pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Beatos Avienos Kumpis - Receptai ir Paruošimo Patarimai

Ingredientai

1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.

2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.

3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).

4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.

5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.

6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.

7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.

8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.

Labai šventinis kiaulienos vyniotinis Velykoms

Sveiki sulaukę Didžiojo penktadienio! Nuo vaikystės atsimenu, kad mėsos šią dieną mes nevalgydavom. Aišku, kiekvienas gali pasirinkti, kokią simbolinę auką skirti ar visai nieko neaukoti ir nieko neatsisakyti.

Bet šis kiaulienos vyniotinis su obuolių sūriu ir karamelizuotais svogūnais – mano pasiūlymas jūsų Velykų stalui, o Didįjį penktadienį galima ir į žuvį labiau susiorientuoti. Žuvies patiekalų turime, va štai lašiša lėtai kepta arba žuvies pyragas…

Apie kiaulienos vyniotinį

Aš tikrai būčiau gera klebono šeimininkė arba vestuvių šeimininkutė. Cha cha cha cha, jei būčiau prieš šimtą metų gimus. Man patinka tokie va vyniotiniai ir viskas, ypač šventiniams pietums. Toks puikiai valgosi ir atvėsęs, be to, juk Velykoms norisi kažko truputį kitokio.

Šis – tai dviejų kiaulienos filė-išpjovų kepsnys, o viduje tradiciškai karamelizuoti svogūnai (kaip gi be jų?). Aš galvojau ir apie slyvas ar abrikosus (tai tokie džiovinti vaisiai, kurie labai mėgsta lankytis tokio tipo dalykuose). Bet šįkart pamaniau, kad ne ne ne ne, reikia kažko tokio truputį kitaip.

Kol mąsčiau, akis užkliuvo už mano Montės (aš taip vadinu savo tetą ir krikšto mamą) obuolių sūrio. Štai, galvoju, gražuoli tu mano, tu ne tik geriausias sūrio draugas, bet ir puikiai čia man tiksi! Ir iš tiesų – stebuklas. Jis visai pradingo, išgaravo ir susiliejo su svogūnais į vientisą obuolingą skanumyną. Geresnio nieko negalėjau sugalvot.

O prieskonių visai minimaliai: druska ir pipirai. Tada jau viską tik suvyniojame į kepimo plėvelę (na žinote, tokį kepimo maišą), tada į indą, stiklinė balto vyno ir prašom, kepam. Sulčių užtektinai iš vyno ir kepsnio, tai ir buvo padažas… O šalia – salierų ir bulvių košė bei brokoliai.

KomentaraiVabaliukas parašė:

Manau, kad ką nors panašaus teks išgauti – darbo nedaug, o rezultatas tobulas, be to ir skrandis bus pamalonintas šita naujiena. Gerų, linksmų, saulėtų šv. VELYKŲ Jums ir Jūsų šeimai.

ne, aš nieko tokio nemoku parašė:

o tiksliau, neturiu tokių sąlygų švaistytis mėsom, sūriais, į kairę, į dešinę.. kilogramas, du ar trys nėra skirtumo.. burnų apstu.. nes nėra ir tų burnų pas mus tiek.. o gal truputį bendruomeniškumas evoliucionuoja į asketizmą ir vienuoliškumą.. žodžiu, su maistu gan rezervuotai.. kažkokie sunkūs laikai vis dar tęsiasi… nors, žinoma, visko turėtų būti, ir tai bus mamos dėka.. aš pyragų jau nebekepsiu, nes ištisai kepu keksiukus ir dar jų yra gana neblogų… o mėsas gamins mama… aš tik noriu iš varškės ko nors dar.. bet negaliu sugalvoti.. tokio slaviško paschos patiekalo.. šventinės varškės.. bet dar neradau to tikrojo recepto.. taip, gerai, kad priminėt, penktadienis, galima būtų ir paaukoti ką nors.. nors tuo klausimu be galo daug pastangų dedama visus metus – badauju tikrai nemažai.. bet sveikata dar negrįžo.. šiek tiek geriau, bet sunkiai išlaikoma kaip pastovi būsena..

Beatos avienos kumpis

Šventėms galima išsikepti avienos kumpį. Žinoma, perskaitęs antraštę buvo, kas pagalvojo: iš kur jį paiimti?

Be to, avienos kainos turguje kosminės: mokėti 34 litus už kilogramą gali arba turčiai, arba bepročiai. Kadangi savęs nepriskiriu nė vienai iš šių kategorijų, radau pigesnės avienos – 15 litų už kilogramą. Mano galva, ji tiek ir turėtų kainuoti. Žinoma, neturint šaldytuve avienos galima eksperimentuoti ir kepti, tarkime, kiaulienos kumpį. Juk neretai kaip tik šitaip ir atrandami nauji bei gardūs patiekalai. Kodėl nepabandžius?

Taigi reikės 1–1,5 kilogramo kumpio arba jo dalies (kiaulienos kumpis gali sverti keletą kilogramų – idant paskui nereikėtų valgyti dvi savaites to paties).

Po to, kai kumpis įtrintas prieskoniais, dėkime jį į sandarų indą, uždenkime ir palikime stovėti šaldytuve arba kitoje vietoje, ten kur žemesnė temperatūra. Žinoma, užšaldyti irgi nereikėtų.

Kai jau nutarsite, jog kumpiui gana ilsėtis šaldytuve ant lentynos, traukite jį lauk. Dėkite į keptuvę su gerai labai įkaitintais riebalais ir truputį apkepinkite iš visų pusių - iš kokių tik pajėgsite. Šis ritualas tam, kad paskui orkaitėje kumpis neprarastų savo syvų ir skonio.

Kitas etapas - kepimas. Kumpį dedame į kepimo indą, įpilame 200 ml marinato arba vandens, uždengiame dangčiu (jeigu toks yra) arba folija ir pašauname į 220 laipsnių karščio orkaitę. Kepame dvi valandas. Retkarčiais mėsos paviršių palaistome išsiskiriančiomis sultimis. Aišku, kiek kepti, priklauso ir nuo kumpio dydžio bei orkaitės savybių. Po pirmos kepimo valandos sudedame luptas bet nepjaustytas nedideles bulves, o likus pusvalandžiui kumpį nudengiame.

Kuomet vasarą lankiausi senovines kulinarines tradicijas puoselėjančioje sodyboje netoli Gruzdžių, sužinojau, jog keptas kumpis nuo seno čia laikomas kalėdiniu valgiu. Prieš kepant 3 paras jį mirkydavo sūriame vandenyje, o kepdavo per naktį, kad šv. Kalėdų rytą jį būtų galima ištraukti iš krosnies ir dar karštą patiekti iš bažnyčios sugrįžusiai šeimynai. Kartu su kumpiu patiekdavo raugintų kopūstų, bulvių.

Tačiau grįžkime prie savojo kulinarinio šedevro. Kol kumpis kepa, 200 g rukolos (gražgarstės) lapelių dubenyje sumaišome su šaukštu aliejaus ir 2 šaukštais acto balzamo, pridedant žiupsnelį cukraus arba truputį medaus ir druskos. Viską išmaišę salotas padėkime šaltai.

Iškepęs kumpis serviruojamas plačioje plokščioje lėkštėje. Aplinkui sudedamos keptos bulvytės, apibarstome rukolos lapeliais, kurie, jeigu pamiršote per darbus, laukia padėti šaldytuve. Ir galiausiai užberiame saują vyšninių pomidoriukų.

Ingredientai

  • avienos kumpių: 1 (manasis svėrė maždaug 1,5 kilogramo)
  • maltų juodųjų pipirų
  • malto kumino
  • aštrių raudonųjų paprikų
  • druskos
  • šviežio rozmarino
  • šviežio čiobrelio
  • raudono vyno: 1 taurės
  • česnako.

1. Pirmiausia subadome avienos kumpį peiliu.

2. Tada susmulkiname česnaką.

3. Įtriname mėsą prieskoniais ir apipilame vynu.

4. Paliekame marinuotis keletą dienų, labai skubant, užtenka ir vienos paros.

5. Kepame maždaug 1 valandą 45 minutes iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kepame kepimo rankovėje). Po 60 minučių kepimo, rankovę apverčiame, kad ir kita pusė mėsytės pasitroškintų vyne. Jei kepdami neapversite, tai gana ryškiai pajausite skonio skirtumą, kur kepė vyne, o kur ne.

6. Patiekite su savo mėgstamu garnyru ir skanaukite!

Rekomendacija: Daugiau receptų iš kumpio rasite: Kumpio receptai.

. kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!