pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Be glitimo – ne problema: skanūs pyrago receptai

Gimtadienis namuose suteikia progą pradžiuginti svečius savo pagamintais patiekalais. Tačiau neretai gali kilti iššūkių žinant, kad šventės dalyviai yra alergiški tam tikriems produktams. Pavyzdžiui, dalis žmonių netoleruoja glitimo, pieno produktų ar kiaušinių. Prieš šventę jausitės ramiau, žinodami, kad išsiversti be kvietinių miltų ar sviesto yra paprasta.

„Šiandien tam tikrų produktų netoleravimas yra gan dažna problema. Be to, žmonės vengia kai kurių patiekalų ir dėl visai kitokių priežasčių, pavyzdžiui, siekia sveikiau maitintis ar numesti svorio. Vis dėlto sklandžią ruošą užtikrinti padės tam tikros gudrybės ir žinios, kuo galima pakeisti alergenų turinčius produktus“.

Glitimo netoleravimas: ką daryti?

Glitimo netoleravimas yra viena dažniausių problemų, su kuria šiandien susiduria žmonės. Paprastai šio baltymų mišinio galima rasti kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir iš jų pagamintuose produktuose. Tad norint patiekaluose išvengti šios medžiagos, reikėtų atsisakyti įprastos duonos, makaronų, įvairių sausainių ar kitų miltinių produktų.

„Iššūkiu virtuvėje gali tapti desertų ar kitų patiekalų gamyba, kuriems būtina tešla. Įprastai jai pagaminti naudotume kvietinius ar pilno grūdo miltus. Tačiau verta žinoti, kad kepiniuose juos galime keisti kitų grūdų miltais, maltais riešutais, sėklomis. Pavyzdžiui, tam puikiai tiks migdolų, kokosų ar grikių miltai. Taip pat parduotuvėse nesunkiai rasite ir specialaus miltų mišinio be glitimo“.

Be to, kiekvieni miltai pasižymės savita maistine verte - juose bus skirtingas riebalų, baltymų, angliavandenių, vitaminų kiekis, o skonis praturtins jūsų gaminamą patiekalą. Tačiau maisto gamybos ekspertė atkreipia dėmesį, daugeliui alternatyvių miltų, kitaip nei įprastiems miltams, turintiems glitimo, gaminant reikės daugiau kiaušinių, drėgnų ingredientų ar papildomų rišamųjų medžiagų.

Taip pat verta žinoti, kad daugelį miltų lengvai galima pasigaminti ir namuose. Migdolų miltams tereikės migdolų ir kombaino. „Riešutus sudėkite į kombainą arba kavamalę ir smulkinkite iki smulkių miltelių. Tik nepersistenkite, nes ilgai malant, galite gauti migdolų sviestą. Kokosų miltus galite pasigaminti lygiai taip pat - susmulkinus džiovintas kokoso drožles“.

Pieno produktų alternatyvos

Dalis žmonių vengia gerti pieną, valgyti varškę, grietinę ar sviestą, nes yra alergiški pieno baltymui - kazeinui. Laktozės netoleruojantiems asmenims šiandien siūlomas platus įvairių pieno produktų be laktozės pasirinkimas: nuo įprasto pieno iki kreminio sūrio. Tačiau verta įsidėmėti, kad alergija pieno baltymui nėra tapatu laktozės netoleravimui.

Pieno baltymas yra ir produktuose be laktozės, tad jei svečiuose sulauksite žmonių, alergiškų pieno baltymui, pasirūpinkite augalinės kilmės gėrimais, kurie primena pieną. Šių gėrimų rūšių yra įvairių: migdolų, kokosų, sojų, ryžių, avižų. Beje, augalinės kilmės pienas populiarėja ir tarp žmonių, neturinčių alergijų, mat šis gėrimas kur kas lengviau virškinamas.

„Ypač desertuose, sviestas ar pienas yra vieni pagrindinių ingredientų. Tačiau juos nesunkiai galime pakeisti augalinės kilmės produktais, o dažnu atveju tai tik pridės patiekalui savito skonio. Pastarasis gali būti naudojamas ir kepiniuose, pavyzdžiui, šokoladiniame pyrage. Grietinėlei pakeisti puikiai tiks kokosų kremas ar sojų pienas. Avižų pienas - vienas geresnių pasirinkimų kepiniams: jis kreminis ir neutralaus skonio, be to, jo lengva rasti maisto prekių parduotuvėse. Migdolų pieno konsistencija šiek tiek panašesnė į vandens, todėl jis nesuteikia kreminės konsistencijos kaip pienas“.

Receptai be glitimo

Šokoladinis pyragas be glitimo ir pieno produktų

Šis puikus šokoladinis pyragas be glitimo ir be pieno produktų yra tobulas pasirinkimas tiems, kurie turi maisto netoleravimą ar laikosi specialios dietos. Pyragas pasižymi sodriai šokoladiniu skoniu, drėgna tekstūra ir subtiliu riešutų poskoniu.

Reikės:

  • 130 g miltų mišinio be glitimo
  • 150 g cukraus
  • 3 v. š. kakavos
  • 3 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 120 ml migdolų pieno
  • 70 g sviesto be laktozės
  • 1,5 v. š. vanilės ekstrakto

Kaip gaminti:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
  2. Įmaišykite migdolų pieną, ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą.
  3. Atskirame inde sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų bei kakavą ir šiuo mišiniu apibarstykite tešlą.
  4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių.
  5. Patiekite dar šiltą.

Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno

„Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno“ - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvo ir skanaus deserto, neturėdami rūpesčių dėl gliuteno. Šis pyragas ne tik patrauklus dėl savo subtilaus skonio ir aromato, bet ir vertingas savo sudedamųjų dalių dėka.

Pagrindinis šio pyrago ingredientas - varškė, kuri yra puikus baltymų šaltinis, padedantis stiprinti raumenis ir palaikyti sotumo jausmą ilgiau. Be to, varškė turtinga kalciu, kuris svarbus kaulų ir dantų sveikatai.

Pyrage taip pat naudojami avižiniai ir ryžių miltai, kurie yra geras skaidulų šaltinis, palaikantis gerą virškinimo sistemos veiklą ir padedantis išlaikyti stabilią energijos lygį visą dieną.

Obuoliai, naudojami šiame recepte, suteikia pyragui ne tik gaivumo ir sultingumo, bet ir papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai C ir K bei skaidulos. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, palaiko širdies sveikatą ir gerina virškinimą. Šis pyragas yra puikus pasirinkimas, jei norite desertui naudoti daugiau baltymų turinčius ingredientus.

Bendras kalorijų kiekis: apie 1800 kcal

Kalorijos vienai porcijai (1/8 pyrago): apie 225 kcal

Receptui reikės:

  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Cukrus: 100 g
  • Vanilės ekstraktas: šlakelis
  • Varškė: 500 g
  • Jogurtas: 100 ml
  • Avižiniai miltai: 250 g
  • Ryžių miltai: 100 g
  • Kepimo milteliai (galima maišyti su kepimo soda): 10 g
  • Cinamonas: žiupsnelis
  • Obuoliai: 2-3 vnt. (priklauso nuo dydžio)

Paruošimas:

  1. Pradžioje kiaušiniai plakami su cukrumi ir vanilės ekstraktu, kol masė tampa šviesi ir puri.
  2. Tada į tešlą įmaišoma varškė ir jogurtas, o viskas ištrinama trintuvu, kad neliktų gumulėlių ir masė taptų vienalytė.
  3. Po to į tešlą įmaišomi avižiniai ir ryžių miltai kartu su kepimo milteliais, o tešla maišoma tol, kol tampa tiršta ir vientisa.
  4. Gauta tešla sukrečiama į kepimo popieriumi išklotą formą, paviršius išlyginamas sudrėkintomis rankomis.
  5. Ant paruoštos tešlos dedamos plonomis riekelėmis pjaustytos obuolių skiltelės, jų žievė nukreipta į viršų. Skiltelės apibarstomos cinamonu, kad suteiktų papildomo skonio ir aromato.
  6. Pyragas kepamas iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
  7. Po kepimo dar apie 10 minučių paliekamas orkaitėje atvėsti, kad pyragas sutvirtėtų ir būtų lengviau pjaustyti.

„Varškės pyragas su obuoliais be gliuteno“ yra sveikas ir gardus pasirinkimas desertui, praturtintas baltymais, skaidulomis ir vitaminais.