Svarbiausios marinavimo taisyklės
1. Jei norite pagreitinti marinavimosi procesą, naudokite actą, majonezą, citrinos sultis, mineralinį vandenį ar obuolių sultis.
2. Pasirinkite tinkamą marinavimo laiką, kuris priklauso nuo mėsos rūšies. Kiauliena marinuojama ilgiau, vištienai užtenka trumpesnio laiko. Taip pat atsižvelkite ir į mėsos dalis – kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau ją reikia marinuoti: iš sprandinės šašlykus paruošite greičiau nei iš kumpio. Vištienos krūtinėlė marinuojama trumpiau nei šlaunelės ar sparneliai.
3. Marinavimo laiką trumpina ir mažesniais gabaliukais supjaustyta mėsa. Dar vienas triukas – jei neturite laiko ilgai marinuoti mėsą, sudėkite ją į vakuuminį maišelį. Toks metodas dar labiau pagerina mėsos skonį nei ilgas marinavimas.
4. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų. Tai pagreitina marinavimosi procesą, o mėsa būna minkštesnė. Marinatas dar geriau susigers, jei mėsą subadysite šakute ar peilio galiuku.
5. Geriausia mėsą marinuoti įdėjus į plastikinį, sandariai uždaromą maišelį, kurį retkarčiais reikia pavartyti.
6. Marinatas prisigeria mėsos sulčių, todėl niekada jo nenaudokite antrą kartą.
7. Ir svarbiausia – koks bebūtų tobulas marinatas, kepsnio sėkmė priklauso nuo kepsninės temperatūros ir kepimo laiko.
Siūlome išbandyti tris puikius marinatų recepts šiam grilio sezonui!
Mėsos marinavimas. / Shutterstock nuotr.Egzotiški kiaulienos šašlykai su havajietišku marinatu
Šašlykams geriausia rinktis kiaulienos mentę arba sprandinę. Išbandykite šiek tiek netradicinį marinatą – ananasų sultys mėsai suteiks egzotiško, kaitrią Havajų saulę ir palmes primenančio saldumo, o sodrus terijaki padažas turtingo, subalansuoto skonio ir gražios, tamsios spalvos.
Ingredientai:
Gaminimas:
1. Mėsą nusausinkite ir supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais (maždaug 3x5cm).
2. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus, svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, česnaką sutraiškykite.
3. Marinatą užpilkite ant mėsos, keletą minučių masažuokite, kad marinatas geriau įsigertų.
4. Palaikykite mėsą su marinatu 8–12 valandų.
5. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki aplinkos temperatūros.
6. Įkatinkite grilį ir patikrinkite, ar užtenka karščio.
7. Suverkite mėsą ant iešmo. Pirmas minutes apkepkite šašlykus iš visų pusių ant didesnės kaitros.
8. Šašlykus kepkite apie 20 min.
9. Valgykite šašlykus su ryžiais ir šviežiomis mėgstamomis daržovėmis.

Lašišos takos su kreminiu avokado padažu
Švelnaus skonio, vos per 10–15 minučių iškepama lašiša yra puiki alternatyva tiems, kurie nori pakeisti mėsiškus grilio patiekalus.
Ingredientai:
Gaminimas:
1. Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir užpilkite ant lašišos filė. Marinuokite mažiausiai 3 valandas šaldytuve, prieš kepant žuvį palaikykite 30 min. kambario temperatūroje.
2. Paruoškite salotas: kubeliais supjaustykite daržoves ir ananasą, susmulkinkite žalumynus, pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, apšlakstykite aliejumi.
3. Paruoškite avokado padažą – sutrinkite prinokusį avokado minkštimą, sumaišykite su jogurtu ir pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
5. Pašildykite tortijas, dėkite gabalėlį lašišos, ant viršaus salotų ir avokado padažo.

Tradiciniai grilio patiekalai ir mažos paslaptys naujiems skoniams: ką kepsime šią vasarą?
Grilio mėgėjai jau ruošia kepsnines ir atnaujina meniu asortimentą: ką kepsime šią vasarą? Kaip ir kiekvieną sezoną nepakeičiama sultingų kiaulienos šašlykų klasika, visos šeimos mėgstami greitai paruošiami minkštučiai vištienos šašlykai, gardžiai apskrudę sparneliai ir blauzdelės. Šalia mėsiškų patiekalų grilio gurmanai renkasi ir keptą lašišą ar kitą žuvį.
Šaltinis:ReklamaTurinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimoTėtis su sūnumi grilina. / Shutterstock nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąNe visi nori ar moka patys marinuoti mėsą ir žuvį, pagaliau, ne visada lieka ir laiko iš anksto apsiruošti grilio patiekalų, todėl renkasi „Lidl“ parduotuvėse jau paruoštus gaminti kiaulienos, vištienos ir lašišos šašlykus bei kepsnius.

2016 m. gegužės 8 d., sekmadienis
Anties krūtinėlė ant griliaus
Gaminimui 40-60 min. ( marinavimui 2 val. )
2 -3 porcijos
Marinatui :
200 ml grietinėlės 35% riebumo
200 ml apelsinų sulčių
1 apelsino žievelė
2 v.š. sojos padažo
2 v.š. saldaus aitriųjų paprikų padažo Chili sweet sauce
2 a.š. garstyčių
2 v.š. alyvų aliejaus
po šakelę šviežių prieskonių čiobrelio ,baziliko, rozmarino
pipirų
druskos pagal skonį
Garnyrui tinka :
cukinijos
pomidorai
baklažanai
paprika
druska,pipirai,česnakas,alyvų aliejus
Marinavimas:
1.Visus marinatui išvardintus ingredientus sumaišome.
2.Anties krūtinėlės odelę švelniai įpjauname įstrižai 4-5 kartus.Tik nepjaukite per giliai.
3.Dedame krūtinėles į marinatą ,odelėmis į viršų ,uždengiame ir laikome bent 2 val.Geriausiai marinuoti per naktį.
Iškeptas anties krūtinėles patiekiame su keptomis daržovėmis ir Chili sweet padažu.Skanių akimirkų ir nepamirškite pagrindinio ingrediento - žiupsnelio meilės :)

Saldžiarūgščio skonio marinatas su obuolių sultimis
Jei sandėliuke liko praeitos vasaros naminių obuolių sulčių, laikas jas sunaudoti. Svarbu, kad sultys būtų saldžiarūgštės, kurios suminkština mėsą ir suteikia gaivaus skonio.
Ingredientai:
Gaminimas:
1.Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su mėsos prieskoniais.
3.Mėsą supjaustykite kepsneliais, įtrinkite paruoštu marinatu ir užpilkite obuolių sultimis.
4.Pamarinuokite mėsą 5–8 valandas.
Mėsos marinavimas. / Shutterstock nuotr.