pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Smidrų Salotų Receptai: Gaivūs ir Skanūs Patiekalai

Smidrai - puikus ingredientas salotoms, suteikiantis joms ne tik puikų skonį, bet ir naudingų medžiagų. Švieži, traškūs ir sultingi smidrai idealiai tinka salotoms paskaninti. Šiame straipsnyje rasite įvairių smidrų salotų receptų, kurie ne tik lengvai paruošiami, bet ir labai skanūs.

Smidrų Salotos su Feta

Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta paprastus, bet skanius patiekalus.

Reikės:
  • Ryšelio smidrų
  • Saujos mažų pomidorų
  • Fetos sūrio
  • Gražgarsčių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Citrinos sulčių
  • Druskos, pipirų
Gaminimas:
  1. Smidrus nuplaukite ir nupjaukite arba nulaužkite sumedėjusias dalis.
  2. Užvirkite puode vandens, įberkite šiek tiek druskos ir 1-2 min. apvirkite smidrus, kol vos suminkštės, bet liks kieti ir traškūs.
  3. Apvirtus smidrus nuplaukite po šaltu vandeniu - dalį jų supjaustykite gabaliukais, bet keletą pasilikite.
  4. Supjaustykite pomidorus, fetą, nuplaukite salotas ir viską kartu sumaišykite su smidrais.

Smidrų Salotos su Bolivine Balanda, Granatais ir Feta

Šios salotos ne tik atrodo gaiviai ir spalvingai, bet ir yra puikus baltymų, skaidulų bei vitaminų šaltinis.

Ingredientai:

  • Bolivinė balanda
  • Smidrai
  • Žalumynai
  • Granatų sėklos
  • Fetos sūris
  • Citrinos sultys
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai

Gaminimo eiga:

  1. Išvirti bolivinę balandą pagal instrukciją ant pakuotės, tuomet atvėsinti.
  2. Paruošti smidrus - nupjauti kietus galus ir kelias minutes apvirti garuose arba trumpai apkepti keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus, kad smidrai išliktų traškūs.
  3. Į lėkštę dėti atvėsintą bolivinę balandą, ant viršaus - smidrus, smulkintus žalumynus, pabarstyti granatų sėklomis ir trupintu fetos sūriu.
  4. Apšlakstyti citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Pagardinti druska bei pipirais.
  5. Patiekti iškart.

Kiti Smidrų Salotų Receptai

  • Smidrų salotos su apelsinais ir vyšniniais pomidorais: gaivus ir lengvas pasirinkimas.
  • Iceberg salotos su baklažanais, sūriu ir pomidorais: puikiai tinka vakarienei.
  • Salotos su avokadu, krabų lazdelėmis, pomidorais, fermentiniu sūriu ir konservuotais žirneliais: itin skanus mišrainės variantas.
  • Brokolių ir kalafiorų salotos su džiovintomis spanguolėmis: puikus derinys mėgstantiems brokolius ir kalafiorus.

Patarimai ir Gudrybės

  • Smidrus itin skanu valgyti ir žalius.
  • Baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, todėl verdant juos, įdėkite truputį cukraus.
  • Norint sužinoti, ar smidrai jau išvirę, kilstelėkite vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

Smidrų auginimas Lietuvoje

Smidrų auginimas Lietuvoje tampa vis populiaresnis. Smidrus auginanti Vidmantė Ščerbinskienė jau antri metai pjauna smidrų derlių. Moteris Ukmergės rajone įkūrė ūkį „Šparagų namai“, kuriame augina ne tik minėtas daržoves, bet ir šitake grybus.

Vidmantė atrado daug įvairių receptų ir kviečia išbandyti pasigaminti salotas su vos apvirtais smidrais.

Šią vasarą Vidmantė pabandė auginti arbūzus, kurie puikiai užderėjo, tad kitąmet ūkyje augs ir lietuviški arbūzai.

Receptas: Smidrai su kiaušiniais ir sviesto padažu

Ingredientai:

  • Smidrai: 10 vnt.
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Sviestas: 100 g
  • Citrinos: 1 vnt.
  • Actas: 2 valg. š.

Gaminimas:

  1. Smidrus paruoškite: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min.
  2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Receptas: Smidrai su šonine ir parmezano sūriu

Ingredientai:

  • Smidrai: 6 vnt.
  • Šoninė
  • Parmezano sūris: 1 valg. š.
  • Citrinos: 1 vnt.
  • Prieskoniai

Gaminimas:

  1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir virkite 4 min.
  2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir kepkite apie 5 min.
  3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.

Receptas: Makaronai su smidrais ir vyšniniais pomidorais

Ingredientai:

  • Smidrai: 200 g
  • Citrinos: 1 vnt.
  • Makaronai
  • Vyšniniai pomidorai
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai

Gaminimas:

  1. Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  2. Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5-7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
  3. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
  5. Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais. Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
  6. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.