Kaip marinuoti avienos saslyka
Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!Varškės patiekalaiLengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėjePatiekalai iš vištienos ir paukštienosSkanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkamsNaudingi patarimai jūsų virtuvėjeKalafiorų salotos su sojos padažuDaržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptaiSaulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidoraisMakaronų ir picos patiekalų receptaiVeganiški "sūrio" pyragėliai ValentinuiDesertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiPupelių ir baklažanų troškinys be glitimoDaržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalaiKaip skaniai užmarinuoti šašlyką
Artėjant vasarai prasideda įvairaus pobūdžio piknikų gamtoje sezonas, nepriklausomai nuo to, ar planuojame vykti kažkur toliau prie vandens ar į gamtą, ar tiesiog apsiribojama pavėsine šalia namų. Populiariausias patiekalas vasarą – šašlykai.
Pradžiai kokia mėsą šašlykui pasirinkti?
Būtina rinktis šviežią, o ne šaldytą mėsą, nes pastarojoje mažiau maistinių medžiagų ir šašlykas niekada nebus sultingas. Tiesa, negalima rinktis ir pačios šviežiausios mėsos, nes iš skerdienos turi ištekėti kraujas, o mėsa turi būti kruopščiai marinuota. Svarbu ir tai, kurią gyvūno kūno dalį pasirinksite. Norint paruošti švelnaus skonio, sultingą šašlyką, puikiai tinka kiaulienos sprandinė ir ėriukų kojos. Šašlykas iš kiaulienos kumpio bus sausesnis. Nepatyrusiam asmeniui bus sunkiau paruošti sultingą šašlyką iš jautienos. Apskritai šašlykui tinka tik jautienos išpjova, kojų mėsa – nenaudojama. Tačiau, jei renkatės veršieną, rezultatas viršys Jūsų lūkesčius. Nepatyręs virėjas laisvai gali rinktis vištieną – mėsa bus minkšta, greitai paruošta, o naudoti galima bet kokią dalį – Jūsų piknikui puikiai tiks net vištienos sparneliai.
Skanūs šašlykų marinavimo ir ruošimo receptai:

Ingredientai
1. Iš pradžių visus marinatui nurodytus ingredientus sumaišome dubenėlyje.
2. Tada paruoštą marinatą užpilame ant supjaustytos avienos, uždengiame ir paliekame marinuotis per visą naktį šaldytuve.
3. Po to avienos gabaliukus išimame iš marinato ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
4. Užmauname ant iešmų ir kepame sukinėdami įkaitintoje šašlykinėje žarijomis maždaug 15 minučių.
5. Patiekiame su mėgstamu garnyru ir skanaujame!

Šašlykai marinuoti su citrinomis
Ingredientai:
2 kg kiaulienos sprandinės
1 kg svogūnų
3 vidutinės citrinos
Druska, pipirai
Galima dėti ir kt. mėgstamų prieskonių: bazilikai, mairūnai ir kt.
Gaminimas:
Į indą sudėti nemažais gabaliukais supjaustytą mėsą, griežinėliais pjaustytus svogūnus (svogūnus pamaigyti, kad išleistų sultis), prieskonius, išspausti iš citrinų sultis. Supjaustyti griežinėliais citrinas ir taip pat sudėti į indą. Viską gerai išmaišyti. Palikti marinuotis šaldytuve mažiausiai 3 val. Sunerti ant iešmų mėsą (nuimti svogūnus ir citrinas, nes svils) ir kepti.

Recepto paruošimas
1. Kaip išsirinkti ir paruošti avieną? Šašlykui idealiai tiks avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis. Daug žmonių taipogi naudoja riebią uodegą, įsukdami ją tarp mėsos gabaliukų. Yra sakoma, kad dėl riebalų šašlykas tampa sultingesnis.
2. Geriausia yra marinuoti jauną avieną. Iš senos mėsos pagamintas šašlykas gausis kietas ir gali turėti specifinį kvapą, kuris daugeliui žmonių nelabai patinka. Rinkdamiesi vadovaujamės spalva: kuo tamsesnė mėsa, tuo avis buvo vyresnė.
3. Taip pat reikėtų kad žinoti, kad mėsa neturėtų būti lipni ir padengta gleivėmis arba krauju, o paspaudus mėsą, ji turi greitai išsilyginti nepalikdama įdubimo.
4. Nuimame nuo mėsos plėveles bei sausgysles. Supjaustome avieną vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra maždaug 4 centimetrų. Jeigu imsite gabalus su kaulais, pavyzdžiui, šonkaulius, paliekame ant jų mėsą.
5. Kaip užmarinuoti avieną: Jauną mėsą pakaks marinuoti apie 2-4 valandas. Jeigu avis sena, geriau mėsą palikti per visą naktį arba net visai parai. Tokiu atveju mėsą dedame į vėsią vietą. Visi mano ingredientai skirti 3 kilogramams mėsos.
6. Svogūnų marinatas: Visiškai minimalus kiekis ingredientų ir fantastiškas rezultatas.
7. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais. Kuo daugiau svogūnų, tuo aromatingesnis gausis šašlykas.
8. Į mėsą sudedame svogūnus, prieskonius ir gerai paminkome rankomis.
9. Vyno marinatas: Jame užmarinuota avienos mėsa gaunasi minkšta ir švelni.
10. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais.
11. Paminkome mėsą rankomis kartu su svogūnais ir prieskoniais.
12. Supilame vyną ir išmaišome.
13. Marinatas su svogūnais, česnakais ir pomidorais: Daržovės suteikia avienos mėsai sodrų skonį bei aromatą.
14. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais, suberiame į mėsą ir paminkome rankomis.
15. Susmulkiname česnaką ir supjaustome pomidorus į didelius kubelius.
16. Į avieną suberiame daržoves, prieskonius, druską, pipirus ir išmaišome.
18. Avienos šašlykas yra kepamas maždaug 15-20 minučių.
19. Perpjauname mėsą peiliu, kad patikrintume, ar ji jau yra iškepusi. Iš keptos mėsos pasirodys skaidrios sultys. Jeigu skystis yra rausvas, turima dar kiek ilgiau palaikyti šašlyką virš anglių. Skanaus!

Aštrus kiaulienos šašlykas
Marinatui:
- Lauro lapas, 1 vnt.;
- Aliejus, alyvuogių, 1 v.š.;
- Kmynai, 2 a.š.;
- Kalendra, 1,2 a.š.;
- Bazilikas, 1,2 a.š.;
- Cinamonas, 0,6 a.š.;
- Imbieras, 0,5 a.š.;
- Pipirai, čili, 1 žiups.;
- Muskatas, 1 žiups.;
- Druska, 1 žiups.;
- Pipirai, juodieji, 1 žiups.;
Reikės:
- Kiauliena, 600 gr.;
- Citrina, 1 vnt.;
