Kiaulienos šonkauliai yra itin dėkinga kiaulienos dalis, nes juos galima ruošti įvairiais būdais, o tinkamai pagaminti jie išlieka minkšti ir sultingi. Šaltuoju sezonu ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis. Tokie patiekalai suteikia sotumo jausmą, stebina savitu skoniu.
Kaip Išsirinkti Tinkamus Šonkaulius?
Vis dėlto gardžiam patiekalui reikia išsirinkti tinkamus šonkaulius. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą, taip pat nepamiškite įvertinti riebalų ir raumens santykio. Šonkauliai turėtų būti ne per daug riebūs, kad galėtumėte mėgautis sultinga mėsa. Tačiau šiek tiek riebalų reikia - jie padeda šonkauliams neišdžiūti ir likti minkštiems.
Šonkaulius lengva supjaustyti daugmaž vienodais gabalėliais, jei pjaunate palei kaulą. Tai taip pat svarbu, nes panašaus dydžio gabalėliai tolygiai iškepa.
Ekspertas pataria prieš perkant mėsą apžiūrėti. Šonkauliai turėtų būti rausvi, šviesos spalvos, neapdžiūvę. Taip pat spalva priklauso ir nuo gyvulio amžiaus. Kuo ji tamsesnė - tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė.
Dar vienas veiksnys - šonkaulių galiojimo data. Kuo ji ilgesnė, tuo šonkauliai yra šviežesni. Vis dėlto namie, šaldytuve, jų ilgiau kaip 2-5 dienas nepatartina jų laikyti.
Marinavimo Ir Ruošimo Laikas
Svarbu marinavimo ir ruošimo laikas. G. Bačkovas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek gaminimo laiko. Marinuoti šonkaulių per ilgai nevertėtų, nes tai turi įtakos mėsos konsistencijai. Kartais klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji minkštesnė. Tai, pasak mėsos eksperto, nėra tiesa.
Paprastai šonkaulius marinuoti pakanka vos 10 minučių, tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.
Paprastai keptuvėje šonkauliai iškepa per 10-15 min. Tačiau kepimo laikas priklauso ir nuo gabalėlių storio. Ilgai kepant šonkauliai gali išsausėti, prarasti sultingumą ir tapti kieti.
Pasak mėsos eksperto, šonkaulius itin tinka ruošti ir vadinamojo lėtojo virimo būdu. Tokiu būdu juos paruošite lėto virimo puode. Jeigu tokio neturite, šonkaulius galite paruošti orkaitėje. Sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 valandas 160 laipsnių temperatūroje.
Prie keptų šonkaulių dera virti brokoliai ar Briuselio kopūstai.
Trys Netikėti Šonkaulių Receptai
Ekspertas siūlo išbandyti 3 netikėtus šonkaulių receptus. Jie tinka ir kasdien, ir šventinei vakarienei.
Šonkauliukai Su Gremolata
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių;
- 1 valg. šaukšt. garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. sviesto.
Gremolatai:
- 1 puodelis petražolių lapelių;
- 1 citrina;
- 2 česnako skiltelės.
Gaminimas:
- Kiaulienos šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais ir ištepkite garstyčiomis. Apšlakstykite mėsą citrinų sultimis ir 10 minučių palikite kambario temperatūroje.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 3 minutes pakepinkite šonkauliukus ant stiprios kaitros, kol abi pusės gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite temperatūrą, į keptuvę sudėkite sviestą ir kepkite dar 6-8 minutes, kartkartėmis apšlakstydami kiaulieną jos pačios riebalais.
- Kai mėsa iškeps, perkelkite ją į lėkštę ir palaukite, kol truputį atvės.
- Per tą laiką paruoškite gremolatą: smulkiai supjaustykite petražolių lapelius, sutrinkite česnaką, sutarkuokite citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite.
- Paruošta gremolata ištepkite šonkauliukus ir patiekite.
Šonkauliukai Su Obuoliais Ir Špinatais
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 rozmarino šakelė;
- 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. pipirų mišinio (grūdeliais);
- 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
- 100 ml daržovių sultinio;
- 30 g sviesto;
- 2 obuoliai.
Salotoms:
- 400 g šviežių špinatų lapelių;
- 1 citrina;
- 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
- Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių.
- Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus.
- Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių.
- Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite.
- Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.
Šonkauliukai Su Kopūstais
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių;
- 1 galva kopūsto;
- 1 svogūnas;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. česnakų granulių;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 150 ml mėsos sultinio;
- 1 arbat. šaukšt. maltos raudonosios paprikos;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų krapų;
- 4 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus.
Gaminimas:
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais, o kopūstą supjaustykite juostelėmis.
- Šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei česnaku.
- Giliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite šonkauliukus ir apkepkite aukštoje temperatūroje - kiekvieną pusę maždaug po minutę.
- Mėsą perkėlę lėkštėn, į puodą suberkite svogūnų kubelius ir kepinkite apie 2 minutes. Užpilkite juos sultiniu ir nuolat maišydami, kad svogūnai nepriliptų prie dugno, virkite keletą minučių. Tuomet kiaulieną bei sultinį su svogūnais perpilkite į lėto virimo puodą, suberkite kopūstų juosteles, įberkite šiek tiek druskos, čiobrelių bei maltos raudonosios paprikos. Puodą uždenkite ir palikite virti 4 valandoms.
- Prieš patiekdami, kiaulienos šonkaulius apibarstykite smulkintais krapais.
Kiti Receptai
Pagal šį receptą tinka ruošti kiaulienos, avienos ar jautienos šonkaulius. Svarbiausia užduotis - rasti kuo daugiau mėsos turinčius šonkaulius. Prie stalo valgytojų susirinko daug, tad jei norėsite gaminti mažiau, proporcingai sumažinkite visų ingredientų kiekį.
Šonkaulių Troškinys Orkaitėje
Ingredientai:
- 2,5 kg šonkaulių;
- 2 svogūnai;
- 4 skiltelės česnako;
- 4 morkos;
- 2 saliero stiebai;
- 2 raudonos saldžiosios paprikos;
- 0,5l jautienos sultinio;
- 0,5l sauso raudonojo vyno
- 2 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų (800 g);
- 80 g miltų;
- alyvuogių aliejaus;
- prieskonių mišinio, skirto šonkauliams;
- aitriųjų paprikų;
- grūstų pipirų;
- druskos;
- čiobrelių.
Gaminimas:
- Šonkaulius apšlakstome alyvuogių aliejumi, įtriname šonkaulių prieskonių mišiniu ir druska, paliekame marinuotis bent kelias valandas.
- Į puodą, kuriame troškinsime, įpilame truputėlį alyvuogių aliejaus ir jį įkaitiname. Šonkaulius negausiai apvoliojame miltuose ir apskrudiname puode su aliejumi iš visų pusių. Apskrudintus šonkaulius išimame iš puodo.
- Jei reikia, į puodą įpilame dar truputį alyvuogių aliejaus ir pakepame svogūną, susmulkintą česnaką, supjaustytas morkas, salierą ir paprikas. Daržoves reikėtų kepti vidutinėje kaitroje, kad jos neapskrustų, o tik suminkštėtų. Į kepamas daržoves įberiame aitriosios paprikos, čiobrelio, grūstų pipirų pagal skonį.
- Kai daržovės suminkštės, jas tolygiai paskleidžiame per visą puodo dugną, tuomet sudedame ant jų šonkaulius, užpilame konservuotus pomidorus, sultinį, vyną, uždengiame dangtį ir šauname į iki 160-170C įkaitintą orkaitę 3 valandoms.
Kiaulienos Šonkauliukų Troškinys Su Džiovintais Pomidorais
Ingredientai (4 asm.):
- 1,6 kg mėsingų kiaulienos šonkauliukų
- 2 dideli svogūnai
- 1 maža skardinė konservuotų savo sultyse pomidorų
- 6-8 džiovintų pomidorų puselės
- 2-3 šaukštai aliejaus
- Žiupsnelis cukraus
- Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- Druskos
- Bazilikų lapelių
Gaminimas:
- Puode su storomis sienomis stipriai įkaitinkite aliejų.
- Šonkauliukus supjaustykite porcijomis ir greitai apkepkite.
- Svogūnus supjaustykite šiaudeliais, sužerkite į tą patį puodą ir apkepkite.
- Pomidorus susmulkinkite, supilkite kartu su sultimis į puodą su šonkauliukais.
- Džiovintus pomidorus supjaustykite juostelėmis.
- Į puodą su mėsa įberkite cukraus, druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, džiovintus pomidorus, uždenkite ir, nustatę minimalią kaitrą, troškinkite apie 1,5 val. - kol šonkauliukai bus visiškai minkšti.
- Patiekite su šviežia duona.
Greitas Šonkaulių Troškinys Greitpuodyje
Užtruksite 20 min, gaminant su greitpuodžiu, arba 1 val. paprastame puode. Mėsa buvo minkšta, sultinga ir svarbiausia greitai.
Ingredientai:
- Šonkauliai
- Svogūnai
- Česnakai
- Aliejus
- Prieskoniai pagal skonį
Gaminimas:
- Į gerai įkaitintą greitpuodį pilame šlakelį aliejaus.
- Apkepus šonkaulius, pakepame smulkintus svogūnus ir česnakus, su mentele nuvalome puodo dugną (labai svarbu, nes padažas bus skanesnis).
- Puodą užsandariname.
- Verdame ~15min nuo slėgio susidarymo (arba ~60 min paprastam puode).
- Baigus virti įsitikiname, kad mėsa minkšta ir išvirus.
- Padažą pakaitinam kol sutirštės, pilame ant šonkaulių.
Šonkaulių Troškinys Su Cukinijų Mišraine
Ingredientai:
- Šonkauliai
- Morkos
- Pomidorai
- Cukinijų mišrainė žiemai
- Bulvės
- Prieskoniai
Gaminimas:
- Šonkaulius pasūdome, pabarstome maltais pipirais.
- Suberiame stambiai pjaustytas morkas, užpilame pomidorais ir jų sultimis, supilame cukinijų mišrainę, ant jos sudedame nuluptas ir stambiai pjaustytas bulves.
- Jeigu reikia papildomai galima įpilti stiklinę vandens. Skysčio neturi būti per daug, nes gausite sriubą, o mes gaminame troškinį.
- Po nurodyto laiko orkaitę išjungiame, bet neatidarome - leidžiame troškiniui pailsėti ir pravėsti orkaitėje.
Jeigu neturite mišrainės? Dėkite pjaustytą cukiniją, galima dėti smulkintą porą, saldžios paprikos juostelių jei mėgstate. Ir į berkite prieskonių - kokių nors „mėsos troškiniams”. Rezultatas nebus identiškas, bet bus kažkiek panašus.