Kokosų aliejus yra vienas populiariausių pasaulyje ir naudojamas itin plačiai.
Kokosų aliejus gaunamas iš brandžių, gerai sunokusių kokosų riešutų.
Aliejus dažniausiai gaminamas kokoso kilmės šalyje: Indijoje, Šri Lankoje, Indonezijoje ir kitur, kur auginami kokosų medžiai. Pats aliejaus gamybos procesas gana paprastas.
Atsiejama minkštoji kokoso dalis, kuri po to yra ekstrahuojama (suskirstoma į sudedamąsias dalis tirpikliu).
Skaldymas, džiovinimas, ekstrahavimas, išdžiovinti kokosų gabalėliai yra spaudžiami aliejaus spaudimo presais, valymas, esant reikalui - rafinuojamas.
Išspaustas ir išvalytas kokosų aliejus gali būti rafinuojamas, kad būtų pašalintas kvapas ir skonis, šis taptų neutralus.
Rafinuotas ir nerafinuotas kokosų aliejus skiriasi pagal apdorojimą gamybos proceso metu.
Šios abi rūšys turi skirtingas savybes ir naudojimo būdus.
Pasirinkimas tarp rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus priklauso nuo to, kaip norite jį naudoti ir kokius skonius bei kvapus mėgstate.
Rafinuojant kokosų aliejų yra naudojami cheminiai priedai, pašalinantys kokosų daleles, kvapą ir netgi skonį.
Nerafinuotas kokosų aliejus spaudžiamas iš šviežių kokosų be jokio papildomo cheminio apdorojimo.
Nerafinuotas aliejus išsiskiria ryškiu kokosų aromatu ir skoniu.
Kuo skiriasi rafinuotas ir nerafinuotas kokosų aliejus?
Iš esmės aliejai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: rafinuoti ir nerafinuoti.
Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą.
Ši technika pagreitina aliejaus išgavimo procesą ir taip pat tokiu būdu galima išspausti daugiau aliejaus.
Tačiau aliejaus spaudimas, naudojant šilumą, taip pat žymiai sumažina natūralias maistines medžiagas ir naturalus aliejus praranda dalį aromato bei skonio.
Tada termiškai išgaunamas aliejus apdorojamas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir dezodoruojamas bei balinamas.
Šie cheminiai procesai iš rafinuotų aliejų atima daugumą maistinių medžiagų, todėl vartotojams paliekamas nepilnos vertės produktas.
Kitas dalykas, kurį reikia žinoti, yra tai, kad daugelis rafinuotų aliejų gaunami iš GMO augalų.
Rafinuotuose aliejuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių.
Kadangi tiek daug mūsų maisto yra perdirbta naudojant rafinuotus aliejus, mes gauname per daug omega-6 ir nepakankamai omega-3.
Nerafinuoti aliejai, dar vadinami šalto spaudimo aliejais, o kartais ir kaip naturalus aliejai, išgaunami naudojant slėgį, o ne šilumą.
Naudojant šią techniką, dauguma natūralių maistinių medžiagų lieka nepakitusios.
Augalų dalys, iš kurių išgaunami aliejai, yra spaudžiamos tarp dviejų plokščių, kad išgautų natūralius aliejus, užtikrinant, kad nebūtų pakenkta aromatui ir skoniui.
Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą, o nerafinuoti aliejai išgaunami mechaniškai be šilumos iš išorinio šaltinio.
Rafinuoti aliejai praranda daug maistinių medžiagų, kai jiems išgauti naudojama didelė šiluma.
Cheminės medžiagos, naudojamos dezodoruojant ir balinant, taip pat sumažina rafinuotų aliejų maistinę vertę.
Apskritai, nerafinuoti aliejai yra sveikesni nei rafinuoti aliejai ir yra geresnis pasirinkimas sveikai maitintis!
Kitas svarbus bet kurio aliejaus elementas yra jo smilkimo temperatūra.
Smilkimo temperatūra yra tokia temperatūra, kurioje aliejus pradeda rūkti ir jo elementai pradeda skilti.
Kai aliejaus elementai suskaidomi, paveikiamos maistinės medžiagos ir skonis.
Rafinuoti aliejai turi aukštesnes smilkimo temperatūras, todėl jie geriau tinka maisto gaminimui, kuriame naudojama aukšta temperatūra, pvz., Gruzdinimui ar kepimui.
Nerafinuoti aliejai turi mažesnes smilkimo temperatūras, todėl jie yra prastas pasirinkimas kepant karštoje temperatūroje.
Tačiau, jie yra puikus pasirinkimas patiekalams, kuriuose virimo ar kepimo temperatūra nėra labai aukšta.
Rafinuotas kokosų aliejus plaukams
Kokosų aliejus susilaukia daug prieštaringų nuomonių, bet visi ginčai kyla dėl jo naudojimo maistui.
Vieną akimirką jis liaupsinamas, kitą peikiamas.
Tačiau šį kartą mes ne apie mitybą.
Ar žinojote, kad kokosų aliejus gali būti puiki priemonė Jūsų grožiui puoselėti? Jo panaudojimo galimybės neribotos.
Kokosų aliejus šiltuosiuose kraštuose naudojamas nuo neatmenamų laikų. Jį vietiniai gyventojai naudoja savo grožiui puoselėti.
Visame pasaulyje jo naudojimas ypatingai padidėjo nuo 2013 metų.
Kokosų aliejus yra gaminamas iš ką tik nuskintų kokosų riešutų, aliejaus išgavimui dažniausiai naudojamas minkštimas ir pats kokosų pienas.
Tačiau kiek naudingas ir kiek kokybiškas kokosų aliejus priklausys nuo jo išgavimo būdo.
Kokosų aliejaus išgavimo būdai
Tam, kad būtų galima išgauti kokosų aliejų sausuoju būdu, riešutai pirmiausiai džiovinami.
Pirmuoju būdu kokoso riešutai džiovinami saulėje. Jei oras tinkamas, toks džiovinimas trunka tik apie savaitę laiko.
Kokoso riešutai skeliami pusiau ir tuomet džiovinami, tačiau dėl įvairių veiksnių, kokosas gali perdžiūti, pradėti pelyti, todėl yra atidžiai stebimas procesas.
Jei orai netinkami, daug lyja, tuomet renkamasi kokoso riešutus džiovinti ant specialių stovų su stogu, apačioje kuriamas laužas, deja, toks procesas reikalauja ypatingos priežiūros.
Vienas geriausių būdų sausai išdžiovinti kokosų riešutus - specialios krosnys, čia kokosų riešutai džiovinami jau be kevalo, šis atskiriamas po dienos buvimo saulėje.
Kada kokosų riešutų minkštimas gerai išdžiūna, jis spaudžiamas specialiu presu, tuomet ir išgaunamas aliejus.
Drėgnasis išgavimo būdas yra pats tinkamiausias ir efektyviausias, tačiau tuo pačiu jis ir brangiausias.
Aliejus spaudžiamas tiesiai iš dar neišdžiuvusio minkštimo, sekančiu etapu yra išgarinamas vanduo, tačiau stengiamasi kiek įmanoma vengti karščio.
Ieškant kokosų aliejaus, kuris būtų tinkamiausias grožiui puoselėti, ant etiketės turėtų būti parašyta, kad jis tinkamas plaukams ir odai.
Rafinuotas kokosų aliejus yra naudojamas maisto gaminimui, deja, tačiau toks aliejus visiškai netenka savo gerųjų savybių.
Aliejus išgaunamas sausuoju būdu ir stipriai apdorojamas karščiu bei tam tikromis cheminėmis medžiagomis, tai skirta tam, kad iš aliejaus būtų pašalinti nešvarumai, grybelis.
Vis dėlto, kartu pasišalina visi vitaminai ir naudingos medžiagos, tad rafinuotas aliejus tampa beverčiu produktu.
Tam, kad aliejus būtų naudingas ir jame išliktų visi vitaminai, jis turėtų būti išgaunamas drėgnuoju būdu.
Toks kokosų aliejus bus tyras.
Kokybiškas, tyras ir ekologiškas kokosų aliejus turėtų pradėti lydytis maždaug prie 24 laipsnių temperatūros.
Išsilydžius aliejus tampa visiškai skaidriu ir bespalviu.
Kokosų aliejus labiausiai tinkamas plaukams, kurie praradę sveiką žvilgesį, plaukai ploni, jiems trūksta baltymų.
Kokosų aliejų keisti kitu augaliniu aliejumi keisti reikėtų, jei siekiate drėkinti plaukus.
Kokosų aliejų plaukams naudoti geriausia saikingai.
Nors jis puikiai gali pakeisti plaukų priežiūros priemones, saikingumas tikrai nepakenks.
Kokosų aliejų galima naudoti kaip plaukų kaukę, ištepkite juo galvos odą bei pačius plaukus.
Plaukus geriausia paslėpti po plėvele ar maišeliu ir užsidėti kepuraitę ar rankšluostį.
Kokosų kaukę laikykite mažiausiai 30 minučių, jei tik yra galimybė, galite laikyti visą naktį.
Ryte gerai išplaukite galvą šampūnu, plaukai po kaukės bus itin minkšti ir švelnūs.
Kokosų aliejus, skirtingai nuo kitų augalinių aliejų, turi savybę prasiskverbti giliai į plauko vidų.
Jei plaukų galiukai skilinėja ir lūžinėja, tepkite juos nedideliu kiekiu kokosų aliejaus.
Kokosų aliejus taip pat padeda kovoti ir su pleiskanomis, juo įtrinkite galvos odą ir palaikykite apie pusvalandį, tuomet gerai išplaukite.
Kokosų aliejus naikina bakterijas, kurios ir sukelia pleiskanų atsiradimą.
Jei norite ne tik išnaikinti pleiskanas, bet ir paskatinti greitesnį plaukų augimą, pasigaminkite kaukę su kokosų aliejumi, ricinos aliejumi ir eteriniu arbatmedžio aliejumi.
Sumaišykite lygiomis dalimis kokosų ir ricinos aliejų (po valgomą šaukštą), įlašinkite 3 lašelius arbatmedžio aliejaus, įtrinkite šią kaukę į galvos odą.
Taip ne tik sustabdysite odos pleiskanojimą, bet ir paskatinsite plaukų augimą, sumažinsite plaukų slinkimą, stimuliuosite plaukų folikulus.
Tokią plaukų kaukę naudokite kartą ar du per savaitę, darykite tai reguliariai ir pamatysite, kaip greitai pasieksite puikių rezultatų.
Žinoma, greitesnį plaukų augimą pastebėti kiek sunkiau, tačiau praėjus porai mėnesių pamatysit, kad atsirado daug naujų plaukelių.
Kokosų aliejų galite naudoti ir plaukų apsaugai nuo džiovintuvo ar plaukų tiesintuvo poveikio, tiesiog dar drėgnus plaukus ištepkite nedideliu kiekiu aliejaus ir po to įprastai juos formuokite.
Kaip teisingai naudoti kokosų aliejų plaukams
Kiekvieno žmogaus plaukų tipas skiriasi, todėl yra du būdai naudoti kokosų aliejų. Pirmasis - tepkite aliejų ant plaukų, bet venkite tepti šaknis ir galvos odą.
Ilgiems plaukams pakanka 1-2 šaukštų aliejaus.
Antrasis - kaip tik įtrinkite aliejų į odą, tai galima daryti likus porai valandų iki plovimo arba palikite nakčiai.
Tokią procedūrą galima daryti iki 4 kartų per mėnesį ir labai gerai išskalaukite plaukus.
Rafinuotas kokosų aliejus "Naturalisimo"
"Naturalisimo" - puikiai žinomas prekinis ženklas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse.
Jų produktai pasižymi natūralesniais gamybos būdais, tikrais skoniais ir kvapais.
"Naturalisimo" rafinuotas kokosų aliejus turi daug sertifikatų, įrodančių aukštą produkto kokybę.
Rafinuotas kokosų aliejus Naturalisimo yra natūralus kitų aliejų, sviesto ar margarino pakaitalas.
100% natūralus kokosų aliejus tinka sveiko maisto gaminimui, tinka padažams, troškiniams gaminti, salotoms gardinti.
Kokosų aliejaus gamybos procesas
Aliejaus gamyba prasideda nuo šviežių, brandžių kokosų riešutų rinkimo.
Kiekvienas kokosas yra atidžiai atrenkamas ir iš jo išimamas kokosų minkštimas, kuris vėliau yra susmulkinamas į mažas daleles.
Šios dalelės yra džiovinamos, o vėliau spaudžiamos, kad iš jų būtų išgautas aliejus.
Gauto aliejaus kiekis priklauso nuo naudojamos spaudimo technologijos ir kokosų kokybės.
Šalto spaudimo kokosų aliejus gaminamas iš džiovinto kokosų minkštimo, kuris būna šaltai spaustas, o gautas aliejus būna filtruojamas ir paskirstomas į butelius.
Jis yra gaminamas iš šviežių kokosų ir išlaiko visas natūralias medžiagas ir savybes, kurios yra naudingos mūsų organizmui.
Kita vertus, rafinuotas kokosų aliejus gaminamas iš džiovintų kokosų ir dažniausiai naudojamas maisto pramonėje.
Rafinavimo procesas apima karšto spaudimo technologiją, kurios metu kokosų aliejus apdorojamas aukštoje temperatūroje.
Kokosų aliejus virtuvėje
Kokosų aliejus gali būti naudojamas įvairiose virtuvėse, pradedant nuo tradicinių Azijos patiekalų ir baigiant šiuolaikinėmis sveikatingumo tendencijomis.
Kokosų aliejus labai plačiai naudojamas maisto gamyboje dėl savo gaivinančio skonio ir sveikų riebalų.
Jis yra puikus alternatyvus pasirinkimas kitiems aliejams, nes jis gali atlaikyti aukštas temperatūras, todėl tinka kepimui.
Aliejaus aukštas rūgštingumo lygis suteikia įvairių skonių derinį patiekalui.
Dėl šios priežasties, jo gaivus ir švelnus skonis puikiai papildo tiek šaltus, tiek karštus patiekalus.
Kokosų aliejus yra įvertintas kaip neatsiejama sveikos mitybos dalis.
Jis turi unikalų riebalų rūšių derinį, įskaitant vidutinės grandinės trigliceridus (MCT), kurie yra lengvai virškinami ir gali padėti prisisotinti, mažinant poreikį valgyti daugiau.
Taip pat jame yra ir kitų sveikų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai ir mineralai.
Kokosų aliejus yra geras vitamino E šaltinis, kuris yra galingas antioksidantas.
Šis aliejus taip pat praturtintas laurino riebalų rūgštimi, kuri pasižymi antimikrobinių savybių spektru ir gali padėti stiprinti imuninę sistemą.
Receptai su kokosų aliejumi
- Kokosų ir bananų blyneliai: Šie minkšti ir sultingi blynai yra puikus ir sveikas pusryčių pasirinkimas. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai sutrinti bananą, įmušti kiaušinį ir įmaišyti šaukštą kokosų aliejaus.
- Kokoso aliejaus ir česnako padažas garnyrui: Šis derinys yra puikus priedas prie jūsų mėgstamiausio garnyro - kruopų, makaronų, ar bulvių. Tiesiog pašildykite šaukštą kokosų aliejaus, įberkite smulkiai pjaustytą česnaką ir keptike, kol jis taps auksinis. Šį mišinuką įdėkite į jūsų pasirinktą garnyrą bei dar pakepinkite, kol viskas suminkštės.
- Avokado ir kokoso glotnutis: Šis patiekalas puikiai tinka pusryčiams arba užkandžiui. Į blenderį įdėkite prinokusį avokadą, bananą, šaukštą kokosų aliejaus ir šaltą kokosų pieną. Plakite tol, kol viskas susismulkins.
Kiti kokosų aliejaus panaudojimo būdai
- Kūno šveitiklis: Tereikia 2 šaukštus kokosų aliejaus sumaišyti su 4 šaukštais sodos. Soda atliks šveitimo funkciją, o kokosų aliejus suminkštins ir pamaitins Jūsų odą. Be to, kokosų aliejus turi antibakterinių savybių, dėl to jis padės užkirsti kelią spuogų atsiradimui. Šis šveitiklis švelnesnis, todėl puikiai tinka veido odai.
- Kova prieš celiulitą: Kelis kartus per savaitę, problemines vietas tepkite kokosų aliejaus ir greipfrutų eterinio aliejaus mišiniu. Tereikia į 50 ml kokosų aliejaus įlašinti 10 lašelių eterinio aliejaus. Sukamaisiais, masažiniais judesiais įtrinkite aliejų į tas vietas, kuriose matoma celiulito pažeista oda. Gerai įmasažuokite, pasinaudokite ir specialia masažine pirštine.
- Skutimosi putos: Kokosų aliejus gali būti pati puikiausia priemonė skutimuisi. Jis minkština odą, ją drėkina.
- Prakaito mažinimas: Kokosų aliejus puiki priemonė dezodoruoti pažastis. Šis aliejus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, o prakaitas atsiranda dėl pažastyse besikaupiančių bakterijų.
- Dantų balinimas: Kokosų aliejus puiki priemonė natūraliais būdais balinti dantis. Viskas ko reikia, tiesiog šaukštelį kokosų aliejaus įsidėti į burną. Kokosų aliejus ištirps ir jį tiesiog pastumdykite pirmyn ir atgal pro dantis. Ko 5 minučių skalavimo išspjaukite kokosų aliejų ir išsiskalaukite burną vandeniu. Tokia procedūra, atliekama kasdien, nustebins Jus rezultatais.
- Makiažo valiklis: Tai itin švelnus makiažo valiklis. Kokosų aliejaus nereikia su niekuo maišyti. Tiesiog suvilgykite juo vatos diskelį ir švelniai valykite akių makiažą bei visą veido odą. Toks natūralus makiažo valiklis ne tik lengvai pašalins makiažo likučius, bet ir pamaitins jautrią ir ploną odą aplink akis. Taip užkirsite kelią ankstyvam raukšlelių susidarymui. Be to, nereikės bijoti, kad patekus į akis turėsite kokių pasekmių.
- Lūpų balzamas: Tai puiki priemonė apsaugoti lūpas nuo šerpetojimo. Įsidėkite kokoso aliejaus į nedidelį induką, kurį būtų pagotu nešiotis su savimi. Kitokio lūpų balzamo Jums net neprireiks. Kokosų aliejus minkština ir maitina lūpų odą.
Kaip išsirinkti kokybišką kokosų aliejų?
Prieš perkant aliejų, svarbu atidžiai perskaityti etiketes, kad įsitikintumėte, jog perkate tinkamą produktą.
Taip pat atminkite, kad daugelyje perdirbtų produktų yra įvairių rūšių rafinuotų aliejų.
Nerafinuoti aliejai yra tikrai sveikesni nei rafinuoti aliejai.
Nerafinuotų aliejų spaudimo procesas palieka produktą kuo arčiau natūralios formos.
Nerafinuoti aliejai išlaiko savo maistines medžiagas, skonį ir aromatą ir turi mažiau cheminių medžiagų nei rafinuoti aliejai.
Šalto spaudimo nerafinuoto kokosų aliejaus kaina svyruoja nuo 4 iki 12 ir daugiau eurų.
Tačiau labai rekomenduojame rinktis ne pigiausią.
Geriausia jei kokosų aliejus ir ekologiškas. Ekologiškas reiškia tai, kad kokosai užauginti be pesticidų, GMO ir kitų chemikalų.
Toks šalto spaudimo aliejus bus pats naudingiausias.
Įsigyti kokosų aliejų galima beveik bet kur.
Kokosų aliejus pakankamai nebrangi, natūrali priemonė, kuri tikrai padės puoselėti Jūsų grožį.