Advento laikotarpis - tai keturios savaitės iki Kalėdų, skirtos ramybei, susikaupimui ir dvasiniam pasiruošimui. Šis laikotarpis Lietuvoje tradiciškai siejamas su pasninku ir tam tikrais mitybos apribojimais. Nors šiais laikais ne visi laikosi griežtų pasninko taisyklių, daugelis žmonių stengiasi rinktis lengvesnius, vegetariškus patiekalus, atsisakyti mėsos ir pieno produktų.
Advento Mitybos Ypatumai
Tradicinė advento mityba pasižymi saikingumu ir paprastumu. Anksčiau šiuo laikotarpiu buvo atsisakoma mėsos, pieno produktų, kiaušinių, riebių patiekalų. Tačiau šiais laikais daugelis žmonių laikosi ne tokios griežtos mitybos, tačiau stengiasi riboti mėsos vartojimą ir rinktis lengvesnius, daržovių patiekalus. Svarbu pabrėžti, kad advento mityba neturėtų tapti badavimu, o turėtų būti subalansuota ir teikti organizmui reikalingas medžiagas.
Pasninkaujantys žmonės atsisako mėsos ir pieno produktų, užtat valgo daugiau augalinės kilmės produktų - daržovių, kruopų, riešutų. Senovėje iš rūsių žmonės traukdavo raugintus kopūstus, agurkus, burokėlius. Senovėje iš rūsių žmonės traukdavo raugintus kopūstus, agurkus, burokėlius. Pasninkui puikiai tinkamas nebrangus maistas, kurį valgydavo mūsų senoliai - bulvės, ankštinės, kopūstinės, šakninės daržovės, taip pat žuvis, grūdai ir sėklos, grybai, riešutai.
Mitybos specialistų teigimu, tyrimai ne kartą parodė, kad lietuviai vartoja per daug riebalų ir per mažai skaidulinių medžiagų, todėl Adventas yra puiki proga atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius ir juos patobulinti.
Vėstant orams ir trumpėjant dienoms žmonės per Adventą daugiau laiko praleidžia namuose, mažiau juda. Dėl to seniau šiuo laikotarpiu buvo įprasta valgyti lengvesnį maistą - tai, kas surinkta iš sodų ir daržų.
Tradiciniai Advento Patiekalai
Advento laikotarpiu ant stalo puikuojasi įvairūs tradiciniai patiekalai, kurie perduodami iš kartos į kartą. Štai keletas populiariausių:
Silkė
Silkė - vienas pagrindinių advento patiekalų. Ji gali būti patiekiama įvairiais būdais: marinuota, su svogūnais, aliejumi, actu, burokėliais, obuoliais. Silkė simbolizuoja kuklumą ir susilaikymą, taip pat yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
- Silkė su svogūnais ir aliejumi: Tai bene paprasčiausias ir populiariausias silkės patiekalas. Silkės filė supjaustoma gabalėliais, sumaišoma su smulkiai pjaustytais svogūnais ir apšlakstoma aliejumi.
- Silkė su burokėliais: Šis patiekalas ne tik skanus, bet ir gražiai atrodo ant stalo. Virti burokėliai supjaustomi kubeliais, sumaišomi su silke ir pagardinami aliejumi, actu ir pipirais.
- Silkė "pataluose": Šis patiekalas reikalauja daugiau laiko, bet rezultatas tikrai vertas. Ingredientai sluoksniuojami: silkė, svogūnai, virtos bulvės, morkos, burokėliai, kiaušiniai, viskas pertepama majonezu.
Pirkėjai pasninko metu dažniau perka sūdytą, marinuotą silkę, įvairias silkės salotas. Iš to, ką pirkėjai dedasi į krepšelį, matyti, kad aktyviai gaminama ir namuose - pavyzdžiui, tradicinės sūdytos silkės pardavimai paskutinę pernai metų lapkričio dieną ir pirmą gruodžio dieną skyrėsi net aštuonis kartus.
Kūčiukai
Kūčiukai - maži, sausi, aguonomis pabarstyti pyragėliai, kurie tradiciškai valgomi Kūčių vakarą, tačiau dažnai kepami ir per visą advento laikotarpį. Kūčiukai simbolizuoja sielų maistą ir atminimą.
Spanguolių Kisielius
Spanguolių kisielius - saldus, tirštas gėrimas, gaminamas iš spanguolių. Jis ne tik skanus, bet ir turi daug vitaminų, ypač vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą.
Tačiau žmonės vis dažniau yra linkę ir išbandyti ką nors naujo ir neįprasto kasdieninėje virtuvėje“, - sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, siūlanti išbandyti tris receptus, kurie puikiai tiks per keturias savaites iki Kalėdų trunkantį susikaupimo ir rimties laiką.
Kiti Patiekalai
- Saldūs patiekalai: Advento laikotarpiu galima pasigaminti įvairių saldžių patiekalų. Pvz.: obuolių pyragas, meduoliai, džiovintų vaisių kompotas.
- Daržovių patiekalai: Advento laikotarpiu ypač populiarūs daržovių patiekalai. Tai gali būti troškiniai, salotos, sriubos, apkepai.
- Bulviniai patiekalai: Bulvės - universalus produktas, iš kurio galima pagaminti daug įvairių patiekalų. Advento laikotarpiu populiarūs bulviniai blynai, bulvių košė, keptos bulvės.
Patiekalų Receptai
Štai keli receptai, kurie puikiai tiks advento stalui:
Silkės užkandis
Reikės: 2 gabalėlių silkės filė, 2 burokėlių, 2 bulvių, valgomojo šaukšto grūdėtų garstyčių, arbatinio šaukštelio medaus, pusės valgomo šaukšto lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus, pagal skonį - kmynų, druskos, juodųjų maltų pipirų, šviežiai spaustų citrinos sulčių, kalendrų arba kitų mėgstamų žalumynų.
Bulves švariai nuplaukite ir supjaustykite piršto storio riekelėmis, pašlakstykite aliejumi ir pagardinkite kmynais. Šaukite į 170 laipsnių orkaitę kartu su nuplautais, neluptais burokėliais maždaug 20 minučių.
„Kai burokėliai atvės, juos nulupkite. Kepti burokėliai turėtų likti traškūs, tad neišsigąskite, jeigu bus kietoki. Supjaustytus burokėlius sudėkite į virtuvinį kombainą kartu su šaukšteliu medaus, šviežiai spaustomis citrinos sultimis, garstyčiomis, druska, pipirais ir susmulkinkite, bet ne iki vientisos konsistencijos. Turėtų išeiti ne košė, o burokėlių gabalėliai“, - dalijasi kulinarijos ekspertė.
Ant iškepusių bulvių riekelių klokite smulkintų burokėlių masę, ant viršaus uždėkite silkės gabaliuką, o į joje įpjautą „kišenėlę“ įdėkite smulkintą kalendrą (ar kitus mėgstamus žalumynus).
Avinžirnių suktinukai
Reikės: 200 g konservuotų avinžirnių, ketvirčio raudonojo kopūsto, 1 morkos, saujos mėgstamų riešutų, tortilijų paplotėlių, šaukštelio majonezo, pagal skonį - kalendrų, svogūnų laiškų, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus.
Smulkiai sutarkuokite raudonąjį kopūstą ir morkas. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus - tarkuotas daržoves, riešutus, kalendrą, svogūnų laiškus ir avinžirnius. Pagardinkite pipirais ir druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir įdėkite šiek tiek majonezo, viską gerai išmaišykite.
Gautą masę paskirstykite ant tortilijų paplotėlių ir tvirtai suvyniokite.
„Avinžirnių masę galima pagardinti ir kitomis mėgstamomis daržovėmis - pavyzdžiui, burokėliais ar džiovintais grybais. Norėdami išskirtinio skonio, į masę galite įmaišyti rūgštesnių obuolių, tačiau juos rekomenduojama supjaustyti kaip įmanoma smulkiau, kad neužgožtų skonio“, - pataria B.Baratinskaitė.
Bolivinių balandų salotos
Reikės: 200 g bolivinių balandų kruopų, pusės agurko, pusės granato sėklų, 1 morkos, pagal skonį - kalendrų, svogūnų laiškų, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
„Šis receptas itin lengvas ir greitas, tačiau puikiai tiks adventui. Bolivinių balandų kruopos - nepamainomas baltymų šaltinis, tad pasninko metu kompensuos medžiagas, kurių paprastai daugiausiai gauname iš mėsos produktų. Jose taip pat nėra glitimo, todėl produktas tinka glitimo netoleruojantiems žmonėms“, - sako B.Baratinskaitė.
Kruopas išvirkite ir palikite atvėsti. Susmulkinkite agurką, kalendrą ir svogūnų laiškus, iš granatų išimkite sėklas. Morką sutarkuokite.
Visus ingredientus suberkite į dubenį, sudėkite bolivinės balandos kruopas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite prieskoniais.
Idėjos šventiniam stalui
Advento stalas turėtų būti ne tik skanus, bet ir gražiai papuoštas. Štai keletas idėjų:
- Naudokite natūralias dekoracijas: šakeles, kankorėžius, džiovintas gėles, žvakes.
- Stalą papuoškite advento vainiku.
- Naudokite tradicinius spalvų derinius: baltą, žalią, raudoną.
- Patiekalus patiekite gražiuose induose.
- Sukurkite jaukią ir šventinę atmosferą.
Advento patiekalai skirtingoms auditorijoms
- Pradedantiesiems: Jei tik pradedate domėtis advento tradicijomis, pradėkite nuo paprastų receptų, tokių kaip silkė su svogūnais, kūčiukai, spanguolių kisielius.
- Profesionalams: Patyrę kulinarai gali išbandyti sudėtingesnius receptus, tokius kaip silkė "pataluose", įvairūs daržovių troškiniai su egzotiškais prieskoniais.
Klaidų vengimas ir mitų paneigimas
- Klaida: Advento mityba turi būti labai griežta ir ribojanti.
- Paneigimas: Advento mityba turėtų būti subalansuota ir teikti organizmui reikalingas medžiagas. Svarbu riboti mėsos vartojimą, bet ne badauti.
- Klaida: Advento patiekalai yra nuobodūs ir neskanūs.
- Paneigimas: Advento patiekalai gali būti labai įvairūs ir skanūs. Svarbu išbandyti įvairius receptus ir atrasti mėgstamiausius.
Advento mitybos nauda
Advento mityba, paremta saikingumu ir daržovių vartojimu, gali turėti teigiamą poveikį sveikatai:
- Padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
- Stiprina imuninę sistemą.
- Gerina virškinimą.
- Padeda palaikyti sveiką svorį.
Statistika
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys atskleidžia, kad dalis šalies gyventojų iš tiesų pasninkauja advento metu ir bent trumpam pakeičia įprastus mitybos įpročius - kasmet gruodžio mėnesį suvalgoma kur kas daugiau žuvies ir silkės nei kitais metų mėnesiais.
„Tyrimai Lietuvoje rodo, o mūsų duomenys patvirtina, kad lietuviai vartoja per mažai žuvies produktų, tačiau tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui. Gruodžio mėnesį klientų krepšeliuose silkė ir žuvies produktai atsiduria kone dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu“, - atskleidžia prekybos tinklo pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė.
„Kelių praėjusių metų duomenys rodo, kad pirkėjai gruodį įsigyja pusantro karto daugiau šviežios žuvies negu lapkritį, o silkės paklausa išauga beveik du kartus“, - dalijasi V. Drulienė.
V. Drulienė atskleidžia, kad gruodį panašiai išauga ir raudonų burokėlių, pupelių bei žirnių pardavimai - šiuos produktus žmonės gausiai vartoja ir per keturias advento savaites, ir per Kūčias bei Kalėdas.
Advento laikotarpiu lietuviai renkasi ne tik žuvį - pirmenybę taip pat teikia džiovintiems vaisiams bei grybams, pastarųjų pardavimai gruodžio mėnesį išauga daugiau kaip keturis kartus.
Štai duomenys apie kai kurių produktų pardavimus gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu:
Produktas | Pardavimų pokytis gruodį |
---|---|
Šviežia žuvis | Padidėja 1,5 karto |
Silkė | Padidėja beveik 2 kartus |
Raudonieji burokėliai, pupelės, žirniai | Žymiai išauga |
Džiovinti vaisiai, grybai | Grybų pardavimai išauga daugiau kaip 4 kartus |