Beata, mėsainis jūsų namuose dažnas svečias? Tikrai dažnas, nes tai patiekalas, kuris visada pasiteisina. Visų pirma todėl, kad mėsainiai visada įtinka vaikams. Be to, juos pagaminti labai paprasta! Visa paslaptis - skani bandelė ir kokybiška mėsa.
Kaip tinkamai išsirinkti ingredientus?
Mėsainio bandelė turi būti minkšta, tinkamo dydžio. Kitaip teks gaminti labai didelius mėsos paplotėlius, kad uždengtų bandelės plotą. Renkantis tinkamiausias bandeles svarbu atkreipti dėmesį, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo svarbu bandeles kelias minutes paskrudinti, jog jų pjūvio pusė taptų gražiai auksinė ir traški. Dabar kokybiškų mėsainių bandelių galima įsigyti prekybos centruose ir viens du paruošti mėsainių visai šeimynai. Na, o renkantis mėsą svarbu ją išsirinkti kokybišką, taip pat atkreipti dėmesį, kad ši nebūtų per liesa, antraip iškepusi ji bus sausa. Beje, galima įsigyti ir specialų įrankį mėsos paplotėliams formuoti. Tada jie išeina vienodo dydžio ir formos.
Patarimai norintiems išsikepti mėsainius kieme
Nors mėsainiai mūsų krašte sparčiai išpopuliarėjo, ne visi juos ryžtasi gaminti patys. Ką patartumėte norintiems tiesiog savo kieme išsikepti puikaus skonio mėsainių? Svarbu mėsos neperkepti, o konstruojant mėsainį išlaikyti tinkamas skonių ir ingredientų proporcijas, tiesiog nepersistenkite su padažu. Pirmus kartus mėsainių kepimas gali sukelti lengvą stresą - tai ir bandelės, ir mėsos paplotėliai, daržovės... Mano patarimas - visas sudedamąsias dalis pasiruošti iš anksto, o mėsos paplotėlių kepimą numatyti pačioje pabaigoje, visai prieš patiekiant ant stalo. Taip galėsite skirti pakankamai dėmesio mėsos kepimui pagal skonį, ji išliks sultinga. Pirmiausia, nuplaukite ir supjaustykite visas daržoves. Pasiruoškite norimą padažą, pašildykite bandeles ir tik tada imkitės kepti mėsą.
Ką daryti, kad mėsainis būtų ypatingas?
Mėsainio gamyba, turbūt kaip ir kiekvieno patiekalo, palieka laisvės fantazijai ir improvizacijai. Ką patartumėt ieškantiems egzotikos - t. y. netradicinių ingredientų, kuriais pagardinti mėsainius? Mėsainiuose labai dera saldu-sūru kombinacija. Pavyzdžiui, gorgonzolos sūris ir karamelizuoti svogūnai, ant grilio kepti ananasai ir čederio sūris arba ožkos sūris ir persikai. Beje, bet kurį mėsainį į naujas aukštumas pakylėja marinuotos daržovės, ir ne tik agurkėliai - tai gali būti kaparėliai, konservuoti jalapeno pipirai, marinuotos saldžiosios paprikos, alyvuogės.
Nors pats mėsainio pavadinimas susijęs su mėsa, tačiau juos mielai kerta ir vegetarai. Kokį vegetarišką burgerio variantą galėtumėt pasiūlyti nevalgantiems mėsos? Vegetarams siūlyčiau išbandyti net kelis receptus. Vietoj mėsos paplotėlio puikiai tinka keptas portobelo grybas, ožkos arba halumio sūrio kepsneliai. Taip pat, vietoje įprasto mėsos paplotėlio galima pasigaminti gardžių maltinukų ir ankštinių daržovių.
Mėgstamiausias Beatos mėsainių receptas
Dažniausiai pati gaminu jautienos mėsainius. Į jiems naudojamą jautieną dedu smulkiai tarkuoto svogūno arba svogūno miltelių, kartais dar pagardinu grūdėtomis garstyčiomis, taip pat pabarstau kokybiškais juodaisiais pipirais, dedu vorčesterio padažo, kuris, mano manymu, čia tiesiogiai puikiai tinka. Jei norisi aštriau, dar žiupsnelį kajeno pipirų.
Vištienos mėsainių receptai
Vištienos mėsainis su harisos pasta
Šiam receptui reikės: vištienos, druskos, harisos pastos, kopūsto, lavašo, miltų, alyvuogių aliejaus, jogurto, grūdėtos varškės.
- Patiekalą gaminti pradėkite nuo mėsos paruošimo. Smulkiai sukapokite vištieną arba ją sumalkite. Į mėsos masę dėkite žiupsnelį druskos ir itin kvapnios harisos pastos.
- Kol mėsa kepa, susmulkinkite kopūstą ir pasiruoškite lavašą. Miltus, alyvuogių aliejų, jogurtą sumaišykite, įberkite žiupsnelį druskos. Kuo plonesniam lavašui suformuoti, naudokite kočėlą.
- Lavašą ištepkite jogurtu ir ant jo pirma išdėliokite kopūsto griežinėlius. Tuomet pagal skonį dėkite šaukštelį grūdėtos varškės, o ant jos - garuojančius vištienos maltinukus.
Vištienos mėsainis su dižono garstyčiomis
Šiam receptui reikės: vištienos krūtinėlės, dižono garstyčių, druskos, pipirų, bandelių, kečupo, majonezo, aštraus padažo.
- Šį receptą pradėkite nuo teisingo mėsos paruošimo. Vištienos krūtinėlę supjaustykite horizontaliai, iš abiejų pusių patepkite dižono garstyčiomis, pabarstykite druska ir pipirais. Mėsą kepkite ant griliaus, vartydami iš abiejų pusių. Kepant ant vištienos galite uždėti griežinėlį pomidoro, kurio rūgštis suminkština mėsą.
- Kol viskas kepa, metas bandelių paruošimui. Tuo pat metu pasiruoškite ir prie mėsainio puikiai derantį padažą. Atskirame indelyje sumaišykite kečupą, majonezą, dižono garstyčias, aštrų padažą ir druską bei pipirus.
- Mėsai iškepus, o bandelėms pašilus pradėkite mėsainio sluoksniavimą.
Liulia kebabas - vištienos mėsainio variacija
Ingredientai:
- Smulkinta viščiukų šlaunelių mėsa
- Žolelės
- Grietinė
- Kiaušinis
- Granatų sėklos
- Prieskoniai
- Barbekiu padažas
- Salotos lapai
- Pomidorai
- Sūris
- Bandelės
- Smulkintą viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite su žolelėmis, grietine, įmuštu kiaušiniu, granatų sėklomis ir prieskoniais. Gerai išmuškite, kad nesuirtų kepdamas.
- Formuokite mini liula kebabus ant iešmelių, kepkite grilyje iš abiejų pusių.
- Bandelės aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje.
- Ant iškepusios bandelės apatinės dalies užtepkite barbekiu padažo, uždėkite salotos lapą, vištienos liula kebabą, nuimtą nuo iešmelio ir perpjautą pusiau, taip pat riekelėmis pjaustytus pomidorus, sūrį. Uždenkite kita bandele, kurią taip pat patepkite padažu vidinėje pusėje.