Trupininis pyragas vaikystėje buvo vienas mėgiamiausių ir dabar primena vasaras kaime. Tai buvo vienas iš tų desertų, kurį močiutė kepdavo retai, nes virto kondensuoto pieno tais laikais nebuvo taip lengva gauti. Iš tikrųjų net nežinau ar jo būdavo pirkti, gal ji pati virdavo, šitas momentas man neužsifiksavęs.
Ingredientai tešlai:
- 0,5 kg kvietinių miltų
- 220g kepinių margarino ar sviesto
- 1 kiaušinis
- 2 v.š. grietinės
- Druska
Kiti ingredientai:
- 1 skardinė saldinto kondensuoto pieno
- 3-4 v.š. kokoso drožlių
- Pusė citrinos
Paruošimas: 35 min
Porcijos: 6
Gaminimas:
- Miltus persijokite tiesiai į didelį dubenį.
- Įberkite truputį druskos.
- Kambario temperatūros sviestą kubeliais sudėkite į miltus ir rankomis jį įtrinkite į juos, kad neliktų didesnių gumulėlių.
- Į grietinę sudėkite paplaktus kiaušinius, atvėsintą sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Tuomet dėkite kiaušinį ir porą šaukštų grietinės.
- Rankomis išminkykite tešlą. Tešla iš pradžių atrodys labai kieta, bet vėliau išsiminkys. Minkykite apie 10-15 minučių.
- Paruoštą tešlą dėkite į šaldymo kamerą ir šaldykite apie 30-40 minučių, kad tešla būtų pakankamai kieta, kad ją būtų galima tarkuoti stambia tarka. Beje, kad nereiktų vargt su tarkavimu ir dar lengviau tarkuotųsi, labai rekomenduoju tešlą kelias valandas pašaldyti šaldytuve. Geriausia pasidaryti tešlą iš vakaro ir per naktį palaikyti šaldytuve.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos vienu sluoksniu tarkuokite tešlą.
- Į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių temperatūros, dėkite tešlos trupinius ir kepkite juos apie 5 minutes. Maišant iškepkite trupinius orkaitėje įkaitintoje iki 200 C. Pradėkite maišyti kai tešla pradės skrusti, stambesnius sulipusius gabaliukus šauktu pasmulkinkite.
- Iškeptus sudėkite į dubenį.
- Į kepimo skardą vėl tarkuokite tešlą ir kepkite trupinius. Tą patį kartokite keletą kartų, kol iškepsite pakankamai trupinių.
- Kai atvės trupiniai, sumaišykite juos su virtu kondensuotu pienu, sudėkite į formą, paspauskite delnu, arba puodelio dugnu, kad neliktų oro tarpų.
- Į dubenį su iškeptais trupiniais pilkite kondensuotą pieną, sudėkite kokoso drožles, įspauskite sultis iš pusės citrinos ir šaukštu gerai išmaišykite.
- Ant maistinės plėvelės sudėkite paruošto pyrago masę, suformuokite stačiakampio formos pyragą ir suvyniokite.
- Pyragą reikia suslėgti - uždėkite ant jo pjaustymo lentelę ir paslėkite sunkiu daiktu.
- Geriausiai pyragą būtų įdėti į šaldytuvą ir laikyti ten visą naktį.
- Sustingusį pyragą supjaustykite ir patiekite.
Šis pyragas su varške mėgiamas dėl trapumo ir minkštumo derinio. Trapi išorė ir palaimingas kvapnus varškės įdaras kuria tobulą desertą. Tokį varškės pyragą negėda ir svečiui paduoti.