pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaltos pomidorų sriubos receptas

Kiekvienąkart, kai norisi keliauti, bet lėktuvais, traukiniais ar automobiliais tą padaryti pasirodo pernelyg sudėtinga, prisiminkit - keliauti galime skoniais!

Dubenėlis šaltos pomidorų sriubos - ir štai mes pašėlusiai temperamentingoje Ispanijoje! Žinoma, kad tai ne tas pat, kas klaidžioti svetimo miesto gatvėmis ir valgyti gaspačo lauko terasoje kažkur tarp Madrido ir Malagos, bet pažadinti prisiminimus ar paskatinti svajones - visada gera ir smagu.

Dienoms atšilus, pasiruoškite šios šaltos tradicinės ispaniškos pomidorų sriubos ir leiskitės į kelionę.

Kai pabosta šaltibarščiai, į trasą keliauja gaivi, šalta pomidorų sriuba. Ši sriuba yra tikras Ispanijos pasidžiavimas, dar žinomas kaip gaspačio. Šaltsriubių sezonas prasideda! O ši, ispaniško tipo sriuba, nukonkuruos ir lietuvių taipmėgstamus šaltibarščius.

Mano blog’o įrašas, kuriame dar 2012 metais skelbiau Gaspačio sriubos receptą, vasaros mėnesiais visuomet būna vienas skaitomiausių. Dabar, kai karaliauja pomidorų metas, pats laikas kasdien jungti blenderį ir mėgautis šviežutėliu gaspačio!!

Gaspačas - trinta pomidorų sriuba

Paprastai gaspačas gaminamas iš pomidorų, svogūnų, raudonų saldžiųjų paprikų, agurkų ir česnakų. Tačiau sriubą galima paįvairinti ir arbūzo ar meliono gabalėliais, vynuogėmis ar kitais sultingais vasaros sezono vaisiais. Su vaisiais sumaišyta daržovių sriuba yra kur kas švelnesnio ir saldesnio skonio.

Jeigu sriubą valgys ir tie, kurie nemėgsta aštraus maisto arba mažamečiai vaikai, reikėtų dėti mažiau česnako ir acto. O jeigu mėgstate stiprius aromatus, nebijokite įmesti daugiau česnako skiltelių. Actą siūlyčiau pilti pamažu ir nuolat ragauti - kol suprasite, kiek jums jo reikia.

Jeigu ši gaivinanti daržovių sriuba jums patiks, kitą kartą siūlyčiau jos pasidaryti daugiau. Paruoštą sriubą galima kelias dienas laikyti šaldytuve. Bet mūsų namuose Ispanijoje šis lengvas, spalvingas ir itin vasariškas patiekalas neužsilaiko - kad ir kiek litrų pagamintum, gaspačo kaipmat nelieka.

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų;
  • 1 agurko;
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos;
  • 1 svogūno;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 100 g sudžiūvusio batono arba džiūvėsėlių;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 4 šaukštų acto;
  • druskos;
  • vandens.

Gaminimo eiga:

  1. Nulupkite agurką, česnako skilteles ir svogūną. Taip pat nulupkite ir pomidorus bei paprikas, bet jei skubate, to daryti nebūtina. Kad pomidorai luptųsi lengviau, juos nuplikykite verdančiu vandeniu.
  2. Supjaustykite daržoves ketvirčiais ir sudėkite į maisto trintuvą. Sudėkite iš anksto vandenyje pamirkytą batoną arba džiūvėsėlius. Viską gerai susmulkinkite, kol neliks gabalėlių.
  3. Supilkite aliejų, actą, įberkite druskos. Jei sriuba per tiršta, įpilkite vandens ir dar kartą viską suplakite.

Gaspačo tirštumas - skonio reikalas. Vieni mėgsta šią sriubą skystą kaip sultis, kiti - tirštą kaip tyrę. Žinoma, kuo gaspačas skystesnis, tuo labiau gaivina ir malšina troškulį.

Labai svarbu gaspačą patiekti šaltą. Kartu galima patiekti smulkiai supjaustytų daržovių - pomidorų, saldžiųjų paprikų, agurkų, svogūnų bei paskrudintos duonos kubelių.

Kiti šaltos pomidorų sriubos receptai

Receptas su sėklų sumuštinių duona

Šaltai pomidorų sriubai pagaminti reikia:

  • 2 riekelių GARDĖSIS 34 % sėklų sumuštinių duonos
  • 1 raudonos paprikos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 3-4 pomidorų
  • ½ ilgavaisio agurko
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 2 šaukštų Vorčesterio padažo
  • 3-4 šaukštų BASSO ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 stiklinių ŽEMAITIJOS natūralaus kefyro
  • 1 raudonos aitriosios paprikos
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 saujelės gražgarsčių
  • Keletos riekelių vytinto kumpio
  • 1-2 virtų kiaušinių
  • Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. GARDĖSIS 34 % sėklų sumuštinių duonos riekeles apskrudinkite.
  2. Į ZYLE kokteilinę sudėkite stambiai pjaustytas daržoves, česnako skilteles,pagardinkite Vorčesterio padažu ir BASSO ypač tyru alyvuogių aliejumi.
  3. Supilkite ŽEMAITIJOS natūralų kefyrą ir sudėkite aitriąją papriką.
  4. Sutrinkite iki kreminės konsistencijos ir pagardinkite druska.
  5. Sumaltą sriubą pilkite į lėkštę.
  6. Ant viršaus dėkite gražgarstes, plėšytą kumpį, griežinėliais pjaustytą virtą kiaušinį.
  7. Viską pagardinkite KOTANYI juodaisiais pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  8. Patiekite su skrudinta duona.

Lengvesnis ir paprastesnis variantas

Gaspačio receptų- ne vienas, dažnai siūloma plakant daržoves kartu įmaišyti ir padžiūvusios duonos, tačiau aš vasarą renkuosi lengvesnį ir paprastesnį variantą.

Visas sriubai skirtas daržoves ir duoną sudėkite į elektrinį plakiklį (blenderį), įpilkite pusę stiklinės šalto vandens, ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite pagal skonį čili padažo arba įlašinkite tabasco.

Patarimai

  • Rinkitės tik gerai sunokusius ir kvapnius pomidorus, o gamindami ragaukite - saldesniems pomidorams citrinų sulčių gali prireikti kiek daugiau, rūgštesniems - papildomos kruopelės cukraus.
  • Prieskoniais sriubą gardinkite taip, kad skoniai būtų tobulai subalansuoti.
  • Sriuba skaniausia bus gerai atšaldyta, todėl ruoškite ją iš anksto ir leiskite bent kelias valandas pastovėti šaldytuve.
  • Tik tuomet pilstykite į stiklines ar dubenėlius ir ragaukite su paskrudintos šviesios duonos skrebučiais.
  • Pomidorus šiai sriubai galite naudoti tiek su odelėmis bei sėklomis, tiek be jų. Jei nuspręsite gaminti be odelių, ją lengviausia pašalinti pomidorus blanširuojant: pomidorus nuplaukite, viršuje ir apačioje padarykite įpjovas ir užpilkite pomidorus verdančiu vandeniu. Palaikykite apie minutę ir vandenį nupilkite. Odelės bus atšokusios - beliks jas labai lengvai nulupti.
  • Perpjovę pomidorus, galite pašalinti sėklytes (jei jų nemėgstate arba jei pomidorai tikrai labai sultingi ir stipriai praskiestų ruošiamą sriubą.
  • Agurką taip pat galite nulupti arba palikti su odele.
  • Papriką perpjaukite perpus, išimkite kotelį ir pašalinkite sėklas.
  • Visus sriubai skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą. Sutrinkite iki visiškai vientisos tyrės.
  • Paragaukite ir, jei trūksta, papildomai įberkite druskos ar pipirų.
  • Uždengtame inde bent 3-4 valandas ar per naktį palaikykite šaldytuve.
  • Pilstykite atšaldytą sriubą į dubenėlius ar stiklines, patiekite su duonos skrebučiais, papuošę šviežių bazilikų lapeliais, užbėrę žiupsnį šviežiai grūstų juodųjų pipirų.