pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šokoladinis pyragas su grietine ir Rududu: receptas

Šokoladas yra pats nuostabiausias desertas pasaulyje. Ar žinote, jog šokoladas turi savyje nekenksmingo “šokoladinio narkotiko” - teobromino, sukeliančio lengvą euforijos pliūpsnį? Yra ir daugiau gerųjų šokoladinių savybių, pvz. kakavos sviestas puikiai gydo gerklės skausmus. Šįkart pats šokoladas dalyvavo tik kaip pagrindinis ir nepakeičiamas prieskonis gaminant šaltą, skanų ir drėgną desertą - šokoladinį pyragą. Paprastas receptas, sudėtis, tėra vienas reikalavimas - gaminį laikyti šaltai, tada jis būna pats skaniausias.

Šokoladinio pyrago ingredientai

  • 150 g tikrojo, kulinarinio šokolado bloko
  • 180 g tikro sviesto (kambario temperatūros)
  • 3 didelių kiaušinių (atskirtų)
  • 100g neliesos grietinės
  • 200g miltų
  • 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 150g cukraus
  • žiupsnelio vanilino
  • 1-2 v.š. grynos kakavos miltelių (be priedų)
  • 1 1/2 a.š. tirpios kavos miltelių

Šokoladinio pyrago paruošimas

Prieš kepant pyragą sviestą reikia atšildyti kambario temperatūroje, palaikyti kokią valandą, tada viskas bus kur kas paprasčiau. Be to su šokoladu ne taip puikiai tinka sviesto pakaitalai ar tepūs riebalų mišiniai, šokoladinis pyragas sunkiai gali apsieiti be tikrojo sviesto, be jokių priedų, žinoma. Ką jau, regis, esu minėjusi ne vieną kartą, bet tai nėra sunku priminti.

Kai sviestas jau būna pasiruošęs dalyvauti pyrago tešlos ruošime (būna suminkštejęs, bet ne per daug ištižęs), galime eiti tiesiai prie šokoladinio bloko. Galite jį iškart sutarkuoti, arba paprasčiausiai sulaužyti gabalėliais, įdėti į nedidelį indelį, o pastarąjį įstatyti į kątik užvirusį karštą vandenį, tačiau atsargiai - kad į šokoladą nepakliūtų vandens, o pats indelis neplūduriuotų jame 🙂 Tada šokoladą galima kas kiek karto pamaišyti, jog greičiau ištirptų.

O dabar viskas labai paprasta - į didelė dubenį įmušti kiaušinio tryius, baltymus išpilstyti į atskirą indelį. Trynius gerai išsukti su cukrumi ir vanilės žiupsneliu. tada į tą masę sudėti minkštą sviestą ir išsukti iki kreminės masės. Kiaušinio baltymus išplakti iki standžių putų.

Ištirpusį šokoladą supilti į indą su sviestu ir kiaušiniais, įberti kakavos ir kavos miltelių, labai gerai išmaišyti, įdėti grietinės, dar kartą išmaišyti. Tada miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti į tešlą, išsukti viską iki vientisos masės ir atsargiai įmaišyti kiaušinių baltymus. Pyrago tešla gaunasi kiek skystoka, bet ne per daug, tokia kaip grietinė panašiai, arba kaip kekso tešla.

Ją supyliau į kekso formą, dėjau į jau šiltą orkaitę ir kepiau kažkur apie valandą, 180 laipsnių temperatūroje. Tada pyragui leidau atvėsti kambari temperatūroje, kažkur apie 1 1/2 h, iškrečiau iš kepimo formos (manoji buvo silikoninė) ir pastačiau į šaldytuvą.

Štai ir viskas 🙂 Galima mėgautis prieš tai pabarsčius cukraus pudra.

Šokoladinis pyragas su Rududu pagal Beatą

Tai fantastiškas - žiemiškas šokoladinis pyragas su rududu pagal Beatą, kvepiantis Kalėdomis. Gaunasi tikrai drėgnas ir sodrus. Gaminsiu dar ne vieną kartą. Labai patiko šis receptas, tad dalinuosi receptu ir su Jumis visais! Gamindama naudojau labai retus raudonuosius ilguosius pipirus iš Kambodžos. Jų skonis primena karčią kakavą, cinamoną, vanilę. Nuostabus pasirinkimas ieškantiems naujų skonių ir pojūčių savo lėkštėse! Idealiai tinkantis kalėdiniam laikotarpiui.

Ingredientai:

  • Šokoladas: 300 gramų (tinka tiek juodasis, tiek pieniškas)
  • Sviestas: 100 gramų
  • Raudoni ilgieji pipirai: 1-2
  • Cinamonas: žiupsnis
  • Maltas kardamonas: žiupsnis
  • Tarkuota apelsino žievelė: iš 0,5 vnt.
  • Apelsininiai druskos dribsniai: žiupsnis
  • Kiaušiniai: 3
  • Cukrus: 1 stiklinė
  • Miltai: 5 valgomieji šaukštai
  • Rududu: 0,5 skardinės

Recepto paruošimas:

  1. Pirmiausia garų vonelėje ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Ten pat suberkite prieskonius: cinamoną, kardamoną, šviežiai maltą raudonąjį pipirą, apelsininius druskos dribsnius ir aplesino žievelę. Gerai išmaišykite.
  2. Kiaušinius išsukite su cukrumi. Supilkite jau šiek tiek pravėsusią šokolado masę. Įsijokite miltus. Masę gerai išmaišykite.
  3. Dalį tešlos krėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Šaukštu dėliokite po gabaliuką rududu.
  4. Ant viršaus užpilkite likusią šokoladinę masę.
  5. Dėkite kepti į įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug pusvalandį.

Lengvas kondensuoto pieno pyragas

Lengvas kondensuoto pieno pyragas - tai tobulas desertas tiems, kurie mėgsta nesudėtingus, bet nepaprastai skanius saldumynus. Šis pyragas išsiskiria savo švelnumu, purus tekstūra ir subtiliu kondensuoto pieno skoniu, kuris primena vaikystės laikus. Gaminimo procesas itin paprastas - užteks vos kelių ingredientų ir minimalių pastangų, kad jūsų namuose pasklisti malonūs kepinio aromatai.

Galimos ingredientų alternatyvos

Šiam pyragui galite naudoti įvairias alternatyvas, pritaikydami receptą savo skoniui ar turimiems produktams:

  • Vietoje įprasto kondensuoto pieno galima naudoti karamelizuotą kondensuotą pieną, kuris suteiks pyragui gilesnį, karamelės skonį.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais arba universaliais miltais be glitimo, jei turite alergiją.
  • Lydytą sviestą galima pakeisti kokosiniu aliejumi arba grietine, jei norite gauti kitokį skonio atspalvį.
  • Kepimo miltelius galima pakeisti sodos ir citrinos sulčių mišiniu (0,5 arbatinio šaukštelio sodos ir 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių).
  • Papildomam skoniui galite įdėti vanilės ekstrakto, cinamono arba tarkuotos citrinos žievelės.

Uogų pyragas su karameliniu kremu

Saldi karamelė, rūgštelėjusios uogos ir trapus tešlos pagrindas. Tai derinys, kuris suteikia vaizduotės sparnus ir įkvėpimo naujiems iššūkiams. Uogų pyrago su karameliniu kremu receptą vertą įsirašyti į šeimos receptų knygą.

Ingredientai 6-8 porcijoms

Tešlai:

  • 1 stiklinės miltų
  • ½ pakelio sviesto
  • 6 šaukštų grietinės
  • ½ šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus miltelių su natūralia vanile
  • žiupsnelio druskos

Kremui:

  • 400 g sutirštinto pieno „Rududu”
  • 250 g maskarponės
  • ½ citrinos žievelės ir sulčių
  • 50 ml brendžio
  • 1 kg rūgščių mėgstamų uogų

Gaminimo eiga:

  1. Į miltus įtarkuokite sviestą, pakapokite. Supilkite su soda ir druska išmaišytą grietinę ir greitai užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į plėvelę ir padėkite valandai į šaldytuvą.
  2. Po valandos tešlą iškočiokite ir išklokite ja kepimo formą. Tešlą subadykite, užklokite kepimo popieriumi, o ant popieriaus pripilkite žirnių, tam, kad pagrindas lygiai iškeptų ir liktų gražus pyrago kraštas.
  3. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 20 min. Žirnius nupilkite, pyrago pagrindą atvėsinkite.
  4. Kremui plaktuvu išplakite „Rududu” su maskarpone, tarkuota citrinos žievele, citrinos sultimis ir brendžiu.
  5. Kremą supilkite ant pyrago pagrindo ir užberkite mėgstamas uogas.

Tortas Medutis

Ar esate išbandę mano torto receptą Svajonių Medutis ? Tortas turintis daug gerbėjų ir yra vienas iš favoritų mano tinklaraštyje. Šiame recepte naudosiu tuos pačius produktus ,tik Medutis bus ne biskvitinis ,o kočiojamos tešlos ir plonasluoksnis.Mano Medutis tikrai nėra kažkuo ypatingas ,gaminamas iš tokių pačių produktų kaip ir visuose receptuose.Tik paruošimo būdas kiek skiriasi. Medutis turėtų būti su grietinės kremu ir papuošimas kuo paprastesnis ,labiausiai derantis Medučiui.

Ingredientai:

  • 4,5 st. miltų
  • 250 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 1 st. cukraus
  • 2 v.š. medaus
  • 1 a.š. sodos
  • 1-2 a.š. acto
  • 7-8 v.š. grietinės

Gaminimo eiga:

  1. Medų dedame į puodelį ir kaitiname kol pradės kunkuliuoti.Po 5-7 min medus patamsės ir taps gintaro spalvos. NESUDEGINKITE !!!
  2. Išminkytą tešlą padaliname į 20 lygių dalių.Man gavosi tiek.Nebūtinai ir jums tiek išeis.Gal jūs norėsite daryti storesnius lakštus ,tai darbas bus greitesnis.Man patinka ypatingai ploni lakštai ,tad teko pasidarbuoti iš peties.Vienu metu tiek neiškočiosite ,galite daryti pertrauką ,nes tai tikrai nėra taip lengva kaip gali pasirodyti.
  3. Atsimatuokite 10 vnt. truputį didesnių nei 21 cm pločio kepimo popieriaus lapų.Ant popieriaus dėkite tešlos gabaliuką ir uždengę kitu popieriaus lapu kočiokite tešlą.Bekočiodami vis pridėkite tortinės dugną pamatavimui.Lakštas turėtų būti truputį didesnis nei 21 cm skersmens.Kepant gali pasitraukti,dėl to darome šiek tiek didesnį.Taip iškočiokite iš kart kokių 10 vnt lakštų.Lakštas labai lengvai atsiskiria nuo popieriaus ir neprilimpa.
  4. Iškepusius lakštus pertepame grietinės kremu.Norėdami gražaus torto pjūvio išsidalinkite kremą po lygiai.Aš dėjau po 7-8 v.š. Puoškite pagal savo fantaziją.Gražiausias Medutis puoštas trupiniais be jokių ypatingų papuošimų.Jeigu puošimui naudosite trafaretą ir barstysite cukraus pudra ,tai naudokite tik netirpią cukraus pudrą ,nes paprasta pudra po laikymo šaldytuve tiesiog ištirps ir jūsų raštai dings.

Negriukas arba Ponu Robsonu

Šitas pyragas skirtas tiems, kas mėgsta drėgnus ir minkštus kepinius, tačiau visai nenori tos klampios masės braunio. Receptas labai senas. Turiu jį dar nuo darželio laikų. Mano teta jį kepdavo kiekvieną rugsėjo pirmąją. Dažniausiai dar pertepdavo šokoladiniu kremu. Vadindavo šį pyragą Negriuku, arba Ponu Robsonu. Pati šį gardų Negriuką kepiau bent kelias dešimtis kartų. Garbės žodis, kiekvieną sykį vis nustembu kaip iš tokių paprastų produktų galima sukurti tokį ypatingą pyragą.

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2v.š. kakavos
  • 6v.š. pieno
  • 100 g sviesto
  • 1a.š. kepimo miltelių
  • 0,5a.š. druskos
  • 6v.š. miltų

Gaminimo eiga:

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir grietine. Gerai įmaišome kakavą, miltus, druską ir kepimo miltelius. Tešlą supilame į nedidelę kepimo skardelę, išklotą sviestiniu popieriumi.

Torto sluoksniavimas

  1. Torto lakštai: į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite šaltą sviestą ir maigykite tarp pirštų, kol susidarys trupiniukai. Sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį ir minkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug 1 val. dėkite į šaldytuvą. Išėmusios tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 24 cm skersmens lakštus ir subadykite šakute.
  2. Karamelinis pertepimas: dubenyje gerai išsukite „Rududu“ kremą ir sviestą.
  3. Šokoladinis pertepimas: dubenyje išsukite iki vientisos masės sviestą ir sutirštintą pieną. Šokoladą ištirpinkite ant garų ir supilkite į dubenį.
  4. Torto sluoksniavimas: dėkite torto lakštą, užtepkite karamelinio kremo, dėkite kitą lakštą ir tepkite šokoladinį glaistą. Tokia tvarka sutepkite visą tortą. Viršų aptepkite šokoladiniu kremu.