pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalakuto kepimas folijoje: Receptai ir patarimai

Artėjant šventėms, kalakutas tampa pagrindiniu patiekalu ant daugelio stalų. Keptas kalakutas visada būna tikra stalo puošmena, bet kartais grožis prasilenkia su skoniu, ypač tuomet, kai mėsa pasirodo esanti kieta ar sausa. Todėl svarbu žinoti, kaip tinkamai paruošti šį paukštį, kad jis būtų sultingas ir skanus.

Šiame straipsnyje rasite ne tik receptus, bet ir naudingų patarimų, kaip iškepti tobulą kalakutą, kuris pradžiugins visus šventės dalyvius. Sužinosite, kaip marinuoti, įdaryti ir kepti kalakutą, kad jis būtų minkštas, sultingas ir aromatingas.

Sultingas kalakuto krūtinėlės receptas orkaitėje

Šiuo būdu paruošite ypač sultingą kalakuto krūtinėlę, kurią bus galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Šiuo receptu paruošta kepta mėsa gali stovėti šaldytuve 1-2 savaites, tad kalakutienos likučiais dar ir dabar pasimėgaujame karštuose sumuštiniuose ar salotose.

Porcijos: 8

Energinė vertė: 130 kcal

Ingredientai:

  • 1-1,5 kg svorio kalakuto krūtinėlė
  • 2 L vandens
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • šiek tiek druskos ir pipirų
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio arba baziliko
  • 1 šaukštelis paprikos miltelių

Paruošimas:

  1. Prieš kepimą kalakuto krūtinėlė turi šiek tiek pasisūdyti. Tad į pakankamai didelį indą su šiltu vandeniu, beriame 2 šaukštus druskos ir gerai išmaišome. Maišymui įdedame šiek tiek pastangų, kad druska ištirptų.
  2. Į indą su druskos tirpalu užmerkiame kalakuto krūtinėlę (svarbu, kad ji visa būtų apsemta) ir paliekame šaltai 2 valandoms.
  3. Po dviejų valandų mėsą ištraukiame iš mirkalo ir labai gerai nusausiname.
  4. Tada atskirame inde pasiruošiame prieskonių mišinį: sumaišome alyvuogių aliejų su raudonėliu, paprikos milteliais, druska ir pipirais. Jei norite, galite papildomai įdėti kmynų, česnako ar kitų mėgstamų prieskonių.
  5. Prieskonių ir aliejaus mišiniu ištriname mėsą ir, įdėję į kepimo indą/skardą, kepame 250 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
  6. Praėjus 15 minučių, orkaitę išjungiame, tačiau mėsos jokiu būdų neištraukiame ir neatidarinėjame durelių. Ją paliekame orkaitėje dar 2 valandoms. Net ir išjungtoje orkaitėje mėsa nenustos kepti, o po 2 valandų ją jau galima ragauti.
  7. Iškepusią kalakuto krūtinėlę galima laikyti šaldytuve 7-10 dienų ir valgyti su makaronais, sumuštiniuose, salotose ar kituose patiekaluose.

Kalakuto marinavimo paslaptys

Norint išsikepti gardų ir sultingą kalakutą, svarbiausia yra marinavimo laikas - paukštį reikėtų pradėti ruošti prieš 2-4 dienas. Marinatui reikalingas pagrindas - tai gali būti aliejus, majonezas, kefyras, jogurtas, garstyčios, o į jį pridedama norimų prieskonių bei prieskoninių žolelių. Galimas ir sausas marinavimas, bet jam reikia mažiausiai 4 dienų, taip pat paukštį galima marinuoti ir tiesiog sūrime. Tik verta nepamiršti, kad taip ruošiant kepimui kalakutą ar kitą didesnį paukštį, reikėtų nors du kartus per dieną mėsą pamasažuoti. Paskui svarbu kalakuto neperkepti - geriau į orkaitę jį dėti kepimo maišelyje ar pridengus folija, taip jis bus sultingesnis. Baigiant kepti, paukštį reikėtų atidengti ir apskrudinti odelę aukštesnėje temperatūroje iki jums patinkančios spalvos.

Tobulo įdaro paslaptys

Įdaras - paslaptingas paukštis, nes slepiasi paukštyje. Didelių paukščių, ypač kalakutų, nepatartina kepti įdarytų, nes įdaras gali neiškepti, o pats paukštis jau gali pradėti degti. Į labai didelių paukščių (nuo 4 kg ir daugiau) vidų geriausia dėl skonio ir kvapo įdėti puselę svogūno, puselę citrinos arba apelsino, kelias šakeles prieskoninių žolelių - tai, kas patinka, o patį įdarą iškepti atskirai: taip ir paukštis geriau iškeps, ir įdaras nebus žalias - ypač jei jis gaminamas iš produktų, kuriuos būtina termiškai apdoroti.

Ranka galima pakelti odelę nuo paukščio krūtinėlės ir į susidariusią ertmę prikimšti sviesto, sumaišyto su prieskoninėmis žolelėmis, smulkiai supjaustytais česnakais. Taip pat paukščio galima visai neįdaryti, o pagaminti galantiną - virtą paukštienos (pagal originalų receptą - vištienos) vyniotinį, įvyniotą į paukščio odelę.

Receptai, kuriuos galite išbandyti:

  • Kalakutienos troškinys su daržovėmis
  • Viščiukas su sviestu ir peletrūnu
  • Viščiukas, keptas su apelsinais
  • Viščiukas su kalėdiniais prieskoniais ir konjaku

Kaip žinoti, kad kalakutas jau iškepęs?

Kiek laiko reikia kepti kalakutą priklauso nuo jo svorio, įskaitant ir įdarą. Pavyzdžiui, kepant 180 °C 5 kg paukštis bus tinkamai iškepęs po 3-3,5 val. Kalakutas yra pakankamai iškepęs, kai mėsos termometras kalakuto krūtinėlėje ir šlaunelėse fiksuoja apie 82 °C, bet ne mažiau nei 74 °C. Ar kalakutas jau iškepęs, patikrinti galite ir iešmeliu ar peiliu įbedę į storiausią šlaunelės dalį - jeigu bėgs skaidrus, o ne rausvas skystis, kalakutas jau tinkamas valgyti.

Iškepę kalakutą palikite bent 20 minučių „pailsėti“ - nepjaukite jo išėmę iškart iš orkaitės, nes mėsos sultys išbėgs iš jos, mėsa liks sausa. Geriausi pasaulio šefai rekomenduoja kalakutą ramybėje palikti 45-60 min valandai. Kad neatvėstų, laisvai apklokite garuojantį patiekalą folija.

Receptai

Klasikinis marinuotas kalakutas

Norint paskanauti pagal klasikinį receptą kepto kalakuto, pirmiausia reikės paruošti marinatą. Šiam sumaišyti prireiks 5 l vandens, 200 g druskos, 50 g cukraus, 15 g citrinų rūgšties, juodųjų pipirų, česnakų ir prieskoninių žolelių pagal skonį, 2 citrinų.

Visiškai marinatu apsemtą kalakutą reikia 12 valandų palaikyti vėsioje patalpoje, vėliau - įtrinti prieskoniais ir įvynioti į foliją. Taip suvyniotą kalakutą į 250 laipsnių įkaitintą orkaitę dėkite krūtinėle į viršų, įpilkite 1 l vandens. Sumažinę temperatūrą iki 200 laipsnių, kepkite 2 valandas. Tada kalakutą apskrudinkite: perkirpkite foliją ir kepkite dar apie valandą.

Graikiškais riešutais ir kepenėlėmis įdarytas kalakutas

Druska ir pipirais ištrintą kalakutą pernakt palaikykite šaltai. Paruoškite įdarą: sumalkite 500 g svieste pakepintų paukštienos kepenėlių ir sumaišykite jas su 500 g smulkintų graikinių riešutų, ketvirčiu piene mirkyto batono, šiek tiek sviesto, 4 kiaušiniais, žiupsneliu druskos ir mėgstamų prieskonių. Šiuo mišiniu įdarykite kalakutą ir jį užsiūkite, o tada kepkite orkaitėje vis palaistydami išsiskiriančiomis sultimis.

Džiovintomis slyvomis ir obuoliais įdarytas kalakutas

Druskos, kmynų, maltų pipirų ir 4 česnako skiltelių mišiniu įtrinkite kalakutą ir palikite jį pernakt. Vėliau po kalakuto oda ties krūtinėle ir šlaunelėmis įtrinkite 100 g suminkštėjusio sviesto, žolelių prieskonių ir paprikų miltelių mišinį.

Pasiruoškite įdarą: vandenyje pamirkytas džiovintas slyvas ir skiltelėmis pjaustytus obuolius pagardinkite 2 česnako skiltelėmis, žiupsnelių kmynų, pipirų ir druskos. Įdarykite kalakutą ir jį užsiūkite, suriškite jo kojeles ir dėkite į sviestu ištrintą skardą.

Kepkite kalakutą 200 temperatūroje, maždaug pusketvirtos valandos. Norėdami, kad kalakutas apskrustų, vis apšlakstykite jį išsiskiriančiomis sultimis. Iškepusį kalakutą pridenkite foliją ir 20-30 minučių palaikykite šiltoje vietoje.

Keptas kalakutas su žąsų taukuose keptomis bulvėmis ir keptais obuoliais su spanguolėmis

Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citriniais čiobreliais. Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite. Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapnus. Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami kaip prabangi ir spindinti taurė nuo gero vyno.

Reikės:

  • 5 kg kalakuto
  • 100 g sviesto
  • 1 šaukštelio kmynų
  • ryšelio citrininių čiobrelių (galima keisti paprastais)
  • 1 citrinos žievelių
  • apie 1,5 šaukšto druskos

Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto:

  1. Kmynus sutriname grūstuve.
  2. Kmynus sumaišome su druska ir šiuo mišiniu gerai įtriname kalakutą. Pridengiame kepimo popieriumi ir kišame į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.
  3. Minkštą sviestą pertriname su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.
  4. Kalakutą ištriname kvapiuoju sviestu, kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2-2,5 valandos. Jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti tampriai apvynioję kepimo folija. Baigdami kepti nuimkite foliją, kad mėsa apskrustų.

Antras būdas - keptas kalakutas per vieną dieną:

  1. Kmynus sutriname grūstuve.
  2. Minkštą sviestą sumaišome su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtriname kalakutą.
  3. Paukštį kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2-2,5 valandos.

Nereikia nei laistyti, nei prižiūrėti - karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais

Reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 4-5 šaukštų žąsų taukų (arba rapsų ar saulėgrąžų aliejaus ir sviesto)
  • druskos
  • čiobrelių ar rozmarinų šakelių, kmynų, česnako pasirinktinai

Gaminame:

  1. Bulves nuskutame, nuplauname, sudedame į šaltą vandenį, pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame daugiausiai 10 minučių.
  2. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame žąsų taukus ir kišame juos į orkaitę, kad įkaistų.
  3. Bulves nusunkiame ir suverčiame į įkaitusius taukus. Jais šaukštu pašlakstome bulves. Jei pageidaujate, jas pagardinkite prieskoniais.
  4. Bulves kepame orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. „Pusiaukelėje“ jas apverčiame, kad gražiai apkeptų abi pusės.

Visas kalėdinis angliškas valgiaraštis su kalakutu:

  • Keptas kalakutas
  • Žąsų taukuose skrudintos bulvės
  • Briuseliniai kopūstai su apelsinais ir riešutais
  • Mėsos padažas
  • Kepti obuoliai su spanguolėmis
  • Spanguolių padažas
  • Troškinti raudonieji kopūstai su burokėliais
  • Vištienos padažas

Štai ir angliškų karališkų Kalėdų stalas.

Paukštienos kepimo laikas
Paukštiena Kepimo laikas (180 °C)
Viščiukas 50 min. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos
Antis 60 min. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos
Žąsis 70 min. + 35 min. kiekvienam 0,5 kg mėsos
Kalakutas (iki 5 kg) be įdaro 3 val. + 30 min. kiekvienam 0,5 kg
Kalakutas (iki 5 kg) su įdaru 3,5-4 val. + 40 min. kiekvienam 0,5 kg