Žuvis yra pagrindinis daugelio patiekalų ingredientas, turintis didelę reikšmę žmogaus organizmui. Jau tikriausiai žinote, kad žuvį derėtų valgyti du kartus per savaitę. Kad žuvis būtų naudinga jums ir mūsų planetai, joje negali būti daug gyvsidabrio ir turi būti daug sveikatai naudingų omega 3 riebiųjų rūgščių. Tad atraskite įvairius žuvies troškinimo receptus, kurie praturtins jūsų mitybą ir leis mėgautis naujais skoniais.
Troškinta žuvis su daržovėmis
Troškinta žuvis su daržovėmis ir pievagrybiais - tai sotus ir maistingas patiekalas, kuriame susilieja švelnios žuvies, daržovių ir grietinėlės skoniai. Troškinta žuvis puode - nuostabus pasirinkimas sveikai ir skaniai vakarienei arba pietums.
Jūratės receptas: su daržovėmis troškinta žuvis
„Jį sužinojau viešėdama pas draugę Norvegijoje - iki šiol tai mūsų šeimos vienas mėgstamiausių žuvies patiekalų, tad receptas pasiteisino 100 procentų. Man patinka, kad paruošiamas greitai, produktai tokie, kurių galima rasti kiekvienoje virtuvėje, o skonis - tikrai geras. Taip paruoštą žuvį galima valgyti ir su bulvėmis, ir su ryžiais“, - rašo Jūratė. Tad išbandykite jos receptą:
Reikės:- 400 g menkės, lydekos, sterko (tinka ir šaldyta žuvis)
- 2-3 morkų
- 2-3 svogūnų
- aliejaus
- sojų padažo
- žuvies prieskonių
- 3 v. š. grietinės
- 1 v. š. miltų
- 0,5 citrinos
- Žuvį supjaustykite gabalėliais, apibarstykite prieskoniais, gausiai apšlakstykite sojų padažu. Kol paruošite daržoves, ji pasimarinuos.
- Morkas sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis.
- Dėkite daržoves į keptuvę, apkepkite aliejuje. Daržovėms baigiant kepti suberkite žuvį, uždenkite ir sumažinę ugnį patroškinkite 5 minutes.
- Grietinę sumaišykite su miltais ir išspaustomis citrinos sultimis. Įmaišykite į troškinį ir pakaitinkite minutę ar dvi.
Tikrai labai skanus žuvies paruošimo būdas ir visai nesudėtingas.
Malaizietiškas žuvies troškinys
Alfas kviečia nukeliauti į skaniąją Malaiziją ir dalinasi receptu, kaip pasigaminti žuviestroškinį, kuris bus pripildytas saulėtų skonių. Šiame žuvies troškinyje kokosų pienas, ciberžolė, žalioji citrina, garstyčios, ponzu padažas: skonių, poskonių, gardžių derinių tiek, kad bus neįmanona nei atsivalgyti, nei atsiragauti. Pagaminsite greitai, lengvai ir iš produktų, kuriuos rasite kiekvienoje parduotuvėje.
Reikės: (2 asm.) Gaminimo laikas: 20-30 min.
- 1 svogūnėlio
- 50 g imbiero šaknies
- 5-6 skiltelių česnako
- 2 aitriųjų paprikų
- 2-3 šaukštų OBELIŲ čili pipirų skonio rapsų aliejaus
- 200 g jūrinio ešerio filė
- Žiupsnelio KOTANYI ciberžolės
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- Žiupsnelio KOTANYI šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių
- 1 skardinės AJI kokosų pieno
- 100 ml TICHĖ natūralaus mineralinio vandens (negazuoto)
- 2 šaukštų KIKKOMAN padažo „Ponzu“
- 150 g virtų mėgstamų ryžių
- 1 šaukštelio garstyčių sėklų
- 1 šaukšto SUSLAVIČIAUS padažo salotoms „Pesto“
- 1 skiltelės žaliosios citrinos
- saujelės kalendrų
- 1 saujelės baziliko lapelių
- Susmulkinkite svogūnėlį, imbiero šaknį, česnaką ir aitriąsias paprikas.
- ZYLE keptuvėje įkaitinkite šaukštą OBELIŲ čili pipirų skonio rapsų aliejaus ir pakepinkite smulkintą svogūną, imbiero šaknį, česnaką ir ½ kiekio aitriųjų paprikų apie 2 min.
- Jūrinio ešerio filė apibarstykite KOTANYI ciberžole, druska, pipirais. Apšlakstykite šaukštu žaliosios citrinos sulčių.
- Į kepintas daržoves įdėkite žiupsnelį ciberžolės, supilkite AJI kokosų pieną ir įdėkite šaukštą žaliosios citrinos sulčių.
- Pilkite TICHĖ natūralaus mineralinio vandens ir KIKKOMAN padažo „Ponzu“. Virkite apie 10 min.
- Kitoje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus čili pipirų skonio aliejaus ir kepkite žuvį iš abiejų pusių po 2-3 min.
- Į lėkštę sudėkite išvirtus ryžius, ant viršaus pilkite pasūdytą padažą.
- Į žuvies keptuvę sudėkite garstyčių sėklas ir pakepinkite 30 s.
- Ant padažo sudėkite iškepusią žuvį su garstyčių sėklomis.
- Pagardinkite šaukštu SUSLAVIČIAUS padažo salotoms „Pesto“.
- Papuoškite skiltele žaliosios citrinos, saujele kalendrų ir baziliko lapeliais.
Karpis pomidorų padaže
Tikriausiai populiariausias būdas pagaminti karpį - kepti jį visą orkaitėje, bet apkeptas bei ištroškintas sodriame pomidorų padaže su paprikomis - karpis tampa toks sultingas ir minkštas, kad lengvai gali konkuruoti dėl stalo karaliaus titulo.
Skumbrė špinatų ir grietinėlės padaže
Tiek man, tiek mano vyrui labai patiko šitaip pagaminta skumbrė. Rekomenduoju fantastišką patiekalą visiems žuvies mėgėjams - tikrai įsimylėjau jį nuo pat pirmo kąsnio. Visa paslaptis nuostabiame špinatų ir grietinėlės padaže, kuris prie žuvies be galo tinka.
Žuvies kotletai-kukuliai su česnakiniu grietinėlės padažu
Šį kartą Jums parodysiu kaip pagaminti tobulai gali būti pagaminti troškinti žuvies kotletai-kukuliai. Juos paruošime su nuostabiu česnakiniu grietinėlės padažu. Tokį paruošimo būdą įprastai pripažįsta net tie, kurie žuvies nelabai mėgsta.
Patarimai ir gudrybės
- Nors nemažai kas mano, jog šviežios žuvies neverta „gadinti“ prieskoniais, vis tik nereikėtų jų ir paranojiškai bijoti - tinkamai atseikėjus, žuvies skonio jie tikrai neužgoš, o tik papildys.
- Būkite atsargūs pjaustydami daržoves, naudokite aštrų peilį ir stabilų paviršių.
- Gaminant žuvį maišelyje (įvyniojus į foliją) išsaugomi visi aromatai ir žuvis neišsausėja.
- Galite naudoti kitokias daržoves, pvz., brokolius ar špinatus.
- Laikykite šaldytuve iki 2 dienų.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ar galiu naudoti šaldytą žuvį?
- Ar galima naudoti kitokias žoleles?
- Ar patiekalas tinka vaikams?