Po šventinio laikotarpio norisi kažko greito ir lengvo? Pristatome desertus stiklinėse - puikus pasirinkimas, kurį paruošite vos per kelias minutes.
Desertai Stiklinėse su Mėlynių Džemu
Šie desertai stiklinėse su mėlynių džemu - super greitas desertas, kurį susluoksniuosite per keletą minučių. Man jis šiek tiek primena lengvą sūrio tortą, kuriuos taip mėgstu gaminti, bet viskas daug paprasčiau. Pripažinkime, tik tau vienam skirtas stiklinėje patiektas desertas tikrai turi savo žavesio. Šį kartą receptas gana panašus, tačiau suporcijuotas į nedideles stiklines dar labiau džiugina kiekvieną valgytoją. Tiesą sakant gamyba dar lengvesnė ir paprastesnė.
Skonis maloniai nustebino, o priežastis - geras kokybiškų ingredientų derinys:
- Avižinių sausainių pagrindas ir trupiniai - traškūs ir dėl juose naudojamo kokosų aliejaus taip skaniai kvepia kokosais! Vis tik, jei kokosų aliejaus nemėgstate, galite jį laisvai keisti sviestu. Aš naudojau avižinius sausainius su mėlynėmis ir avietėmis, bet galite rinktis ir kitus mėgstamus avižinius sausainius.
- Purus maskarponės - grietinėlės kremas su citrinos nata - ne per riebus, nes įdėjau graikiško jogurto, o šis maskarponės sūris, man pasirodė skanesnis ir kremiškesnis, nei mano iki šiol ragauti ir naudoti.
Neretai pabrėžiu, kad desertas neturi būti labai saldus. Sutikite, pirktiniai džemai dažnai būna geroookai saldūs. Tik ne šįkart, nes pasirinkau mėlynių džemą, kurio sudėtyje tik mėlynės, obuolių sultys + tyrė ir pektinas. Skonis labai gerai subalansuotas, mielai būčiau pasislėpusi ir suvalgiusi likutį, bet labai patiko ir dukrai, tai gražiai pasidalinom prie lietinių. Beje, galite rinktis ir kitų uogų ar vaisių džemą, tik rekomenduočiau nesaldintą.
Desertą sluoksniavau į savo naująsias Wilmax dvigubo stiklo termo stiklines. Jau seniai tokių norėjau, nes jos puikiai išlaiko ne tik karštį, bet ir šaltį, todėl idealiai tinka sluoksniuotų desertų gamybai. Grįžtat prie deserto - stiklinėse susluoksniuotas klasikinis nekeptas sūrio pyragas.
Receptas
Paruošimas:
- Apie 1 kupiną v.š. sausainių masės atidėkite, o likusią suberkite į indelius ir švelniai paspauskite.
- Maskarponę sumaišykite su graikišku jogurtu ir cukraus pudra.
- Atsargiai maišant į maskarponės - jogurto masę supilkite grietinėlę.
- Plakite elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu, kol kremas sutirštės. Svarbiausia neperplakti, kad kremas nepagelstų ir neįgytų sviesto skonio.
Klasikinis Tiramisu
Šį receptą įkvėpė populiarumo rekordus sumušęs mano gimtadienio tortas - nekeptas sūrio pyragas. Grįžtat prie deserto - stiklinėse susluoksniuotas klasikinis nekeptas sūrio pyragas.
Ingredientai:
- 100 g mėgstamų sausianių | Naudojau paprasčiausią “Gaidelį”
- 2 v.š.
Gaminimo eiga:
- Sausainius susmulkiname maisto smulkintuvu iki miltų / smulkių trupinių tekstūros.
- Juos sumaišome su lydytu sviestu ar kokosų aliejumi.
- Kreminį sūrį išplakame su vanile, citrinos sultimis ir cukrumi.
- Kitame inde išplakame grietinėlę.
- Trynius atskirti nuo baltymų.
- Trynius išsukti su cukrumi, kol pabals.
- Pasiruošti labai stiprios juodos kavos, į kavą įpilti romo.
- Iki standumo išplakti baltymus, įmaišyti į maskarponės ir trynių masę.
- Pasiruošti indą. Labai puikiai tinka stiklinis, negilus, pailgas indas, jei tokį turite. Arba galima į stiklines viską sluoksniuoti… Jei darau stiklinėse, tai sausainių prireikia mažiau, jei vienas didelis indas - sausainių sunaudoju daugiau. Taigi, priklauso nuo situacijos.
- Sausainius trumpam įmerkti į kavą, bet tik kad jie truputį sudrėktų, jokiu būdu nepermirktų ir nevirstų į košę.
- Kloti sluoksnį sausainių, ant jų sieteliu užbarstyti kakavos ir tiesti kremo sluoksnį, tą patį pakartoti kol baigsis kremas ir sausainiai.
- Užbaigti viską kremu, pabarstyti kakava ir - į šaldytuvą. Geriausia palikti šaldytuve mažiausiai 8 valandom.
Žodžiu, pagaminti „iš vakaro“ ar bent jau iš ryto.
Dažniausiai Užduodami Klausimai ir Patarimai
Klausimas: Ar skonis labai suprastėtų, jei vietoj maskarponės dėti rikotą ar kvarką?
Klausimas: Kodėl man kelis kartus iš eilės darant tiramisu, jis gaunasi skystokas?
Atsakymas: Tikėtina, jog kremas pernelyg suskystėjo - taip gali atsitikti per daug išmirkius sausainius ar naudojant didelius kiaušinius.
Klausimas: Pirmame punkte trynius sumaisyti su maskarpone, bet nerasote su kokiu kiekiu? Turit omenyje su 250g? Ir ar galiu maskarpone issukti su mixeriu?
Klausimas: Ar gali taip būt, kad Tiramisu per šlapias? produktus naudojau kaip recepte, sausainių šį kartą tikrai per daug nepaskandinau, bet juk jie turi būti drėgni?
Klausimas: Kiek laiko tą TIRAMISU padarius, galima jį laikyti šaldytuve arba šaldymo kameroje? Manau, per anksti padariau truputi, (žinant, kad jis be visokių cheminių priedų, kaip parduotuvėse tortai), pirmą kartą dariau, labai bijojau, kad nesigaus, o visai pavyko geras, bet sekmadienį vakare dariau, o draugai tik trečiadienį planuoja užsukti, tai bijau, kad suges….
Klausimas: Ar gali buti, kad su cukrumi isplaktus kiausinius sumaisius su maskarpone, perplakiau? Nes gavosi kazkoks skystas labai kremas. Ar maskarpone gal issitraukt is saldytuvo valanda - dvi pries darant tiramisu?
Patarimas: Patarimai, kam nesigauna tirštas - plakit baltymus ir trynius atskirai. Sumaišę su maskarpone neplakit masės mikseriu, o tik ranka išmaišykit iki vientisos masės. Kavą virti reikėtų espresso - kad būtų kuo juodesnė ir be nuosėdų (tirpi, mano nuomone, visiškai netinka), įpylus romo į kavą, sausainius reiktų tik „nuspalvint” iš visų pusių ir tiek. Likusi drėgmė susigers iš masės į sausainius, tuomet ir tortas bus standus.
Patarimas: Aš dar būtinai dedu cirtinos žievelės ir šiek tiek citrinos sulčių! Iškart pagyvina ir palengvina skonį.
Patarimas: Sumaišę su maskarpone neplakit masės mikseriu, o tik ranka išmaišykit iki vientisos masės.
Klausimas: Jei neturiu romo, kuo jį pakeisti?
Patarimas: Alkoholio nededu, ale kava stipria labai ir gera darau. Anksciau dedavau daugiau kiausiniu, tai skonis netas, o vat sitas tai super!
Klausimas: Ar galima gaminti tiramisu su vaisiais?
Klausimas: Ar gerai mirkyti sausainius po 2 sek.?
Klausimas: Girdėjau, kad kiaušinius galima pakeisti grietinėle (draugė laukiasi, nesinori rizikuoti). Gal esate bandžiusi? Ar gautųsi kas nors panašaus?
Tiramisu variacijos
- del idomumo visiems pasakysiu alkoholi galit isbandyt pati ivairiausia mano drauge italijoje mane pavaisino su tiramisu sampane rafinuotas skonis 🙂 gaila lietuvoje gero sampano pigiai nenusipirksi…..
- Pagalvojau ar imanoma kava pakeisti kuom nors kitu(gal okoladu) arba isvis atsisakyti?
- Aš dar būtinai dedu cirtinos žievelės ir šiek tiek citrinos sulčių! Iškart pagyvina ir palengvina skonį.
- Ar galima įmaišyti gerai išplaktos 35% grietinėlės?