pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką Paprasto Bet Skanaus Valgyti: Receptai Kasdieniam Mėgavimuisi

Ieškote idėjų, ką skanaus ir paprasto pasigaminti? Štai keletas receptų, kurie tikrai patiks visai šeimai!

Sriubos

Soti Aštri Vištienos Sriuba

Ši sriuba - puikus pasirinkimas didelei šeimai pamaitinti. Nebrangu, sotu, sveika ir labai skanu!

Ingredientai:
  • Didelis puodas ir maždaug 2,5-3L šalto vandens
  • 1 vidutinė višta (gali būti visas viščiukas arba kulšelės/krūtinėlės)
  • 2-3 vidutinio dydžio svogūnų
  • 1 didesnės galvutės česnako (ne skiltelės, bet galvutės!)
  • 3-4 vidutinių morkų
  • 3-4 vidutinių bulvių (nebūtinai)
  • 2-3 saldžiųjų paprikų
  • 200-250g ryžių
  • 2 čili pipirų arba žiupsnelio čili pipirų miltelių
  • 5-6 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo arba 2 šaukštų pomidorų pastos
  • Vegetos, juodųjų maltų pipirų, poros lauro lapelių
Procesas:
  1. Į puodą su šaltu vandeniu dedam gabalais supjaustytą ir nudirta oda vištą, įmetam nuluptą svogūną, porą lauro lapelių, įberiam žiupsnį druskos ir statom ant ugnies.
  2. Kai vanduo užvirs, nugriebiam putas, sumažinam ugnį ir verdam apie valandą. Mūsų tikslas-kvapnus vištienos sultinys ir mėsa, lengvai atšokanti nuo kauliukų.
  3. Kol verda vištiena, pasiruošiame daržoves: į keptuvę pilame šlakelį aliejaus, beriame smulkiai supjaustytus svogūnus, pakepame juos kol gražiai pagelsta, į keptuvę dedam burokine tarka tarkuotas morkas, kepam kol morkos suminkštėja, galiausiai ten pat siunčiam plonomis juostelėmis pjaustytas paprikas, dar porą minutėlių pakepam ir pilam pomidorų padažą arba pomidorų pastą, beriam žiupsnelį Vegetos ir nepagailim stambiai maltų juodųjų pipirų ir dar palaikom ant ugnies trejetą minučių, kol pomidorų padažas pradės tirštėti.
  4. Išvirusią vištą išgriebiam iš puodo (virtą svogūną bei lauro lapelius išgriebiam ir išmetam) ir luktelim kol truputėlį atvės, tuomet griebiam peilį ir šakutę ir kruopščiai atskiriam mėsytę nuo kaulų ir susmulkinam pagal savo pageidavimą.
  5. Tuo tarpu kol darinėjame vištytę, į sultinį beriam ryžius bei nedideliais kubeliais pjaustytas bulves ir verdam apie 10min, ryžiams apvirus atgal į puodą siunčiam mėsytę, keptas daržoves ir stambiai supjaustytus čili pipirus ir dar viską paverdam apie 5 minutes.
  6. Galiausiai išjungiam ugnį ir į sriubą beriam burokine tarka tarkuotus česnakus. Šią sriubą labai tinka valgyti su grietine-nugesina čili aštrumą ir suteikia patiekalui kreminės konsistencijos.

Gurmaniška Svogūninė Už 7 Lt Visai Šeimai!

Gardžiai sriubytei reikės skanių prancūziškų akimirkų!

Ingredientai:
  • 4 didelių svogūnų
  • 4 skiltelių česnako
  • Sauja čiobrelių
  • 1 valg. šaukšt. sviesto
  • 1 valg. šaukšt. cukraus
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus
  • Žiupsenlis juodų maltų pipirų
  • 100 g fermentinio sūrio
  • 1 l sultinio (jautienos)
  • Prancūziškas batonas
Paruošimas:
  1. Į kaitinimo puodą dedame sviestą, pilame aliejų, sudedame česnako skilteles ir gražiai supjaustytus svogūnus, suberiame čiobrelius.
  2. Viską kepame ant silpnos ugnies apie 15 min. Svarbu: maišome ir nesudeginame!
  3. Suberiame šaukštą cukraus ir padidiname ugnį, leidžiame svogūnams pagelsti ir karamelizuotis, taip įgaunant daugiau skonio.
  4. Tuomet pilame į puodą sultinį ir verdame dar apie 20 min. Kol svogūnai visai suminkštės, o sriuba taps tirštesnė.
  5. Įkaitiname orkaitę, sriubą supilame į tinkamus indelius, suberiame sūrį ir kepame, kol sūris ištirps ir truputi apskrus.
  6. Šalia pakepiname prancūziško batono riekeles. Atsargiai išimkite iš orkaitės karštas lėkštes ir patiekiame.

Trinta Moliūgų Sriuba

Reikės:
  • apie 500 g moliūgo
  • svogūno
  • skiltelės česnako
  • šakelės petražolės lapų
  • druskos, pipirų
  • juodgrūdės
  • sojos padažo
Paruošimas:
  1. Puode užvirti stiklinę vandens.
  2. Sudėti gabaliukais pjaustytą moliūgą, svogūną, česnaką bei petražoles. Gardinti druska ir pipirais.
  3. Kai visos daržovės išvirs ir suminkštės, sutrinti sriubą blenderiu.
  4. Patiekti su sojos padažu, galima įsidėti grietinės. Dar labai skanu su mėlyno pelėsio sūriu.

Sriuba KRUPNIK (lenkų virtuvė)

Ingredientai:
  • 2 l vandens
  • 1 vištos ketvirtis
  • 1 saliero stiebas
  • 100 g perlinių kruopų
  • 1 didesnės bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • sauja kapotų petražolių
  • druska, pipirai, lauro lapas, provanso žolelių 0,5 a.š. arba mairūno
  • 1 v.š sviesto
Gaminimas:
  1. Vandenyje verdame mėsą, salierą, lauro lapą, kol išvirs. Kruopas geriau užmerkti iš vakaro, bet jei pamiršome - verdame kartu su mėsa.
  2. Mėsą išimame, o salierą išmetame. Jei kruopos dar kietos, verdame kol beveik jau bus gatavos.
  3. Į sultinį su kruopomis dedame svieste pakepintą svogūną ir morką, kubeliais pjaustytas bulves, smulkiai supjaustytą mėsytę, pasūdome pagal skonį ir verdame, kol bulvės išvirs.
  4. Tada beriame prieskonines žoleleles, pipirus ir verdame kol bulvės išvirs. Išjungiame ugnį ir suberiame kapotas petražoles.
  5. Uždengiame ir leidžiam sriubai pastovėti pusvalanduką.
  6. Patiekti tiesiog vieną arba su duona.

Žirnių sriuba

Ingredientai:
  • 1.5 st. žirnių
  • 1 svogūnas
  • 3 morkos
  • 2 valg. š. sviesto
  • 5 vnt. čiobrelių
  • 0.5 vnt. saliero
  • 1 lauro lapas
  • druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
  1. Nuskuskite ir supjaustykite kubeliais morkas. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais svogūną. Nupjaukite saliero stiebo galus, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite kubeliais.
  2. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą. Suberkite morkas, salierą ir svogūną, kepinkite apie 10 min. nuolatos maišydami, kol suminkštės ir pakvips.
  3. Suberkite į puodą žirnius, čiobrelius, įdėkite lauro lapą, pakepinkite porą minučių, o tada supilkite sultinį, dėkite ir šoninę, berkite pagal skonį druskos.
  4. Uždenkite puodą ir virkite ant labai silpnos ugnies apie valandą, jei sriuba labai tirštėja, galite įpilti dar šiek tiek vandens.
  5. Sriubai išvirus, išimkite iš jos lauro lapą ir šoninę. Supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite atgal į sriubą. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų. Jei jums patinka itin tirštos sriubos, dalį išvirtos sriubos (tačiau be mėsos gabaliukų) galite sutrinti elektriniu trintuvu ir supilti atgal į puodą.
  6. Tiekite su mėgstama juoda duona ar pakepintos šviesios duonos riekelėmis.

Pupelių sriuba

Ingredientai:
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 morka
  • 1 saliero stiebas
  • lapiniai kopūstai
  • konservuoti pomidorai
  • čiobrelio šakelės
  • daržovių sultinys
  • druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
  1. Iš vakaro pamerkite pupeles šaltame vandenyje - tegul per naktį išmirksta.
  2. Kitą dieną pupeles nuplaukite, suberkite į puodą, užpilkite dvigubu kiekiu vandens, šiek tiek pasūdykite, į puodą meskite lauro lapus ir 2 nuluptas česnako skilteles. Virkite pupeles 40-50 min., kol jos bus visiškai išvirusios.
  3. Kol pupelės verda, nulupkite daržoves, svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, likusias dvi skilteles česnako smulkiai sukapokite, morkas ir saliero stiebus supjaustykite kubeliais. Pašalinkite kietus lapinių kopūstų stiebus, gyslas ir supjaustykite juostelėmis.
  4. Pupelėms išvirus, nusemkite du gerus jų samčius ir atidėkite į šalį. Pupeles, kurios liko puode, drauge su virimo skysčiu sugrūskite elektrine grūstuve. Atidėkite į šalį.
  5. Dideliame puode įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, suberkite kapotus česnakus, pakaitinkite dar pusę minutės ir suberkite morkas bei salierus. Kepkite dar gerą minutę ir suberkite lapinius kopūstus. Supilkite konservuotus pomidorus, sudėkite čiobrelio šakeles. Supilkite grūstas pupeles ir daržovių sultinį, puodą pridenkite, pagardinkite druska (jei dar reikia), pipirais ir virkite ant lengvos ugnies 50 min. Tada suberkite atidėtas negrūstas pupeles ir virkite dar 15 minučių.
  6. Duoną supjaustykite kubeliais suberkite į didelį dubenį, užpilkite išvirta sriuba ir leiskite pastovėti bent 1 valandą.
  7. Prieš patiekiant sriubą pašildykite, pilkite į lėkštes ir apliekite šlakeliu kokybiško alyvuogių aliejaus.

Pagrindiniai patiekalai

Makaronai Su Pomidorų Pasta

Ingredientai:
  • pusė pakelio makaronų
  • rūkytų lašinukų
  • pomidorų pastos
  • svogūnų laiškų
  • maltų juodų pipirų
  • baziliko, raudonėlio, petražolių
Paruošimas:
  1. Makaronus sudėti į užvirusį pasūdytą vandenį, įpilti kelis šaukštus aliejaus ir išvirti.
  2. Kol makaronai verda paruošiame padažą. Lašinukus smulkiai supjaustyti, dėt į keptuvę, kai lašinukai paleidžia savo riebalus sudėti smulkintus svogūno laiškus, kelis kupinus šaukštus pomidorų pastos, norimus prieskonius ir pakepinti.
  3. Išvirusius makaronus nusunkti ir sudėti į keptuvę, kur paruoštas padažas. Viską išmaišyti ir dar kelias min palaikyti ant ugnies kad nugaruotų nereikalingas vanduo.

Ryžiai Su Vištiena

Reikės:
  • ryžių pakelio
  • svogūno
  • morkos
  • vištienos krūtinėlės
  • druskos
  • juodųjų maltų pipirų
  • kario
  • pomidorų padažo
  • aliejaus
Gaminimas:
  1. Puode virti ryžius.
  2. Vištos krūtinėlę supjaustyti ir kepinti aliejuje įkaitintoje keptuvėje.
  3. Vėliau sudėti smulkiai pjaustytą svogūną, tarkuotą morką.
  4. Įberti druskos, pipirų, kario prieskonių. Galiausiai įdėti porą šaukštų pomidorų padažo. Šį troškinį patiekti kartu su ryžiais.

Spagečiai su jautiena ir pomidorais

Reikės:
  • pusę pakelio spageti makaronų
  • 250 g maltos jautienos
  • svogūno
  • konservuotų pomidorų
  • aliejaus
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
  1. Puode išvirti makaronus.
  2. Aliejumi įkaitintoje keptuvėje kepinti jautienos faršą, kai apkeps sudėti smulkiai pjaustytą svogūną.
  3. Vėliau sudėti koncervuotus pomidorus, įberti druskos, pipirų ir patroškinti.
  4. Patiekti ant išvirtų spageti makaronų.

ČACHOCHBILI arba VIŠTIENA POMIDORŲ PADAŽE

Ingredientai:
  • 2 kg vištos sparnelių su nugarėlėmis
  • 4 dideli svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • Miltai apvoliojimui
  • Druskos šaukštelis
  • Malti pipirai
  • Džiovinti bazilikai, kalendra
  • Vanduo
  • Pomidorų tyrė (arba trinti konservuoti pomidorai) 200 ml
  • Aliejaus kepimui, labai nedaug
Paruošimas:
  1. Sparnelius nupjaustyti, nugarėles sukapoti į 4 dalis. Miltus ir druską sumaišyti.
  2. Į įkaitintą su aliejumi keptuvę dėti apvoliotus miltų/druskos mišinyje sparnelius ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  3. Tada suberti kapotus svogūnus ir žoleles, permaišyti, kepti kol svogūnai suminkštės. Aš atsiradusį riebalų perteklių nupyliau, tada supilti vandenį, tiek, kad iki pusės apsemtų mėsą ir troškinti, kol suminkštės, apie 30 min.
  4. Tuomet išspausti česnaką, supilti pomidorų tyrę, atsargiai išmaišyti, ir dar troškinti ant mažos ugnies 10 min, ragaujant, ar netrūksta druskos, pipirų.
  5. Patiekti galima su ryžiais, makaronais arba bulvėmis.

Įdarytos Bulvės

Ingredientai:
  • 4 didelių bulvių
  • 100g rūkytų lašinukų
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 2 šaukštų alyvų aliejaus
  • 250g maltos mėsos
  • po žiubsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • 1 kiaušinio
  • 50g sūrio
Paruošimas:
  1. Išvirti bulves su lupynomis.
  2. Išvirtas bulves perpjauti pusiau ir išskobti viduriuką, nepažeidžiant odos.
  3. Kapotus svogūnus pakepinti su lašinukais, sudėt mėsą ir ant silpnos ugnies iškepti. sudėti daug prieskonių ir išskobtą bulvių minkštimą.
  4. Į atvėsusią masę dėti kiaušinį, suberti tarkuotą sūrį ir išmaišyti.
  5. Kiekvieną bulvių puselę įvynioti į foliją, pridėti įdaro ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.

Ryžių kotletai su sūriu ir garstyčiomis

Ingredientai:
  • 55g sviesto
  • svogūnų laiškų
  • 350g ryžių
  • 1l vištienos sultinio
  • 2 kiaušiniai
  • 75g fermentinio sūrio
  • 1šaukštelio grūdėtų garstyčių
  • 84g šviežios duonos trupinių
  • 2šaukštai aliejaus
  • 2 šaukštų smulkintų petražolių
  • druskos, pipirų
Paruošimas:
  1. Keptuvėje įkaitinti sviestą, pakepinti smulkintus svogūnų laiškus, suberti ryžius, gerai išmaišyti, įpilti šiek tiek sultinio, kai jis susigers, įpilti dar šiek tiek, kol supilsite visą sultinį, tada ryžius palikite atvėsti.
  2. Į atvėsusius ryžius sudėkite tarkuotą sūrį, garstyčias, petražoles, duonos trupinius, įmuškite kiaurinius, pagardinkite prieskoniais.
  3. Iš paruoštos masės padarykite 12kotletų. juos sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite apie 5min iš kiekvienos pusės, kol įgaus gražią auksinę spalvą. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Trintas vaisių kokteilis

Reikės:
  • apie 300 g šaldytų braškių
  • banano
  • kivio
  • šaukšto cukraus, jei mėgstate saldžiau
  • apie pusę puodelio karšto vandens
  1. Į indą sudėti vaisius, sudėti cukrų, užpilti vandeniu bei blenderiu surtinti iki vientisos masės.
  2. Itin greitas ir lengvas desertas.

Užkandžiai

Pusryčių sumuštinukai

Ingredientai:
  • 2 riekės baltos forminės duonos
  • 1 obuolys
  • šaukštas uogienės
Paruošimas:
  1. Duoną sutepame su uogiene ir ant vienos pusės supjaustome riekelėmis obuolį (galima pabarstyti cinamono), užverčiame antrą riekelę ir kepame sumuštinių keptuvėj.
  2. Vaikams tai bus kaip bandelė.

Lengva vakarienė

Ingredientai:
  • Manų kruopos
  • 2-3 obuoliai
  • saujelė razinų
  • 1 šaukšt. sviesto ar aliejaus
Paruošimas:
  1. Išvirti manų košę su razinom.
  2. Obuolius supjaustyti ir pakepti su sviestu ir sutrinti su smulkintuvu
  3. Į lėkštę dedame košės, ant košės uždedame sutrintus obuolius.

Sovietinis varškės ir sausainių pyragas

Sudėtis:
  • 400 g sausainių ( 2 pakeliai)
  • 200 g sviesto (1 pakelis)
  • 400 g varškės (2 pakeliai)
  • 200 g cukraus (1 stiklinė)
Kakavinis glajus:
  • 2 šaukšt. cukraus
  • 2 š. kakavos
  • 2-4 š. pieno
  • 30 g sviesto
Procesas:
  1. Varškę, sviestą ir cukrų sumalti mėsmale (geriau 2 kartus).
  2. Tada sluoksniuoti varškė/sausainiai, varškė/sausainiai.
  3. Viršų užpilti karštu glajumi.

Silkės suktinukai

Sudėtis:
  • Silkės filė (geriau yra pirkti tikrą - „su galva“ ir išsidarinėti..)
  • Viduje: bulvės, obuoliai, marinuoti agurkai, svogūnų laiškai ir majonezas.

Sūrio Rutuliukai

Ingredientai:
  • 4 kiaušiniai
  • 2-3 v.š. majonezo
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 200 g fermentinio sūrio
  • 200-300 g krabų lazdelių
Paruošimas:
  1. Su smulkia tarka sutarkuoti sūrį, kiaušinius ir česnakus.
  2. Viską sumaišyti su majonezu.
  3. Atskirai su smulkia tarka sutarkuoti sušaldytas krabų lazdeles.
  4. Šlapiomis rankomis paimti gabalėlį sūrio masės, suformuoti kamuolius ir apvolioti krabų tarkiuose.
  5. Kamuoliukus truputį palaikyti šaldytuve.

Bulvių kukuliai

Ingredientai:
  • 5 Bulvės
  • 1 svogūnas
  • aliejaus
  • 3 šaukšt. miltų
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 kubelis sultinio
Paruošimas:
  1. Nuluptas bulves išvirti ir sugrūsti su grūstuvu, įdėti susmulkinto sultinio kubelį, česnako skiltelę, miltų 2 šaukštų ir viską išminkyti iki vientisos masės.
  2. Suformuoti apvalius kukuliukus. Juos sudedame į pateptą skardą su aliejumi ir kepame 30-40 min.

Padažas: supjaustome didelį svogūną ir pakepiname aliejuje, paskaniname druska ir pipirais.Iškeptus kukulius užpilame padažu.Jei dar turime lašinukų, galima padaryti padažą iš lašinukų. Šių produktų visados turim, pigu ir skanu.

Saldumynai

Moliūgų cukatos

Ingredientai:
  • 4 kg nuvalyto moliūgo
  • 800 g cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • 0,5 a. š. cinamono
  • cukraus pudra
Paruošimas:
  1. Nuvalyti moliūgą, supjaustyti stambesniais kubeliais, užpilti cukrumi ir laikyti per naktį.
  2. Kitą rytą nupilti susidariusį sirupą, jį užvirti, supilti citrinos sultis, įberti cinamono ir pavirti apie 5 min.
  3. Karštu sirupu užpilti moliūgų gabalėlius.
  4. Vakare moliūgus su sirupu užvirti ir ant silpnos ugnies pavirti apie 5-7 min, kad neištežtų. Nupilti sirupą.
  5. Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir suberti moliūgo gabalėlius.
  6. Dėti į įkaitintą 60 laipsnių orkaitę, dureles šiek tiek palikti praviras, kad išgaruotų drėgmė. Džiovinti apie 2 val. Kitą dieną apibarstyti cukraus pudra.

Pyragaičiai "Bulvytės"

Ingredientai:
  • 2 pak. sausainių po 180 g ir dar pusė pakelio trupinių apvoliojimui
  • 150 g sviesto
  • 1/2 indelio kondensuoto pieno
  • 3 - 4 v. š. kakavos
  • 3 - 4 v. š. romo ar kitokio alkoholio
Paruošimas:
  1. Minkštą kambario temperatūros sviestą mikseriu išplakti su pašildytu kondensuotu pienu, kakava ir romu.
  2. Į gautą kremą įmaišyti biskvito trupinius.
  3. Suformuoti bulvytes, jas apvolioti kakavos ir trupinių masėje. Palaikyti šaldytuve maždaug 1 val.

Šie receptai - tik maža dalis to, ką galima skanaus ir paprasto pasigaminti. Eksperimentuokite, improvizuokite ir mėgaukitės maisto gaminimo procesu!