pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Iškepti Tobulus Belginius Vaflius: Receptas ir Patarimai

Ilgai svajojote apie belgiškus vaflius, kuriuos dažnai siūlo Lietuvos kurortuose? Elektrinėje keptuvėje kepti traškūs naminiai vafliai yra vienas nostalgiškiausių skanumynų. Mūsų namuose jie būdavo kepami dažnai šventei, dailiai mamos susukami į ragelius ir pripildomi kubeliais pjaustytos želė - kaip mes, vaikai, jų laukdavom!

Žinoma, gardumynų įvairovė anuomet buvo gerokai labiau ribota, bet, patikėkit, šiuolaikiniams vaikams senieji naminiai vafliai taip pat labai labai patinka. Patikrinom. Vieną saulėtą dieną tėtis atsigabeno į svečius senąją savo vaikystės vaflinę ir ėmėsi darbo. Namai netruko prisipildyti jaukaus kvapo, o aš vos spėjau sukti karštus vafliukus - jie labai greitai kepa.

Šiame straipsnyje rasite ne tik receptą, bet ir patarimus, kaip iškepti tobulus belgiškus vaflius, kurie bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.

Belgiški Vafliai: Istorija ir Ypatumai

Belgiški vafliai - viena garsiausių ir populiariausių kepamų vaflių rūšių pasaulyje. Kiek žinoma, vafliai pradėti kepti XIII amžiuje. Istorija pasakoja, kad kadaise kalvis, įkvėptas medaus korio formos, nukalė tokios pačios formos keptuvę. Netrukus tokiose keptuvėse iškepti stori ir gražūs vafliai užkariavo kepyklėles ir parduotuvėles.

Sakoma, kad religinių švenčių metu vaflių pardavėjams buvo leidžiama pardavinėti juos net prie bažnyčios išėjimo. Nors šiais laikais dauguma belgiškus vaflius kepa su kepimo milteliais, tačiau tai - amerikiečių indėlis į receptą. Tikrų tradicinių belgiškų vaflių tešla buvo kildinama mielėmis.

Be to, iš pradžių jie buvo vadinami ne belgiškais, o Briuselio. Jų išradėjais galima vadinti porą iš Briuselio, Belgijos, - Maurice’ą Vermeschą ir jo žmoną. Jie pirmieji į paprastą tešlą įdėjo mielių, o pačius vaflius kepė taukais išteptose ketaus keptuvėse.

Gardūs kepiniai taip patiko šeimos draugams ir giminėms, kad buvo nuspręsta pristatyti skanumyną 1960-aisiais Briuselyje vykusioje pasaulinėje parodoje. Vafliai sulaukė tokios didelės sėkmės, kad netrukus šeima atidarė kelis restoranus, o po kelerių metų, 1964-aisiais, pristatė savo kepinį dar vienoje pasaulinėje parodoje, tik šįkart Niujorke.

Tąsyk vaflius pirmą sykį nuspręsta pristatyti kaip belgiškus, nes amerikiečiams Briuselio vardas buvo negirdėtas ir pernelyg sudėtingas. Iš tiesų visiems puikiai žinomus vaflius reikėtų skirstyti į dvi rūšis: Briuselio ir Lježo vaflius.

  • Briuselio vafliai, kurie pasaulyje dažniausiai vadinami belgiškais, yra purūs viduje ir traškūs išorėje, stačiakampio formos, patiekiami su milteliniu cukrumi, vaisiais ir plakta grietinėle.
  • Na, o Lježo, rytų provincijos Belgijoje, vafliai - ovalo formos, plonesni, tankesnės tekstūros ir mažesni už Briuselio vaflius. Paprastai jie būna traškūs, valgomi be priedų, kartais patiekiami ir šalti.

Pasaulyje belgiškus vaflius įprasta patiekti pusryčiams, tačiau Belgijoje jie dažniausiai valgomi kaip užkandis ar desertas. Nors tradiciškai vafliai pagardinami sviestu arba milteliniu cukrumi, vaisiais ir grietinėle, šiandien galite rinktis iš gerokai daugiau pagardų: šokolado, riešutų, sirupų, įvairių saldžiųjų padažų, ledų ir kitų gardėsių, dėl kurių minkštučiai vafliai tampa dar skanesni.

Receptas: Tikri Belgiški Vafliai

Šis receptas leis jums pasigaminti autentiškus belgiškus vaflius, kurie nustebins savo skoniu ir tekstūra.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus
  • 2 kiaušiniai, atskirti tryniai nuo baltymų
  • 1 ¾ stiklinės pieno
  • 6 valgomieji šaukštai ištirpinto sviesto
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio ekstrakto

Gaminimo Eiga:

  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
  2. Elektriniu plaktuvu kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi iki purios masės.
  3. Kitame inde sumaišykite pieną, aliejų, cukrų, kiaušinio trynį.
  4. Į kiaušinių plakinį sijokite miltus.
  5. Sviestą ištirpinkite ir šiek tiek atvėsinę supilkite į tešlą.
  6. Kiaušinio baltymus suplakite mikseriu iki standžių putų. Į tešlą sudėkite kepimo miltelius, o paskui ir kiaušinių baltymus. Labai atsargiai išmaišykite.
  7. Įkaitinkite vaflių keptuvę, ištepkite ją trupučiu kokosų aliejaus.
  8. Tešlą pilkite samteliu ant gerai įkaitintos ir riebalais kiek pateptos elektrinės vaflinės ir kepkite. Pirmą kartą kepant šiuos blynus nevarčiau, tačiau antrą kartą nepaisiau šios taisyklės ir tik įdėjus tešlą į keptuvę ir užvožus dangtį visą kepyklą apverčiau aukštyn kojelėmis. Blynai iškepė kur kas geriau bei tešla tolygiau pasiskirstė.
  9. Kepkite, kol vafliai taps auksinės spalvos ir traškūs. Auksinės spalvos, traškia išore ir minkštutėliu vidumi, kvepiantys vanile - belgiškų kvapui ir skoniui abejingų nerasite.

Patarimai Tobuliems Vafliais Iškepti

Norint pasiekti tobulą rezultatą, svarbu laikytis keletos patarimų:

  • Vaflinė: Tam, kad jūsų vafliai būtų traškūs išorėje ir minkšti viduje, jie turi iškepti greitai, per kelias minutes. Taigi, jei vaflinė bus kokybiška, įkais greitai ir tolygiai, tuomet viskas pavyks puikiai!
  • Tešla: Palikus tešlą pastovėti pagerėja jos struktūra. Planuodami kepti gamtoje, iškylos metu tešlą užsimaišykite namie: tešla subręs, bus puresnė, vientisesnė. Be to, į kelioninį krepšį reikės įsidėti vos vieną indą su tešla vietoj keletos įrankių ir ingredientų.
  • Kepimas: Prieš pirmąjį kepimą gerai įkaitinkite vaflinę. Prieš pildami tešlą, formą iš vidaus papukškite aliejumi arba patepkite su silikoniniu šepetėliu, pavilgytu aliejumi. Tešlą pilkite su nedideliu samteliu ir lengvai paskirstykite po formą.

Priedai ir Patiekimas

Prisiminimų įkvėpta, vaflius pripildžiau žele (4 vafliams reikia 1 pakelio želė), ją galima maišyti su pjaustytais vaisiais, uogomis, arba vafliukus pripildyti plaktos grietinėlės, rududu, naminių ledų ar šerbeto. Jei atrodo, jog aptirpę ledai pradės varvėti pro siaurąjį ragelio galą, užkimškite jį vaisiaus gabalėliu, o pačiais ledais pripildykite tik prieš paduodami valgyti.

Tačiau, žinoma, galima traškiuosius vaflius skanauti ir paprasčiausiai vienus. Net ir saldumynų nemėgstantys tegul nenusimena: belgiški vafliai gali būti originalus pusryčių variantas. Tiesa, tokiu atveju į tešlą nedėkite vanilinio cukraus ir pamažinkite cukraus kiekį recepte.

Išsikepkite stirtą vaflių vėlyviems ir truputį tingiems savaitgalio pusryčiams - užtikriname, kad skanesnę dienos pradžią sugalvoti būtų nelengva.

Dažniausios Klaidos ir Kaip Jų Išvengti

Viena dažniausių klaidų - per daug maišyti tešlą. Pernelyg išmaišyta tešla duos guminius, ne traškius vaflius. Maišyti reikia tik tiek, kiek būtina ingredientams susivienyti. Kita problema - netinkamas ingredientų temperatūros režimas. Visi skystieji ingredientai turi būti kambario temperatūros, išskyrus ištirpintą sviestą, kuris gali būti šiek tiek šiltesnis, bet ne karštas.

Daugelis skuba ir bando kepti vaflius per greitai. Nepakankamas vaflinės įkaitinimas, per trumpas kepimo laikas, dangčio kėlimas kepimo metu - visa tai veda į minkštus, netraškius vaflius. Kantrybė čia tikrai atsipirks. Tešlos konsistencija taip pat dažnai būna netinkama. Ji turi būti tiršta, bet ne per stora.

Jei tešla per tiršta, vafliai bus sausoki, jei per skysta - neturės struktūros. Tinkama konsistencija primena tirštą grietinėlę, kuri lėtai teka nuo šaukšto.

Išvados

Belgiškų vaflių kepimas - tai menas, reikalaujantis kantrybės ir atidumo detalėms. Laikantis recepto, patarimų ir vengiant dažniausių klaidų, galite pasiekti puikių rezultatų ir mėgautis traškiais, puriais bei skaniais vafliais.