Kiaulienos išpjova, dar žinoma kaip nugarinė, yra viena vertingiausių kiaulienos dalių. Dėl savo švelnumo, liesumo ir universalumo ji puikiai tinka įvairiems patiekalams - nuo greitų vakarienių iki įmantrių šventinių patiekalų. Nors dažnai klaidingai manoma, kad kiauliena yra riebi mėsa, kiaulienos išpjova yra puikus baltymų šaltinis su palyginti mažu riebalų kiekiu. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairius būdus, kaip paruošti kiaulienos išpjovą, atskleisime receptus, kurie patenkins kiekvieno skonį ir įgūdžių lygį, pradedantiesiems ir baigiant profesionalais.
Kas yra Kiaulienos Išpjova?
Prieš pasinerdami į receptus, svarbu suprasti, kas iš tikrųjų yra kiaulienos išpjova. Tai ilgas, siauras raumuo, esantis palei stuburą, po šonkauliais. Dėl šios vietos raumuo mažai dirba, todėl mėsa yra itin minkšta. Vienas iš pagrindinių kiaulienos išpjovos privalumų yra jos universalumas: ji puikiai tinka kepti keptuvėje, orkaitėje, ant grilio ar net troškinti.
Kiaulienos Išpjovos Privalumai
Kiaulienos išpjova yra ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai. Štai keletas privalumų:
- Liesumas: Kiaulienos išpjovoje yra mažai riebalų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo mityba. Palyginimui, 100 g kiaulienos išpjovos turi apie 3,5 g riebalų, o tai mažiau nei vištienos krūtinėlėje su oda.
- Baltymų šaltinis: Kiaulienos išpjova yra puikus baltymų šaltinis, svarbus raumenų augimui ir atstatymui. 100 g mėsos turi apie 21 g baltymų.
- Vitaminai ir mineralai: Kiaulienos išpjovoje gausu B grupės vitaminų, ypač B12, kuris svarbus nervų sistemos veiklai. Taip pat ji turi geležies, cinko ir seleno.
Kaip Paruošti Kiaulienos Išpjovą?
Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti kiaulienos išpjovą. Štai keli patarimai:
- Pašalinkite plėvelę: Prieš kepant, būtina pašalinti plėvelę, dengiančią mėsą. Tai padarysite aštriu peiliu, atsargiai pakišdami jį po plėvele ir traukdami.
- Marinuokite: Marinuoti kiaulienos išpjovą yra puikus būdas pagerinti jos skonį ir švelnumą. Marinatas turėtų turėti rūgštų komponentą (pvz., citrinos sultis, actą), aliejų ir prieskonius.
- Leiskite mėsai sušilti: Prieš kepant, leiskite mėsai pabūti kambario temperatūroje apie 30 minučių. Tai užtikrins tolygesnį kepimą.
Dabar, kai žinome pagrindus, panagrinėkime keletą receptų, kurie tikrai patiks jūsų šeimai ir draugams.
Kiaulienos Išpjova su Česnakais ir Medumi
Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta saldžius ir sūrius skonius. Medaus saldumas puikiai dera su česnakų aštrumu, sukuriant nepamirštamą skonį.
Ingredientai:
- 1 kiaulienos išpjova (apie 500 g)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 šaukštai medaus
- 1 šaukštas sojos padažo
- 1 šaukštelis garstyčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės (papuošimui)
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnakus, medų, sojos padažą ir garstyčias. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įdėkite kiaulienos išpjovą į marinatą ir gerai apvoliokite. Leiskite marinuotis bent 30 minučių (geriausia - ilgiau).
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įdėkite kiaulienos išpjovą ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
- Perkelkite keptuvę į orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, arba kol mėsos temperatūra pasieks 63°C.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite pailsėti 10 minučių prieš pjaustant.
- Papuoškite šviežiomis petražolėmis ir patiekite.
Kepta Sultinga Kiaulienos Išpjova Orkaitėje su Rozmarinu ir Garstyčiomis
Šis receptas yra klasikinis, tačiau visada patikimas. Rozmarino ir garstyčių derinys suteikia mėsai nuostabų aromatą ir skonį.
Ingredientai:
- 1 kiaulienos išpjova (apie 500 g)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai garstyčių (geriausia - dijon)
- 2 šaukštai šviežio rozmarino, susmulkinto
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, garstyčias, rozmariną ir česnakus. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įdėkite kiaulienos išpjovą į mišinį ir gerai apvoliokite.
- Įdėkite mėsą į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes, arba kol mėsos temperatūra pasieks 63°C.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite pailsėti 10 minučių prieš pjaustant.
- Patiekite su mėgstamais garnyrais.
Kiaulienos Išpjova su Grietinėle ir Baltu Sausu Vynu
Šis receptas yra elegantiškas ir puikiai tinka ypatingoms progoms. Grietinėlės padažas suteikia mėsai švelnumo ir subtilumo.
Ingredientai:
- 1 kiaulienos išpjova (apie 500 g)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 stiklinė balto sauso vyno
- 1 stiklinė grietinėlės (30% riebumo)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės (papuošimui)
Paruošimas:
- Supjaustykite kiaulienos išpjovą medalionais (apie 2 cm storio).
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Apkepkite mėsos medalionus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus ir česnakus, kol suminkštės.
- Supilkite baltą vyną ir virkite, kol skystis sumažės per pusę.
- Supilkite grietinėlę ir virkite, kol padažas sutirštės.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įdėkite atgal mėsos medalionus į padažą ir pašildykite.
- Papuoškite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su bulvių koše arba ryžiais.
Azijietiška Kiauliena su Daržovėmis
Šis receptas yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Azijietiški prieskoniai suteikia mėsai egzotišką skonį.
Ingredientai:
- 1 kiaulienos išpjova (apie 500 g)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 paprika, supjaustyta juostelėmis
- 1 svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais
- 1 morka, supjaustyta griežinėliais
- 1 brokolio galva, išskaidyta žiedynais
- 2 šaukštai sojos padažo
- 1 šaukštas sezamų aliejaus
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštelis imbiero, tarkuoto
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta
- Sezamo sėklos (papuošimui)
Paruošimas:
- Supjaustykite kiaulienos išpjovą plonomis juostelėmis.
- Dubenyje sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, medų, imbierą ir česnaką. Įdėkite mėsą ir gerai apvoliokite. Leiskite marinuotis bent 15 minučių.
- Įkaitinkite keptuvę ant didelės ugnies. Įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Apkepkite mėsą, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite papriką, svogūnus, morkas ir brokolius, kol suminkštės.
- Įdėkite atgal mėsą į keptuvę ir gerai išmaišykite.
- Papuoškite sezamo sėklomis ir patiekite su ryžiais.
Kiaulienos Išpjova su Moliūgais ir Kriaušėmis
Šis receptas yra puikus pasirinkimas rudenį. Moliūgų ir kriaušių saldumas puikiai dera su kiaulienos švelnumu.
Ingredientai:
- 1 kiaulienos išpjova (apie 500 g)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 moliūgas, supjaustytas kubeliais
- 2 kriaušės, supjaustytos skiltelėmis
- 1 svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 1 šaukštelis cinamono
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Supjaustykite kiaulienos išpjovą medalionais (apie 2 cm storio).
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Apkepkite mėsos medalionus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
- Į kepimo indą sudėkite moliūgus, kriaušes ir svogūnus. Pabarstykite ruduoju cukrumi ir cinamonu. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Ant daržovių sudėkite mėsos medalionus.
- Kepkite orkaitėje 25-30 minučių, arba kol mėsos temperatūra pasieks 63°C ir daržovės suminkštės.
- Patiekite karštą.
Kiti receptai:
Minkštas ir sultingas kiaulienos išpjovos kepsnys su daržovėmis
Nusipirkite gabalėlį šviežios ir kokybiškos kiaulienos išpjovos, šaldytuve tikriausiai turėsite keletą daržovių - to pakaks išsikepti minkštą ir sultingą kepsnį pietums.
Reikės:
- 0,5 kg kiaulienos išpjovos
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 saliero
- druskos, pipirų
- 150 ml mėsos sultinio
- mėgstamų mėsos prieskonių, žolelių
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite baltą plėvelę, apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais. Įdėkite mėsą į šaldytuvą, kad pasimarinuotų kelias valandas. Galima gaminti ir iš karto.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą iš visų pusių - ne tik apačia ir viršų, bet ir šonus.
- Supjaustykite daržoves stambiais kubeliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant daržovių dėkite išpjovą.
- Įpilkite šiek tiek vandens ar mėsos sultinio, kad pusiau apsemtų daržoves.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite 30-40 min.
- Išimkite mėsą iš kepimo indo, leiskite „pailsėti“ apie 10 min.
- Patiekite visą kepsnį arba iš karto supjaustykite porcijomis. Skaniausia valgyti su šviežių daržovių salotomis, bulvėmis ar ryžiais.
Pikantiški kiaulienos išpjovos kepsneliai su Parmezanu
Pikantiškumo išpjovai suteikia sūris, pagardintas grietinėle. Kepsnys dvelkia žolelių aromatais, o ridikėlių salotos su svogūnų laiškais primena pavasarį.
Reikės:
- 1-2 vnt. kiaulienos išpjovos
- 250 ml grietinėlės
- saujos tarkuoto Parmezano
- žiupsnelio džiovintų čiobrelių
- žiupsnelio džiovintų rozmarinų
- 1 arbat. š. pipirų
- druskos
Garnyrui:
- 200 g ryžių
- sezoninių daržovių - ridikėlių, svogūnų laiškų
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite plėvelę. Iš visų pusių tolygiai apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą, kiekvieną pusę apie 5 minutes.
- Išimkite mėsą iš keptuvės ir supjaustykite 1,5-2 cm riekelėmis.
- Grietinėlę sumaišykite su sūriu.
- Į kepimo indą sudėkite išpjovos riekeles ir supilkite sūrį su grietinėle.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie 15 minučių.
- Patiekite su sezoninėmis šviežiomis daržovių salotomis - ridikėliais ir svogūnų laiškais.
Išpjovos kepsnys su gaiviu obuolių padažu
Švelnų kiaulienos skonį paryškina gaivus obuolių padažas su karamelizuotais svogūnais. Išpjovos kepsneliai su pomidorų griežinėliais tinka pietums ar vakarienei.
Reikės:
- 1 kiaulienos išpjovos
- 1 svogūno
- 2 obuolių
- 250 ml vištienos sultinio
- kelių šakelių čiobrelių
- pipirų, druskos
Garnyrui:
- ryžių
- 2 pomidorų
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą nusausinkite, nupjaukite plėvelę ir įtrinkite druska bei pipirais.
- Keptuvę įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą.
- Supjaustykite kubeliais obuolius, susmulkinkite svogūnus.
- Išimkite iškeptą mėsą, jei reikia dar įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite svogūnus. Kai svogūnai apkeps iki geltonumo, sudėkite obuolius ir dar pakepkite, kol jie suminkštės.
- Ant svogūnų ir obuolių supilkite vištienos sultinį, kai užvirs, ant viršaus uždėkite kiaulienos išpjovą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, mėsą uždenkite foliją ir pašaukite. Jei ne, perdėkite mėsą į kepimo indą.
- Kepkite apie 20 min.
- Išimkite mėsą, pridenkite folija ir palaikykite šiltai apie 10 min.
- Supjaustykite išpjovą riekelėmis ir apipilkite svogūnų bei obuolių padažu. Patiekite su virtais ryžiais ir pomidorų griežinėliais.
Tirštas išpjovos troškinys su pievagrybiais ir spalvinga bulvių koše
Sotus ir kvapnus išpjovos ir grybų troškinys pasotins išalkusį ir pamalonins mėgstantį skaniai pavalgyti. Greitai ir lengvai pagaminamą patiekalą spėsite paruošti ir vakare po darbo.
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos išpjovos
- 250 g rudųjų pievagrybių
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml grietinėlės
- saujelės petražolių
- 300 ml vištienos sultinio
- 1-2 arbat. š. miltų
- druskos, pipirų
Garnyrui:
- Bulvių košės su žirneliais ir morkomis
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio griežinėliais. Įkaitinkite keptuvę, aliejų ir apkepkite mėsos gabaliukus iš visų pusių. Išimkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite šiltai suvynioję į foliją.
- Keptuvėje apkepkite svogūną, kai jis įgaus auksinį atspalvį, sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepkite. Ant svogūnų ir česnakų užpilkite grietinėlę ir sudėkite mėsą. Patroškinkite apie 10 min.
- Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir troškinkite apie 5 min. Į keptuvę sudėkite miltus ir apkepinkite - tai sutirština padažą. Dar patroškinkite, kol mėsą iki galo iškeps. Pabaigoje sudėkite supjaustytas petražoles.
- Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką. Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę. Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.
- Mėsą patiekite kartu su spalvinga - oranžine bulvių koše su žaliais žirneliais.
Kiaulienos išpjovos paelija - greitai ir paprastai
Tikra ispaniška paelija gaminama šiek tiek kitaip, tačiau šis receptas jums patiks - pagaminsite per pusvalandį, o skonis tikrai nenuvils.
Reikės:
- 1 kiaulienos išpjovos
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 arbat. š. ciberžolės
- 1 galvutės česnako
- 1 morkos
- 1 paprikos
- 1 poro
- pipirų
- 200 g ryžių
- 1 skardinės kokosų pieno
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, nupjaukite išorinę plėvelę.
- Nuplaukite ryžius, įpilkite ciberžolės ir užstatykite virti.
- Supjaustykite mėsą gabaliukais, užpilkite sojos, pabarstykite pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą. Sudėkite sukapotus česnakus ir trumpai pakepkite.
- Nustumkite mėsą į vieną keptuvės pusę, sudėkite pjaustytas morkas, paprikas, porą. Patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite kokosų pieną. Sudėkite ir tolygiai paskirstykite virtus ryžius.
- Trumpai patroškinkite, išjunkite ugnį ir palikite šiltai pastovėti apie 10 min.
- Skanaus!
Patarimai ir Gudrybės
- Mėsos temperatūra: Norint užtikrinti, kad kiaulienos išpjova būtų saugi valgyti, svarbu ją kepti iki tinkamos temperatūros. Rekomenduojama vidinė temperatūra yra 63°C. Naudokite mėsos termometrą, kad patikrintumėte temperatūrą.
- Leiskite mėsai pailsėti: Po kepimo, leiskite mėsai pailsėti 10 minučių prieš pjaustant. Tai leis sultims pasiskirstyti po visą mėsą, todėl ji bus sultingesnė.
- Eksperimentuokite su prieskoniais: Nebijokite eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais ir marinatais. Kiaulienos išpjova puikiai dera su daugybe skonių.
- Garnyrai: Kiaulienos išpjova puikiai dera su įvairiais garnyrais, tokiais kaip bulvių košė, ryžiai, keptos daržovės arba salotos.
Klaidos, Kurių Reikėtų Vengti
- Perkepimas: Perkepta kiaulienos išpjova tampa sausa ir kieta. Stebėkite mėsos temperatūrą ir neperkepkite mėsos.
- Nepakankamas marinavimas: Marinavimas padeda suminkštinti mėsą ir pagerinti jos skonį. Nepamirškite marinuoti mėsos bent 30 minučių prieš kepant.
- Netinkamas pjaustymas: Pjaustykite mėsą skersai raumenų, kad ji būtų minkštesnė.
Alternatyvūs Gaminimo Būdai
Nors keptuvėje ir orkaitėje kepta kiaulienos išpjova yra populiarus pasirinkimas, yra ir kitų būdų, kaip ją paruošti:
- Grilis: Ant grilio kepta kiaulienos išpjova įgauna dūminį skonį. Prieš kepant, būtinai pamarinuokite mėsą.
- Troškinimas: Troškinta kiaulienos išpjova tampa itin minkšta ir sultinga. Šis būdas puikiai tinka šaltiems orams.
- Sous Vide: Sous vide yra modernus gaminimo būdas, kuris užtikrina tolygų kepimą. Kiaulienos išpjova, paruošta sous vide būdu, yra itin švelni ir sultinga.
Papildomi patarimai
- Išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų.
- Išpjova paruošiama greitai ir paprastai.
- Svarbiausia - mėsos kokybė ir šviežumas.
- Reikia vengti tik vienos klaidos - per ilgo kepimo laiko, kad mėsa neperdžiūtų.
- Prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad sušiltų.
- Iškepus leiskite kepsniui pailsėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.
- Išpjovą galima kepti keptuvėje, vidutinis kepimo laikas 4-5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva.
- Dar paprasčiau išpjovą pagaminti orkaitėje, jos ruošimo laikas trumpesnis nei kitų mėsos dalių.