Sūrio pyragai patinka visiems, o šis nekeptas tortas su maskarpone ir mangų sultimis yra tikrai gaivus ir vasariškas. Gaminant pagal šį receptą reikės ne kepti, o šaldyti, todėl pyragas yra itin gaivus, lengvas ir, žinoma, kvepiantis mangais. Mangų sultis naudojau, nes taip… paprasčiau. Prinokusių mangų nėra lengva rasti, tad pasirinkau naudoti mangų nektarą.
Neseniai gaminau nekeptą tortą su maskarpone ir braškiniu viršumi, o šį kartą viršų ruošiau iš mangų sulčių. Taip pat į kreminį sluoksnį dėjau mažiau želatinos bei šiek tiek keičiau ingredientų proporcijas.
Nekeptas tortas su maskarpone ir mangų sultimis
Šis tortas kvepia atostogomis, o tekstūra lengva kaip pajūrio brizas. Šis tortas - nuostabus. Kviečiu gaminti ir švęsti kartu.
Ingredientai
Pagrindui:
- 180 g sausainių (naudojau „Selgos“ sutirštinto pieno skonio sausainius)
- 70 g sviesto
Kremo sluoksniui:
- 250 g maskarponės
- 200 g tiršto graikinio jogurto
- 250 ml grietinėlės (35 proc.)
- 2 valg. š. šviežios citrinos sulčių
- 4-5 valg. š. miltelinio cukraus
- 14 g želatinos
- 80 ml (beveik 1/2 st.) virinto vandens
- Vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
Mangų sluoksniui:
- 500 ml mangų sulčių iš pakelio
- 10 g želatinos
- Vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
Papuošimui:
- Braškių
- Šilauogių
- Guminukų
Gaminimo eiga
- Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti ištirpintą sviestą. Šaukštu viską išmaišyti.
- Į 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių. Šonus patepti sviestu ir apjuosti kepimo popieriumi. Suberti sausainius į kepimo formą, stiklinės apačia išlyginti pagrindą. Dėti į šaldytuvą.
- Dubenyje elektriniu plakikliu išplakti maskarponę, jogurtą. Tada supilti citrinos sultis, suberti miltelinį ir vanilinį cukrų. Vėl viską išplakti. Per 4-5 kartus supilti grietinėlę ir intensyviai plakti.
- Į indą supilti vandenį, apibarstyti želatina, viską išmaišyti. Į didelį puodą pripilti nedaug vandens. Į jį įstatyti indą su želatina. Kaitinti ant vidutinės neaukštos kaitros. Maišant su mentele ištirpinti želatiną. Neleisti jai užvirti. Želatina turi būti visiškai ištirpusi. Į kremą pilti, kai ji bus kiek atvėsusi, bet dar vos šilta. Želatiną sumaišyti su 4 šaukštais įdaro. Plakant plaktuvu želatiną plona srovele supilti į kremą.
- Kremą supilti į kepimo formą. Padėti į šaldytuvą apie valandą ar kol viršus kiek sustings.
- Mangų sluoksnis: Į puodą supilti sultis, žiupsnelį vanilinio cukraus. Užbarstyti želatiną ir išmaišyti. Puodą statyti ant viryklės ir kaitinti, kol želatina ištirps. Neleisti sultims užvirti. Sultis atvėsinti. Jos turėtų būti drungnos. Jas po truputį užpilti ant torto viršaus.
- Padėti į šaldytuvą per naktį.
- Atsegti torto formos šonus, nuimti popierių nuo šonų. Peilį užkišti tarp popieriaus ir torto apačios.
Keli patarimai, norint pagaminti tobulą tortą
- Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros (taip pat ir grietinėlė). Kitu atveju želatina gali sušokti į gumuliukus.
- Saldumą reguliuokite pagal save. Naudojau apie 5 šaukštus miltelinio cukraus. Man buvo pakankamai saldu, nes mangų sultys ir sutirštinto pieno sausainiai buvo saldoki.
- Torto pagrindą galima trumpai pakepti orkaitėje - 160 laipsnių temperatūroje apie 5 min.
Želatinos naudojimas
- Naudojau „Dr. Oetker“ želatiną. Jos nereikia papildomai išbrinkinti. Taip pat šios želatinos reikia naudoti mažiau nei kitų gamintojų. Kitu atveju skaitykite, kas parašyta ant želatinos pakuotės.
- Į indelį su virintu vandeniu suberiu želatiną. Ją išmaišau. Tada indą statau į puodą su vandeniu. Įjungiu kaitrą ir maišau želatiną, kol ji visiškai ištirpsta. Svarbu jos neužvirinti.
- Želatiną atvėsinu. Pilant į kremą ji turi būti vos šilta, nepradėjusi stingti. Jeigu želatina pradeda stingti, reikia ją vėl pakaitinti vandens vonelėje.
Torto išėmimas iš formos
- Kepimo formos šonus apjuosiau kepimo popieriumi. Nors kraštai buvo kiek nelygūs, buvo paprasčiau tortą išimti iš formos.
- Apatinio popieriaus nuėmimas: užkišu peilį tarp popieriaus ir torto apačios. Viena ranka laikau torto apačią, o su kita atsargiai nuimu popierių ir perkeliu į lėkštę.
Kokios priemonės reikalingos šiam tortui pagaminti?
- Apvalios, atsegamais kraštais kepimo formos. Naudojau 22 cm.
- Kepimo popieriaus
- Elektrinio plaktuvo kremui
- Maisto smulkintuvo
- Šaukšto, silikoninės mentelės, peilio
- Puodo bei indo, kuriame tirpinsite želatiną
Paruošimo laikas - 45 min., gaminimo laikas - 10 min.
Alternatyvus receptas su aviečių ir mangų kremais
Šis receptas siūlo dar vieną nuostabų variantą - tortą su aviečių ir mangų kremais!
Ingredientai
Pagrindui:
- 1 ½ stiklinės (150 g) migdolų miltų
- 1 stiklinės (190 g) nesūdytų kepintų žemės riešutų
- ½ stiklinės (50 g) kokosų drožlių
- ½ arb. š. druskos
- ¼ stiklinės (80 g) klevų sirupo
- 4 valg. š. kokosų aliejaus
Avietiniam kremo sluoksniui:
- 250 g maskarponės sūrio
- ½ skardinės (190 g) saldinto sutirštinto pieno
- 3 valg. š. (35 g) šaltyje džiovintų „Supergarden“ aviečių miltelių
- 1 valg. š. klevų sirupo
- 1 valg. š. citrinų sulčių
- 5 g želatinos
- 2 valg. š. šalto vandens
- 125 ml grietinėlės (35% riebumo)
Mangų kremo sluoksniui:
- 250 g maskarponės sūrio
- ½ skardinės (190 g) saldinto sutirštinto pieno
- 3 valg. š. (40 g) šaltyje džiovinto „Supergarden“ mango miltelių
- 1 valg. š. klevų sirupo
- 1 valg. š. citrinų sulčių
- 5 g želatinos
- 2 valg. š. šalto vandens
- 125 ml grietinėlės (35% riebumo)
Gaminimo eiga
- Kepimo formą atsegamu kraštu (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi ar folija, ir ištepkite kokosų aliejumi.
- Paruoškite pagrindą: Migdolų miltus, kepintus žemės riešutus, kokosų drožles ir druską suberkite į smulkintuvą, ir smulkinkite, kol liks labai maži žemės riešutų gabalėliai. Nemalkite iki miltų ar iki riešutų sviesto tekstūros. Į tą patį smulkintuvą supilkite klevų sirupą ir kokosų aliejų. Dar šiek tiek pasmulkinkite, kol masė taps lipni, ims kibti į rutulį.
- Paruošta mase išklokite kepimo formos dugną. Paspauskite delnais, kad pagrindas būtų kuo tolygesnis ir tvirtesnis. Atidėkite į šalį, kol paruošite kremą.
- Paruoškite avietinį kremą: Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti.
- Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite maskarponę, saldintą sutirštintą pieną, aviečių miltelius, klevų sirupą ir citrinų sultis.
- Atskirame inde elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite grietinėlę. Neperplakite. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremą.
- Želatinai išbrinkus, ištirpinkite ją virš garų vonelės. Jokiais būdais neleiskite želatinai užvirti, nes taip želatina praras stingdančias savybes! Ištirpintą šiek tiek atvėsinkite ir lėtai supilkite į kambario temperatūros kremą.
- Paruoštą kremą supilkite į kepimo formą ant torto pagrindo, paviršių išlyginkite. Palaikykite šaldytuve bent 2-3 valandas, kol sustings.
- Paruoškite mangų kremą: Kremą paruoškite lygiai taip pat kaip avietinį, tik naudokite šaltyje džiovintus mangų miltelius.
- Paruošę kremą, supilkite į ant sustingusio avietinio kremo sluoksnio. Paviršių išlyginkite. Palaikykite šaldytuve dar bent 4 valandas ar geriausiai per naktį, kol tortas bus pilnai sustingęs.