Pavasaris nestovi vietoje, vis eina sparčiais žingsniais į priekį, jau ir vyšnios baigia nužydėti, ir jaunos dilgėlės į pabaigą.
Nida Degutienė (Nidos receptai) siūlo šios skaisčiai žalios dilgėlių sriubos receptą - iš tikros virtuvės žvaigždės Clauso Meyerio repertuaro.
Šią sriubą geriausia gaminti pavasarį, kai dilgėlių lapai tik sužaliuoja ir yra kuo jaunesni, bet net ir įsibėgėjus vasarai, galima rasti naujai užaugusių dilgėlių, kurios puikiai tiks sriubai.
Net jei dar jas šiek tiek pavirsite, dilgėlės išliks skaisčiai žalios!
Smagiausia, kad nei dilgėlės, nei rūgštynės įprastai nekainuoja - jų galima rasti pievose, pakelėse, laukuose.
Sriuba šiek tiek rūgštoka, lengva, bet soti.
Ingredientai:
- 400 g nuskustų bulvių
- 1 svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 100 g šviežių nuplautų rūgštynių lapų (be kotelių)
- 2 pilnos saujos jaunų dilgėlių lapų
- 2 kubeliai daržovių sultinio
- 3 litrai vandens
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- ¼ šaukštelio pipirų
- 0,5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
- Pasirinktinai - kruopų (naudojau 100 g)
Gaminimo eiga:
- Dilgėlių lapus nuplauti su pirštinėmis ir užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti 2 minutes. Tada lapus išimti ir susmulkinti. Likusį vandenį galima sunaudoti sriubai.
- Į puodą įpilti aliejų, įkaitinti.
- Susmulkinti česnakus, svogūną ir apkepti puode su aliejumi 3-4 minutes.
- Į tą patį puodą įpilti 3 litrus vandens ir užvirti - galima supilti ir nuo dilgėlių likusį vandenį.
- Į puodą sudėti smulkintas bulves, sultinio kubelius, kruopas, jei naudojamos. Virti apie 15 min.
Jei nesate mėginę gaminti patiekalų su dilgėlėmis, galite pradėti nuo šio nesudėtingo recepto.
Kad nedilgintų, dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Galite įmerkti į verdančio vandens puodą ir palaikyti 30 s, tada iškart išgriebti ir merkti į ledinį vandenį: taip augalai išlaikys skaisčią žalią spalvą.
Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais ir sūriu
Ingredientai:
- 4 bulvės
- 1 svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- Dilgėlės
- Daržovių sultinys
- Sviestas
- Druska, pipirai
- Ožkos sūris arba jogurtas
- Kietasis fermentinis sūris
Gaminimo eiga:
- Pradėkite nuo bulvių kukuliukų: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indo dugną padenkite druska (druska reikalinga tam, kad ištrauktų bulvių drėgmę, ir tešla būtų sausesnė), išdėliokite bulves su lupena. Kepkite apie 45-50 min., kol bulvės bus minkštos.
- Perpjaukite pusiau ir išskobkite iškepusiį minkštimą. Šį minkštimą (geriausia kol jis dar šiltas) sutrinkite trintuve arba sumalkite. Sumaišykite su miltais ir plaktu kiaušiniu, pagardinkite druska ir pipirais, ir suminkykite minkštą tešlą. Tešla turi būti drėgna, bet nelipti prie rankų.
- Ant miltais pabarstyto darbastalio suformuokite plonas (maždaug nykščio plonumo) tešlos „virveles“, jas supjaustykite gabaliukais (kaip virtinukus), tada šakute šiek tiek paspauskite, suteikdami jiems įdomesnę formą. Sudėkite ant miltais pabarstyto pagrindo ir padėkite šaltai, kol prireiks.
- Pasigaminkite sriubą: bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite sultinyje arba vandenyje apie 15 min., arba kol bulvės bus visiškai minkštos.
- Kol bulvės verda, kitame dideliam puode ištirpinkite sviestą (arba įkaitinkite aliejų) ir jame apkepinkite svogūnus. Nuolat maišykite, kad svogūnai neparuduotų, tik suminkštėtų. Bebaigiant kepti svogūnams, sudėkite česnakus, ir dar minutę pakepkite. Tada sudėkite nuplikytas dilgėles ir dar pusę minutės pakepinkite. Galiausiai supilkite bulves kartu su skysčiu, kuriame jos virė, ir pavirinkite viską dar 2 minutes. Visą masę sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite druska ir pipirais.
- Bulvių kukuliukus išvirkite pasūdytame vandenyje (dėkite po nedidelį kukuliukų kiekį, kad jie nesuliptų, o jiems iškilus į paviršių pavirkite apie 2 minutes, tada kiaurasamčiu išgriebkite, ir virkite kitus).
- Patiekite sriubą su bulvių kukuliukais, pagardinkite šviežiu ožkos sūriu (arba jogurtu), bei tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu.
Dilgėlių sriuba su kiaušiniu
Reikalingi produktai (5 porcijos):
- 2 gerų saujų dilgėlių lapų
- 2 kiaušinių virtų
- 3 bulvių
- 2 morkų
- 1 svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 30 g sviesto
- šlakelio aliejaus
- 2 l vandens
- 2 lauro lapų
- žiupsnio pipirų
- druskos pagal skonį
- 2 v. š. miežinių kruopų
Kaip gaminti:
- Daržoves nulupame. Morką sutarkuojame, svogūną ir česnaką supjaustome smulkiai.
- Puode ištirpiname sviestą, supilame aliejų. Sudedame ir pakepiname daržoves.
- Suberiame kubeliais pjaustytas bulves, perlines kruopas. Pagardiname lauro lapais, pipirais ir druska.
- Užpilame vandeniu ir užkaičiame sriubą virti.
- Dilgėlių lapelius nuplikome verdančiu vandeniu, kad „nesikandžiotų“, pasmulkiname. Suberiame į sriubą.
- Ten pat sudedame pjaustytus virtus kiaušinius.