pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karpis Keptas Vyne: Gurmaniškas Receptas

Karpis - tradicinė žuvis ant lietuviško šventinio stalo, ypač per Kūčias. Tačiau, tinkamai paruoštas, keptas karpis gali tapti skaniu ir sočiu patiekalu bet kuriuo metų laiku. Šiame straipsnyje išnagrinėsime įvairius karpio kepimo būdus, receptus ir gudrybes, kad kiekvienas galėtų paruošti tobulą keptą karpį.

Karpio Pasirinkimas ir Paruošimas

Pirmas ir svarbiausias žingsnis - pasirinkti šviežią ir kokybišką karpį. Štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

  • Akys: Žuvies akys turi būti skaidrios ir blizgančios, o ne drumstos.
  • Žiaunos: Žiaunos turi būti ryškiai raudonos, o ne pilkos ar rudos.
  • Kvapas: Šviežias karpis turėtų turėti neutralų ar šiek tiek jūros kvapą. Stiprus, nemalonus kvapas rodo, kad žuvis nėra šviežia.
  • Elastingumas: Paspaudus žuvį pirštu, įdubimas turėtų greitai išnykti. Jei įdubimas lieka, žuvis gali būti nešviežia.

Įsigijus karpį, jį reikia tinkamai paruošti. Tai apima:

  • Žvynų pašalinimas: Kruopščiai nuskuskite žvynus nuo žuvies. Tai galima padaryti specialiu peiliu arba paprastu peiliu, laikant jį kampu.
  • Vidaus organų pašalinimas: Atsargiai įpjaukite pilvą nuo žiaunų iki uodegos ir išimkite vidaus organus. Būkite atsargūs, kad nepažeistumėte tulžies pūslės, nes jos turinys gali apkartinti žuvį.
  • Žiaunų pašalinimas: Pašalinkite žiaunas, kad žuvis nebūtų karti.
  • Kruopštus plovimas: Gerai išplaukite karpį šaltu vandeniu, tiek iš vidaus, tiek iš išorės.
  • Nuskausminimas (nebūtina, bet rekomenduojama): Kad karpis būtų mažiau kaulingas, galite jį įpjauti kas 1-2 cm iš abiejų pusių, neįpjaunant iki pat stuburo. Šis metodas suminkština smulkius kaulus kepant.

Karpio Marinavimas: Skonio Paslaptis

Marinavimas yra svarbus žingsnis, norint suteikti karpiui daugiau skonio ir sumažinti galimą dumblo poskonį, kuris kartais būdingas šiai žuviai. Štai keletas marinavimo variantų:

  • Paprastas marinatas: Druska, pipirai, citrinos sultys. Tai pats paprasčiausias, bet efektyvus būdas. Citrinos sultys ne tik suteikia skonio, bet ir suminkština žuvies mėsą.
  • Česnakinis marinatas: Druska, pipirai, smulkintas česnakas, aliejus. Česnakas suteikia karpiui aštrumo ir aromato.
  • Žolelių marinatas: Druska, pipirai, smulkintos šviežios žolelės (krapai, petražolės, čiobreliai), aliejus. Žolelės suteikia karpiui gaivumo ir aromato.
  • Prieskonių marinatas: Druska, pipirai, paprika, ciberžolė, kmynai, aliejus. Prieskoniai suteikia karpiui egzotiško skonio.
  • Vyno marinatas: Sausas baltas vynas, citrinos sultys, druska, pipirai, smulkintas svogūnas. Vynas suminkština žuvies mėsą ir suteikia subtilų skonį.

Marinuokite karpį bent 30 minučių, o geriausia - 1-2 valandas šaldytuve. Ilgesnis marinavimas leis skoniams geriau įsigerti į žuvį.

Karpio Kepimo Būdai

Karpį galima kepti įvairiais būdais: keptuvėje, orkaitėje, ant grotelių arba gruzdintuvėje. Kiekvienas būdas turi savo privalumų ir suteikia skirtingą rezultatą.

Karpio kepimas keptuvėje

Tai vienas populiariausių ir greičiausių būdų. Norint kepti karpį keptuvėje, reikės:

  • Karpio filė arba gabalėlių
  • Druskos, pipirų
  • Miltų (arba džiūvėsėlių) apvoliojimui
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Karpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Apvoliokite karpį miltuose arba džiūvėsėliuose. Tai padės susidaryti traškiai plutelei.
  3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
  4. Dėkite karpį į keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, kol žuvis taps auksinės rudos spalvos ir iškeps.
  5. Patiekite iškart, kol karpis dar karštas ir traškus.

Gudrybės:

  • Kepkite karpį ant vidutinės ugnies, kad jis iškeptų tolygiai ir nesudegtų.
  • Nekepkite per daug karpio vienu metu, nes tai sumažins keptuvės temperatūrą ir žuvis nebus traški.
  • Po kepimo padėkite karpį ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Karpio kepimas orkaitėje

Kepimas orkaitėje yra sveikesnis būdas, nes naudojama mažiau aliejaus. Be to, orkaitėje keptas karpis būna sultingas ir minkštas.

  • Karpio filė arba gabalėlių
  • Druskos, pipirų
  • Citrinų griežinėlių
  • Žolelių (krapų, petražolių)
  • Aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi.
  3. Dėkite karpį į skardą.
  4. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir apdėliokite citrinų griežinėliais bei žolelėmis.
  5. Kepkite orkaitėje 20-25 minutes, arba kol žuvis iškeps ir lengvai atsisluoksniuos šakute.

Gudrybės:

  • Kepant karpį orkaitėje, galite pridėti daržovių (bulvių, morkų, svogūnų), kad patiekalas būtų sotesnis.
  • Jei norite, kad karpis būtų traškesnis, kepimo pabaigoje įjunkite orkaitės grilio funkciją ir kepkite dar kelias minutes.
  • Kepant karpį orkaitėje, galite naudoti foliją. Apvyniokite karpį folijoje, kad jis išliktų sultingas.

Karpio kepimas ant grotelių

Kepimas ant grotelių suteikia karpiui dūmo skonį ir traškią plutelę. Tai puikus pasirinkimas vasaros vakarams.

  • Karpio filė arba gabalėlių
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus
  • Citrinų sultys
  • Žolelių (krapų, petražolių)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite groteles.
  2. Karpį apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis ir žolelėmis.
  3. Dėkite karpį ant grotelių ir kepkite po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, arba kol žuvis iškeps ir lengvai atsisluoksniuos šakute.

Gudrybės:

  • Prieš kepant ant grotelių, patepkite jas aliejumi, kad žuvis nepriliptų.
  • Kepkite karpį ant vidutinės ugnies, kad jis iškeptų tolygiai ir nesudegtų.
  • Kepant karpį ant grotelių, galite naudoti specialią grotelių keptuvę, kad žuvis nebyrėtų.

Karpio kepimas gruzdintuvėje

Šis būdas suteikia karpiui itin traškią plutelę. Tačiau, tai nėra pats sveikiausias būdas dėl didelio aliejaus kiekio.

  • Karpio filė arba gabalėlių
  • Druskos, pipirų
  • Miltų (arba džiūvėsėlių)
  • Kiaušiniai (plakti)
  • Aliejus gruzdinimui

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite aliejų gruzdintuvėje iki 180°C.
  2. Karpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  3. Apvoliokite karpį miltuose, tada pamirkykite plaktuose kiaušiniuose ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
  4. Dėkite karpį į gruzdintuvę ir kepkite 3-5 minutes, arba kol žuvis taps auksinės rudos spalvos ir iškeps.
  5. Patiekite iškart, kol karpis dar karštas ir traškus.

Gudrybės:

  • Kepkite karpį gruzdintuvėje mažomis porcijomis, kad aliejaus temperatūra nenukristų.
  • Po kepimo padėkite karpį ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
  • Prieš patiekdami, apšlakstykite karpį citrinos sultimis.

Receptai: Kepto Karpio Variacijos

Štai keletas įdomesnių kepto karpio receptų, kurie leis jums atrasti naujus skonius:

Karpis keptas su svogūnais ir grybais

Šis receptas yra puikus pasirinkimas, jei norite sotaus ir aromatingo patiekalo.

  • Karpio filė
  • Svogūnai (supjaustyti griežinėliais)
  • Grybai (pievagrybiai, voveraitės ar kt., supjaustyti)
  • Druska, pipirai
  • Aliejus
  • Krapai (smulkinti)

Gaminimo eiga:

  1. Karpį pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki auksinės spalvos.
  3. Sudėkite grybus ir kepkite, kol suminkštės.
  4. Į keptuvę sudėkite karpį ir kepkite iš abiejų pusių, kol žuvis iškeps.
  5. Pabarstykite krapais ir patiekite.

Karpis keptas tešloje

Šis receptas yra puikus pasirinkimas, jei norite traškaus ir sultingo patiekalo.

  • Karpio filė
  • Miltų
  • Kiaušiniai (plakti)
  • Alus (arba gazuotas vanduo)
  • Druska, pipirai
  • Aliejus gruzdinimui

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite tešlą: sumaišykite miltus, kiaušinius, alų (arba gazuotą vandenį), druską ir pipirus. Tešla turi būti tiršta, bet lengvai tekėti.
  2. Karpį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  3. Pamirkykite karpį tešloje ir dėkite į įkaitintą aliejų gruzdintuvėje.
  4. Kepkite, kol tešla taps auksinės spalvos ir karpis iškeps.
  5. Patiekite iškart, kol karpis dar karštas ir traškus.

Karpis keptas su citrusiniais vaisiais

Šis receptas yra puikus pasirinkimas, jei norite gaivaus ir aromatingo patiekalo.

  • Karpio filė
  • Apelsinai (griežinėliais)
  • Citrinos (griežinėliais)
  • Greipfrutai (griežinėliais)
  • Druska, pipirai
  • Aliejus
  • Rozmarinai (šakelės)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi.
  3. Dėkite karpį į skardą.
  4. Apdėliokite karpį citrusinių vaisių griežinėliais ir rozmarinų šakelėmis.
  5. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Kepkite orkaitėje 20-25 minutes, arba kol žuvis iškeps ir lengvai atsisluoksniuos šakute.

Karpis porų padaže

Šiai dienai mėgstamiausių žuvų sąrašas yra nesulyginamai ilgesnis, bet karpis jo neapleidžia. Ruošiu jį pagal įvairius receptus: nuo tradicinių iki kiniškų, bet šis porų padaže yra vienas iš dažniausių ir pastoviausių mūsų šeimoje.

  • 1 kg. karpio filė su oda (be žvynų)
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 nedidelių porų (apie 200 g.)
  • 1 nedidelės cukinijos (200 g.)
  • 1 šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių krapų stiebų (nebūtina)
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
  • 100 ml. balto sauso vyno (nebūtinai)
  • apie 500 ml. vištienos ar daržovių sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką)
  • 200 ml. grietinėlės

Karpį nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Filė supjaustykite 3-4 centimetrų pločio juostelėm. Karpio gabalėlius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei juodaisias pipirais ir švelniai įtrinkite. Jeigu turite laiko, palikite 30 minučių kambario temperatūroje pasimarinuoti.

Svogūną nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Porą nuplaukite, perpjaukite išilgai ir krupščiai išskalaukite visus lapelius (tarp sluoksnių dažnai pasitaiko smėlio). Išilgai perpjautą porą dar kartelį perpjaukite išilgai padalindami į keturias dalis ir supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka.

Į keptuvę įdėkite po šaukštą sviesto ir aliejaus bei įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne ant pačios aukščiausios).Į gilesnę lėkštę įberkite tris kaupinus šaukštus miltų ir juose apvoliokite karpio gabalėlius nukratydami miltų perteklių. Jeigu miltų prireiks daugiau, berkite tik po vieną šaukštą, kad vėliau nereikėtų išmesti didesnio kiekio.Gabalėlius oda žemyn dėkite į įkaitintą keptuvę, švelniai prispauskite mentele ir palaikykite kelias sekundes, to reikia, kad filė tolygiai keptų ir nesusigarankščiuotų. Karpį oda žemyn kepkite 2-3 minutes arba kol gražiai apskrus, tuomet apverskite ant kitos pusės ir kepkite dar 2 minutes. Vienu metu į keptuvę nedėkite per daug gabalėlių (neturi vienas su kitu liestis), nes neapskrus. Apkeptą karpį odele į viršų atidėkite ant didesnės lėkštės ar skardelės. Turėkite omeny, kad priklausomai nuo gabalėlio dydžio ir storio, jie gali būti pusžaliai, bet nesijaudinkite, kepti baigs padaže.

Keptuvę nuimkite nuo ugnies ir leiskite dvi minutes atvėsti, tuomet vėl įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies ir įdėkite antrą šaukštą sviesto bei aliejaus.Į įkaitusią keptuvę suberkite svogūnus su poru, išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite apie 10-14 minučių. Porai neturi apskrusti, todėl nepamirškite retkarčiais pamaišyti ir jeigu reikia sumažinti ugnį. Nuimkite dangtį, ugnį padidinkite iki vidutinės aukštos ir pamaišydami kepkite apie 2-3 minutes, kol išgaruos skystis ir porai su svogūnu pradės gelsti.Į keptuvę suberkite cukiniją, krapų stiebus, džiovintą čiobrelį, žiupsnelį druskos, juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 8-10 minučių (be dangčio), kol išgaruos iš cukinijų išsiskyręs skystis ir viskas pradės kepti, o ne troškintis. Daržovių apskrudinti nereikia, jos turi būti švelniai auksinės spalvos.Dabar supilkite vyną (jeigu nenaudojate-skiltį praleiskite) ir leiskite kelias minutes pavirti, kad skysčio liktų ne daugiau kaip šaukštas.Supilkite sultinį, išmaišykite ir virkite apie 2-3 minutes.Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir supilkite grietinėlę. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 8-10 minučių arba, kol padažas sutirštės. Supilkite citrinos sultis (jeigu naudojote vyną-skiltį praleiskite), išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

Į keptuvę su padažu odele į viršų sudėkite karpio gabalėlius. Šaukšto ar mentelės pagalba padažą paskirstykite tarp gabalėlių, kad jie būtų beveik apsemti, išskyrus odelę, ji turi būti virš padažo. Karpį padaže troškinkite apie 4-6 minutes, tik tam, kad žuvis sušiltų ir baigtų kepti. Dar kartą paragaukite padažo ar netrūksta druskos, jeigu netyčia jos per daug, įpilkite kelis šaukštus grietinėlės/ vandens.

Į lėkštę dėkite dosnų šaukšta porų padažo, ant viršaus karpio gabalėlį, apibarstykite šviežiais krapais ir valgykite su bulvių koše, virtomis bulvėmis ar kitu savo pasirinktu garnyru. Jeigu naudosite baltą vyną, tuomet nenaudokite citrinos sulčių, nes reikiamos rūgštelės suteiks vynas.

Gudrybės, kaip išvengti dumblo poskonio

Kai kurie žmonės jaučia karpio dumblo poskonį. Upinis karpis yra labai riebi ir sveika žuvis. Savo sudėtimi ir aminorūgščių kiekiu ji nenusileidžia vištienai, tačiau mūsų organizmas ją daug geriau virškina. Dideli karpiai geri tuo, kad iš paruošto patiekalo lengvai pašalinami visi jų kaulai. Todėl jį galima virti, kepti ir, žinoma, kepti orkaitėje. Specialiu arba paprastu virtuviniu peiliu pašalinkite karpio žiaunas ir žvynus. Žvynai neišsisklaidys į skirtingas puses, jei tai darysite vandens pripildytoje kriauklėje. Tada perpjaukite pilvą ir nuo jo sienelių pašalinkite vidų bei plėvelę. Įberkite druskos ir pipirų ir įtrinkite juos į visas žuvies puses iš išorės ir vidaus. Nulupkite svogūnus ir supjaustykite juos žiedais arba pusžiedžiais. Į dubenį su svogūnais išspauskite vienos citrinos sultis ir palikite 10-15 minučių. Žuvies pilvo ertmę įdarykite marinuotais svogūnais. Nulupkite česnaką ir išspauskite jį per presą. Tada ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį su česnaku. Įdarytą žuvį įdėkite į rankovę, kraštus užspauskite spaustukais ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 30 minučių.

Dažniausiai Užduodami Klausimai

  1. Ar galiu naudoti šaldytą karpį?
  2. Ar galima kepti be vyno?
  3. Kaip žinoti, kada karpis iškepęs?

Svarbu: Tvarkant žalią žuvį, būkite atsargūs ir kruopščiai plaukite rankas bei įrankius, kad išvengtumėte kryžminės taršos.