Kai norisi sumuštinio, o pirktinis sūris ar rūkytos dešros pabodo, puikus pasirinkimas - išsikepti tikrą naminį vištienos vyniotinį. Naminis vyniotinis yra vienas geriausių pasirinkimų sumuštiniams.
Sotūs, skanūs ir lengvai paruošiami naminiai mėsos vyniotiniai - yra ne tik skanesni bet ir sveikesni, nes naminio vyniotinio sudėtyje nėra jokių sveikatai nepalankių priedų, tik tai, kokius produktus naudosite. Jų gaminimas nėra toks sudėtingas, kaip galėtų atrodyti. Eksperimentuojant kaskart galima išgauti naujus skonius.
Klasikinis vištienos vyniotinis
Klasikinis vyniotinis arba „dešra“ gaminama iš kelių rūšių mėsos. Pats procesas yra gana varginantis ir ilgas. Vyniotinis pasirodo gaunasi toks kvapnus ir gražus, kad galite be baimės patiekti kaip pagrindinį patiekalą savo mėgstamiems svečiams. Patiekalui geriausiai tinka vištienos šlaunelių mėsa arba filė.
Ingredientai:
- Vištienos šlaunelių mėsa su oda (dalį mėsos galima pakeisti vištienos krūtinėle) - 1 kg
- Petražolių žalumos pundelis (apie 200 g)
- Vienas kiaušinis
- Pora skiltelių česnakų
- 7-10 g (arbatinis šaukštelis) druskos
- Kmynų pusę šaukštelio
- Kiti prieskoniai, tinkantys vištienai - pagal skonį
Gaminimas:
- Vištienos šlaunelių mėsą su oda ir be kaulo ir, jeigu naudojame, vištos krūtinėlę šiek tiek paploniname plaktuku arba peiliu.
- Tada sudedame kapotus česnakus, druską, kmynus ir kitus norimus prieskonius ir gerai mėsą ištriname. Paliekame šaltai pasimarinuoti, geriausiai - per naktį.
- Po to mėsą dedame oda į apačią, uždedant vieno gabaliuko kraštelį ant kito ir suformuojant vientisą stačiakampį.
- Paskui ant viršaus netoli kraštelio dedamas sluoksnis paruošto įdaro. Įdarui sukapojame petražoles, sumaišome su išplaktu kiaušiniu ir pagardiname prieskoniais.
- Toliau daromas cilindro formos pusgaminis, kuris standžiai suvyniojamas į celofaną, arba į maistinę plėvelę ir perrišamas virvele.
- Tuomet verdamas - sumažinus kaitrą, skaičiuojant nuo užvirimo laiko, apie 40-50 min.
- Kepant vyniotinį, jį vyniojame arba į kepimo rankovę arba į kelis sluoksnius kepimo popieriaus. Surišame ir dedame į 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaite, kepame apie 1 val. Dedant kepti, į skardą įpilame šiek tiek vandens.
- Po šiluminio paruošimo vyniotinis atvėsinamas ir bent 6-8 valandoms arba per naktį paslegiamas (nepagalėkite svorio) šaltoje patalpoje.
- Taip paruoštą vyniotinį galima laikyti šaldytuve apie 4-6 paras. Prieš vartojant pašalinkite virvelę ir popierių ar plėvelę, supjaustykite riekelėmis ir skanaukite.
Naminis vištienos vyniotinis su džiovintais pomidorais, slyvomis ir abrikosais
Labai skanus tikras naminis vištienos vyniotinis su džiovintais pomidorais, slyvomis ir abrikosais sotiems pusryčiams. Keptas vištos vyniotinis su slyvomis ir saulėje džiovintais pomidorais tiks ir ant duonytės, ir su daržovėmis, kaip sveikas ir sotus užkandis. Svarbiausia, naminiame vištos vyniotinyje nėra jokių blogų priedų, tad skanausite be jokio sąžinės graužimo.
Ingredientai:
- 1 kg vištienos šlaunelių mėsos
- 400 g vištienos filė arba krūtinėlės
- Druska
- Pipirai
- Mėgstami prieskoniai
- Džiovinti pomidorai (nebūtinai)
- Džiovintos slyvos (nebūtinai)
- Džiovinti abrikosai (nebūtinai)
Gaminimas:
- Pirmiausia vištienos šlauneles ir vištos krūtinėlę šiek tiek „paploniname“ virtuviniu plaktuku.
- Tada sudėkite visus prieskonius ir gerai viską sumaišykite. Statykite į šaldytuvą vištieną vyniotiniui pasimarinuoti. Aš palaikau per naktį.
- Tuomet imame maistinę kepimo rankovę ir ją prakerpame, kad gautume nemažą stačiakampį lakštą. Ant jo dėliojame marinuotas vištienos šlauneles, per viduriuką paskirstome vištienos filė ar krūtinėlės juosteles.
- Jei norite įvairesnio vištienos vyniotinio skonio, pridėkite džiovintų slyvų arba abrikosų. Jei norite nesaldaus slėgtainio varianto, puikiai tiks džiovinti pomidorai. Leiskite sau pafantazuoti.
- Viską standžiai susukame ir surišame storu siūlu abu galus bei visą susuktą vyniotinį. Gausis 2 vidutiniai vyniotiniai arba 3 mažesni vištienos vyniotiniai.
- Dabar kepsime vištienos vyniotinį. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Paruoštus vištienos vyniotinius sudėkite į skardą ir pašaukite orkaitėn. Kepkite apie 50-60 min.
- Kai iškeps, sudėkite vištos vyniotinius ant skardos ar ant medinės lentelės ir paslėkite (aš tam panaudojau sportui skirtą 12kg girą :). Palikite vištienos vyniotinius slėgtis per naktį.
- Ryte jau galite išvynioti vištienos vyniotinius, pjaustyti ir ragauti. O jei turite kantrybės, ryte įdėkite vištienos vyniotinį į šaldytuvą ir ragaukite po valandos kitos, kai šiek tiek sustings per naktį išsiskyręs drebutis.
Įdarytas vištienos vyniotinis
Ingredientai:
- Višta
- Svogūnai
- Česnakai
- Citrininiai pipirai
- Malti juodieji pipirai
- Kiaušinis
- Ryžiai
- Petražolės
- Vištienos prieskoniai
- Špinatų lapai
Gaminimas:
- Įdaro paruošimas: Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar minutę pakepinkite. Pagardinkite citrininiais pipirais, gerai išmaišykite ir palikite ataušti.
- Faršą pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, įmuškite kiaušinį, sukrėskite keptus svogūnus ir išminkykite. Suberkite ryžius, susmulkintas petražoles ir dar kartą išmaišykite.
- Paruoštą vištą įtrinkite vištienos prieskoniais.
- Špinatų lapus nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite ir išdėliokite ant vištos išklotinės. Ant mėsos sukrėskite paruoštą įdarą.
- Pradedant nuo kaklo kuo standžiau susukite ir iškart apvyniokite storu siūlu, kad kepamas vyniotinis neiširtų.
- Paruoštą vyniotinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, dėkite į skardą, pridenkite folijos lakštu ir 180 laipsnių karštumo orkaitėje kepkite apie 1 val. Paskui nuimkite foliją ir kepkite dar apie 30 min. (kol paviršius gražiai apskrus).
- Pjaustomas vyniotinis neiširs ir įdaras nebyrės, jei ištrauktą iš orkaitės dar 10 min. paliksite pastovėti kambario temperatūroje.
Kiaušinių, sūrio ir vištienos vyniotinis
Ingredientai:
- Sūrio omletui:
- 5 didelių kiaušinių
- 250 g majonezo
- 350 g tarkuoto fermentinio sūrio
- Ryšelio šviežių krapų
- Vištienos įdarui:
- 500 g maltos vištos krūtinėlės
- 1 arb. š. druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- 1 arb. š. vištienos prieskonių
- Marinatui:
- Vištienos krūtinėlę
- Pieno
- Druskos
Gaminimas:
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite ir sudėkite į indą. Supilkite pieną, gerai išmaišytą su druska. Palikite vištieną piene 2-3 valandoms.
Naminis vištienos vyniotinis, įdarytas grybais ir riešutais
Ingredientai:
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 1700 g vištienos blauzdelių mėsos be kaulo
- Prieskonių mišinio vištienai (galite naudoti kokį mėgstate)
- 1/2 v.š kmynų
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
- 4 česnako skiltelės
Įdarui:
- 500 g pievagrybių arba miško grybų
- 2 didelės morkos
- 1 svogūnas
- 150 g kapotų skrudintų lazdyno riešutų
- Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Papildomai reikės:
- Kepimo rankovės arba Celiuliozinės plėvelės
- Konditerinio siūlo
Gaminimas:
- Vyniotiniui mėsą pasiruošti rekomenduoju iš vakaro, nes skaniausia, kai ji pasimarinuoja per naktį. Vištienos krūtinėlę perpjaunu išilgai, uždengusi sviestiniu popieriu padaužau, kad susiplotų. Kartais tą patį darau ir su blauzdelių mėsa, jei gabaliukai gan stori ir dideli.
- Ant mėsos išspauskite česnako skilteles, gausiai paprieskoniuokite, nebijokite - prieskonių nebus per daug, nes vyniotinį pirmiausiai virsime. Leiskite mėsai pasimarinuoti per naktį.
- Pasiruoškite įdarą. Grybus supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, morkas sutarkuokite, o svogūnus supjaustykite smulkiai.
- Pakepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, pagardinkite prieskoniais. Į paruoštą įdarą suberkite smulkiai kapotus riešutus ir išmaišykite.
- Ant gan didelės kvadratinės plėvelės arba sukarpytos į kvadratą kepimo rankovės pabarstykite šiek tiek mėgstamų prieskonių ir kmynų, tada dėkite vištienos krūtinėles nuo plėvelės apačios į viršų, taip suformuokite 10 cm ilgio stačiakampį.
- Ant viršaus krūtinėlių dėkite blauzdelių mėsos, tada ties viduriu patepkite įdaro. Susukite vyniotinį. Suspauskite ir suriškite konditeriniu siulu. Turėtų išeiti 2 vyniotiniai.
- Vyniotinius dėkite į didelį puodą , užpilkite vandeniu ir virkite 30 minučių. Išvirtus išimkite iš vandens. Įkaitinkite orkaitę iki 180° laipsnių ir kepkite vyniotinius 30 minučių.
- Iškepus padėkite ant medinės lentelės, ant viršaus uždėkite kitą lentelę ir uždėkite puodą su vandeniu, kad vyniotiniai pasislėgtų. Taip palaikykite per naktį arba bent 4 valandas.