkite tol, kol kiekis sumažės perpus. Įberkite cukraus, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų (druskos reikės, jei sultinys buvo nesūdytas), įmaišykite sviestą.
Kitas Kalakuto Krūtinėlės Receptas
Savaitgalį užsinorėjome orkaitėje keptos mėsos. Neapsisprendę, ar kepsime kiaulieną, ar vištieną, pagalbos kreipėmes į mamą, kuri davė visai paprastą orkaitėje keptos kalakuto krūtinėlės receptą. Galime pasakyti, kad patarimas buvo labai geras ir skanus. Mėsą valgėme su šviežia duona, garstyčiomis ir spanguolių padažu.
Svarbu paminėti, kad šiuo receptu paruošta kepta mėsa gali stovėti šaldytuve 1-2 savaites, tad kalakutienos likučiais dar ir dabar pasimėgaujame karštuose sumuštiniuose ar salotose. Taigi siūlome klausyti mamų! Šiuo būdu paruošite ypač sultingą kalakuto krūtinėlę, kurią bus galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą.
Ingredientai:
- Pamaitins: 8
- Energinė vertė: 130 kcal
- 2 L vandens
- 1-1,5 kg svorio kalakuto krūtinėlė
- 2 šaukštai druskos
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio arba baziliko
- 1 šaukštelis paprikos miltelių
Gaminimo Eiga:
- Prieš kepimą kalakuto krūtinėlė turi šiek tiek pasisūdyti. Tad į pakankamai didelį indą su šiltu vandeniu, beriame 2 šaukštus druskos ir gerai išmaišome. Maišymui įdedame šiek tiek pastangų, kad druska ištirptų.
- Į indą su druskos tirpalu užmerkiame kalakuto krūtinėlę (svarbu, kad ji visa būtų apsemta) ir paliekame šaltai 2 valandoms.
- Po dviejų valandų mėsą ištraukiame iš mirkalo ir labai gerai nusausiname.
- Tada atskirame inde pasiruošiame prieskonių mišinį: sumaišome alyvuogių aliejų su raudonėliu, paprikos milteliais, druska ir pipirais. Jei norite, galite papildomai įdėti kmynų, česnako ar kitų mėgstamų prieskonių.
- Prieskonių ir aliejaus mišiniu ištriname mėsą ir, įdėję į kepimo indą/skardą, kepame 250 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
- Praėjus 15 minučių, orkaitę išjungiame, tačiau mėsos jokiu būdų neištraukiame ir neatidarinėjame durelių. Ją paliekame orkaitėje dar 2 valandoms. Net ir išjungtoje orkaitėje mėsa nenustos kepti, o po 2 valandų ją jau galima ragauti.
Iškepusią kalakuto krūtinėlę galima laikyti šaldytuve 7-10 dienų ir valgyti su makaronais, sumuštiniuose, salotose ar kituose patiekaluose.
Sultinga Kalakuto Krūtinėlė: Paslaptys ir Patarimai
Pagrindė sultingos krūtinėlės paslaptis - mėsos mirkymas sūriame vandenyje. Beje, taip galima gaminti ne tik kalakuto krūtinėlę, bet, pavyzdžiui, ir sausoką kiaulienos nugarinę. Sūryme išmirkyta mėsa kepama išlieka ypač sultinga, net nepalyginsi su sprangiais tradiciniais krūtinėlės kepsniais.
Į didelį puodą pilame tris litrus labai šalto vandens. Ten pat beriame tris šaukštus druskos, pamaišome, kad ji ištirptų. Tirpalą vertėtų paragauti - jis turi būti sūrus lyg Baltijos jūros vanduo. Į vandenį įleidžiame nuplautą kalakuto krūtinėlę be odos ir kaulų. Paliekame mėsą mirkti bent penkias valandas, o šaldytuve galima ir per naktį.
Susirengę kepti, kalakutieną ištraukiame, nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Ištepame marinatu. Jam sumaišome aitriosios čili paprikos miltelius ir juoduosius pipirus, rūkytos saldžiosios paprikos miltelius, smulkintas prieskonines žoleles. Aš šį kartą naudojau džiovintą meškinį česnaką, kuris mėsai suteikia švelnų riešutinį poskonį, bet prie kalakutienos puikiai dera ir mairūnas arba peletrūnas.
Į sausų prieskonių mišinį įspaudžiame česnakų ir įpilame rapsų aliejaus tiek, kad išeitų tiršta košelė. Druskos, primenu, nebereikia, nes jos mėsa „pasiėmė“ iš mirkalo. Orkaitę įkaitiname iki maksimumo, tarkime, iki 250 laipsnių. Mėsą dedame į gilesnį indą ir šauname į orkaitę 20-čiai minučių. Po to orkaitę išjungiame, bet mėsą joje paliekame bręsti dar valandą.
Maisto Ekspertų Patarimai
Kalakutiena, ypač ruošiama be odos, laikoma dietine, nekaloringa, lengvai virškinama mėsa, kurioje itin gausu vertingų baltymų. Įsivyraujant sveikos mitybos tendencijoms, jos paklausa nuosekliai auga, nes žmonės ieško maistingų alternatyvų pusryčių sumuštiniui, pietų dėžutei ar lengvai vakarienei.
"Šviežios kalakutienos paklausa per metus ženkliai ūgtelėjo, jos nuperkama beveik 40 proc. daugiau. Populiariausi produktai yra šviežias kalakutienos faršas, krūtinėlės pjausniai ir pjaustyti kalakutienos filė gabaliukai - tai, kas lengvai pritaikoma kasdienėje virtuvėje", - kalba prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, kokybiška kalakutiena turi daugiau baltymų negu vištiena ir mažiau riebalų nei raudona mėsa, todėl ji yra geras pasirinkimas tiems, kurie nori sumažinti riebalų suvartojimą. „Dėl šių savybių mitybos specialistai kalakutieną rekomenduoja mažiems vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims bei pagyvenusiems žmonėms“, - paaiškina B.Baratinskaitė.
Kalakutieną galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje, gaminti troškinius ir sriubas, valgyti su daržovėmis arba gardinti sumuštinius. Svarbu prisiminti, kad mažai riebalų turinti mėsa sausėja, jeigu ją kepame ar verdame per ilgai.
„Kai šventėms kepame visą paukštį, kad mėsa išliktų sultinga ir minkšta, svarbiausia pagal kalakuto svorį apskaičiuoti kepimo laiką. Kiekvienam kilogramui paukščio reikės maždaug 40 minučių kepimo orkaitėje. Jeigu keptuvėje kepame krūtinėlės kepsnį, reikia stebėti, kada mėsa pabąla ir iš jos nebesisunkia rausvos sultys - tai reiškia, jog kalakutiena iškepė ir ją reikia traukti nuo kaitros, kad mėsa netaptų sausa. Prieš kepant kalakuto krūtinėlę ar visą paukštį orkaitėje, taip pat galima mėsą įtrinti sviestu, sumaišytu su česnaku, rozmarinu, petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis“, - patarimais dalijasi ekspertė.
B.Baratinskaitė prie kalakutienos patiekalų siūlo derinti garuose troškintas daržovės. Tai gali būti pastarnokai, brokoliai, morkos ar žiediniai kopūstai. Tinka ir šviežių daržovių salotos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis.
Trys Receptai Iš Kalakutienos
Jei trūksta idėjų, ką pagaminti iš vis daugiau lietuvių dėmesio sulaukiančios kalakutienos, maisto ekspertė dalinasi trimis receptais:
Kalakutienos troškinys su žaliąja citrina
Reikės: 500 g kalakutienos filė, 2 žaliųjų citrinų sulčių, svogūno, vidutinio dydžio cukinijos, saujos pievagrybių, 100 g grietinės arba grietinėlės, pusantro puodelio daržovių sultinio, alyvuogių aliejaus, saujos petražolių, druskos bei maltų juodųjų pipirų.
Gaminame Kalakutieną supjaustykite plonomis juostelėmis, cukinijas ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir išspauskite citrinos sultis. Kalakutienos juosteles apkepinkite keptuvėje aliejuje, išimkite ir pabarstykite prieskoniais. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus, cukinijas, pievagrybius ir pabarstykite prieskoniais. Užviriname sultinį kartu su citrinos sultimis, sudėkite mėsą, daržoves ir patroškiname 15 minučių. Tada įpilkite grietinę, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Šį troškinį galima valgyti kartu su ryžiais. Skanaus!
Troškinti kalakutienos kukuliai
Reikės: 500 g kalakutienos faršo, 1 puodelio maltų džiūvėsėlių, tarkuotos morkos, smulkinto svogūno, 2 kiaušinių, ketvirtadalio stiklinės pieno, 3 česnako skiltelių, pusės šaukštelio druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų. Padažui reikės: pusės stiklinės grietinėlės, pusės stiklinės daržovių arba vištienos sultinio, 50 gramų špinatų, 2 valgomųjų šaukštų miltų, 1 arbatinio šaukštelio pomidorų padažo, 1 arbatinio šaukštelio garstyčių, 3 valgomųjų šaukštų sviesto, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminame Dubenyje sumaišykite kalakutienos faršą, kiaušinius, svogūną, sutarkuotą morką ir prieskonius. Įberkite džiūvėsėlių tiek, kad būtų lengva drėgnomis rankomis suformuoti kukulius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų pakepinkite kalakutienos kukulius po maždaug 5 minutes. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir maišydami mentele pakepiname miltus maždaug 30 sekundžių arba kol susimaišys su sviestu. Tada supilkite grietinėlę, sultinį, kai šie įšils, suberkite špinatus, garstyčias, pomidorų padažą ir druskos bei pipirų pagal savo skonį. Sumažinkite ugnį, sudėkite paruoštus kalakutienos kukulius ir troškinkite maždaug 15 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru!
Traškūs takai su kalakutiena
Reikės: 450 g kalakutienos faršo, 12 tortilijų, skardinės konservuotų pomidorų, svogūno, saldžiosios paprikos miltelių, česnako miltelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, maltų kuminų, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, salotų mišinio, 250 g pomidorų, grietinės ar mėgstamo padažo.
Gaminame Pomidorus panardinkite minutei į karštą vandenį, išėmę perliekite šaltu vandeniu, tuomet nulupkite odeles ir sutrinkite. Svogūną ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir aliejų, sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite faršą, suberkit prieskonius ir maišydami pakepkite, kol faršas gražiai apskrus. Supilkite trintus pomidorus, išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10-15 min, kol pomidorų sultys beveik išgaruos. Tortilijas pašildykite švarioje keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje. Ant kiekvienos tortilijos dėkite šiek tiek kalakutienos faršo, salotų, pomidorų ir pagardinkite mėgstamu padažu ar grietine.
Kalakutienos Krūtinėlė Vienoje Skardoje Su Daržovėmis
Vienos skardos patiekalai visada buvo tikras išsigelbėjimas, bet šiomis dienomis, kai namuose leidžiame daug laiko, o maisto gamybai tenka skirti daugiau dėmesio, vienos skardos vakarienės - ypatingai didelė pagalba! Kodėl? Vienos skardos patiekalus gaminu pačius įvairiausius, tai labai patogu, nes galima sunaudoti turimus produktus, nereikia skubėti į parduotuvę, užtenka pažiūrėti kokios mėsos ar žuvies turime šaldiklyje bei kokių daržovių šaldytuve ar spintelėje. Vietos kūrybai čia per akis! O šiandien dalinuosi ypatingai skaniu (ir sveiku!) variantu, kuris gali bet kurią vakarienę paversti mažyte švente, nors ir Velykų stalui gėdos tikrai nepadarytų!
Dažnai manęs prašote ne tik patarti dėl receptų, bet ir dėl kokybiškų daiktų virtuvėje. Tinkamai pasirinkus maisto gamybai naudojamus prietaisus kasdienybė gali tapti žymiai lengvesnė, o maisto gamyba - vienas malonumas. Turbūt visi žinote, koks nemalonus jausmas apima kai blynai limpa prie keptuvės, rytinė košė pridega prie puodo apačios arba pusė vakarienės lieka prilipusi prie kepimo skardos ir po to reikia ilgai ir nuobodžiai ją šveisti.
Aš turiu ir nuolat naudoju tikrai nemažai prancūzų gamybos Pyrex virtuvės reikmenų - turiu keletą kepimo formų (stiklines ir metalines), matuoklių, stiklinių indų su dangčiais. Vienos skardos patiekalai visada kepami būtent šio gamintojo kepimo formose - man jos labai patogios, nes maistas nelimpa prie dangos, galima kepti aukštoje temperatūroje (230°C), plauti indaplovėje. Viskas apgalvota iki smulkmenų - kepimo forma net turi platesnį kraštą, už kurio ją patogu išimti iš orkaitės. Tad jei maisto gamyba jums teikia daugiau streso, nei malonumo, o jūsų virtuvei reikia kokybiško pastiprinimo, pasinaudokite Pyrex dienų akcija ZANA.LT.
Ingredientai ir Gaminimo Eiga
- 1 a.š.
- 1/2 a.š.
- 1/4 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 1 a.š.
- 4 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
Indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, druską, pipirus, česnako miltelius, papriką ir žoleles. Šiuo mišiniu įtriname kalakutienos krūtinėlę. Kalakutieną dedame į kepimo skardą ir kepame 190 laipsnių orkaitėje (viršus + apačia) 20 minučių.
Bulvytes ir morkas supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais. Po 20 minučių kepimo, beriame daržoves prie kalakutienos ir kepame viską dar 30 minučių.
Cukiniją supjaustome plonais griežinėliais. Paruošiame glajų - į puodą įtarkuojame 1 apelsino žieveles, įspaudžiame jo sultis, dedame medų, actą, garstyčias, druską ir pipirus. Kaitiname ant mažos ugnies apie 5 minutes maišydami, kol padažas sutirštėja.
Po dar 30 minučių kepimo dedame cukiniją prie kepančių daržovių, o puse paruošto glajaus aptepame kalakutieną. Kepame viską dar 10 minučių. Bendras kepimo laikas turi atrodyti taip: kalakutiena kepa 1 valandą, bulvės ir morkos 40 minučių, cukinija 10 minučių.
Ištraukus iš orkaitės aptepame kalakutieną likusiu glajumi ir prieš pjaustant leidžiame 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje. Tuomet supjaustome.
Kalakutienos Krūtinėlė Aukštoje Temperatūroje
Šį receptą esu aprašiusi savo knygoje “Gero Maisto Dienoraštis. Žiema”, net nebepamenu kiek metų taip kepu kalakutieną ir iš kur sužinojau receptą. Kadangi šios knygos tiražas jau seniai pasibaigęs, o receptas geriau nei geras, tai kad neužsimirštų, keliu jį ir į tinklaraštį! Šiam patiekalui rinkitės kuo didesnę, nepjaustytą kalakuto krūtinėlę be kaulo ir odos. Kuo gabalas bus didesnis, tuo kepsnys - sultingesnis.
Šiuo būdu kepta neriebi kalakutienos krūtinėlė neperkepa ir neišsausėja, iškepa ypač skani ir sultinga. Taip kepta kalakutienos krūtinėlė gali atstoti bet kokį rūkytą ar vytintą pirktinį kumpį prie mėgstamų sumuštinių ar salotų. Mėsą iškepti stengiuosi prieš darbo savaitę, tada pusė savaitės nereikia sukti galvos ką skanesnio ir maistingesnio užsidėti ant sumuštinių.
Jo kepimas ypatingas, pirma, mėsa kepama labai aukštoje temperatūroje ir tik pusvalandį, o po to ji baigia kepti jau išjungtoje uždarytoje orkaitėje per visą naktį. Geras būdas taupyti elektros energiją, o kepant mėsą į okaitės dugną dar galite įmesti iškepti ir į foliją suvyniotus burokėlius ar bulves su lupenomis, vienu kepimu iškepsite ir mėsą, ir daržoves.
Toks kalakutienos kepsniukas labai tiks net Kalėdoms, tik paruoškite prie jo šventinį kalėdinį spanguolių padažą. Šiam kepsniui rinkitės visą, nepjaustytą kalakutienos krūtinėlę. Aš ją užsisakau elektroninėje Lietuvos ūkininkų parduotuvėje pilnaspuodas.lt. Šviežut šviežutėlė kalakutiena į šią parduotuvę atkeliauja tiesiai iš Kretingos rajone įsikūrusio Vlado Baltuonio ūkio. Tai šeimos verslas kuriame auginami angliški baltieji kalakutai jau daugiau nei 25 metus.
Per savaitgalį, iki pirmadienio/antradienio užsisakiusi produktus per pilnaspuodas.lt el. parduotuvę, jau ketvirtadienį juos gaunu tiesiai į namus Vilniuje iš skirtingų Lietuvos ūkininkų. Produktus galima užsisakyti ne tik į Vilnių (pristato ketvirtadieniais), bet ir į Kauną (pristato penktadieniais) bei Klaipėdą (pristato penktadieniais). Šioje parduotuvėje galima rasti - šviežios lietuviškos kalakutienos, kiaulienos, jautienos, triušienos, ėrienos, vištienos, veršienos, elnienos, šviežios Lietuvoje užaugintos žuvies: šamo, karpio, upėtakio, ungurių…, bakalėjos prekių ir net šviežių sezoninių daržovių. Kol kas tai vienas patogiausių apsipirkimų būdų, norint užsisakyti įvairių šviežių produktų iš skirtingų Lietuvos ūkių. Jei dar nebandėte, labai rekomenduoju!
Žingsniai Tobulai Kalakutienos Krūtinėlei:
- Paruoškite sūrymą, kuriame užmerksite mėsą. Į didelį puodą pilkite vandens (mėsa turi būti pilnai apsemta), berkite visą recepte nurodytą druską ir užmerkite mėsą. Puodą su mėsa statykite į šaldytuvą 6 valandoms, kad mėsa įsisūrėtų.
- Praėjus nurodytam laikui mėsą nusausinkite, ištrinkite aliejumi, apibarstykite maltomis saldžiomis, aitriosiomis ir rūkytomis paprikomis gerai rankomis prieskonius įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą mėsą galite palikti kelias valandas įsiskonėti.
- Mėsą geriausia kepti iš vakaro. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių karščio. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių padėkite mėsą ir pašaukite į orkaitę kepti 30 minučių. Kaitrą išjunkite, bet neatidarykite orkaitės durelių, o palikite mėsą lėtai kepti auštančioje orkaitėje per visą naktį.
- Ryte mėsa jau bus gerai iškepusi, beliks tik supjaustyti ir paruošti padažą. Padažui šviežias spanguoles sutrinkite su cukrumi, kelis šaukštus trintų spanguolių sumaišykite su mėgstamu majonezu proporcijomis 1:3, įspauskite česnako skiltelę, berkite šviežiai maltų pipirų ir užmaišykite rausvos spalvos padažą, kuris bus švelniai saldžiarūgščio skonio.