pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mėsos arba žuvies kukuliai, išvirti sultinyje: receptas

Anot nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, lietuviai kukulius gamindavo iš ko tik nori: įvairiausios tešlos, kruopų, daržovių, pupų, žirnių ir patiekdavo su įvairių įvairiausiais padažais. Žiemos pabaiga ir artėjantis pavasaris kaip tik ir buvo tas metas, kai proseniai kibdavo į kukulius.

Vienas seniausių jų receptų - duonos rutuliukai, gaminami iš užraugtos ir kildintos tešlos. Iš jos reikia suformuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir virti 15-20 minučių pasūdytame vandenyje su svogūno skiltele ir šlakeliu aliejaus. Išgriebtus reiktų apipilti tirpintu sviestu.

Jautienos kukuliai

Šie jautienos kukuliai mus taip sužavėjo, jog įtraukėme juos ir į sekančios savaitės meniu!

Ingredientai:

  • 400 gr. maltos jautienos
  • 2 gr. maltos saldžios paprikos
  • 4 gr. druskos
  • 30 gr. vandens
  • žiupsnelis kmynų
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Troškinys

Ingredientai:

  • 30 gr. aliejaus
  • 250 gr. garuose virtų baltųjų pupelių
  • 70 gr. šalto rūkymo šoninės (riekelėmis)
  • 60 gr. svogūno
  • 150 gr. grietinėlės (36%)
  • 15 gr. česnako
  • 50 gr. špinatų
  • žiupsnelis peletrūno

Gaminimo instrukcija:

  1. Į dubenį dedame jautienos faršą, druską, maltą saldžią papriką, kmynus bei pipirus.
  2. Įpilame vandens. Gerai išmaišome. Suformuojame mėsos kukuliukus - 1 kukulis sveria 30 gr.
  3. Supjaustome stambesniais kubeliais svogūną. Beriame žiupsnelį peletrūno.
  4. Viską troškiname ant vidutinės - žemesnės kaitros vis pamaišant.
  5. Įberiame nedidelį žiupsnelį druskos bei pipirų.
  6. Kol kukuliai troškinasi, garuose virtas pupeles beriame į sietelį ir gerai nuplauname vandeniu.
  7. Kai kukulių padažas sutirštės, suberiame nuplautas pupeles. Viską gera išmaišome ir užverdame.
  8. Užvirus troškiniui ant viršaus sudedame špinatus ir leidžiame jiems sukristi.
  9. Patiekiame su traškiais šoninės gabalėliais ir smulkintais svogūnų laiškais.

Šis troškinys yra begalo universalus ir pritaikomas pagal tai, ką turite šaldytuve arba ką mėgstate. Jautieną galite laisvai keisti kiauliena, vištiena ar kalakutiena.

Kukuliai su padažu

Reikės: 500 g jautienos ir 300 g kiaulienos faršo, vieno kiaušinio, svogūno, šiek tiek pieno, prieskonių, baltos duonos trupinių.

Padažui reikės: 500 ml jautienos sultinio, 3 šaukštų grietinės ir tiek pat miltų, 5 šaukštų sviesto.

  1. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje su sviestu.
  2. Į dubenį dėkite faršą ir piene išmirkytus duonos trupinius, įmuškite kiaušinį ir pagardinkite prieskoniais.
  3. Sumaišykite, formuokite kukulius ir kepkite, kol apskrus.
  4. Į keptuvę dėkite sviesto ir miltų, maišydami kaitinkite, kol masė taps ruda.
  5. Tuomet pilkite karšto sultinio, pamaišykite ir šį tirštą padažą pilkite ant kukulių puode.

Žuvies kukuliai

Reikės: 200 g kalmarų, 200 g menkės filė, 50 g baltos duonos, ketvirtadalio stiklinės pieno, 2 svogūnų, šaukšto sviesto, 2 kiaušinių, 4 šaukštelių džiūvėsėlių, 2 šaukštų lydyto sviesto (arba margarino), prieskonių.

  1. Kalmarus išvirkite ir kartu su žalia menke, svogūnais bei piene išmirkyta duona sumalkite mėsmale.
  2. Į masę įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai sumaišykite.
  3. Prieš patiekdami apliekite išlydytu sviestu.

Indonezijos religinė dauguma musulmonai nevalgo kiaulienos, tad jie bakso gamina iš jautienos, vištienos arba žuvies.

Garnyru šalia kukulių gali tapti lakštiniai, ryžiai, salotos, daigai, virti kiaušiniai, padažai - aiškių ribų nėra. Bet privalomi dalykai - kukuliai ir sultinys.

Bakso kukuliai

Ingredientai:

  • Žuvies padažas
  • Soda
  • Svogūnai
  • Imbieras
  • Druska
  • Kardamonas
  1. Visus kukulių ingredientus gerai išminkome su malta mėsa ir dar kartą permalame - iki vientisos masės.
  2. Jei yra galimybė, dėkite viską į elektrinę trintuvę. Mėsą sudedame į dubenėlį, uždengiame ir 2-3 valandoms pastatome į šaldytuvą - masė turi sustingti.
  3. Sultinį užviriname, sudedame visus ingredientus ir paverdame ant mažo karščio apie pusvalandį, kol sultinys prisisotins skonių. Nukošiame.
  4. Gaminame kukulius. Šlapiomis rankomis imame masės ir spaudžiame kumštyje, kad pro jo viršų išlįstų teniso kamuoliuko dydžio apvalus gabaliukas.
  5. Su šaukštu jį nugnybame ir dedame į lėkštę. Stenkitės kukulius daryti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia.
  6. Sudėję kukulius į verdantį vandenį, keletą minučių paverdame. Paragaujame vieno, ar jau išvirę, tada išgriebiame visus.
  7. Jeigu atrodo, kad per daug jų prisigaminote, dalį galima užšaldyti kitam kartui.
  8. Dedame į lėkštę kukulius, garnyrą ir užpilame karštu sultiniu.

Indonezijoje prie bakso pasiūlomas ir aštrus padažas, dažniausiai sambal. Išbandykite savąjį mėgstamą, o sambal kada nors patys pasigaminsime.

Garnyras: daigai, virtų ryžių lakštiniai, kalendros. Bet galite išbandyti vaizduotę - nuo salotų lapų iki virto kiaušinio.

Patarimai

  • Gamindami kukulius, į jautienos faršą dėkite žalių bulvių tarkių ir smulkintų graikinių riešutų.
  • Dėl vėžio gydymo dažnai galite jaustis dehidratuoti arba skaudėti burną, todėl sunku mėgautis įprastu maistu.
  • Drėkinančios ir raminančios priemonės, pavyzdžiui, želatinos desertai, ledinukai ir žolelių arbatos, gali suteikti komforto, o jus pamaitinti ir atgaivinti.