Šis paprastas ir elegantiškas receptas su kriaušėmis, riešutais ir mėlynuoju sūriu ne tik puikiai tinka kaip lengva vakarienė, bet ir gali būti puikus užkandis ar šventinio stalo dalis. Nors šių salotų pavadinimas skamba kaip iš prabangaus restorano meniu, o ir vaizdas neatsilieka, bet iš tiesų jos pagaminamos ypatingai lengvai ir greitai. Restoranas namuose be jokių pastangų!
Dabar, rudens derliaus metu, pats tinkamiausias metas tokioms salotoms, kai kriaušės skanios ir sultingos. Saldumo mėgėjams tikrai patiks suderinus jas su kokybiškai paruoštu steiku ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu - skonių derinys tobulas.
Salotos su jautiena ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu
Ingredientai:
- 1 “Feel the Beef” didkepsnio “Topside”
- Aliejaus kepimui
- Druskos, pipirų
- 1 kriaušės
- 1 v.š. sviesto
- 1 v.š. cukraus
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. klevų sirupo
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. garstyčių
- Graikinių riešutų (kapoti ir kepinti)
- Mėlynojo pelėsinio sūrio
Gaminimo eiga:
- Jei norite skanaus ir sultingo steiko, būtinai rinkitės kokybišką brandintą jautieną. Šį kartą naudojau 30 dienų šlapiai brandintą “Feel the Beef” jautienos didkepsnį “Topside”. Tai liesa ir minkšta mėsa, kuri iškepa minkšta, švelnaus skonio. Supjaustyta plonais gabalėliais tobulai tinka salotoms.
- Ruošiame steika: gerai įkaitiname keptuvę su aliejumi, dedame kambario temperatūros jautieną ir kepame ant didelės kaitros 8 minutes, kas minutę apversdami. Iškepusią mėsą pabarstome druska ir pipirais. Iš karto nepjaustome, leidžiame pastovėti kambario temperatūroje kol paruošime salotas.
- Karamelizuojame kriaušes: kriaušes supjaustome skiltelėmis. Keptuvėje įkaitiname sviestą, dedame kriaušes. Pabarstome cukrumi ir kepame vis apversdami apie 5 minutes, kol kriaušių kraštai pradės tamsėti.
- Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
- Į lėkštę dedame salotas, karamelizuotas kriaušes, plonai pjaustytas jautienos juosteles. Pabarstome riešutais ir užtrupiname sūrio.
Salotos su Romaine salotomis ir pelėsiniu sūriu
Autorius: Giedrė
Ingredientai:
- 1 česnako skiltelė
- 2 valgomieji šaukštai graikinių riešutų (kapoti ir kepinti)
- Šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- 0.5 vieneto kriaušės (raudonos)
- 2 stiklinės salotų (Romaine)
- 1/4 arbatinio šaukštelio garstyčių (Dižono)
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 valgomieji šaukštai pelėsinio sūrio (tarkuotas)
- Šiek tiek druskos
- 1.5 arbatinio šaukštelio obuolių acto
Paruošimo būdas:
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite suplėšytas salotas, skiltelėmis supjaustytas kriaušes, pelėsinį sūrį bei graikinius riešutus.
- Į sandariai užsidarantį indą supilkite aliejų, obuolių actą, sudėkite garstyčias, žiupsnelį druskos bei pipirų, susmulkintą česnaką ir uždarius gerai suplakite.
- Gautą padažą užpilkite ant salotų, išmaišykite ir patiekite. Skanaus!
Itališkos kriaušių ir parmezano sūrio salotos
Maisto gaminimo technologijų mokytoja Daiva Kovzan pagamino itin lengvai paruošiamas itališkas salotas, kurių pagrindas - kriaušės ir parmezano sūris.
Reikės:
- Indelio sultenės lapelių
- 2 kriaušių
- Citrinos
- Gabalėlio (apie 100 g.) parmezano sūrio
- Saujos graikiškų riešutų
- 2 valg. šaukštai medaus
- 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
Patarimai ir gudrybės
Nuo duonos riekių nupjaustykite pluteles ir supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais. Įkaitinkite aliejų nedidelėje keptuvėje ir lengvai apskrudinkite duonos gabaliukus, kol jie taps traškūs ir švelnios aukso spalvos. Nuvarvinkite ant popierinio rankšluosčio.
Kriaušes supjaustykite ketvirčiais ir vėliau plonomis riekelėmis. Sudėkite į plačią lėkštę ir apšlakstykite citrinos sultimis. Taip pat sudėkite pekano riešutus, rėžiukus ir gerai viską iškaišykite. Padalinkite į keturias mažesnes lėkštutes ir užberkite skrebučius.
Užpilui suberkite sūrį į nedidelį puodelį, įmaišykite grietinėlę ir kaitindami ant nedidelės ugnies maišykite, kol sūris ištirps ir pavirs į švelnų kreminį padažą.
Pirmiausia pagaminkite padažą, kad jis turėtų laiko pastovėti. Tam tiesiog sumaišykite alyvuogių aliejų, obuolių actą, cukrų, druską ir pipirus stiklainyje su labai sandariu dangčiu. Gerai suplakite, kol cukrus ištirps ir visi ingredientai gerai susimaišys.
Kruopščiai nuplaukite salotų, rukolos lapus ir kriaušes. Išimkite kriaušių sėklas ir kotelius, tada supjaustykite kriaušes į plonus gabaliukus. Dideliame dubenyje atsargiai sumaišykite suplėšytus salotų lapus, rukolą, kriaušes, graikinius riešutus ir mėlynąjį sūrį.
Salotų nauda sveikatai
Salotos su kriaušėmis, riešutais ir mėlynuoju sūriu yra ne tik lengvos ir skanios, bet ir labai naudingos sveikatai. Kriaušės yra puikus skaidulų šaltinis, kuris padeda gerinti virškinimą ir stiprina širdies bei kraujagyslių sistemą. Tuo tarpu riešutai, turintys daug sveikų riebalų ir baltymų, puikiai papildys šį patiekalą, suteikdami jam sotumo ir energijos.
Šios salotos puikiai tinka prie beveik bet kokio patiekalo - ypač prie keptos jautienos filė, švelnios vištienos krūtinėlės, keptos kiaulienos ar kalakutienos. Tai ne tik lengvas, bet ir labai maistingas patiekalas, kupinas vitaminų, antioksidantų ir sveikų riebalų, todėl jis tiks įvairioms dietoms ir gyvenimo būdams.
