pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Grilyje Kepti Mėsainiai: Receptai ir Patarimai

Vienas iš labiausiai populiarėjančių patiekalų ant grilio - įvairiausi mėsainiai. Apie tai, kodėl lietuviai juos taip pamėgo, žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič pasakoja su jumoru, ji nesieja šios tendencijos tik su iš Amerikos atkeliavusia greito maisto restoranų mada: „Puikiai prisimenu savo vaikystę, kai mamos iškeptus naminius kotletus dėdavome ant duonos, tada rauginto agurko griežinėlį ir dar vieną duonos riekelę - tai buvo puikus vaikų užkandis, atstodavęs pietus”. Lietuviai labai dažnai gamina naminius kotletus, gamina juos iš įvairios mėsos, pagardina ne tik žolelėmis, bet ir kitais ingredientais, pavyzdžiui, daržovėmis. Na, o iš Amerikos atėjusi mada valgyti mėsainius su įvairiomis bandelėmis bei padažais mūsų šalyje prigijo ir dėl skonio, ir dėl to, kad mėsainius patogu valgyti. Na, o kadangi neretai maistą mylime akimis - mėsainiai papuošia mūsų stalą, nes yra itin spalvingi, tad jų populiarumas nestebina.

Mėsos Paplotėlio Paslaptys

Mėsos paplotėlis - 50 proc. sėkmės. Virtuvės šefė tikina, kad ruošiantis kepti mėsainius, svarbiausia - kokybiška mėsa. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jautieną - iškeptas paplotėlis bus sultingesnis. Jei turima mėsa liesesnė, grilio meistrė pataria į ją įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto - jie suteiks drėgmės. Prieš pradedant formuoti paplotėlius nepamirškite maltos mėsos gerai išminkyti, kad kepant paplotėlis išlaikytų savo formą. Taip pat, jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę, nes kepdamas kiek susitrauks.

„Jei abejojate, visuomet galite rinktis ir kepimui jau paruoštus paplotėlius - jų gamintojai mėsą gerai išminko ir pasirūpina, kad čia riebaliuko būtų pakankamai. Tačiau atšilti tokie paplotėliai turi iš lėto - jų skonis kepant geriausiai atsiskleis, jei atitirpti per naktį paliksite šaldytuve”, - pataria virtuvės šefė.

Prieskoniai ir Paruošimas

Norint paruošti gardų mėsainį labai svarbu naudoti šviežius ir kokybiškus ingredientus, o prieskonius pasitelkti su saiku. „Saikingai ir laiku naudojama druska bei kiti prieskoniai padės atsiskleisti natūralių ir šviežių ingredientų skoniui ir jų neužgoš. Druską ir pipirus ant mėsos maltinukų barstykite tik prieš pat kepimą, kada jau bus suformuoti paplotėliai. Papildomų prieskonių reikėtų vengti - jais geriau gardinkite padažą“, - patarimais dalijasi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Ji tvirtina, jog ant grilio kepama mėsa bus skaniausia, jeigu bus kepama vos išimta iš šaldytuvo. „Vidutiniškai keptą jautienos maltinuką geriausiai paruošite tuomet, kai jis bus tik išimtas iš šaldytuvo. Šiek tiek sustingusį mėsos maltinuką nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu - tai sugers vandens likučius, o šaltis padės išlaikyti maltinuko formą“ - teigia B.Baratinskaitė.

Mėsos paruošimas

Dar prieš ruošiant mėsą pirmiausia paruoškite grilių. „Svarbu, kad grotelės, ant kurių bus kepama mėsa, būtų švarios, be prieš tai kepusio maisto likučių. Ruošiant daugiau mėsainių, pasistenkite, kad kiekvienas maltinukas būtų kuo panašesnio dydžio. Jeigu geri maisto ruošimo įgūdžiai dar nėra susiformavę, į pagalbą pasitelkite tam skirtą specialų mėsos maltinuko formavimo įrankį“ - patarimais dalijasi B.Baratinskaitė ir atskleidžia svarbiausius:

  1. Mėsos maltinukas turėtų būti vos platesnis nei bandelės skersmuo - mėsa kepant traukiasi, o šiai per daug susitraukus, mėsainio konstrukcija gali pradėti virsti;
  2. Kepant daugiau mėsainių, mėsą sverkite - vienam maltinukui reikia maždaug 170-180 g mėsos;
  3. Mėsos maltinuko viduryje su nykščiu įspauskite duobelę - mėsos centras išliks nepakilęs, o pats paplotėlis bus tolygaus dydžio;
  4. Mėsą laikykite šaldytuve iki kepimo, o prieš kepimą - nusausinkite popieriniu vienkartiniu rankšluosčiu.
  5. Mėsą gardinkite tik druska ir pipirais, leiskite atsiskleisti natūraliems skoniams. Prieš kepant mėsą patepkite labai plonu aliejaus sluoksniu.

Kaip Teisingai Kepti Mėsą

Tinkamai iškepta mėsa - ne mažiau svarbus gero mėsainio atributas. H. Bovševič atskleidžia vieną gudrybę - kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: „Jei jautiena pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš mėsos ištraukia drėgmę. Verčiau druska ir pipirais gardinkite jau apkepusią paplotėlio pusę.” Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas - po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, laiko prireiks dvigubai daugiau - po 5-6 minutes.

Svarbiausia, pasak virtuvės šefės, kepti tik ant gerai įkaitinto grilio - taip paplotėlis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.

Kepimo lygiai ir temperatūra

Geriausia mėsą kepti iki norimo iškepimo lygio, o norint tai pasiekti, svarbu ne tik tinkamai įkaitinti grilį - reikia atkreipti dėmesį tiek į kepimo laiką, tiek į vidinę mėsos maltinuko temperatūrą.

Iškepimo lygis Kepimo laikas (iš pusės) Vidinė temperatūra
Rare Apie 3 minutes 50°C-52 °C
Vidutiniškai Rare Apie 4 minutes 55°C-57°C
Vidutiniškai Apie 5 minutes 60°C-63°C
Vidutiniškai Gerai Iškeptas Apie 6 minutes 65°C-68°C
Visiškai Gerai Iškeptas 7 ir daugiau minučių 70°C ar daugiau

Ingredientų Paruošimas

Kad paplotėliai neperkeptų, virtuvės šefė pataria visus mėsainio ingredientus pasiruošti iš anksto: „Mėsainio kepimas prasideda nuo daržovių. Nuplaukite ir suplėšykite salotų lapus, susipjaustykite pomidorus, agurkus, pasiruoškite svogūnus ir padažus. Taip pat ant grilio paskrudinkite per pusę perpjautas bandeles - tam užteks vos minutės. Tai padaryti galėsite tuo metu, kai iškepti mėsos paplotėliai ilsėsis uždarame inde.”

Ji pabrėžia, kad svarbi ir tvarka, kuria dėliojami ingredientai. Klasikinį mėsainį sudaro paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezinis padažas, tuomet dedamas traškių salotų lapas, ant jo - mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.

Vegetariški Mėsainiai

Nors tradiciškai mėsainiai gaminami su jautienos faršu, H. Bovševič ragina eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią mėsainio variaciją. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena. Tik pastarąsias dvi būtina gerai iškepti - priešingai nei jautiena, vištiena ir kiauliena negali būti pusiau kepta.

Grilio meistrė rekomenduoja išbandyti ir daržovių paplotėlius: „Mėsą galima pakeisti cukinijomis, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniais bei svogūnų čatniu. Arba pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės, visai kaip jautieną - atrasite visiškai kitokį mėsainį!”

Receptai

Vištienos Mėsainis su Čederio Sūriu

Ingredientai:

  • Mėsainių bandelės - 4 vnt.
  • Sviesto - 80 g
  • Čederio sūrio - 120 g
  • Pikantiško padažo - 150 g
  • Barbekiu padažo - 30 g
  • Smulkintos viščiukų filė mėsos - 450 g
  • Mėgstamų prieskonių (čiobrelio, raudonėlio)
  • Pomidorų -120 g
  • Marinuotų agurkų - 80 g
  • Aisbergo salotų lapai - 10 g

Gaminimas:

  1. Smulkintą viščiukų filė mėsą sukapokite su sviestu ir mėgstamais prieskoniais. Suformuokite kotletus, kepkite grilyje iš abiejų pusių, pabaigoje patepdami Barbekiu padažu.
  2. Bandeles aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje.
  3. Ant iškepusios bandelės vidinės dalies užtepkite pikantiško padažo, uždėkite salotos lapą, keptą vištienos kotletą, riekelėmis pjaustytus pomidorus (pomidorus galite pakeisti mango arba nektarinų riekelėmis), marinuotus agurkus ir Čederio sūrio griežinėlį.
  4. Uždenkite kita bandele, kurią taip pat patepkite padažu iš vidinės pusės.

Sultingi Mėsainiai su Viščiukų Šlaunelių Mėsa ir Paprikomis

Ingredientai:

  • Mėsainių bandelių - 4 vnt.
  • Raudonos paprikos - 80 g
  • Petražolės - 50 g
  • Sviesto - 80 g
  • Smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos - 450 g
  • Grietinės -30 g
  • Prieskonių - žiupsnelio
  • Pomidorų - 120 g
  • Salotų lapų rinkinio - 100 g
  • Barbekiu padažo su garstyčiomis - 100 g

Gaminimas:

  1. Smulkintą viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite su paprika, petražolėmis, grietine ir prieskoniais. Formuokite kotletą, kepkite grilyje iš abiejų pusių.
  2. Bandeles aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje.
  3. Ant iškepusios bandelės vidinės dalies užtepkite mėgstamo padažo, uždėkite salotų lapų, keptą vištienos kotletą, riekelėmis pjaustytus pomidorus.