Geriausias konservavimo būdas - liofilizacija (Video)
2014-02-01 ( 15 ) ( 45 ) ( 440 )
Rūšis: | Pranešimas spaudai |
Liofilizacija yra vienas iš daugelio džiovinimo būdų, tačiau šiuo metu – geriausias. Džiovinant įprastu būdu vitamino C produkte lieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – 100. Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Kaip teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis, liofilizacija – ateities konservavimo metodas, kuris sparčiai populiarėja jau šiandien ir greitu laiku taps neatsiejamu būdu norint išsaugoti ne tik įvairias maisto gėrybes. Liofilizacija medicinoje ir kosmoso pramonėje Liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko. Ypatingo dėmesio sulaukusioje parodoje „The Human Body Exhibition“, kuri viešėjo ir Lietuvoje, įvairūs žmonių organų bei kūno dalių eksponatai buvo taip pat paruošti naudojant liofilizavimo metodą. Maisto produktus ruošti šiuo metodu pradėta kosmoso pramonei. Kylant nepaprastai svarbus krovinio svoris, kuris gabenant liofilizuotus produktus yra dešimt kartų mažesnis nei įprastų. Žinoma, kosmonautams svarbios ir kitos šių produktų savybės – jie ilgą laiką negenda, o jų maistinė vertė prilygsta šviežio produktui. „Tarp turistų liofilizuoti produktai taip pat labai populiarūs, nes jie neapsunkina kuprinių“, – tikina mokslininkas. Pasak jo, šiuo būdu galima paruošti ne tik atskirus produktus, bet ir patiekalus. „Liofilizuoti galima ir bulvių košę, kurią, pavyzdžiui, turistas kalnuose gali valgyti užpylęs trupučiu vandens“, – teigia P. Viškelis.
Šaldyti produktai taip pat turi galiojimo trukmę
V.Kurpienė teigia, kad šaldytiems produktams gana didelės įtakos turi laikas: „Jei maisto produktą apdorojame termiškai ir užšaldome, jį galima naudoti 2–4 mėn., priklausomai nuo to, koks tai produktas. Jei šaldome šviežius produktus, juos naudoti galima ilgiau, 6–12 mėn.“ Bet kokiu atveju, sako ji, šaldytus maisto produktus laikyti patariama iki kito derliaus. Pašnekovė aiškina, kad daržovių ir uogų vertė su laiku stipriai sumažėja, o po ilgesnio laiko juos vartojant galima netgi sau pakenkti.
R.Šniolienė, paklausta apie cukraus kiekį jos siūlomuose receptuose, sako, kad saldumas dažnai neutralizuojamas acto. „Yra šaltas marinavimo būdas, kai daržovės visiškai nekaitinamos, yra galimybė išlaikyti jas traškias. Naudojamas actas, cukrus, druska, aliejus, visai vengiama vandens. Actas, kurio yra gana daug, neutralizuoja cukraus skonį“, – teigia tinklaraštininkė. Tokios daržovės, anot jos, turi labai intensyvų skonį, tačiau nėra itin sveikos, tinka pasilepinimui, užkandžiavimui.
Paklausta apie sūdymą, V.Kurpienė sako, kad derėtų atkreipti dėmesį į druskos vartojimą, ypač tiems, kas pasižymi padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies problemomis, polinkiu į tinimą. Visgi, anot jos, svarbiausia stebėti bendrą druskos kiekį racione: „Kartais bijome vienų produktų, bet daug druskos gauname iš kitų. Jei bus suvalgytas mažas gabalėlis – nieko tokios, svarbiausia nenaudoti to stiklainiais.“

Mesos konservavimo budai
Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “mesos sudymas ir konservavimas” rasta receptų 1000Pyragėliai su mėsos įdaru ir jogurtiniu padažuSotus bulvių apkepas su malta mėsa, voveraitėmis ir sūriu
Cukinijų ikrai
Cukinijų ikrai – tai gardus užkandis, puikiai tinkantis tiek sumuštiniams, tiek kaip garnyras prie karštų patiekalų. Jis ne tik skanus, bet ir maistingas.
Reikės:
Paruošimas:
- Cukinijas, morkas ir svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol taps auksinės spalvos. Pridėkite morkas ir cukinijas, troškinkite apie 15 minučių.
- Į masę įdėkite smulkintus pomidorus, česnakus, druską ir cukrų. Troškinkite dar 20 minučių.
- Supilkite actą, viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Karštą masę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite ir leiskite atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Šie cukinijų ikrai – puikus priedas prie užkandžių, sumuštinių ar karštų patiekalų.

Cukinijos žiemai: skaniausi ir paprasčiausi konservavimo būdai
Cukinijos – viena universaliausių ir lengvai auginamų daržovių. Jos dažnai mėgstamos dėl švelnaus skonio ir daugybės maistinių medžiagų. Deja, cukinijų sezonas tęsiasi tik trumpą laiką – vasarą ir ankstyvą rudenį. Tad norint šia daržove mėgautis ir žiemą, verta išmokti tinkamai jas paruošti ir konservuoti. Dalinamės keliais paprastais būdais, kaip cukinijas konservuoti žiemai, kad išsaugotumėte jų skonį ir maistinę vertę.
Marinuotos cukinijos – vienas populiariausių būdų paruošti cukinijas žiemai. Tai lengvai pagaminamas, skanus ir sveikas užkandis, kurį galima valgyti tiek vieną, tiek prie įvairių patiekalų.
Reikės:
Paruošimas:
Tokios marinuotos cukinijos puikiai tiks prie mėsos, žuvies patiekalų ar tiesiog kaip užkandis.
