Ar kada nors svajojote apie naminį pyragą, minkštą ir kupiną jūsų mėgstamų uogų skonio? Pyragas su uogiene yra tradicinis ir paprastas saldumynas, kuris tinka tiek šeimos nariams, tiek svečiams. Jeigu ieškote greito, paprasto ir visada pavykstančio deserto - pyragas su uogiene yra būtent tai, ko reikia. Tai klasikinis kepinys, kuris ne tik primena vaikystę, bet ir yra puikus būdas sunaudoti namuose turimą uogienę.
Trupininis Pyragas su Uogiene ir Riešutais: Nostalgiškas Skanėstas
Paprastas trupininis pyragas su uogiene ir riešutais - tai nostalgiškas desertas, kuris dažnai primena močiutės virtuvę, šiltus vasaros vakarus ir stiklainius, pilnus naminės uogienės. Šis pyragas žavi savo paprastumu, bet kartu ir išskirtiniu skoniu - sviestinė trupininė tešla, rūgštelę suteikianti uogienė ir traškūs riešutai sukuria puikią skonio harmoniją. Jis puikiai tinka tiek savaitgalio desertui, tiek pasilepinimui darbo dienos vakarą. Kadangi jam nereikia jokių sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo, šį pyragą drąsiai gali kepti net virtuvės naujokai.
Paprastas pyragas su uogiene (trupininis) - tai vienas iš tų lietuviškų desertų, kuris kaskart primena jaukius šeimos savaitgalius, kvapnią močiutės virtuvę ir šiltą arbatos puodelį. Šio pyrago istorija siekia senus laikus, kai namuose visuomet buvo kepami paprasti, sotūs ir ilgai švieži išliekantys kepiniai, dažnai pagardinti sodo ar miško uogų uogienėmis. Be to, trupininis pyragas yra itin universalus - galite eksperimentuoti su įvairiomis uogienėmis: aviečių, vyšnių, agrastų, net spanguolių. Kiekviena jų suteiks pyragui vis kitokį skonio atspalvį.
Receptas: Trupininis Pyragas su Uogiene ir Riešutais
- Pirmiausia iš sviesto, miltų bei cukraus suminkome tešlą.
- Tešlą padaliname į dvi dalis bei atšaldome šaldytuve (maždaug porą valandų arba iki tol, kol kepsime). Galima šaldyti ir kameroje (maždaug pusvalandį). Iš šaldytuvo ištraukta tešla buvo padalyta į dvi dalis.
- Po to vieną dalį sutarkuojame bei suspaudžiame į kepimo indą, šitaip suformuodamos pyrago pagrindą.
- Paskleidžiame pasirinktą uogienę.
- Tuomet ant viršaus sutarkuojame kitą dalį tešlos bei pabarstome riešutais. Riešutus aš įprastai šiek tiek pakepinu orkaitėje arba tiesiog keptuvėje, nulupu luobelę (jeigu lupasi) bei pasmulkinu (iki miltų sumalti nereikia). Man labai patinka su lazdynų, bet tinka migdolai arba kiti, kokių turite namie, net riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai.
Kefyro Pyragas su Uogiene
Šis receptas yra idealus būdas panaudoti uogienes, kurios užsistovėjo spintoje, arba išbandyti naują skonį su jūsų pačių gaminta uogiene.
- Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri.
- Į išplaktus kiaušinius supilkite ištirpintą, pravėsusį sviestą ir kefyrą.
- Atrinkite sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu iki purios masės.
- Pamažu, po vieną, įplakite kiaušinius. Kiekvieną kartą gerai sumaišykite masę, kad ji būtų vientisa.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Šie ingredientai suteiks pyragui savitą struktūrą ir purumą. Lėtai įmaišykite sausų ingredientų mišinį į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę. Kai maišote tešlą, stenkitės nepermaišyti.
- Miltus sumaišykite su soda (ją užgesinkite keliais lašeliais citrinos sulčių ar acto).
- Pusę tešlos supilkite į kepimo formą (20-24 cm skersmens), išteptą sviestu arba išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus tolygiai paskirstykite uogienę.
- Supilkite pusę tešlos į paruoštą kepimo formą. Išlyginkite paviršių mentele. Užtepkite uogienę tolygiai ant tešlos sluoksnio.
- Įdėkite pyragą į iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40-50 minučių. Patikrinkite kepimo pabaigą įkišdami medinį smeigtuką į pyrago centrą.
- Ištraukite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje apie 10 minučių. Tuomet, atsargiai perkelkite jį ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Atvėsusį pyragą galima pabarstyti cukraus pudra arba papuošti trupučiu cinamono.