pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sventiniai Užkandžiai Vaikams: Receptai ir Idėjos

Prasidėjus naujiems mokslo metams, tėveliams vis kyla klausimas, ką įdėti vaikams į mokyklą, kad mažieji būtų sotūs, maistas jiems patiktų, būtų sveikatai palankus ir, žinoma, daug laiko neužtruktų suruošti priešpiečių dėžutės.

Maisto technologė, knygos „Sveiko maisto gamyba“ autorė Raminta Bogušienė dalinasi priešpiečių dėžutės planu ir receptais.

Priešpiečių Dėžutės Planas

Pirmiausia, tėveliams reikalinga susidėlioti vaiko valgymų planą. Paprastai pusryčiai valgomi namuose, priešpiečiai ir pavakariai (tai, kas dedama į priešpiečių dėžutę), pietūs - mokykloje šviežiai ruoštas šiltas maistas, o vakarienė - vėl namuose.

  • Rinkitės vaikų mėgstamus produktus, aptarkite drauge, ką jie norėtų valgyti priešpiečiams.
  • Siūlyčiau pasikliauti vaikų nuomone tiek perkant produktus, tiek gaminant maistą.
  • Sveikatai palankūs užkandžiai ‒ su mažiau cukraus ir mažiau druskos, neskrudinti ir nespraginti gaminiai.
  • Patiekalai gaminami šviežiai, su daugiau daržovių ir viso grūdo produktų, turintys daug baltymų.

Visuomet reiktų stengtis, kad vaikų priešpiečiai būtų subalansuoti, ne tik su angliavandeniais ir riebalais, bet ir su baltymais, kad sotumas būtų ilgalaikis, o augantis organizmas gautų jam būtinų „statybinių“ medžiagų.

Produktų Idėjos Priešpiečių Dėžutei

  • Šviežios daržovės: maži pomidoriukai, agurkai, traškios morkytės, paprikos, traškių salotų lapai ir kitos vaikų mėgstamos daržovės.
  • Džiovinti, liofilizuoti vaisiai ir uogos: bananai, avietės, mangai, razinos, datulės, slyvos, abrikosai, figos.
  • Taip pat įvairūs pieno produktai: kietasis sūris, sūrio lazdelės, varškės sūris, jogurtas.
  • Patiekalai iš pieno produktų: varškės apkepas, varškėčiai, varškės keksiukai ir pan.

Sumuštiniai ar Tortilijos

  • Duoną, tortilijas: reiktų rinktis viso grūdo, druskos iki 1 g/100 g, cukraus iki 5 g/100 g, skaidulinių medžiagų daugiau nei 6 g/100 g.
  • Padažui naudoti: avokadų užtepą, avinžirnių humusą, sūrio ar varškės užtepėlę, karštus sumuštinius ar tortilijas galima užtepti ir pomidorų padažu, nors gali būti be padažo, ar tiesiog sviestas, jei gaminame sumuštinį.
  • Iš daržovių tinka traškios salotos, špinatai, gražgarstės, tarkuotos morkos, cukinijos, pjaustyti agurkai ar pomidorai.

Tik svarbu daržoves nuplovus, gerai nusausinti, kad nesudrėgtų tortilijos lakštai ar duono riekelė.

Iš baltymingų produktų - virta kalakutiena ar vištiena (aukščiausios rūšies, daugiau nei 90 proc. mėsos, be E621 ir kitų maisto priedų, draudžiamų vaikų maitinime, druskos ‒ iki 1,7 g/100 g), sūris.

Kiti Produktai

  • Miltiniai gaminiai: siūlau pirkti sveikatai palankesnius viso grūdo sausainius, bandeles (cukraus ‒ iki 16 g/100 g) arba gaminti patiems.
  • Galima iš vakaro prikepti blynelių ir šaltus įdėti į priešpiečių dėžutę.

Blyneliai gali būti su daržovėmis, vaisiais ar su varške, sūriu ir kitais ingredientais; galite naudoti viso grūdo miltus arba iš dalies viso grūdo kvietinius speltų miltus ar kitus, ypač tinkamus vaikams, alergiškiems glitimui ‒ kukurūzų, ryžių, grikių, avinžirnių.

Galima iš vakaro iškepti ne tik blynelių, bet ir bandelių, kurias vaikai galės net keletą dienų iš eilės neštis į mokyklą.

Sventiniai Receptai Vaikams

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai dalinasi 3 skanių bei sveikų skanėstų receptais.

Pieno bei Ledų Kokteilis su Mėlynėmis

Tai ne tik gaivus, sveikas, bet ir ypač skanus desertas. Be to, jis primins vasarą, o kartu su vaikais jį gaminti ypač smagu.

Ingredientai (2 porcijoms):
  • 100 g mėlynių
  • 2 valg. šaukšt. medaus
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės
  • 1 stiklinė pieno
  • 2 valg. šaukšt. vanilinių ledų
Gaminimas:

Į plaktuvą suberkite mėlynes, vanilę, supilkite medų, pieną ir įdėkite ledus. Viską gerai suplakite. Koktelį supilkite į stiklines, ant viršaus užberkite mėlynių ir įkiškite šiaudelius.

Arbūzų ir Fetos Salotos

Šios salotos - gaivios, skanios ir labai maistingos.

Ingredientai (4 porcijoms):
  • 400 g arbūzo
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • ryšulėlis mėtų
  • 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 200 g fetos
  • 2 arbat. šaukšt. balzaminio acto
Gaminimas:
  1. Gabalėliais supjaustykite arbūzą ir agurkus, sudėkite į indą ir suberkite nuskintus mėtos lapelius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Paskaninkite prieskoniais, tik nepadauginkite druskos, nes fetos sūris - ganėtinai sūrus.
  2. Salotas sudėkite į lėkštes, užbarstykite fetą, likusius mėtos lapelius, o balzaminį actą užpilkite prieš patiekiant.

Spalvoti Vaisių Iešmeliai

Šio spalvoto ir ypač gardaus užkandžio gamybos procesas - labai smagus. Jis tik įrodo, kad maisto ruošimas su vaikais gali būti itin įtraukianti pramoga.

Ingredientai (7 iešmeliams):
  • sauja žemuogių
  • 2 saujos braškių
  • 2 mandarinai
  • 1 mangas
  • 1/3 ananaso
  • 2 kiviai
  • po saują žalių ir raudonų besėklių vynuogių
  • mėlynių
Gaminimas:

Imkite 7 iešmelius ir suverkite vaisus bei uogas tokia tvarka: 1 žemuogė, 1 braškė, 1 skiltelė mandarino, po kubelį mango, ananaso, kivio, 1 žalią ir 1 raudoną vynuogę, 2 mėlynes.