Kūčios, Kalėdos - laikas, kai šventinis stalas suburia šeimos narius. Prie jo kalbama malda, prisimenamos tradicijos, ragaujami nostalgiški, o gal išbandomi dar neragauti patiekalai.
Dzūkija - miškų kraštas, todėl vieni populiariausių regiono patiekalų ingredientų yra uogos ir grybai.
„Esu džiovintų baravykų maniakas“, - prisipažįsta menotyrininkas, LRT TELEVIZIJOS laidos „Daiktų istorijos“ vedėjas ir kūrėjas Saulius Pilinkus. Nenuostabu, kad ir Kūčių jis neįsivaizduoja be džiovintų baravykų - per jas skanauja ypatingos grybienės su burokėliais.
Sriubą vaikystėje ruošdavo S. „Man visada beprotiškai patiko džiovinti baravykai, dabar irgi esu džiovintų baravykų maniakas. Man patinka jų forma ir ypač kvapas. Matyt, nemėgstančiųjų šio dalyko tiesiog nėra“, - sako portalo LRT.lt kalbintas S.
Tai, kad jis negali atsispirti džiovintų baravykų kvapui, puikiai iliustruoja ir S. Pilinkaus atmintyje likę tėvų pasakojimai. „Matyt, buvau toksikomanas, - šmaikštauja „Daiktų istorijų“ vedėjas.
Pašnekovas taip pat pasakoja, kad anksčiau džiovinti baravykai laikyti itin vertinga dovana, jos pageidaudavo svetur įsikūrę Lietuvos išeiviai. O pačiam S. „Man pasisekė - nors tėvai buvo susiję su visokiausiomis ideologinėmis veiklomis, Kūčių diena ir Kalėdų šventė net ir anais, raudonaisiais, laikais mūsų šeimoje buvo labai svarbi.
Tekdavo laikytis ir pasninko - tai buvo vienintelis pasninko laikas, kuris man patikdavo, nes žinojau, kad gausiu džiovintų grybų ir burokėlių sriubos“, - dalijasi S. Kūčių vakarienės metu jo šeimoje buvo griežtai laikomasi 12 patiekalų taisyklės, o džiovintų baravykų ir burokėlių sriuba buvo valgoma Kūčių dieną, per pietus.
„Tai yra mano močiutės, paskui - mamos, o dabar jau visų, kurie aplink, receptas. Žinau, kad ši sriuba labai patinka mano tėčiui, seneliui. Patinka vyriškiams, kaip damoms - nežinau“, - šypteli S.
Nors šią, pašnekovo mamos gimtųjų Raseinių kraštams būdingą sriubą S. „Turiu prisipažinti, kad dabar, apsidairęs, ar niekas nemato, negirdi ir, svarbiausia, neužuodžia, tokios sriubos gaunu ir ne Kūčių ar šventų Kalėdų dieną. Turiu fantastišką žmogų, draugę, meilę, kuri mane palepina šia sriuba. Suprantu, kad čia - tokia pati blogybė, kaip lapkritį papuošta Kalėdų eglutė, bet kartais labai norisi. Štai dabar pasakoju ir man kaupiasi seilės“, - pasakoja S.
Ypatinga ši sriuba tuo, kad jai reikia vos trijų paprasčiausių ingredientų - džiovintų baravykų, burokėlių ir vandens. „Čia yra pasninko sriuba, manau, ūkininkai kadaise ją tokią ir ruošdavo. Kai kas tam, kad maistas būtų stipresnis, tokią sriubą galbūt užkąsdavo virtomis bulvėmis, juoda duona. Pasninkas ar ne, advento pabaiga ar ne, darbus dirbti juk vis tiek reikėjo. Visgi man skaniausia šią sriubą valgyti vieną - su bulvėmis prapuola visas skonio gėris“, - įsitikinęs S.
Tradicinis Džiovintų Baravykų Sriubos Receptas (S. Pilinkaus šeimos)
- S. - džiovintų baravykų (kiekis priklauso nuo to, kiek sriubos gaminsite. S. Pilinkaus 4 asmenų šeimoje sriuba buvo verdama iš 12 ar daugiau džiovintų baravykų.
- Kitą rytą išmirkytus džiovintus baravykus ir burokėlių galvas užpilkite maždaug 1,5 l vandens ir išvirkite. „Vanduo taps rudos, it pelkių vandens spalvos, o jo aromatas bus tiesiog ypatingas“, - sako S. Pilinkus.
- Išvirusius džiovintus baravykus ir burokėlių galvas smulkiai supjaustykite. „Geriausia burokėlius pjaustyti ne kubeliais, o degtukėliais, siūleliais - tada jie liks traškūs. Grybų taip pat nepervirkite - skaniau, kai jie būna įmirkę, bet vis dar traškūs“, - pataria S.
Ši džiovintų grybų sriuba patiks visiems, kurie mėgsta miško grybus. Nors dažniausiai džiovintų grybų patiekalai gaminami per Kūčias, Kalėdas, bet ši sriuba gali būti gaminama visais metų laikais. Mes naudojome džiovintus baravykus, bet tiks ir kiti miško grybai. Jų kiekį irgi galima lengvai keisti. Jeigu norite intensyvesnio grybų skonio, tada galite jų naudoti ir daugiau. Ši sriuba pavyks ir su visai nedideliu kiekiu grybų.
Kiti Džiovintų Baravykų Sriubos Variantai
Šią sriubą gaminome ir su kiaulienos šoninės gabaliukais. Jų skonis puikiai derėjo su džiovintais baravykais. Taip pat naudojome bulves, morką, svogūnus, ryžius, krapus.
Receptas su Šonine ir Ryžiais
- Džiovintus baravykus pamirkykite drungname vandenyje apie 10 min. Tada juos smulkiai supjaustykite.
- Keptuvėje pakepinkite kiaulienos šoninės gabaliukus, kol jie lengvai apskrus. Ją išimkite iš keptuvės.
- Jos neišvalykite, sudėkite sutarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną. Daržoves pakepinkite, kol suminkštės, apie 4 min.
- Tuo metu puode užkaiskite vištienos sultinį, sudėkite ryžius ir ant neaukštos kaitros virkite apie 5 min.
- Sudėkite bulves ir virkite dar apie 5 min.
- Galiausiai sudėkite šoninę, daržoves iš keptuvės. Viską virkite apie 5-6 min. ar kol visos daržovės bus minkštos.
- Į pabaigą suberkite krapus, įberkite druskos, pipirų.
Receptas su Perlinių Kruopų ir Šonine
Perlinių kruopų ir džiovintų baravykų sriuba yra būtent tai, ko reikia žiemą, kai šildantis, jaukus ir sotus maistas yra daug labiau pageidaujamas ant stalo nei lengvos salotėlės. Tuo pačiu, labai svarbu, kad tas sotus maistas nebūtų riebus bei apsunkinantis, bet stiprinantis mūsų organizmą ir padedantis kovoti su įvairiausiais virusais.
Prisipažinsiu, ilgą laiką buvau primiršusi perlines kruopas. Dukros nuolat kartodavo, kad jų nemėgsta, o pusę savaitės dviems valgyti tą pačią sriubą ne itin viliojantis reikalas. Bet vieną dieną pati labai užsinorėjau perlinių kruopų ir nusprendžiau surizikuoti, juk ką gali žinoti, gal pasikeitė preferencijos.
Daug vilčių nepuoselėjau, bet paragavę šios sriubos mergaitės kardinaliai pakeitė nuomonę ir mes išsiaiškinome ankstesnę nemeilės priežastį - mokyklos maistas. Perlinėse kruopose yra visų augančiam organizmui būtinų medžiagų, todėl jas ypač rekomenduojama įtraukti į mitybos racioną auginantiems vaikus.
Jose yra itin daug fosforo, o jis yra būtinas normaliai medžiagų apykaitai, gerai protinei ir raumenų veiklai. Be fosforo perlinėse kruopose gausu kalio, magnio, geležies, cinko, B grupės vitaminų, antioksidantų, o didelis kiekis beta gliukano padeda išlaikyti cholesterolio balansą.
Perlinėse kruopose yra tirpių bei netirpių skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą ir stiprina imuninę sistemą. Retai randamą mineralą seleną, kuris saugo organizmą nuo uždegimų, šiose kruopose Jūs taip pat rasite. Ir pabaigai, pasirodo, reguliarus perlinių kruopų vartojimas ne tik pagerins organizmo sveikatą, bet ir padės išlaikyti odos grožį.
Prieš gaminant keli praktiniai patarimai. Sriubos likučius (jeigu tokių bus) atvėsinkite iki kambario temperatūros ir uždengę dangčiu laikykite šaldytuve. Kitą dieną kruopos bus labiau išbrinkę ir sriuba gali priminti troškinį, todėl jeigu norite skystesnės konsistencijos, šildydami praskieskite ją sultiniu. Tam puikiausiai tiks ir sultinys iš kubelio.
Ingredientai:
- 150 g. perlinių kruopų
- apie 40 g. džiovintų baravykų (viena dosni sauja)
- 1 didesnio svogūno
- 1 didelės česnako skiltelės
- 1 vidutinio dydžio morkos
- 1 vidutinio dydžio saliero stiebo
- apie 200 g. bulvių (svoris nurodytas nuluptų bulvių)
- 100 g. šaltai rūkytos šoninės
- 1,5 l. gero naminio vištienos arba daržovių sultinio
- 300 ml. vandens
Gaminimo eiga:
- Perlines kruopas suberkite į dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti, kol ruošite likusius produktus. Kruopas galite užmerkti ir iš vakaro ar prieš kelias valandas.
- Džiovintus baravykus išmirkykite vandenyje. Jeigu mirkysite per naktį, tuomet užpilkite šaltu vandeniu ir paslėkite nedidele lėkštele. Jeigu tą pačią dieną, tuomet užpilkite verdančiu vandeniu ir paslėkite (kol supjaustysite daržoves, grybai išmirks).
- Į vieną dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką. Į kitą nedideliais kubeliais supjaustytą morką ir saliero stiebą. Į lėkštę sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šoninę.
- Bulves nuskuskite, kruopščiai nuplaukite, supjaustykite didesniais gabalėlias ir užpilkite šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų.
- Išmirkusius grybus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Grybų sunką perkoškite per tankų, medžiaginį sietelį arba marlę ir atidėkite (sriubai reikės apie 300 ml. sunkos). Grybus smulkiai supjaustykite.
- Šoninę suberkite į šaltą puodą, kuriame virsite sriubą ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant vidutinės mažos ugnies, kol išleis visus riebaliukus ir gražiai apskrus. Priklausomai nuo šoninės riebumo bei gabaliukų dydžio procesas užtruks apie 20 minučių.
- Jeigu šoninė neriebi ir puode išsiskyrė mažai riebaliukų, įdėkite šaukštą sviesto.
- Į puodą suberkite smulkiai supjaustytą svogūną su česnaku ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Neleiskite apskrusti.
- Į puodą suberkite morką, saliero stiebą, džiovintus čiobrelius ir kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 8-10 minučių (neapskrudinkite). Jeigu daržovės sausos, įpilkite šaukštą aliejaus.
- Kol kepa daržovės pasiruoškite perlines kruopas. Vandenį, kuriame mirko kruopos nupilkite, užpilkite švariu ir gerai perplaukite. Procesą pakartokite kelis kartus, tuomet supilkite kruopas ant sietelio ir palikite, kad nuvarvėtų.
- Ant daržovių suberkite smulkintus džiovintus baravykus ir retkarčiais pamaišydami kepkite dar apie 2-3 minutes.
- Į puodą suberkite perlines kruopas, bulves (be vandens, kuriame mirko), įdėkite lauro lapelį, kvapniuosius pipirus, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Kepkite apie 2 minutes.
- Daržoves ir kruopas užpilkite sultiniu bei 300 ml. džiovintų grybų sunkos. Viską išmaišykite, padidinkite ugnį iki aukštos ir užvirkite.
- Sriubai užvirus nugraibykite paviršiuje iškilusias putas, sumažinkite ugnį iki vidutinės mažos, puodą pridenkite dangčiu (neuždenkite pilnai) ir virkite apie 35-40 minučių, kol kruopos bus minkštos. Sriuba turi virti lėtai ir ramiai kunkuliuoti, todėl esant reikalui sumažinkite ugnį.
- Išvirusią sriubą nuimkite nuo ugnies ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
