pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiek laiko virti nemirkytas perlines kruopas: patarimai ir receptai

Perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos - skanios, sočios ir labai maistingos. Anot specialistų, daugelis dar dvejoja, kiek laiko perlines kruopas reikėtų virti, tačiau jų paruošimo procesas labai paprastas.

Perlinių kruopų nauda

Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Tačiau perlines kruopas į racioną ji rekomenduojama įtraukti ir vaikams.

Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko - medžiagų, svarbių kaulų būklei ir tinkamam raumenų funkcionavimui. Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Kaip ir kiek virti perlines kruopas?

Perlinės kruopos, palyginus su kitomis kruopomis, yra iš ilgiau verdančių. Geras sprendimas - pamirkyti jas per naktį ar bent kelias valandas. Išmirkytos kruopos išvirs žymiai greičiau. Jei kruopos nebuvo mirkytos, būtinai jas prieš verdant perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Taip pašalinsite nereikalingą krakmolą ir galimus nešvarumus.

Nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2-3 puodeliais vandens.

Perlinės kruopos verda 40 min. - 1,5 val. priklausomai nuo jų rūšies. Pirmiausia jas patariama perplauti ir per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, o prieš verdant skystį nupilti ir užpilti švariu vandeniu (santykis 1:3). Užvirus vandeniui, ugnį sumažinkite ir virkite 25-30 min.

Virimo subtilybės:

  • Prieš virimą perlines kruopas reikia gerai perplauti kelis kartus keičiant vandenį.
  • Po to kruopas rekomenduojama užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 12 val.
  • Po to dar kartą perplauti, pasūdyti ir tik tada virti.
  • Perlines kruopas reikia virti dideliame puode, vandens taip pat negailėkite.

Kuo pakeisti vandenį?

Jei kruopas naudosite salotoms, mišrainėms ruošti, labai patartina virti jas sultinyje, o ne vandenyje. Kruopos bus žymiai turtingesnio skonio. Be to, tai atsispindės ir patiekale. Perlines kruopas virkite dideliame kiekyje vandens, kai jos išvirs, vandenį nupilkite, o kruopos dar leiskite pailsėti puode apie 15 min., kad sugertų skysčio likučius. Tada kruopas išpurenkite šakute, panašiai kaip virtus ryžius ar kuskusą.

Gardinkite ne tik sriubas

Perlines kruopas mes nuo seno naudojame sriuboms gardinti, verdame iš jų košes, taip pat dedame į troškinius, tačiau išvirusios jos gali būti ir geras garnyras (tereikia pagardinti žolelėmis, prieskoniais, trupučiu alyvuogių aliejaus ar sviesto). Labai skanios bei sočios ir salotos su perlinėmis kruopomis.

Jos turi labai švelnų riešutinį poskonį, tad dera su riešutais, džiovintais vaisiais, taip pat šviežiomis daržovėmis, sūriais.

Ką gaminti su perlinėmis kruopomis?

Prekybos tinklo kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja išsivirti gardžią perlinių kruopų sriubą su raugintais agurkais - ji itin tinkama šaltuoju metų laiku. Ekspertai pastebi, jog daugiausia perlinės kruopos perkamos sriubų arba košių gamybai.

Perlinių kruopų sriuba su raugintais agurkais

Reikės:

  • 0,5 stiklinės perlinių kruopų
  • 4 raugintų agurkų
  • 1 didelės morkos
  • 3 bulvių
  • 1 svogūno
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 lauro lapų
  • druskos, pipirų - pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Užpilkite kruopas šaltu vandeniu ir pabrinkinkite per naktį arba keletą valandų.
  2. Bulves, agurkus, svogūną ir česnako skilteles supjaustykite kubeliais, morką stambiai sutarkuokite.
  3. Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus , perlines kruopas ir bulves.
  4. Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis. Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.
  5. Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes. Patiekite užbarstę šviežių ar džiovintų žalumynų, galima valgyti tiek su grietine, tiek be jos.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis

Ingredientai:

  • Perlinės kruopos 500 g virtų
  • Cukinijos 1 vnt. nedidelė
  • Pomidorai 2 vnt.
  • Svogūnai 1 vnt.
  • Aliejus 3 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais.
  2. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min.
  3. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis.

Kaip tinkamai laikyti kruopas?

Kruopos turėtų būti laikomos vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Jei pirkote jas plastikinėje pakuotėje, dažniausiai ji labiau apsaugota nuo aplinkos poveikio, o jei popierinėje, ji nėra tokia atspari drėgmei, kvapams, tad jei ketinate kruopas laikyti ilgiau, o ne vartoti iškart, verta jas perpilti į sandariai uždaromą, švarų ir visiškai sausą stiklinį ar keraminį indą.

Kiek kruopos galioja, paprastai nurodoma ant pakuotės, protingiausia tuo ir vadovautis. Paprastai apdirbtos kruopos, tarkime, baltieji ryžiai, gali būti laikomi žymiai ilgiau, nei tos, kurios yra visai ar minimaliai apdorotos. Jei kruopų išsivirėte per daug, šaldytuve galite jas išlaikyti 3-4 dienas, būtinai gerai uždengus. Daugelį virtų kruopų galima ir užšaldyti, šaldiklyje jas galima laikyti iki 6 mėn.

Perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių.

Šaldytuve jas galime laikyti 3-5 dienas, o šaldiklyje - apie mėnesį.