pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką valgyti prie kavos: dietistės patarimai ir gardūs receptai

Dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kad italų virtuvėje dominuoja itin lengvai pagaminami patiekalai, kuriems paruošti dažnai užtenka vos kelių ingredientų ir minimalių kulinarinių įgūdžių. Dėl to kiekvienas namuose turėdamas tinkamų produktų gali pasigaminti itin skanių itališkų patiekalų ir užkandžių. Lietuviai iš italų galėtume pasimokyti mėgavimosi maistu - paprastai jie valgo lėtai, neskubėdami. Pietūs ar vakarienė italams tampa savotišku socialiniu ritualu, proga pabendrauti su artimaisiais ir draugais.

Šiuo metu prekybos tinkle iš skirtingų Italijos regionų atkeliavę įvairiausių rūšių sūriai bei kiti išskirtiniai itališki produktai - ne tik sveikatai palankūs užkandžiai, bet ir puikūs ingredientai ruošiant gaivius patiekalus. Visą balandį prekybos centre vykstant Italijos mėnesiui dietistė ragina pasinaudoti proga paragauti Italijos skonių ir dalinasi įžvalgiais patarimais, kurie sūriai verti jūsų dėmesio bei kodėl šis produktas gali būti puikus desertas prie puodelio kavos.

Dietistė Vaida Kurpienė priduria pastebinti, kad sulig pavasario viduriu žmonės ne tik ieško gaivesnių skonių lėkštėje, bet ir ima labiau skaičiuoti suvartojamas kalorijas, kas paskatina juos valgyti daugiau daržovių.

Sūris - puikus desertas prie puodelio kavos

Vis tik dietistė primena, kad nors daržovės žmogaus organizmui yra būtinos, tačiau vien tik valgant jas vienas neužtikrinama pilnavertiška mityba. Dėl to, pavyzdžiui, ruošiant salotas, pasak jos, svarbu į jas įtraukti ir kokybiškų baltymų, o tam puikiai tinka įvairūs sūriai. O kaip tik Italija, akcentuoja ji, pasižymi didele gardžių ir įvairių sūriu gausa. Italai mėgsta šviežią ir kokybišką maistą, todėl jiems labai svarbi produktų kokybė bei sudėtis.

Itališki sūriai puikiai dera su vaisiais. Suvalgę užkandžiui vaisių galime greitai išalkti, o prieš tai pasimėgavus mažu gabalėliu sūrio sotumo jausmas bus daug ilgesnis. Geras variantas sūrį rinktis vietoje deserto, kad ir kavos pertraukėlei - tokiu būdu išvengsite gliukozės šuolio ir ilgiau palaikysite energiją dienos metu. Ilgesnio brandinimo ir intensyvaus skonio sūriai, pavyzdžiui, parmezanas puikiai tinka ne tik užkandžiui, bet ir gardinti patiekalams. Kiekis gali būti mažas, o skonio bus daug. Tuo tarpu ilgo brandinimo sūriuose nėra laktozės, tad jį drąsiai gali rinktis jos netoleruojantys.

Dietistė dalinasi, kad vienas labiausiai Lietuvos gyventojų mėgstamų itališkų sūrių - mocarela. Pasak jos, šis sūris turtingas ne tik baltymais, bet ir padedantis organizmą aprūpinti kalcio atsargomis, o jo sudėtyje yra lakto gerųjų bakterijų - probiotikų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Vis tik, kaip pabrėžia V. Kurpienė, mocareloje yra kiek daugiau riebalų nei kituose sūriuose, todėl ją kaip ir daugelį kitų produktų reikėtų valgyti saikingai.

Sūri italų virtuvės pažiba - burata

Kviesdama atrasti itališkų sūrių įvairovę ir ragindama nepabijoti jais pagardinti įvairių patiekalų dietistė be mocarelos siūlo prisiminti ir dar kelis sūrius gardėsius, pavyzdžiui, taleggio, stracchino, ar scamorza sūrius, parmezaną, o taip pat ir tikrų tikriausią itališką pažibą - buratą.

Mano manymu, be reikalo mažiau dėmesio Lietuvoje sulaukia kitas neatsiejamas itališkos virtuvės produktas - burata. Šis sūris gaminamas mocarelos pagrindu ir yra ypatingos kreminės tekstūros, kurią šiam produktui suteikia sudėtyje esanti grietinėlė arba sviestas. Anot pašnekovės, 100 gramų buratos sudaro apie 15 gramų visaverčiai ir lengvai pasisavinami baltymai. Valgant šį sūrį taip pat galima papildyti organizmą kalcio, natrio, kalio, fosforo, vitaminų B1, B2, PP ir A atsargomis.

Dietistė pasakoja, kad viename buratos sūrio rutuliuke yra apie 320 kcal, tad, pavyzdžiui, salotos su šiuo sūriu, pasak jos, yra puikus pasirinkimas siekiantiems mažinti kūno svorį - tokiu atveju vienai porcijai gali pakakti vieno šio sūrio rutuliuko, šalia patiekiant šviežių daržovių. Fiziškai aktyvesniems žmonėms buratos galima suvartoti ir daugiau. Visgi reikia nepamiršti, kad, kaip ir kiti sūriai, burata turi nemažai riebalų - 100 gramų sūrio jų tenka apie 24 gramus.

Šis sūris - idealus produktas siekiantiems valgyti skaniai ir sveikai bei nenorintiems virtuvėje sugaišti daug laiko. Jis gali būti patiekiamas tiesiog ant viršaus užpylus šlakelį ypač tyro alyvuogių aliejaus ir užbarsčius žiupsnelį druskos. Švelnus, kreminis buratos skonis taip pat dera su šviežiomis uogomis, melionais ir kaulavaisiais, pavyzdžiui, persikais ar abrikosais. Daugelį patiekalų su burata užtruks pagaminti tiek, kiek reikia ingredientams supjaustyti, tad puikiai tiks lengviems pietums.

Vasarą primenantys gaivūs valgiai

Paragauti italų virtuvės pažiba vadinamojo buratos sūrio dietistė kviečia pasigaminant lengvas ir gardžias salotas bei burnoje tirpstančius sumuštinius. Kaip tikina ji pati, šių valgių skonis jus nustebins!

Sultenių ir pomidorų salotos su burata

Šioms gardžioms salotoms paruošti reikės:

  • 210 g buratos sūrio;
  • 60 g šviežių pomidorų;
  • 50 g sultenių;
  • 50 g gražgarstės;
  • 1 a. š. pesto padažo;
  • 1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Sultenes, supjaustytus pomidorus, gražgarstės lapelius ir buratą sudėkite į lėkštę ir salotas pagardinkite sumaišytu pesto bei alyvuogių aliejaus padažu. Paprasta ir gardu!

Sumuštinis su pomidorais ir burata

Burnoje tirpstantiems sumuštiniams pagaminti reikės:

  • 2 riekių pilno grūdo duonos su sėklomis;
  • 80 g buratos sūrio;
  • 50 g šviežių pomidorų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 5 vnt. šviežio baziliko lapelių;
  • 1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. balzaminio acto.

Gaminimas:

Pilno grūdo duoną apie 3-4 minutes paskrudinkite karšto oro gruzdintuvėje arba pakepinkite orkaitėje. Pomidorus supjaustykite ir sumaišykite su smulkintu česnaku bei alyvuogių aliejumi. Mišinį dėkite ant paskrudintos duonelės, o ant jo - papjaustytą buratą.

Ką dar valgyti prie kavos?

Tie, kurie jau pusryčiaudami pradeda jausti kavos trūkumą, turėtų nepamiršti puikiojo vitaminų šaltinio - vaisių. Citrusiniai, tokie kaip apelsinai, greipfrutai, kiviai, jų turi daugiausia, o greipfrutai, be to, kad stiprina imuninę sistemą ir yra puikūs antioksidantai, dar ir kelia energijos lygį. Jei dviejų mandarinų per pusryčius neužtenka, galima rinktis energiją keliančias sultis.