Labai mėgstu maistingus šaltojo laikotarpio kepinius su moliūgais, morkomis, cukinijomis, burokėliais. Jis tikrai labai kvapnus, maistingas ir drėgnas, tinkantis prie aromatingos arbatos.
Šis pyragas kiek išskirtinis - jis susideda iš traškaus pagrindo ir saldžios moliūgų masės ant jo viršaus. Tad tai nebus variantas, kur reikia tik viską sumaišyti ir šauti į orkaitę. Bet ir darbo prie šio recepto nėra tiek jau daug. Pyragas labai skanus ir vienas, bet jei norisi suteikti jam dar daugiau ypatingumo - prie jo labai tinka ir pasirinkti augaliniai ledai.
Originaliame recepte pyragas buvo pavadintas teabread, greitai iškepama aromatinga duonele, kurią iškelia kepimo milteliai, aš jį pervadinau meduoliu. Šis meduolis kepamas su tarkuotais moliūgais, o gardinamas medumi ir imbierais.
Moliūgų Pyrago Su Medumi Receptas
Ingredientai pagrindui:
- 170 g. kvietinių miltų
- 1/4 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 110 g. augalinio margarino arba sviesto
- 60 ml. šalto vandens
Ingredientai pyrago masei:
- 300 g. moliūgų piure (iškepto ir sumalto moliūgo, be cukraus ar druskos)
- 90 g. anakardžių
- 80 ml. kokosų pieno (kietosios dalies iš kokosų pieno skardinės)
- 60 g. cukraus
- 50-60 ml. medaus
Kiti ingredientai:
- 400 gramų moliūgo tyrės
- 250 gramų mascarponės sūrio
- 200 gramų rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 3 šaukštai ryžių arba speltos miltų
- 1 šaukštelis cinamono
- 0,5 šaukštelio malto imbiero
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 valgomas šaukštas romo arba brendžio
- 1 žalioji citrina
Pagrindui:
- 100 gramų pūstų burnočio sėklų arba traškių ruginių dribsnių
- 70 gramų sviesto arba kokoso aliejaus
- 2-3 šaukštai medaus
Gaminimo Eiga
-
Pagrindo paruošimas: Pirmiausia sumaišome burnočio sėklas su sviestu ir medumi. Medų pašildau vandens vonelėje, kad būtų skystas. Tuomet gautą masę paskleidžiame kepimo formoje ir paspaudžiame.
Gerai sumaišyti ingredientus pagrindui, tešlą suformuoti į rutulį, apvynioti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą - palaikyti bent pora valandų arba per naktį.
Tešlą palaikius šaldytuve - iškočioti (tešla gali būti gan biri, tad tą daryti atsargiai). Tešlą kočioti tokiam dydžiui, kuris tiktų jūsų kepimo skardai.
Iškočiotą tešlą labai atsargiai įdėti į kepimo formą, keliose vietose subaksnoti šakute, kraštus galima šiek tiek užlenkti ant skardos šonų.
-
Pyrago masės paruošimas: Moliūgą smulkintuvo pagalba sutriname iki tyrės, žaliąją citriną gerai nuplauname, nutarkuojame žievelę ir išspaudžiame sultis, sumaišome su visais ingredientais iki vientisos konsistencijos (masė pakankamai skysta gavosi). Pilame ant pagrindo.
Visus kitus ingredientus pyragui sumalti su blenderiu iki vientisos masės ir supilti ant apkepto pagrindo.
-
Kepimas: Orkaitę įkaitinu iki 180 laipsnių. Tešlą supilu į pailgą kekso formą, išklotą kepimo popieriumi ir kepu įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Kepti 180 °C temperatūroje, 7 minutes. Viską kepti apie 45-50min. Pyragą kepiau maždaug 25 cm.
Iškepusį meduolį aušinu ant grotelių, apibarstau cukraus miltelių ir maltų cinamonų mišiniu.
Viską kepame 170 C temperatūroje apie 1 valandą. Kai pyragas iškepa, laikome kol atvės orkaitėje, pravėrus dureles. Jei norim greitai valgyti, atvėsusį pyragą dedame į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad pyragas sutvirtėtų ir galutinai atvėstų.